Mihai Vinereanu vinlinguist@gmail.com 92.84.226.44
Mă simt nevoit să revin, deși nu -mi face plăcere să repet ce am mai spus deja. Cu părere de rău trebuie să punctez faptul că inscripițiile de pe un anumit teritoriu nu are aproape nimic de a face cu limba vorbită pe acel teritoriu. Acest lucru este foarte bine cunoscut de lingiviști, mai puțin la cei din România. Să luăm doar cazul Țărilor Române, Țara Românească și Moldova unde limba de cult și de cancelarie a fost limba slavonă pe o perioadă de timp mai lungă decât au stat romanii în Dacia. Vorbeau românii din aceste țări limba slavonă? Chiar că majoritatea covârșitoare nu au habar de această limbă. Acest lucru îl știe și un elev de clasa a IV-a. În acea vreme știau limba slavonă doar câțiva clerici și o parte din boieri care erau desigur cel mult bilingivi. Pot fi considerați bilingvi numai dacă vorbeau curent limba slavonă. Pe de altă parte toț aceștia vorbeau curent limba română în general și recurgeau la slavonă doar când era vorba să scrie ceva. Așa că numărul inscripțiilor latine din Dacia (numai cea romană că în rest nici nu poate fi vorba) nu este absolut relevant. Romniazare? Hai să discutăm puțin situația din Italia. În Italia de azi de vorbesc 18 dialecte care în marea lor majoritate nu sânt reciproc inteligibile. Ba mai nou italienii le consideră limbi diferite pe mulote dintre ele. Sânt sigur că fiecare dintre dvs. aveți rude și prieteni prin Italia. Întrebați pe vreunul mai răsărit și vă va confirma ce v-am spus eu aici. Aceste dialecte sânt urmașele limbilor italice vorbite încă din mileniile II-I î. C. Prin urmare, de cel fel de romanizare se poate vorbi chiar în Italia când se vorbesc încă atâtea dialecte? Desigur latina sau mai precis lingua romana rustica care era lingua franca vorbită in peninsulă, apoi în tot imperiul, nu a putu produce romanizarea cum sw cade nici în Italia. Această limbă a modificat doar parțial limbile și dialectele vechi italice după cum bine se vede. să mai vorbim de inscripțiile latinești din Pennisula Itacă?? Ce nu s-a făcut în antichitate a contiunat italiana literară încă vreo 2000 de ani și procesul „romanizării” tot nu s-a încheiat. Se știe din surse antice, dar și din cercetări moderne că italicii au migrat din spațiul iliro-tracic sau din cel celtic, pe parcursul a câtorva sute de ani din regiuni diferite ale acestui spațiu. Prin urmare, italicii erau vorbeau dialecte înrudite cu cele traco-ilire încă de la început. Teoria romanizării mai are un alt mare cusur. Anume acela că tot ce nu seamănă cu latina (cu otate invențiile lingiviștilor de a scoate cât mai multe cuvinte românești de origine latin), a fost „împrumutat” din limbile slave, din maghiară, turcă sau chiar din albaneză, fapt care face pe lingiviștii străini să spună că poporul român s-a format în sudul Dunării, unii crezând realmente acest lucru, alții o fac din rea intenție. Prin urmare, vedem că teoria romanizării este cât se poate de păguboasă, pe lângă faptul că nu este adevărată. Este chiar UN ATENTAT LA SIGURANȚA NAȚIONALĂ. |
Nici o nota inca de la Redactie?
Realitatea social-juridica este ca dacii au fost romanizati . Din punct de vedere juridic , romanizarea (românizarea) nu inseamna etnicizare , nici naturalizare , nici amestec etnico-lingvistic , ci inseamna subiectivizare juridic- social contractuala , forțată militar la inceput , dar ulterior acceptata fie de frica , tacit , fie din ignoranta ,acquiesce , fie au fost dogmatizati prin intoxicarea mentalului cu explicatii frauduloase , care au funcționat perfect , făcându-i pe ignorantii nativi terani sa creada ca a fi roman, român, subiect al Romei , ar un beneficiu, plus ulterior încă o subiectivizare reimpusa relegatio , double net , prin contract eclesiastic de crestinare , botezare , recunoaștere de robi ai lui Dumne Zeu – Domine Deus – Imparatul Romei , adica acceptarea dominației Romei peste denaturalizati , deposedati de teritoriile lor , care nemaifiind legal locuite de nativi daci , ci de romani /români au devenit si de jure posesiunile Imperiului Roman . Ce dovada mai mare de romanizare decit faptul bastinasii se autonumesc români / romani , renuntind la apelatiunile lor tribale etnice anterioare dominatiei romane, de daci , geti , carpi , ….
Acceptind sa fie romani , români , rumâni , roumaines si organizandu-se dupa model social juridic roman, plătind tribut, taxe, danii si zecimi jepcarilor Imperiului si Bisericii Romane ( Romano Catolice sau Romano Ortodoxe ) care la inceput a fost o singura instituție , dupa aia s-au certat pe cascaval . Astfel toate Provinciile cucerite au fost legal romanizate, UE- izate in timpurile noastre. Unii au încercat sa pastreze o oarecare semi revendicare istorică a apelatiuni lor tribale si drepturilor lor natural teritoriale, cum ar fi nativii deutsche, elenii, scoții , eires, bascii. România nu este terra nostra ci o fictiva Corporație romana . Unii care au priceput ca a accepta a te numi român este o recunoaștere de sclav , dar sunt huliti si li se bagă pumnul in gura , pe motiv ca ar ar urma directive de la … Moscova sau ca ar fi dacopati !
Nu am citit tot articolul , mi-a ajuns din primele rânduri
.
Limba latina a fost limba de cancelarie si de cult în marea parte a țărilor catolice .
Aveți impresia că marea parte a locuitorilor acelor tari , ducate , principate , regate z etc .. cunoșteau și vorbeau limba latina ? Nu prea cred ..
Pe același principiu și la noi cu slavonă .
Hai sa fim serioși in afirmații și să ne recunoaștem trecutul cu bune și cu rele ..
Nu exista nație pură, noi ca și români suntem un mix de populații , limba noastră are o mulțime de influențe , nu mai vorbim ca începând cu sec 18-19 , s-au introdus o buna parte din cuvinte din italiana și franceză . Nimic rău în asta bineînțeles.. astăzi românii învață imediat o limbă straină, comparativ cu alții când învață romana .
Dar străbunicii noștri nu prea ne-ar înțelege limbajul de astăzi , cum de altfel nici noi pe ei . Și nu mă refer la limba vorbită ci la cuvintele folosite in limbaj .
Naționalismul asta tâmpit după părerea mea a adus multe căcaturi in lume , iar noi ținem de el ca și cum nu am avea alte lucruri de făcut .
Sunt român , îmi iubesc țara , dar nu exagerez in afirmații .
In Romania ca stat modern avem națiunea română nu națiunea românească . Iar în această națiune avem atâtea etnii ..Cum de altfel și vecinii noștri le au .
Că om fi mai vechi decât alții că om fi mai noi , nu prea are importanță, important este cum ne prezentam in fata altora , și ne prezentam cam prost , iar marea problema este că din istorie ne prezentam cam prost ..
Poate ăsta a fost și norocul nostru , si așa am supraviețuit , iar astăzi avem o țară. Dar o țară construită de alții .. este destul sa ne uitam la marile orașe din România , la clădirile istorice și putem vedea cine le-a deținut și cine le-a proiectat și construit .
Partea de vest a Romaniei face parte din cultura Europei centrale , sau a făcut până nu s-a modificat demografic în ultima 100 ani ..
Timișoara de exemplu , nu a fost niciodată românească… Astăzi este oltenizată din păcate , cultural s-au pierdut circa 300 ani de istorie și cultură .
Dacă întrebi un timișorean cine a fost Eugen de Savoya , habar nu au .. dar noi ne dăm mari români ..
Draga Domnule Mihai Vinereanu, ma bucur pentru argumentele concrete cu care combateti falsul si ipocritul concept al latinizarii limbii noastre si a romanizarii fiintei noastre nationale. Nu sunt suficient de instruit sa aduc argumente lingvistice sau istorice. Argumentele mele sunt logice pentru care-i multumesc fostului meu profesor de logica dl Shafran de la liceul Dimitrie Cantemir (din Sector 2). Poate reusesc sa va citeasca macar cativa dintre multimea de academicieni din Romania, adepti ai conceptului de latinizare
S-aveti viata lunga si sa fiti alaturi de acest popor romanesc urgisit numai si numai pentru vina ca a stat in calea multor imperii de-a lungul mileniilor. Si se pare ca inca deranjaza actualele imperii sau cel putin pe unele dintre ele.