Marian A
24 aprobate
marian123@gmail.com
82.76.89.16
„”””Cand un militar angajat are solda de baza cat a unui muncitor necalificat, consideram normal sa manuiasca o instalatie A/Tc atat de scumpa? Sau un radiolocator digital? Cum si cu ce îi fidelizezi?”””

Cu tot respectul, nu am intentia de a polemiza cu Dvs. pe aceasta tema dar cred ca sinteti total gresit.
Cunostiinte minime de istorie ne-ar conduce catre figura celui mai mare strateg al romanilor. Aparator stralucit de tara si, mai ales, fauritor de doctrina militara de succes.
Ati ghicit, este vorba de Stefan cel Mare. Unul dintre marii generali ai Europei timpului sau.
In vremea aia europenii se bateau intre ei ca chiorii cu armate de strinsura, de mercenari platiti.
Ostile pe care le putea stringe in conducator (duce, rege, papa, condotier, etc) rar depasea numarul de 10…15 mii de osteni. Pentru ca atit permitea vistieria. Iar mercenarii foarte adesea schimbau tabara in favoarea celui care platea mai mult.
Stefan a putut aduna oaste de peste 120 de mii de soldati. Fara solda!!! Cum?
Cred ca cunoasteti. El a introdus conceptul de „Oastea cea Mare”” Concept militar care s-a pastrat pina in 1990. Nu avea cu ce sa plateasca o asemenea oaste pentru ca Moldova nu-si permitea.
Dar nu a fost nevoie. A avut ideea aceea genial de simpla si de eficienta: a dat Moldova locuitorilor ei de drept. A infiintat clasa propietarilor de mosie, de tara. A inventat razesimea. Nu trebuia s-o fidelizeze cu nimic (cum pretindeti Dvs. sa fie fidelizati „”aparatorii de tara”” ). Era suficient ca Domnul sa strige ca dusmanul vine sa le fure mosia si cei care formau Oastea cea Mare sareau s-o apere neconditionat. Fiindca era mosia lor. Si a urmasilor lor. Nu cereu bani , medalii, grade , pensii etc.
Evident, nu neg necesitatea unei paturi de militari profesionisti care sa asigure continuitatea instructiei militare pentru marea masa. Dar nu pleci cu ea la lupta ca nu faci nimic.
Dar…. Oastea cea Mare a fost dizolvata. Si i s-a luat si mosia.
Asa zisa armata de profesionisti supercalificati (si super platiti) a tot luptat pentru apararea tarii, de 30 de ani , pina cind locuitorii ei au ramas fara nimic. In pielea goala. Si-au luat lumea in cap si s-au dus sa caute plaiuri mai bune in care pot munci si trai. Iar asa zisa armata de mercenari profesionisti a tarii a pazit cu straznicie dreptul veneticilor de a se stabili acolo unde altadata stapineau romanii pe care de alde Stefan i-a impropietarit pe vecie.

Muncitorul acela necalificat cu salariu de mizerie, taranul care ara cu calul in secolul 21. profesorul cu salariu de rusine, studentul sarac si nemincat, astia sint adevarata oaste a tarii.

Asta insa cu conditia ca toti cei enumerati mai sus sa mai aiba o tara. Sa simta ca mai sint propietari pe ceva, ca au ce apara. Dar toti astia nu mai au nimic. Singura lor speranta de a supravietui este sa paraseasca grabnic tara care ar fi trebuit sa fie a lor de drept dar nu mai este.
Nu mai au nimic in aceasta tara si in conseciinta nici dorinta de a o apara.
Pe cine vreti sa aparati Dvs. cu minuscula armata de mercenari?. A cui tara? A cui avere? A cui mosie?.
Sigur, mai ramine si siciitoarea intrebare : de cine?
Cu respect.