[Arhiva Românilor] Te implici și tu pentru a salva pădurile de tocătoare?
Mesaje primite
x

Dan Culcer
11 mar. 2020, 16:14 (acum 19 ore)
către eu

Sursa

Antoniu Bumb |

Sunt pur și simplu revoltat. Credeam că o să îți scriu astăzi un email cu vești bune pentru păduri, dar iată că trebuie să fac exact opusul. Și să te chem, din nou, să te implici!
Când îți scriu aceste rânduri, tocmai s-a terminat conferința de presă a ministrului Mediului, Costel Alexe. A anunțat un proiect de lege de modificare a Codului Silvic. Da, prevederile anunțate sunt necesare și unele chiar vor ajuta pădurea. Dar, din păcate, hoții vor putea fura în continuare milioane de metri cubi de lemn și după ce se va vota în Parlament noua variantă a Codului Silvic.
Se va fura în continuare pădurea, cu acte în regulă, pentru că ministrul Costel Alexe nu ia o decizie pe care comunitatea Declic i-o cere din momentul în care a devenit ministru.
La sfârșitul anului trecut i-am înmânat lui Costel Alexe o petiție, pe care ai semnat-o și tu prin care îi cerem modificarea definiției materialului lemnos în lege. I-am semnalat că milioane de metri cubi de lemn furat sunt în prezent băgate în tocătoare și transformate în rumeguș. Conform codului silvic, tocătura nu mai e lemn, poate fi transportată și vândută ca o marfă banală. Așa se pierde urma pădurii furate. Se alege praful de ea, la propriu.
Cei din industrie pretind că tocătura pe care o vând reprezintă doar resturi rezultate în urma exploatării. Realitatea din teren e alta. Se toacă arbori întregi, tăiați ilegal. Se toacă chiar și rădăcina copacilor, care ar trebui să rămână în pământ pentru a nu se destabiliza terenul până la refacerea pădurii. Totul pentru un profit cât mai mare.
În conferința de presă în care a anunțat modificările Codului Silvic, ministrul a fost întrebat de un jurnalist: definiția materialului lemnos va fi modificată? În loc să răspundă direct, a declarat că „Ministerul sprijină orice inițiativă benefică pădurii”. Adică a evitat un răspuns, pentru că în proiectul de lege NU se spune nimic de definiția materialului lemnos.
Aceasta este o veste foarte proastă pentru păduri și trebuie să reacționăm rapid, înainte ca proiectul să treacă prin Parlament.
Pe mine mă îngrijorează faptul că ministrul evită să vorbească despre faptul că în țara noastră, contrar directivelor europene, nu tot lemnul e considerat lemn. Mă face să cred că presiunea industriei lemnului e atât de mare încât ministrul preferă să ignore această gaură uriașă din Codul Silvic.
Nu putem permite ca lucrurile să rămână așa. Dacă-i scriem, mii de oameni, pe Facebook, îi va fi greu să ne ignore. Nu te gândi că o vor face alții, dacă îți pasă de copacii care mor zilnic, implică-te tu. Dă click aici. Vei ajunge pe pagina de Facebook a lui Costel Alexe. Poți copia unul din mesajele scrise cu caractere italice, mai jos, sau poți scrie un mesaj personalizat. Adaugă-l în comentarii la ultima postare.
„Peste 22 500 de membri Declic cer modificarea definiției materialului lemnos în Codul Silvic. În acest moment lemnul furat poate fi tocat și apoi poate fi transportat și vândut ca o marfă banală. Aceasta este o practică foarte des întâlnită în pădurile noastre. Domnule ministru, vă cerem să vă asumați public modificarea definiției materialului lemnos, conform normelor europene: tot lemnul să fie lemn. Această prevedere trebuie să facă parte din modificările propuse la Codul Silvic. Vrem o lege pentru pădure, nu pentru hoți: stiri.declic.ro/lemnul-e-lemn”
„Domnule Costel Alexe, vă cerem să ne demonstrați că sunteți, cu adevărat, un ecologist la mediu. Luați o decizie importantă pentru păduri, o decizie care va pune bețe în roate mafiei pădurilor. Ne toacă pădurea, o fac praf, la propriu, și o vând ca și când ar fi o marfă banală. Tot lemnul e lemn, asta spune și legislația europeană. Schimbați definiția materialului lemnos din Codul Silvic. Această modificare trebuie inclusă în proiectul de lege pe care l-ați depus la Camera Deputaților. Fiți de partea pădurilor, nu a forestierilor corupți!”
Costel Alexe e foarte atent cu imaginea lui publică, promovează intens o imagine de ministru ecologist.
Guvernul liberal s-a dovedit a fi foarte reactiv la acest tip de presiune publică. Cel mai bun exemplu este campania prin care am convins guvernul să trimită dosarul Roșia Montană la UNESCO. Inițial Ludovic Orban ne-a spus că nu ne poate da un răspuns pozitiv. După ce zeci de mii dintre noi i-am scris, s-a răzgândit și acum dosarul este la UNESCO.
E clar că înainte de alegeri, politicienii sunt foarte atenți când alegătorii le cer, în număr mare, ceva. Haide să ne adresăm ministrului mediului, tu, eu, alte câteva mii de oameni care iubesc pădurea. Îi cerem să își asume modificarea definiției materialului lemnos în Codul Silvic. Apoi mingea va fi în terenul lui, va trebui să ne demonstreze că nu e ecologist doar cu numele, că își asumă și proiecte care chiar blochează hoția. Durează 2 minute să copiezi unul din mesajele scrise cu caractere italice, mai sus, și să le adaugi în comentariile de la ultima postare de pe pagina oficială a ministrului.
a, îi scriu ministrului
Te implici și tu pentru a salva pădurile de tocătoare?Da, îi scriu ministrului

Te implici și tu pentru a salva pădurile de tocătoare?

Da, îi scriu ministrului