Mai-marii Europei Occidentale se calcă pe picioare!
Vechea zicală românească „Ţara arde-n foc şi baba se piaptănă” descrie cu fidelitate ceea ce se întâmplă astăzi în România. Ţara se află în pragul războiului, iar întreaga mass-media aduce în cuiul cătării, ca subiect de scandal, „Nasul şi degetul Elenei Udrea”. Dacă în 1958, Gheorghiu Dej a scos trupele sovietice de ocupaţie din Ţară, în 2004, Traian Băsescu & Co. au invitat şi permis trupelor străine să tropăie cu bocancii murdari peste trupul ei, au „boc”ănit Ţara cu austeritate şi sclavie, gonind floarea poporului român peste graniţe, umilind şi tratând generaţia de intelectuali tineri ca pe o populaţie de categoria a doua. După 1990, încă buimăciţi de sângerosulspectacol decembrist, pus în scenă de regizorii pantocratori, ni s-a dat brânci în noua Uniune Sovietică, ştiţi dumneavoastră care: flutură un stindard cu 12 stele bătute în cuie (nu 28, cum s-ar cuveni, potrivit numărului de state membre), am fost extraşi cu forcepsul din Tratatul de la Varşovia pentru a fi înregimentaţi – volens nolens -, în N.A.T.O. Drept consecinţă, printre alte mari prejudicii, cereri şi pretenţii autoritare, României i s-a impus reducerea până la absurd a Forţelor Armate proprii. Luând în considerare situaţia creată în urma conflictului din Ucraina, dacă la ultimul summit N.A.T.O. ni s-a indicat mărirea bugetului apărării, U.E. respinge propunerea însuşită de România. Uite-aşa se calcă mai-marii Europei Occidentale pe picioare!
România, în intersecţia crucii colimatorului unui potenţial inamic
Un conaţional îmi eticheta scrierile ca fiind „defetiste”. Nu, stimate conaţional, eu nu am făcut cursuri nici la Moscova, nici pe malul Potomacului, nici la Bruxelles , nu mă aflu în slujba celor care reprezintă numitele locuri şi nu răspândesc zvonuri sau informații false, exagerate sau tendențioase, cu privire la situația economică, politică și socială a țării. Încerc – las pe alţii să confirme dacă reuşesc sau nu – să aduc realitatea în atenţia conaţionalilor mei, iar aceasta demonstrează starea aproape fără ieşire în care ne găsim; încerc să arăt că de-a lungul Istoriei, „generosul” Occident a urmărit doar propriile-i interese. Notiţa încropită de Churchill la Yalta , în 1945 şi bifată de Stalin, cu urmările care se cunosc, reprezintă una dintre dovezile refutabile ale adevărului istoric! Machiavelicul Stalin a jucat Occidentul pe degete, sfătuindu-l pe Churchill să nu distrugă celebra notiţă olografă. Acesta l-a ascultat, iar acum „sfatul” urmat se întoarce împotrivă-i. După război, românii au cerut „să vină americanii!”. „Culanţi” din cale-afară, au răspuns chemării, dar după şase decenii de la apelul disperat pentru ajutor. Probabil că atât a durat drumul dus-întors de la emiterea mesajului, la ecou, iar când, în sfârşit, au ajuns, şi-au plantat baze militare pe pământ românesc, capete de pod pentru punerea în practică a planurilor de extindere a „spaţiului vital” de stăpânire a planetei. Riscul ajungerii teritoriului naţional în intersecţia crucii colimatorului unui potenţial inamic nu şi l-a asumat niciunul dintre oficialii postdecembrişti, aşa că România este în pericol.
Nu târâţi România într-un război care nu e al nostru!
Îmi este dragă Ţara unde m-am născut, aşa că, domnule Preşedinte al României, rogu-vă, nu mai repetaţi ca papagalul comenzile externe, nu vă mai „răţoiţi” la Putin asemenea predecesorului dumneavoastră! Deşi sunteţi mai „mare” decât Putin, sunteţi infinit mai mic ca statură a demnităţii şi moralei (despre IQ, să nu discutăm, fiindcă nu-i bine să pomeneşti de funie în casa spânzuratului). Lăsaţi trăncăneala papagalicească scrisă de consilierii incompetenţi şi ascultaţi vocea poporului, a Ţării, pentru că noi, românii, vrem să fim „ce-am fost şi mai mult decât atât!”. Nu târâţi România – împotriva intereselor naţionale – într-un război care nu este al nostru! Suntem „prea mici pentru un război aşa de mare!”.
Şi nu uitaţi, domnilor potentaţi ai momentului, că România nu este a noastră, nu este a voastră, ci este şi vrem să rămână, pentru totdeauna, a urmaşilor şi urmaşilor noştri. Să le lăsăm măcar ceea ce-am primit, dacă nu mai mult!
Dacă tot aţi pus pielea românilor la bătaie, estimaţi-o la valoarea reală, nu la preţ de fier vechi! Dacă Occidentul are nevoie de România, reclamaţi oficial Pactul Molotov-Ribbentrop şi anexele sale secrete! Reevaluaţi Tratatul cu Ucraina!
De peste doi ani, S.U.A. nu mai are ambasador în România. Domnule Preşedinte Iohannis, S.U.A. ne umileşte zi de zi, ne tratează ca pe o ţară sub ocupaţie, ca pe o colonie, trimiţând în România reprezentanţi la nivelurile doi şi trei, aşa că, până la numirea unui nou ambasador, corect ar fi să-l retrageţi, demonstrativ, pe al nostru, de la Washington. Acum ! Domnule Preşedinte al României, dacă doriţi să câştigaţi – nu pe Facebook – încrederea poporului român, acum, când Occidentul şi Oncle Sam au nevoie de România ca poligon, procedaţi inteligent! S.U.A., U.E. şi N.A.T.O. au nevoie de România ca de aer. Este momentul oportun pentru denunţarea oficială a Pactului Molotov-Ribbentrop, semnat la 23 august 1939 şi a anexelor sale secrete, inclusiv lovirea de nulitate a efectelor sale. Reevaluarea dezastruosului şi insuficient negociatului Tratat cu Ucraina, cu consecinţele sale nefaste (renunţarea pe veci la teritoriile româneşti incluse în Ucraina), încheiat de predecesorul dumneavoastră Emil Constantinescu, împreună cu Adrian Severin, în calitate de ministru de externe, este indisolubil conectat la primul deziderat. Sunt doar două sugestii compatibile momentului, cărora s-ar impune să le daţi curs, reamintindu-vă că „nu tot ce-i bun pentru U.E, pentru N.A.T.O., pentru S.U.A., pentru Rusia sau Ucraina, este bun şi pentru România!”. Nu aruncaţi Ţara în război străin, precum v-aţi aruncat paltonul pe şină, în Franţa! Când vă veţi întâlni cu Poroşenko, nu uitaţi că Ucraina ne-a tratat tot timpul ca pe un inamic, nu ca pe un vecin îngăduitor. Protejaţi, domnule Preşedinte al României, românii din Bugeac, din nordul Bucovinei şi din Herţa, pământuri româneşti rupte din trupul Ţării! Dacă tot aţi pus pielea românilor la bătaie, măcar estimaţi-o la valoarea reală, nu la preţ de fier vechi! Pentru a avea o imagine cât mai aproape de realitate, vă prezentăm discursul liderului federaţiei Ruse, după întâlnirea avută la Moscova cu Preşedintele Franţei, Francois Hollande şi Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, care au obținut acordul său pentru un proiect de plan de pace în Ucraina:
„Rusia nu poate să accepte o astfel de ordine mondială!”
„Nu intenționăm să facem război cu nimeni, intenționăm să cooperăm cu toți”, a asigurat președintele rus, citat de agenția de presă „Interfax”, în timp ce Hollande a estimat că planul de pace este „« una din ultimele șanse» ” pentru a evita «războiul »”. Rusia, a spus președintele rus, nu acceptă o ordine mondială cu un lider de necontestat, care crede că i se permite orice, în timp ce celorlalți, doar ceea ce permite el, potrivit agenției de presă TASS. În declarația sa, Putin spune că a constatat încercări de a se frâna dezvoltarea Rusiei și de a se conserva lumea unipolară în frunte cu S.U.A., ceea ce nu convine absolut deloc Moscovei. „Război nu este, mulțumesc lui Dumnezeu! Dar există clar o tentativă de a frâna dezvoltarea noastră prin diferite mijloace, există o încercare de a ‘conserva’ ordinea mondială stabilită în ultimele decenii după prăbușirea Uniunii Sovietice, în frunte cu un singur lider de necontestat, care vrea să rămână în această poziție. Să rămână, presupunând că îi este permis totul, în timp ce celorlalți, numai ceea ce el permite și numai în interesele sale” (aluzie transparentă la S.U .A. şi preşedintele Obama – n.n.). „Rusia nu poate să accepte, sub nicio formă, o astfel de ordine mondială […] Poate că unora le și place să trăiască în condiții de cvasiocupație, noi însă nu vom face acest lucru. Dar nici să facem război nu intenționăm cu nimeni, vrem să cooperăm cu toată lumea”. El a recunoscut că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei provoacă unele prejudicii țării sale, dar toate acestea nu pot fi eficiente atunci când vine vorba de o țară ca Rusia. „Aceste încercări care se fac, inclusiv așa-numitele sancțiuni, nu vor aduce fericire nimănui în cele din urmă. Ele cu siguranță nu pot fi eficiente față de o țară ca a noastră și, deși ne provoacă unele prejudicii și daune, noi trebuie să înțelegem și să ne creștem nivelul suveranității, inclusiv în domeniul economic”, a pledat Vladimir Putin în fața participanților la congres. [1].
11/12 februarie 2015. Acordul de la Minsk se dovedeşte a fi o pace doar pe hârtie
Nu trebuie ignorat că, dincolo de propaganda occidentală, Rusia este o mare putere militară. Rachetele ei nucleare intercontinentale pot lovi aproape orice ţintă de pe planetă şi nu cred că Occidentul este pregătit pentru acest scenariu. Înainte de întâlnirea „celor trei” la Moscova , Preşedintele Franţei, Francois Hollande a pus degetul pe rană: „Cred că este una din ultimele șanse. […] Dacă nu reușim să obținem un acord durabil de pace, cunoaștem perfect scenariul: există un nume, se cheamă război”. Dacă această ipoteză se confirmă, impactul asupra României va fi devastator. După o noapte albă şi mai bine de 12 ore de negocieri, preşedinţii François Hollande, Vladimir Putin, Petro Poroşenko şi cancelarul Angela Merkel ar fi ajuns la un acord, joi (12 februarie 2015) dimineaţă. Acesta vizează încheierea unui armistiţiu ce cuprinde zece puncte – dificil de pus în practică – şi care să intre în vigoare în următoarele 48 de ore în regiunea Donbass. S.U.A. sprijină iniţiativa, dar apreciază că, orice s-ar semna, în estul Ucrainei nu va fi pace. De ochii lumii, Obama a susţinut iniţiativa de pace franco-germană, iar vicepreşedintele american, Joe Biden a declarat: „De prea multe ori, preşedintele Putin a promis pacea, dar de fiecare dată au fost mai multe trupe şi mai multe tancuri în Ucraina”, omiţând să amintească şi de navele militare americane aduse în Marea Neagră. Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, în demersul său evident de a declanşa un conflict militar de amploare, apasă pedala de acceleraţie. „Pot spune că eu, Guvernul şi Parlamentul suntem pregătiţi să luăm decizia introducerii legii marţiale în ţară. În orice caz, nu voi întârzia cu această decizie, dacă acţiunile iresponsabile ale agresorului vor conduce la o escaladare a conflictului”. Tot Poroşenko, nemulţumit de rezultatele obţinute, a mai declarat că Rusia a pus „condiţii inacceptabile” în cursul negocierilor de la Minsk privind soluţionarea conflictului din estul Ucrainei. [2] În prezent, este dificil de aflat cine are mai multă nevoie, de cine: România de N.A.T.O. sau N.A.T.O. de România? Povestea cu articolul 5 este pusă în practică abia după ce se aruncă fumigenele, precum în zicala „uite popa, nu e popa!”… sau George Friedman.
Ce caută S.U.A. şi U.E. în coasta Rusiei?
Comentariul ultimului lider al U.R.S.S., Mihail Gorbaciov, poate adăuga un plus de informaţie şi de meditaţie: „Nu auzim vorbindu-se decât de sancţiuni ale Americii şi ale U.E. împotriva Rusiei. Şi-au pierdut minţile? America s-a pierdut în profunzimile junglei şi ne trage după ea”. […] Şi, la drept vorbind, ea (America – n.n.) ne-a antrenat într-un nou Razboi Rece, încercand făţiş să-şi urmeze geniala idee de a vrea mereu să fie câştigătoare”. Unde ne va duce asta? Războiul Rece este deja declarat. Şi apoi? Nu sunt în măsură să spun cu siguranţă ca Războiul Rece nu se va transforma într-un război veritabil. Mi-e teamă că ei (americanii – n.n.) îşi vor asuma riscul”[3]. Citat de un cotidianitalian online[4], referindu-se la criza Kiev-Moscova, politologul american Edward Luttwak manipulează cu infatuare şi neruşinare: „Dorinţa europenilor (puşi în faţa „EuroMaidanului” împlinit – n.n.) de a purta un război este aproape zero. […] Europenii nu ar trebui să fie în Irak şi Afganistan. Acum îi preocupă Ucraina, iar Obama este gata să-i sprijine cu loialitate în iniţiativa de a apăra pacea. Dar dacă europenii vor să continue să-şi planifice vacanţele în Maldive gândindu-se că S.U.A. se ocupă de Ucraina în locul lor, atunci se înşeală grav”. Fără îndoială, domnul Edward Luttwak ocultează interesele americane în Ucraina, lăsând Europa să scoată castanele din focul aprins de Onkle Sam. Cât despre „loialitatea” lui Obama, multe ar mai putea comenta şi europenii.
România, ţintă directă!
Două elemente demne de luat în seamă:
– Rusia ar putea deschide o bază militară în Cipru: „Ciprul este pregătit să găzduiască baze aeriene şi navale ruseşti, a anunţat preşedintele cipriot Nicos Anastasiades, acordul oficial pentru cooperarea militară dintre cele două naţiuni urmând să fie semnat pe 25 februarie 2015, scrie Business Insider, citând site-ul Lenta.ru”[5].
– Avertismentul Federaţiei Ruse adresat României prin mesajul lui Vladimir Evseev, directorul Centrului pentru Studii Politico-Militare din Moscova: „Pe teritoriul Crimeei, în prezent se formează o grupare de forțe armate terestre bine pregatită și de sine stătătoare. Vor fi prezente acolo diferite dispozitive, capabile să neutralizeze toate amenințările posibile. Din păcate, dacă România se va lăsa antrenată într-o asfel de confruntare, atunci este imposibil ca o serie de obiective militare din România să nu fie trecute pe lista acelor ținte care vor fi neutralizate cu diferite tipuri de arme. După evaluările militare facute de Rusia, din acele baze militare ce urmează să fie amenajate în România pot fi lansate nu numai dispozitive antirachetă. Rusia este foarte îngrijorată că de acolo pot fi lansate și rachete de croazieră sau alte dipozitive de genul ăsta. Rusia va fi obligată să reacționeze nu numai la apariția centrelor de comandă, dar și la depozitele de armament sau altă infrastructură militară. Știm că în România se poate crea și potențial ofensiv, de aceea vom căuta și mijloace de a anihila flota militară românească. Cred că va crește confruntarea dintre țările noastre și, din păcate, avem motive să credem asta”[6].
La final, retoric, întreb nedumerit: oare nu-i mai ajunge Unchiului Sam întreaga planetă ca să-şi dea în petec? Ce caută S.U.A. şi N.A.T.O. în coasta Rusiei? Mister Obama, Monsieur Sakozy, Frau Merkel şi celelalte „stele” de pe drapelul albastru ar fi reacţionat violent dacă Federaţia Rusă ar fi intervenit pe parcursul desfăşurării agresiunii asupra Irak-ului, asupra „Primăverii Arabe”, în Egipt sau ar fi organizat un TripoliMaidan în Libia, dar, în cazurile amintite, solidaritatea europeană nu a funcţionat. Dormea profund. Chiar dacă cineva din „Corul robilor” al N.W.O. va arăta cu degetul spre mine, se pare că în această problemă, dreptatea este de partea celor doi lideri ruşi. Nebuni, nebuni, dar e vorba de ograda lor! Mrs. Nudelman-Nuland, Mr. Biden şi fiul lui, dar şi „Nomber One” de la Casa Albă ştiu bine ce-am vrut să spun. Cert este că atunci când răvăşeşti gunoiul, pute! Obama încearcă să intimideze Rusia, ameninţând cu represalii şi cu livrarea de armament letal Ucrainei. Putin ripostează, afirmând că nu vrea război şi face apel la Germania să nu dea curs intenţiei lui Poroşenko de declanşare a unui conflict militar. Contează rezultatul final al negocierilor, pentru că urmările unei escaladări a conflictului – mai ceva decât Criza Rachetelor din 1962 – se poate solda cu urmări imprevizibile asupra întregii omeniri. Trageţi dumneavoastră concluziile de rigoare, dar pentru noi, românii, nu miroase a bine. Oricare ar fi rezultatul, iar vom plăti oalele sparte de alţii.
Grafica – Ion Măldărescu
Harta – Mediafax
––––––––––––––––-
[2]BBC News Online
|
Nu am sa vorbesc despre masacrele bizantinilor asupra monofizitilor ori paulienilor si nici despre cele impotriva bulgarilor si aromanilor au fost cu mult timp in urma dar vreau sa NU UITAM DE MASACRAREA AROMANILOR DIN PIND IN 1905 DE GRECII ORTODOCSI din ORDINUL MITROPOLITULUI IOACHIM .
De ce credeti ca in perioada ‘923-‘933 o multime de machedoni din Grecia au cerut Romaniei sa ii primeasca si sa ii aseze in Dobrogea? De bine ce le era?!
Sub masca ortodoxiei si panslavismului se ascund tot felul de jivine cu gura otravitoare ( dakos) adepti ai dacismului si moldovenismului fabricate la Moscova cu singurul scop de a destabiliza Romania.
da…o fi…. nimic de zis…ca doar si e sant oameni…atinsi de slava desarta, de pofta ochiului si trufia vietii, dar nu se compara cu crimele occidentalilor, care le-au ridicat la rang de politica de stat.
„razboi de descurajare”, „victime colaterale”, teroristi „moderati”…. si alte asemenea masti viclene, sub care ascund cele mai abominabile crime, exterminari de popoare, genocid…ce fel de individ e acela, ce fel de om, sau daca mai poate fi numit om, sa bombardeze un popor ortodox in ziua de pasti cu bombe pe care a scris „paste fericit”?
DESPRE CUM ADUCEAU OCCIDENTALII „CIVILIZATIA SI…VALORILE”….DESPRE PARTITIO ROMANIAE, IARASI UN LUCRU BINE FACUT, TEMEINIC SI…ECHITABIL….
811 ani de la căderea Constantinopolului în mâinile Cruciaților Occidentali. Istoric: A fost un JAF și o DISTRUGERE fără precedent în istorie. S-au oprit doar ca să bea și să violeze
Autorul: Mihai Șomănescu în Actualitate, Prima pagină 14 aprilie, 2015 17:17 0
Acum 811 ani, la 12 aprilie, armate cruciaților din Occident au ocupat capitala Imperiului Roman, Constantinopolul ortodox, pe care l-au supus jafului și distrugerii.
Papa Inocențiu al III-lea, care inițial a binecuvântat expedi ția, a descris în termeni duri ocupația catolică a Constantinopolului.
Daruind vei dobandi – Nicolae Steinhardt
„Cum va putea cu adevărat biserica grecilor, indiferent de cât de grav este asaltată de nenorociri și persecuții, să se reîntoarcă în uniune ecleziastică și devoțiune pentru Sfâtul Scaun, când ea vede în latini numai un exemplu de pierzanie și de lucrătură a întunericului, așa încât, pe bună-dreptate, acum îi detestă pe latini mai mult decât pe câini? (…) Ei au furat vasele din argint din altare și le-au spart în bucăți pentu ei. Au violat locurile sfinte și au răpit cruci și relicve”.
Notă: Termenii de „latini” și de „greci” nu se referă la etnia celor în cauză, ci la ritul creștin de care aparțineau: latinii desemnau pe cei de religie catolică, ce aveau scaunul la Roma, iar grecii erau ortodocșii cu scaunul patriarhal la Constantinopol. De altfel, atât „latinii” cât și „grecii” formau imperii și regate multi-etnice. De asemenea, occidentalii se fereau să folosească numele oficial al Imperiului, respectiv Imperiul Roman, pentru că se dorea restaurarea ideii de romanitate în Vest. Constantinopolul a fost capitala Imperiului Roman din 330 și a rămas astfel până la cucerirea sa de către turci în 1453.
Înstăpâniți pe capitala Bizanțului, cruciații au incendiat cea mai mare parte din oraş şi au luat în robie o mare parte dintre locuitori. Doar în prima zi au fost ucişi 7000 de oameni. Clerul ortodox constituia o ţintă predilectă a Cruciaţilor. Episcopii şi alţi clerici au suferit chinuri teribile şi au fost măcelăriţi cu o furie ieşită din comun. Patriarhul (Ioan al III-lea), desculţ şi dezbrăcat, abia a reuşit să scape trecând pe ţărmul opus. Bisericile au fost batjocorite, inclusiv Aghia Sofía, în scene de o grozăvie nemaiîntâlnită. Clerul latin a fost în primele rânduri ale jefuitorilor.
Biblioteca din Constantinopol a fost distrusă. Valoarea celor furate din constantinopol depășea, conform surselor vremii, peste 900.000 de mărci de arginți.
Iată descrierea jafului, după cum a văzut-o istoricul american Speros Vryonis în cartea Bizanțul și Europa:
„Soldații latini au supus cel mai măreț oraș din Europa la un jaf de nedescris. Timp de trei zile au ucis, au violat, au furat și au distrus la o scară pe care nici măcar vechii vandali sau goți nu aspirau. Constantinopole devenise un muzeu al artei antice și bizantine, un magazin de bogăție pe care latinii nu-l credeau posibil. Deși venețienii aveau o apreciere pentru arta pe care au descoperit-o (până la urmă erau și ei semi-bizantini) și au salvat cât au putut, francezii și ceilalți au distrus totul, oprindu-se doar ca să bea, să violeze călugărițele și să ucidă clericii ortodocși. Cruciații și-au manifestat ura pentru greci în modul cel mai spectaculos: distrugând cea mai măreață biserică a creștinătății. Au distrus iconostasul, icoanele și cărțile sfinte din Aghia Sofia și au pus pe scaunul patriarhal o prostituată care cânta melodii porcoase. Înstrăinarea dintre Est și Vest care începuse de secole, a culimnat cu masacrul teribil care a acompaniat distrugerea Constantinopolului. Grecii erau convinși că până și turcii, dacă ar fi cucerit orașul, ar fi fost mai blânzi. Cucerirea Constantinopolului a accelerat căderea Bizanțului în mâinile turcilor. În ultimă instanță, a patra cruciadă a avut ca efect direct victoria Islamului, adică exact opusul intenției sale inițiale”.
Vreme îndelungată, corăbiile apusene au transportat bogăţiile Oraşului în Apus, unde împodobesc şi astăzi biserici, muzee şi colecţii particulare. Un centru important în care au fost concentrate aceste bogăţii a fost Biserica Sfântul Marcu din Veneţia. O parte dintre tezaure (îndeosebi manuscrise) au fost distruse.
Mai rău, sursele apusene ale vremii descriu evenimentele ca pe o „victorie a creștinătății„: cucerirea Constantinopolului este văzută ca o pedepsire a „ereticilor” greci, care erau „nelegiuiţi şi mai răi decât evreii”.
Cum au ajuns cruciații la Constantinopol
În august 1198, Papa Inocențiu a chemat la o nouă cruciadă pentru eliberarea Ierusalimului. emările la luptă ale papei au fost ignorate de monarhii europeni: germanii luptau cu puterea papală (de aceea papa nici nu l-a chemat pe împăratul german), iar Anglia era angajată în război cu Franța. În cele din urmă, în principal datorită predicilor lui Fulk de Neuilly, a fost organizată o armată cruciată în timpul unui turnir organizat la Écry-sur-Seine de Theobald al III-lea de Champagne, conte de Champagne în 1199. Armata era formată în principal din nobili din nordul Franței (aflați în rebeliune față de opera de reconstrucție a statului, desfășurată de regele Filip II August): din Blois, Champagne, Amiens, Saint-Pol, Ile-de-France și Burgundia. Au sosit contingente și din alte regiuni ale Europei Occidentale precum Flandra, Montferrat, Sfântul Imperiu Roman sau din Veneția. Theobald a fost ales conducătorul cruciadei, dar a murit în mai 1201 și a fost înlocuit de un conte italian, Bonifaciu de Montferrat.
Armata cruciată era estimată la 4.500 cavaleri (cu 4.500 de cai), 9.000 scutieri și 20.000 infanteriști.
O dată ajunşi la Veneţia, cruciaţii întâmpină problema banilor. Aceştia nu erau suficienţi pentru a acoperi suma convenită cu dogele. În acel moment dogele propune cucerirea cetăţii Zara de pe coasta dalmată. Cruciaţii sunt scandalizaţi la auzul propunerii, deoarece Zara aparţinea regelui maghiar care, de altfel, promisese să ofere sprijin cruciadei. Pontiful, de asemenea, se opune hotărât acestei idei. Cu toate acestea însă, armata cruciaţilor atacă Zara şi o cucereşte.
Elementul surpriză
În mijlocul acestor evenimente, îşi face apariţia un nou personaj: Alexios Angelos. Acesta era fiul basileului detronat, Isaac II Angelos, şi cere ajutorul cruciaţilor. El dorea eliberarea tatălui său şi reinstaurarea lui pe tronul Imperiului. Alexios merge în Germania pentru a purta tratative cu Philip de Swabia, fiul lui Barbarossa şi ginerele lui Isaac II Angelos. Alexios îi propune lui Philip să deturneze expediţia cruciaţilor spre Constantinopol în vederea restabilirii tatălui său pe tron. Prinţul inconştient îi face lui Philip promisiuni exorbitante. În schimbul serviciului adus lui şi tatălui său , Alexios se obligă la plata a 200 000 mărci de argint, la unirea bisericii ortodoxe cu Biserica Romei şi recunoaşterea supremaţiei papale, participarea la cruciadă cu 10 000 de oameni şi la întreţinerea permanentă în Palestina a unei armate de 500 de cavaleri.
Cruciaţii ajung la Constantinopol, iau oraşul cu asalt şi îl detronează pe Alexios III Angelos. Acesta fuge din oraş împreună cu ultimii banii ai trezoreriei imperiale. La conducerea imperiului revine Isaac II Angelos împreună cu fiul său, Alexios, care era garantul îndeplinirii promisiunilor.
Următoarele luni sunt foarte grele pentru bizantini. Împăratul îi supune unor taxe enorme în vederea strângerii banilor necesari. În cele din urmă, se plăteşte jumătate din sumă. Pentru ca mai târziu cruciaţii să primească vestea că imperiul nu mai are niciun ban de dat.
În ceea ce priveşte cruciaţii, acesta era momentul mult aşteptat pentru a putea cucerii Constantinopolul. Nerespectarea promisiunilor era motivul perfect. Atât veneţienii, cât şi ceilalţi cruciaţi aşteptau acest moment de mult timp.
Se realizează aşadar un program de cucerire şi se scrie un document solemn, Partitio Romaniae (Împărțirea Romaniei). Acest document stabilea cotele ce revin din pradă fiecărei părţi. Potrivit documentului veneţienii primeau 3/8 din teritoriile imperiale, iar cruciaţii 5/8, dintre care 1/4 îi erau rezervate viitorului împărat. Suveranul urma să fie ales dintre cruciaţi, iar patriarhul dintre veneţieni. Toate acestea fiind stabilite, cruciaţii pornesc lupta. Constantinopolul este asediat 3 zile, după care este cucerit. Metropola-regină al creştinătăţii este supusă unui jaf înspăimântător timp de 3 zile de ”soldaţii lui Hristos”. “Oraşul este despuiat de bogăţiile, moaştele sfinte şi monumentele sale istorice, care iau drumul Occidentului.”
Şi astfel Constantinopolul, marea capitală a Imperiului Roman, cade răsunător. Constantinopolul a fost recâștigat în 1261, dar nu a mai fost niciodată cel dinainte.
Surse: historia.ro, Căderea de la 1204 şi consecinţele ei – Gheorghe Metallinos, wikipedia.
http://activenews.ro/811-ani-de-la-caderea-constantinopolului-in-mainile-cruciatilor-occidentali-istoric-a-fost-un-jaf-si-o-distrugere-fara-precedent-in-istorie-s-au-oprit-doar-ca-sa-bea-si-sa-violeze_1896435.html
Multumim mult lui Akritas pentru aceasta expunere istorica fara de care nu as fi descoperit acest trezor de carte expusa online , cu istoricul unora dintre comorile de furat , incorporate in fabuloasa Bazilica San Marco(inclusiv moastele Sfantului San Marco au fost furate din Egipt):
Hotiile -prada de razboi(elegant numite “spolia” ) au fost in majoritate -dar nu exclusiv -carate din Constantinopol.
Cartea se poate descarca si in PDF dar in primul rand se poate viziona online, carte ce a disparut
din tipar:
“The Treasury of San Marco, Venice”
http://www.metmuseum.org/research/metpublications/The_Treasury_of_San_Marco_Venice
The Treasury of San Marco, Venice
Basilica di
San Marco, The Metropolitan Museum of Art (1984)
This title is
out of print.
Share
Cartea online:
http://books.google.be/books?id=vw5731R_6mwC&pg=PP1&lpg=PA1&dq=treasury+of+san+marco&redir_esc=y#v=onepage&q=treasury%20of%20san%20marco&f=false
Prefaces
The Treasury of San Marco
Venice and the treasury of San Marco
Guido
Perocco
Venice, the Pala dOro, and
Constantinople
Sergio
Bettini
History of the treasury of San Marco
Guido
Perocco
Catalogue
Classical and Early Medieval
Classical, Byzantine and Western
hardstone-carving
Daniel
Alcouffe
1. Glass situla with Dionysiac scene
2. Rock-crystal lamp with marine life
3. Rock-crystal lamp in the shape of a fish
4. Sardonyx bowl with one handle
5. Agate ewer with zoomorphic handle
6. Marble ciborium with Greek inscription
7. Throne-reliquary (the „Sedia di San Marco”)
Byzantine
Byzantine enamels and goldsmith work
Margaret
E. Frazer
Precious metalwork with enamel
8. The „Grotto of the Virgin”
9. Bookcover with Crucifixion and the Virgin orans
10. Chalice of the emperor Romanos (with handles)
11. Chalice of the emperor Romanos (without handles)
12. Panel with half-figure of St. Michael
13. Reliquary of the True Cross
14. Bookcover with Christ and the Virgin orans
15. Chalice with Eucharistic inscription
16. Chalice of the Patriarchs
17. Sardonyx chalice with figural enamel
18. Alabaster paten with enamel of Christ
19. Icon with full-length figure of St. Michael
20. Bookcover with Crucifixion and Anastasis
Precious metalwork without enamel
21. Gilded and painted glass bowl
22. Hexagonal rock-crystal vessel
23. Chalice of Sisinnios
24. Glass hanging-lamp
25. Alabaster paten with invocation
26. Glass bowl with honeycomb pattern
27. Glass bowl (paten?) with handle
28. Reliquary-casket of Trebizond
Islamic
Islamic hardstone-carving
Daniel
Alcouffe
29. Turquoise glass bowl
30. Rock-crystal dish
31. Ewer of the caliph al-Azĩz-billãh
32. Rock-crystal cruet
Western
Western metalwork
William
D. Wixom
Venetian filigree
Danielle
Gaborit-Chopin
33. Lamp of perfume-burner (the „Chiesola”)
34. Staurotheca of Henry of Flanders
35. Sardonyx cruet
36. Icon with lapis lazuli Crucifixion medallion
37. Rock-crystal vessel
38–39. Rock-crystal candlesticks
40. Altar-frontal of St. Mark
41. Reliquary of the arm of St. George
42. Serpentine chalice
43. Stone incense-boat
44. Reliquary-casket of fourteen Eastern saints
45. Rock-crystal bowl
46. Reliquary of the Column of the Flagellation
47. Pastoral staff
Bibliography
Glossary
Concordance
Index of principal names of persons and places
Photographic acknowledgments
O lista formidabila – clicuiti pe imagine
http://www.wga.hu/html_m/zgothic/mosaics/6sanmarc/
Mosaics in the Basilica di San
Marco, Venice (11th-13th centuries)
https://www.youtube.com/watch?v=blhjkJE3_X8
Faces of Medieval Europe: Mosaics in the Basilica
di San Marco, Venice (11th-13th centuries)
http://www.basilicasanmarco.it/WAI/ita/basilica/basilica.bsm
https://www.google.be/search?q=the+basilica+san+marco+venice&espv=2&biw=1600&bih=775&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=GHgtVZmFJ4jmaNLegdAJ&ved=0CCkQ7Ak
Spre indignarea Izraelului Putin continua sa livreze arme moderne Iranului, precum rachetele S-300; priviti-le:
http://de.sputniknews.com/militar/20150413/301900608.html
Israel kritisiert Aufhebung von russischem Waffenembargo gegen Iran – USA besorgt
21:15 13.04.2015(aktualisiert 21:25 13.04.2015)
Weiterlesen: http://de.sputniknews.com/militar/20150413/301900608.html#ixzz3XDnPUarH
TRADUCERE MECANICA :
CITITI DESPRE ARMELE DEJA LIVRATE DE RUSI IRANULUI, IN TRECUT:
http://de.sputniknews.com/zeitungen/20150121/300706618.html
Engere Militärkooperation: Russland und Iran verbünden sich gegen Westen
© Fotolia/ aaastocks
ZEITUNGEN
11:31 21.01.2015(aktualisiert 11:41 21.01.2015) Zum Kurzlink
Nesawissimaja Gaseta
71051396
Russland und der Iran weiten ihr militärisches Zusammenwirken aus, schreibt die „Nesawissimaja Gaseta” am Mittwoch.
Weiterlesen: http://de.sputniknews.com/zeitungen/20150121/300706618.html#ixzz3XE7qsLCG
Mai aproape cooperării militare: Rusia și Iran se alieze se împotriva Occidentului
© Fotolia / aaastocks
PRESĂ
11:31 01/21/2015(Actualizat 11:41 21/01/2015) Pentru Link scurt
Nezavisimaia Gazeta
71051396
Rusia și Iran extinderea lor cooperării militare din, scrie, „Nezavisimaia Gazeta”, miercuri.
Un acord a avea miniștrii apărării din cele două țări, Serghei Șoigu și Hossein Dehghan, semnat ieri la Teheran.
Prima vizită a unui ministru al apărării rus în Republica Islamică dupa 15 ani de la prima vizita, poate fi atribuită escaladarii rapide a situației geopolitice din Europa și Orientul Mijlociu. Mai mult decât atât, aceasta nu trebuie uitat faptul că în acest an trupele internaționale vor fi retrase din Afganistan.
© ROSSIYA SEGODNYA / SERGHEI GUNEYEV
Rusia și Iranul merge un cooperare militară
Acordul a fost de acord că Moscova și Teheran vor acționa împreună împotriva amestec în treburile din regiune. Practic, Rusia și Iran s-au unit forțele pentru a se apăra împotriva sancțiunilor impuse de Statele Unite si Europa de Vest. Șoigu a declarat că aceasta este „o cooperare practică în mare măsură de” principal, care ar trebui să promoveze capacitatea de luptă a forțelor armate ale celor două țări.
„Am un schimb de opinii cu privire la diverse probleme de actualitate ale agendei internaționale și regionale”, a spus Ministrul Apărării rus. „Acest lucru se aplică la situația din Orientul Mijlociu și Afganistan, în primul rând. În multe aspecte, estimările noastre sunt apropiate sau coincid. ”
În decembrie Șoigu a avertizat împotriva unei noi situații după retragerea trupelor coaliției internaționale din Afganistan ce va avea loc in acest an. Acum, pledează Moscova și Teheran pentru coordonarea eforturilor de combatere a terorismului internațional și a traficului de droguri.
În plus, miniștrii au convenit cu privire la vizitele frecvente reciproce ale navelor maritime rusești și iraniene. 2007, crucișătorul rus de rachete „Tatarstan” a făcut o oprire în portul iranian Bandar Anzali și 2013, un convoi de Flotei Pacificului în portul Bandar Abbas. În același an, mai multe ambarcațiuni de rachete iraniene a vizitat rus Caspică Flotei. Sa convenit că navele militare rusești în perspectivă ar putea participa la patrule în sectorul iranian al Golfului Persic.
© FOTOLIA / BORNA_MIR
Oferte de arme cu Iranul? – Rusia Ministrul Apărării Șoigu, în Teheran
În plus, o extindere de cooperare tehnico-militară este de așteptat. Din 1989, Moscova și Teheran sunt conectate printr-un acord interguvernamental, în conformitate cu care Republica Islamică două complexe de rachete antiaeriene S-200WE, 20 avioane de luptă MiG-29, douăsprezece bombardiere Su-24MK, trei submarine diesel-electrice 877EKM, doisprezece elicoptere ministeriale 17 a obținut astfel. Din cauza presiunii Statelor Unite, dar mai multe acorduri nu au fost respectate. La 30 iunie 1995 a avut primul-ministru, apoi a celor două țări, Victor Cernomirdin și Albert Gore, au semnat un memorandum, care a oferit renunțare la Moscova cu privire la orice cooperare militară mai departe cu Teheranul. Rusia a scăpat cu patru miliarde de dolari.
După atacurile NATO împotriva Iugoslaviei, în 2000 Rusia a ieșit din acest memorandum.Între 2000 și 2007, Iranul a fost al treilea cel mai mare importator de arme din Rusia.
Relațiile tensionate, după cum a spus președintele Rusiei Dmitri Medvedev, apoi la o rezoluție ONU, luând în considerare furnizarea de sisteme de rachete S-300 către Iran.
Teheran a apelat la instanța de judecată OSCE și a cerut ca Moscova despăgubiri în valoare de 900 de milioane de dolari și a primit în plus o compensație a trei miliarde de dolari acordate. Cu toate acestea, iranienii nu doresc bani, și să solicite îndeplinirea contractului de către Rusia, pentru că el a fost încă închis la sancțiunile ONU.
Ministerul Apărării a anunțat iranian pe site-ul său că Moscova și Teheran „vrea să reglementeze problema S-300”. Practic, Rusia ar putea consolida acum pozițiile sale în Asia Centrală, indiferent de Statele Unite ale Americii. Performanța S-300 contractul ar interesele în fața presiunii în curs asupra SUA și NATO să îndeplinească.
Weiterlesen: http://de.sputniknews.com/zeitungen/20150121/300706618.html#ixzz3XE86vYL1
Israelul se isterizeaza acum, dar cand au primit zeci de ani arme de la rusi (via Cehoslovacia, Romania & co) nu s-au mai isterizat! Ipocriti ca de obicei si obisnuiti sa le scoata altii castanele din foc!
Se impune atitudine. Ar trebui să apelăm ca cetăţeni cinstiţi la ambasada Rusiei să ne exprimăm detaşarea de guvernul trădător. Noi nu avem nimic cu Rusia. Noi avem de recuperat teritoriile şi populaţiile confiscate şi deţinute ilegal de Ucraina.
Un memoriu colectiv ar fi oportun poate că Rusia va ţine cont de doleanţele poporului român care este sub ocupaţie americoidă.
Domnule Zob, la un comentariu mai vechi v-am pus următorul răspuns al redacției:
„Vă invit, în termenii cei mai categorici, să faceți dovada că există „fenomenul de ură anti-dacică” pe acest site sau în lumea academică, universitară etc. Considerați, pe bună dreptate, că „o aversiune față de daci este inadmisibilă și anormală pentru un român”! Eu încă nu am întâlnit un român care să nutrească asemenea aversiune față de daci. Este la fel de inadmisibil pentru un român să inventeze că ar exista asemenea aversiune. Dacă în termen de o săptămână nu veniți cu dovada că există această aversiune în cărți sau alte publicații, vă invit să nu mai continuăm colaborarea.
Iar dacă veți veni cu dovada că nu bateți câmpii, vă invit să-i combatem împreună pe ticăloșii care îi urăsc pe daci!”
Aștept să produceți dovada cu care sunteți dator. Altminteri…
Nea Coja nu va mai bateti capu cu propagandistu asta a lui Putin. Eu sunt dac dar si roman.
Numai romanii sunt daci pentru ca romanii se trag din daci.
Rusii se trag din populatia nordica amestecata cu mongoli si nu au treaba cu dacii.
Semnat Dacu dd.
La cum injuri esti american mana a7-a formatat de mic.
Sunt dac adevarat, dar si urmas al romanilor latini.
Duceti-va in mongolo-rusia voastra.
Ce crezi ca inseamna dakos in greaca veche?
n-ar fi rau ca rusii sa trimita o bomba in cap guvernului si sa-l termine, daca americanii trag tara in razboi cu ajutorul acestui guvern dement – observati ca rusii continua exportul armelor moderrne catre Iran, ceea ce isterizeaza Izraelul!
N-ar fi rau sa trimita rusii bombe in cap in primul rand si fix celor care le-o cer! Nu de alta dar guvernele lumii au adaposturi antiatomice, pe cand populatia nu; n-ar muri guvernul, ci sute de mii de amarasteni. Asta vrei? Asta ceri?
Zobule du-te ba in aia matii si fa propaganda rusesca la mata rusoica betziva acasa.
De ce oare toti care n-au argumente nu pot face altceva decat a injura ca la usa cortului ?