Al doilea Mohacs al ungurilor a fost…Bătălia Tzuicii cu Palinka!!

În majoritatea covârșitoare a cazurilor, bătăliile mari s-au dat, firesc, între două armate (cel puțin), așa este logic.Dar ca toate accidentele ridicule , sunt situații în care o armată … s-a bătut de una singură. Povestirea ce urmeaza pare absurdă, însă o astfel de „performanță” a fost obținută de către armata Imperiului Habsburgo-ungar, chiar dacă unii istorici au tot trecut-o sub tăcere ori au contestat-o. La acea vreme, în anul 1788, pe tronul imperial se afla blandul Iosif al II-lea. La Budapesta nu putea fi „unul” pe aceeasi masura a inteligentei !… Armata imperială era pe atunci o amestecatura formată în majoritate din austrieci si unguri, dar și din soldați mobilizati cu japca din randul altor 4 naționalități, mobilizati cu fortza din diferitele provincii !

Un astfel de „conglomerat multietnic trebuia să se infrunte cu oastea bine randuita a Imperiului Otoman. Anterior, armata austriaco-ungureasca staționată lângă Belgrad, constituia un „colos”cu picioare de lut, care cuprindea 172.000 de ostași, dar care se confruntase doar cu malaria … Si în numai 6 luni, pierduse , cu o proasta organizare a asistentei sanitare , circa 30.000 de luptători.Brrr… Si totusi in toamna lui 1788, austriecii au decis că… este cazul să tranșeze dur conflictul cu Imperiul Otoman. Ca pe Mihai Viteazu ungurii il omorasera… Așa că au pornit prin Banat , către Bulgaria, spre a ataca Vidinul. De la iscoade, conducătorii armatei austro-ungare primiseră informatii că otomanii se mobilizaseră, la rândul lor, pentru bătălie, pornind si ei la drum înspre adversarii lor.

Ca orice oaste de stransură a unui asemenea imperiu,cea habsburgică era o armată multinațională, în care erau necesare eforturi suplimentare, pentru depășirea barierelor lingvistice…disputata intre germana si maghiară .Cand puternica oaste a Habsburgilor a ajuns dincolo de Caransebeș liderii săi nu cunoșteau poziția exactă a adversarului otoman. Asa s-a decis trimiterea unor unități de recunoaștere , alcătuite din husari unguri, sa cerceteze Campia si palcurile de padure de pe malul celălalt al râului Timiș.

În loc de turci, husarii au dat peste niște localnici veseli … desigur ocupati cu „fabricarea” unei… interesante cantitati de rachiu adevarat, pe care erau dispuși să-l si vândă la un pret convenabil… Cand au simtit gustul unic al răchiei romanesti, husarii au încins o petrecere strașnică, uitând repede de turci și de îndatoririle ostășești . Văzând că husarii trimiși în recunoaștere nu se mai întorc și așteptându-se la ce-i mai rău, ofițerii de rang înalt,i-au rapotat împăratului Joseph al II-lea, Acesta a decis să trimită iscoade pe urmele lor. …dar si ei făceau parte tot din trupele de infanterie. După trecerea râului, i-au reperat degraba pe camarazii lor husarii, care erau deja atinși bine de aripa lui Bachus. Infanteriștii n-au rezistat nici ei ispitei și, la vederea butoaielor, și-au cerut partea de rachiu. Însă husarii isi plătiseră băutura cu bani buni, astfel că au urmat discuții aprinse… cu producatorii romani ! Dintr-un conflict minor, pornit de la împărțirea rachiului, s-a ajuns …pe intuneric, la o luptă de amploare. O luptă oarbă, în sânul aceleiași armate! Ce poate fi mai cumplit decat sa lupti cu un „inamic”care era „peste tot” : in fatza,in spate ,ba pe intuneric ,chiar in mijlocul trupelor proprii și, ce-i mai puțin onorant, în lipsa oricărui inamic real…

…Bătălia prostilor de langa Caransebeș a durat ore întregi ! In întunericul brăzdat de zeci de salve de tun ,se auzeau mii de strigăte de groază și furie lansate în diferite limbi, pe care mulți oastași le interpretau ca venind de la niște ipotetici atacatori otomani. Se spunea că, în haosul creat, însuși împăratul s-ar fi aflat în pericol, după ce si El a căzut de pe cal…precum un rege maghiar la Mohacs!!

Rezultatul incredibilei bătălii? Mii de morți,disparuti și răniți, pe care mai tarziu otomanii le-au constatat uluiți! Dar si bucuroși de o asemenea izbanda ușoară, găsind mormane de cadavre la fața locului, după ce austriecii si ungurii s-au retras cu moralul la pământ. Panica si tristetea au fost si mai mari la vederea dezastrului pe care singuri l-au creat, prin lipsa de disciplină, de…multilingvism pagubos si proasta comunicare, de lipsa de precauție…si inteligentza.

Bătălia de pe langa… Caransebeș își are locul său în galeria dezastrelor militare stupide și a confruntărilor pierdute … ca la Mohacs, din motive ridicole. A fost o confruntare de pomină, pierdută acum rușinos,in principal, de către Imperiul Habsburgic,secondat penibil de trupele unguresti in care Huszarii cei viteji …din povestile pentru copii au jucat un rol de poveste, parca anume spre a rămâne în anecdotica razboaielor , sub numele de… „Bătălia Țuicii cu Palinka”!…(repovestita de Prof Deak Andrei si d.d.rujan)