Dorel Bîrsan biransblogblog.wordpress.com biransderol@yahoo.com 193.106.126.220 |
Este adevărat că ruşii încearcă să lege tăbliţele getice de originea lor, astfel încât să rezulte că tăbliţele getice le-ar aparţine. La noi au rămas tăbliţele de plumb, în timp ce ruşii au şi exemplare de aur. Istoricii lor susţin că slavii se trag din neamul sciţilor, dar sciţii erau o ramură a geţilor, aşa încât o parte din ruşi (mai puţin siberienii mongoloizi) ar putea fi fraţi cu noi, românii (cazacii mai mult ca sigur).
O parte din tăbliţe apar în spaţiul public, cum ar fi la adresele: https://dzen.ru/video/watch/629f2a2a5ed61e62b49e2727?t=6 https://dzen.ru/video/watch/62b4c2edd420de05e3080ee2 Se vede de la o poştă că e vorba despre texte getice. |
*
Nota redacției – Intrați pe adresele indicate și veți da de profesorul rus Denisov care explică de ce plăcuțele fac parte din istoria rușilor. „Nașa istoriia!” Întrebare capitală: cum au ajuns la ruși plăcuțele getice?
În filmulețele de la adresele indicate Denisov arată fotografiile unor plăci de plumb aflate în România, deci afirmația că în Rusia s-ar afla plăci din aur dacice scrise nu e susținută de ceva.
Nu se vede de la o poștă că sînt texte getice! Ca să afirmi că precis getic trebuie să desparți în cuvinte corect cel puțin un text. După cîte știu eu nu a despărțit nimeni corect in cuvinte un astfel de text în afară de mine. Am explicat pe saitul meu cum ne dăm seama dacă un astfel de text e bine despărțit în cuvinte. Am arătat și metoda folosită de mine în contrast cu metoda folosită de alții; Nicolaescu, Ștefanovski, Olteanu, Bucurescu și de ce metoda lor este greșită.
Aceste texte se despart foarte greu in cuvinte. Eu am reușit să despart corect doar cele mai ușoare texte.
Domnule Bârsan,
Majoritatea românilor nu înțeleg limba rusă decât într-o mică măsură. Așa că dacă doriți ca mesajul dvs. să ajungă la conștiința publică românească trebuie să faceți cumva să subtitrați acele video-clipuri în limba română, altfel nu își fac efectul.
Deci care e varianta valabila?:
1. Tablitele de aur au fost topite de catre Carol I, pentru a valorifica aurul si a obtine finante pentru constructia castelului Peles.
2. Sunt la rusi.
Despre prima varianta se discuta pe bloga acum ani buni (de cand cu interviurile Aurorei Patan) si nu am crezut nicioadata in varianta asta. In primul rand, nu se cunoaste existanta vreunui document de tranzactionare a aurului respectiv, in al doilea rand, daca tot ar fi vrut carol sa le valorifice, era mai logic sa o faca cu placutele ca atare, asa cum se gaseau ele, continutul lor fiind cu mult mai valoros decat aurul din ele in sine.
Exista totusi dovezi concrete, sau macar tangibile, ca aceste placute de aur exista intr-adevar si ca s-ar gasi la rusi. Nu ca pe rusi nu-i cred in stare sa isi insuseasca absolut orice lucru pe care ar reusi sa puna mana, dar exista intr-adevar respectivele piese, care sa fi ajuns (prin diverse circumstante) la ei?