Domnul Surena( suren-surena general part – persan?), are dreptate, Marx nu a publicat asemenea „insemnari despre romani”. Dar un tanar istoric polonez cercetand arhiva din Olanda cu manuscrisele lui Marx a descoperit insa mai multe asemenea insemnari si a comunicat academiei romane.
Insarcinat sa verifice acest lucru a fost Andrei Otetea in 1964, care a si scris o carte in colaborare cu polacul, „Insemnarile despre romani” ale lui K Marx.
Deci domnul surena nu putea gasi in lucrarile clasice ale lui Marx asemenea insemnari , ele fiind publicate postum in volumul lui Otetea.
Important este ca aceste documente au fost jucate inteligent, ca o carte mare in jocul politic al lui Dej.

Este de luat in considerare si admirat gestul corect al domnului surena care doreste sa gandim si sa judecam Lumea doar prin prisma adevarului.
À propos de adevar, insemnarile lui Marx , care nu era nici pe departe istoric sau istoriograf, au fost inspirate de niste scrieri ultrafolosite de presa khazara in slujba cancelariilor franceze, care provocau discordia dintre romani si rusi, icercand a se aduce romanii de partea franceza.
Manevra franceza a reusit mai bine insa prin infuzarea ideologiei masonice in randurile tinerilor studenti romani aflati la Paris.
Aceste documente pretinse de de cancelarie, din arhivele anbasadei franceze la Bucuresti, nu au fost niciodata confirmate ca reale de guvernul francez, dar nici declarate false, asa ca ele inca ramand un instrument de dezbinare la indemana kabalei khazare. Se pot compara aceste false documente cu documentatia excelenta facuta de domna Violeta-Anca EPURE, profesor cercetator la Universitatea din Suceava, in carte ei „Imaginea femeii din Principatele Române în perioada prepaşoptistă în viziunea consulilor şi călătorilor francezi”: https://www.academia.edu/5561142/Violeta-Anca_EPURE_Imaginea_femeii_din_Principatele_Rom%C3%A2ne_%C3%AEn_perioada_prepa%C5%9Foptist%C4%83_%C3%AEn_viziunea_consulilor_%C5%9Fi_c%C4%83l%C4%83torilor_francezi_The_Woman_in_Pre-1848_Romanian_Principalities_through_the_Eyes_of_French_Consuls_and_Travellers_

Pentru cei interesati de subiect ii invit sa lase un comentariu spre a le da mai multe date si surse istorice pe subiect, subiect despre care se poate scrie si documenta tomuri intregi.

Iata insa clipul video a domnului prof. dr. Andrei Cioroianu care lamureste pe scurt istoria „insemnarilor”: https://www.youtube.com/watch?v=5mu4WDgYluY
Vizionare placuta.