Cineva a ordonat Romfilatelia să anuleze emisiunea filatelică dedicată Aniversării Centenarului Trianonului
Romfilatelia urma să introducă în circulație o emisiune de mărci poștale „Centenarul Tratatului de la Trianon”, pentru a aniversa 100 de ani de la recunoașterea internațională a Marii Uniri.
Pe timbrul emisiunii, care avea valoarea nominală de 8,5 lei, urma să fie ilustrat Nicolae Titulescu, prim delegat al României la Conferința de Pace de la Paris, alături de Palatul Marele Trianon. Colița emisiunii descria o compoziție dedicată Centenarului Tratatului de la Trianon, semnat la 4 iunie 1920.
„Pe timbrul coliței dantelate, cu valoarea nominală de 29 de lei, sunt ilustrați Regele Ferdinand I și Regina Maria, ambii privind spre stema de stat a României Mari. Seria personalităților de pe coliță este continuată cu Ion I.C. Brătianu, șeful delegației României la Conferința de Pace de la Paris, alături de dr. Ion Cantacuzino și Nicolae Titulescu, ambii semnatari ai Tratatului din partea României. Colița mai conține reproducerea paginii întâi a publicației pariziene Le Petit Journal, suplimentul ilustrat, din data de 28 martie 1929, care a publicat harta României cu granițele stabilite de Conferința de Pace, alături de un desen de epocă al Palatului Marele Trianon”, preciza Romfilatelia.
Din păcate însă, totul s-a terminat cu acel comunicat. După cum a scris istoricul George Damian pe siteul său: „ A dispărut din planul editorial de pe site, a dispărut de pe site și pagina dedicată acestei emisiuni filatelice”. Azi a apărut un comunicat scurt în care se anunță: „Emisiunea de mărci poștale „Centenarul Tratatului de la Trianon”, programată pentru data de 4 iunie 2020, nu va fi introdusă în circulație. Romfilatelia își rezervă dreptul de a redimensiona programul emisiunilor de mărci poștale, comunicând în timp util orice modificare.”
Până și știrea de pe agenția de presă Agerpres, a statului român, care anunța evenimentul, a dispărut. „Cineva a luat decizia că nu trebuie să existe în România o emisiune filatelică dedicată Tratatului de la Trianon. Nu știm cine este acel cineva, se șterg toate urmele din spațiul public despre aceste timbre periculoase. Bănuiesc că nici pe cale administrativă nu se poate reconstitui traseul poruncii, a sunat ”cineva de sus” și toată lumea s-a executat fără să crâcnească. Timbrele sun tipărite, dar rămân la secret. Cel mai probabil vor fi trimise la topit, cu cât mai repede, cu atât mai bine.
Între timp ceea ce se numește mass-media ne învață cum să facem rezervare la restaurant și dezbatem problemele hangiilor și cârciumarilor de parcă ar fi vorba de Judecata de Apoi. Un act de cenzură care șterge memoria istorică a românilor nu deranjează pe nimeni. Cine a dat porunca să fie distrusă o emisiune filatelică? Ar fi interesant să îi știm cu nume și prenume pe cei care se rușinează cu istoria românilor.
Nu mi se pare deloc jignitor acest timbru. Nu văd de ce s-ar simți cineva lezat. Dar clasa politică aflată la conducerea României se rușinează cu istoria țării și vrea s-o șteargă din memoria publică. Nu au chip și voce acești oameni, dar din când în când faptele lor ies la iveală, precum în acest caz de cenzură. Nu mai are rost să discutăm despre legi și alte chestii.
În sfârșit: mâine la Budapesta va avea loc o ședință festivă a Parlamentului unde va fi votată o declarație privind protecția identității naționale a ungurilor. Bravo lor și să fie sănătoși. Despre Ungaria lui Viktor Orban se spun tot felul de lucruri: că s-a dat cu Rusia, că s-a certat cu toți vecinii, că este anti-UE etc. Dar cel puțin clasa politică din Ungaria nu este împotriva ungurilor, a notat George Damian.
Probabil cit de cuprind va fi emis timbrul „Cap de bou de Cotroceni”. Prețul va fi impus de BNR în funcție de cursul valutar.
Sa analizam practic si de la simplu la complex:
Poşta Română participă pe piaţa liberă a serviciilor de poştă şi presă cu valoare adaugată în calitate de concurent şi desfăşoară şi alte activităţi colaterale, necesare realizării în condiţii de rentabilitate a obiectului său principal de activitate, respectiv comerţ exterior, aprovizionare, cercetare şi proiectare tehnologică şi informaţională, servicii medicale, învăţământ, social-culturale etc.
Compania are ca obiect de activitate:
A. Servicii poştale:
I. Servicii poştale de bază;
II. Servicii poştale altele decât cele de bază.
B. Editarea, tipărirea, comercializarea şi păstrarea timbrelor şi efectelor poştale în conservatorul de timbre;
C. Alte prestări de servicii conexe celor menţionate mai sus şi orice alte activităţi conform legislaţiei în vigoare.
Compania este organizată în 10 sucursale, respectiv: opt Sucursale Regionale (41 de oficii judeţene de poştă + Oficiul Postal Municipal Bucuresti), Fabrica de Timbre şi Sucursala Servicii Express. La nivelul întregii ţări există şapte centre regionale de tranzit.
Compania este condusă de Directorul General şi de Consiliul de Administraţie. Acesta este format din reprezentanţi ai Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei.
*Concluzia:
-Intrucat Romfilatelia urma să introducă în circulație o emisiune de mărci poștale „Centenarul Tratatului de la Trianon”, pentru a aniversa 100 de ani de la recunoașterea internațională a Marii Uniri, ordinul a fost executat de Directorul General şi de Consiliul de Administraţie si a venit de la:
1-Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei;
2-mai de sus, ….. :))! ….
3-Inca sunt dusmani ai Trianonului in conducerea politica a ROU! nu ca asta ar fi ceva nou…., insa este prea pe fata!!!
Si Mutu’ sa nu fi avut nici o treaba?!
Pai nu el a respins legea Trianonului? Asa cum a respins si legea Avram Iancu?
Fiind mare/mult el se pozitioneaza la nr curente 2 si 3!