„Războiul nuclear preventiv”: Bătălia istorică pentru pace și democrație. Un al treilea război mondial amenință viitorul umanității

Toate articolele Global Research pot fi citite în 51 de limbi prin activarea meniului derulant „Traduceți site-ul web” de pe bannerul de sus al paginii noastre de pornire (versiunea pentru desktop).
Pentru a primi Newsletter-ul zilnic al Global Research (articole selectate), faceți clic aici .
Vizitați și urmăriți-ne pe Instagram la @globalresearch_crg .
Acest articol a fost publicat pentru prima dată pe 9 martie 2022
Astăzi, pericolele escaladării militare sunt dincolo de orice descriere.
Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina are implicații geopolitice grave. Ne-ar putea conduce într-un scenariu al treilea război mondial .
Este important ca un proces de pace să fie inițiat în vederea prevenirii escaladării.
Cercetarea globală nu sprijină invadarea Ucrainei de către Rusia.
Istoria acestui război trebuie înțeleasă.
Bombardele și bombardamentele conduse de Forțele Armate ale Ucrainei îndreptate împotriva populației din Donbass au început în urmă cu opt ani, soldând cu distrugerea zonelor rezidențiale și peste 10.000 de victime civile.
Este necesar un acord de pace bilateral.
Introducere
În niciun moment de când prima bombă atomică a fost aruncată asupra Hiroshima, pe 6 august 1945 , omenirea nu a fost mai aproape de neconceput. Toate garanțiile din epoca Războiului Rece, care clasifica bomba nucleară drept „o armă de ultimă instanță”, au fost abandonate.
Declarația lui Vladimir Putin din 21 februarie 2022 a fost un răspuns la amenințările SUA de a folosi arme nucleare în mod preventiv împotriva Rusiei, în ciuda „asigurării” lui Joe Biden că SUA nu vor recurge la un atac nuclear „O primă lovitură” împotriva unui inamic al lui. America:
„Permiteți-mi [Putin] să explic că documentele de planificare strategică ale SUA conțin posibilitatea unui așa-zis atac preventiv împotriva sistemelor de rachete inamice . Și cine este principalul inamic pentru SUA și NATO? Știm și asta. Este Rusia. În documentele NATO, țara noastră este declarată oficial și direct principala amenințare la adresa securității Atlanticului de Nord. Iar Ucraina va servi drept o rampă de lansare pentru atac.” ( Discursul lui Putin , 21 februarie 2022, subliniere adăugată)
În iulie 2021, administrația Biden și-a lansat revizuirea posturii nucleare (NPR) din 2021 , care urmează să fie finalizată și anunțată oficial în 2022. NPR 2021 urmează să includă ceea ce este descris ca o „politică declarativă nucleară a Statelor Unite”.
Este puțin probabil ca NPR din 2021 să abroge opțiunile nucleare ale administrațiilor Obama și Bush, care se bazează în mare parte pe noțiunea de război nuclear preventiv ridicată în discursul președintelui Putin.
Doctrina nucleară subiacentă a SUA constă în prezentarea armelor nucleare ca un mijloc de „autoapărare” mai degrabă decât ca pe o „armă de distrugere în masă”.
Mai mult decât atât, în spatele NPR există interese financiare puternice care sunt legate de programul de arme nucleare de 1,3 trilioane de dolari inițiat sub președintele Obama.
Deși până acum conflictul din Ucraina s-a limitat la arme convenționale cuplate cu „război economic”, utilizarea unei game largi de armamente de distrugere în masă sofisticate, inclusiv arme nucleare, se află pe planul Pentagonului.
Potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani, numărul total de focoase nucleare din întreaga lume este de ordinul a 13.000. Rusia și Statele Unite „au fiecare aproximativ 4.000 de focoase în stocurile lor militare”.
Pericolele războiului nuclear sunt reale. Orientat pe profit. Două trilioane de dolari
Sub Joe Biden , fondurile publice alocate armelor nucleare sunt programate să crească la 2 trilioane până în 2030 , presupus ca un mijloc de a proteja pacea și securitatea națională pe cheltuiala contribuabililor . (Câte școli și spitale ai putea finanța cu 2 trilioane de dolari?):
Statele Unite mențin un arsenal de aproximativ 1.700 de focoase nucleare strategice desfășurate pe rachete balistice intercontinentale (ICBM) și rachete balistice lansate de submarine (SLBM) și pe bazele bombardierelor strategice. Se estimează că există încă 100 de arme nucleare nestrategice sau tactice la bazele bombardierelor din cinci țări europene și aproximativ 2.000 de focoase nucleare în depozit . [vezi analiza noastră a B61-11 și B61-12 de mai jos]
Biroul de Buget al Congresului (CBO) a estimat în mai 2021 că Statele Unite vor cheltui un total de 634 de miliarde de dolari în următorii 10 ani pentru a-și susține și moderniza arsenalul nuclear. ( Controlul armelor)
În acest articol, mă voi concentra mai întâi asupra schimbării de după Războiul Rece în doctrina nucleară din SUA, urmată de o scurtă trecere în revistă a istoriei armelor nucleare, începând cu Proiectul Manhattan inițiat în 1939, cu participarea atât a Canadei, cât și a Regatului Unit.
Analiză: Pericolele războiului nuclear: Michel Chossudovsky
Comentarii: Link către Odysee
O notă despre istoria relațiilor dintre SUA și Rusia. Războiul uitat din 1918
Din punct de vedere istoric , SUA și aliații săi au amenințat Rusia de mai bine de 104 ani , începând cu timpul Primului Război Mondial, cu desfășurarea forțelor SUA și Aliate împotriva Rusiei sovietice pe 12 ianuarie 1918 (în sprijinul Armatei Imperiale a Rusiei).
Invazia Aliaților SUA și Marea Britanie din 1918 este un reper în istoria Rusiei, adesea descrisă din greșeală ca făcând parte dintr-un război civil.
A durat mai bine de doi ani, implicând desfășurarea a peste 200.000 de militari, dintre care 11.000 din SUA, 59.000 din Marea Britanie. Japonia, care a fost un aliat al Marii Britanii și al Americii în timpul Primului Război Mondial, a trimis 70.000 de soldați.
Trupele de ocupație americane la Vladivostok 1918
Trupele SUA și Aliate la Vladivostok în 1918
Amenințarea războiului nuclear
Amenințarea SUA de război nuclear împotriva Rusiei a fost formulată cu mai bine de 76 de ani în urmă, în septembrie 1945 , când SUA și Uniunea Sovietică erau aliate. Acesta a constat într-un „ plan al celui de-al treilea război mondial” de război nuclear împotriva URSS, care vizează 66 de orașe cu peste 200 de bombe atomice. Acest proiect diabolic din cadrul Proiectului Manhattan a fost esențial în declanșarea Războiului Rece și a cursei înarmărilor nucleare. (Vezi analiza de mai jos).
Cronologie
1918-1920: Primele forțe americane și aliate au condus război împotriva Rusiei sovietice, cu peste 10 țări trimițând trupe pentru a lupta alături de armata rusă imperială albă. Acest lucru s-a întâmplat la exact două luni după Revoluția din octombrie, la 12 ianuarie 1918, și a durat până la începutul anilor 1920.
Proiectul Manhattan a fost inițiat în 1939, cu participarea Regatului Unit și a Canadei. Dezvoltarea bombei atomice.
Operațiunea Barbarossa, iunie 1941 . Invazia nazistă a Uniunii Sovietice. Standard Oil din New Jersey vindea petrol Germaniei naziste.
Februarie 1945 : Conferința de la Ialta. Întâlnirea lui Roosevelt, Churchill și Stalin.
„Operațiunea de neconceput”: un plan secret de atac împotriva Uniunii Sovietice, formulat de Winston Churchill imediat după conferința de la Ialta. A fost casat în iunie 1945.
12 aprilie 1945: Conferința de la Potsdam . Președintele Harry Truman și prim-ministrul Winston Churchill aprobă bombardarea atomică a Japoniei.
15 septembrie 1945 : Un scenariu al treilea război mondial formulat de Departamentul de Război al SUA: un plan de bombardare a 66 de orașe ale Uniunii Sovietice cu 204 bombe atomice, când SUA și URSS erau aliați. Planul Secret (declasificat) formulat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost lansat la mai puțin de două săptămâni după încheierea oficială a celui de-al Doilea Război Mondial pe 2 septembrie 1945.
1949 : Uniunea Sovietică anunță testarea bombei sale nucleare.
Doctrina de după Războiul Rece: „Războiul nuclear preventiv”
Doctrina distrugerii reciproce asigurate (MAD) din perioada Războiului Rece nu mai prevalează. A fost înlocuită la începutul Administrației George W. Bush cu Doctrina Războiului Nuclear Preemptiv, și anume utilizarea armelor nucleare ca mijloc de „autoapărare” atât împotriva statelor cu arme nucleare, cât și a celor nenucleare.
La începutul anului 2002, textul „Nuclear Posture Review” a lui George W. Bush fusese deja scurs, cu câteva luni înainte de lansarea Strategiei de securitate națională (NSS) din septembrie 2002, care definea „Preemption” ca:
„utilizarea anticipată a forței în fața unui atac iminent”.
Și anume ca act de război pe motive de autoapărare
Doctrina MAD a fost abandonată. Nuclear Posture Review din 2001 nu numai că a redefinit utilizarea armelor nucleare, așa-numitele arme nucleare tactice sau bombe de distrugere a buncărelor (mini-nuke) puteau fi utilizate de acum înainte în teatrul de război convențional fără autorizația comandantului șef, și anume a președintelui. al Statelor Unite..
Șapte țări au fost identificate în NPR din 2001 (adoptat în 2002) ca ținte potențiale pentru un atac nuclear preventiv.
Discutând „cerințele pentru capabilitățile de lovitură nucleară”, raportul enumeră Iranul, Irakul, Libia, Coreea de Nord și Siria ca „printre țările care ar putea fi implicate în situații imediate, potențiale sau neașteptate”. …
Trei dintre aceste țări (Irak, Libia și Siria) au fost de atunci obiectul războaielor conduse de SUA. NPR din 2002 a confirmat, de asemenea, pregătirile continue de război nuclear împotriva Chinei și Rusiei.
„Evaluarea lui Bush indică, de asemenea, că Statele Unite ar trebui să fie pregătite să folosească arme nucleare împotriva Chinei , invocând „combinația dintre obiectivele strategice în curs de dezvoltare ale Chinei și modernizarea continuă a forțelor sale nucleare și non-nucleare”.
„În sfârșit, deși revizuirea repetă afirmațiile administrației Bush că Rusia nu mai este un inamic , ea spune că Statele Unite trebuie să fie pregătite pentru contingențele nucleare cu Rusia și notează că, dacă „relațiile SUA cu Rusia se înrăutățesc semnificativ în viitor, SUA ar putea trebuie să-și revizuiască nivelul și poziția forței nucleare.” În cele din urmă, evaluarea concluzionează că conflictul nuclear cu Rusia este „plauzibil”, dar „nu este de așteptat”. ( Controlul armelor ) sublinierea adăugată.
Se are în vedere războiul nuclear atât împotriva Chinei, cât și a Rusiei
Rusia este etichetată drept „Plauzibil”, dar „Neașteptat” . Asta a fost în 2002.
Astăzi, la apogeul războiului din Ucraina, un atac nuclear preventiv împotriva Rusiei este pe desenul Pentagonului. Asta nu înseamnă însă că va fi implementat.
Un război nuclear nu poate fi câștigat?
Reamintim declarația istorică a lui Reagan: „ Un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată. Singura valoare în cele două națiuni ale noastre care dețin arme nucleare este să ne asigurăm că acestea nu vor fi folosite niciodată.”
Cu toate acestea, există voci puternice și grupuri de lobby în cadrul establishment-ului american și al administrației Biden care sunt convinși că „un război nuclear este de câștigat”.
Flashback la al Doilea Război Mondial: „Operațiunea Barbarossa”
„Suspectele tot mai mari ale lui Stalin și anturajul său, că puterile anglo-americane sperau că războiul nazi-sovietic va dura ani de zile, se bazau pe preocupări bine întemeiate. Această dorință fusese deja exprimată parțial de Harry S. Truman , viitorul președinte al SUA, la câteva ore după ce Wehrmacht-ul invadase Uniunea Sovietică.
Truman, pe atunci senator american, a spus că dorește să vadă sovieticii și germanii „ucigând cât mai mulți” între ei, o atitudine pe care New York Times a numit-o mai târziu „o politică fermă” . The Times publicase anterior observațiile lui Truman pe 24 iunie 1941 și, ca urmare, opiniile sale nu ar fi scăpat, cel mai probabil, atenției sovieticilor. ( Shane Quinn, Cercetare globală, martie 2022 )
Legislația comercială cu inamicul (1917) implementată oficial după intrarea Americii în al Doilea Război Mondial nu a împiedicat Standard Oil din New Jersey să vândă petrol Germaniei naziste. Acest lucru, în ciuda investigației Senatului din 1942 asupra US Standard Oil.
În timp ce transporturile directe de petrol din SUA au fost reduse, Standard Oil ar vinde petrol din SUA prin țări terțe. Petrolul american a fost expediat în Franța ocupată (oficial prin Elveția, iar din Franța a fost expediat în Germania: „… Transporturile au trecut prin Spania, coloniile Franței Vichy din Indiile de Vest și Elveția”.
Fără acele transporturi de petrol instrumentate de Standard Oil și Rockefeller, Germania nazistă nu ar fi putut să-și pună în aplicare agenda militară. Fără combustibil, frontul de est al celui de-al Treilea Reich în cadrul Operațiunii Barbarossa nu ar fi avut loc, cel mai probabil, salvând milioane de vieți . Frontul de Vest, inclusiv ocupația militară a Franței, Belgiei și Țărilor de Jos, ar fi fost, fără îndoială, afectat.
„Operațiunea Unthinkable”: Un scenariu al treilea război mondial formulat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
.
„Operațiunea de neconceput ” a lui Churchill împotriva forțelor sovietice din Europa de Est (vezi mai sus) a fost abandonată în iunie 1945.
În timpul mandatului său de prim-ministru (1940-1945), Churchill sprijinise Proiectul Manhattan. El a fost un protagonist al războiului nuclear împotriva Uniunii Sovietice, care fusese avut în vedere în cadrul proiectului Manhattan încă din 1942, când SUA și Uniunea Sovietică erau aliate împotriva Germaniei naziste.
Un Plan pentru un al Treilea Război Mondial folosind arme nucleare împotriva a 66 de zone urbane majore ale Uniunii Sovietice a fost formulat oficial la 15 septembrie 1945 de către Departamentul de Război al SUA (vezi secțiunea de mai jos).
Conferința de la Potsdam

„[British] PM [Churchill] și cu mine am mâncat singuri. S-a discutat Manhattan (este un succes). Am decis să-i spun lui Stalin despre asta . Stalin îi spusese premierului [Churchill] despre telegrama împăratului japonez care cere pacea. Stalin mi-a citit și răspunsul lui. A fost satisfăcător. Credeți că japonezii se vor plia înainte ca Rusia să intre. Sunt sigur că o vor face când Manhattan va apărea peste patria lor. Îl voi informa pe Stalin despre asta la momentul oportun. ( Jurnal Truman , 17 iulie 1945, subliniere adăugată)
Ceea ce confirmă această declarație din Jurnalul lui Truman este că Japonia s-ar „plia” și s-ar preda SUA „înainte de a intra Rusia” . În cele din urmă, acesta a fost obiectivul bombelor atomice aruncate asupra Hiroshima și Nagasaki.
În timp ce Stalin a fost informat de către Truman cu privire la Proiectul Manhattan în iulie 1945, sursele sugerează că Uniunea Sovietică era la curent cu Proiectul Manhattan încă din 1942. I-a spus Truman lui Stalin că bomba atomică era destinată Japoniei?
„Ne-am întâlnit la ora 11.00. astăzi.[ Adică Stalin, Churchill și președintele SUA].
Dar am avut o sesiune cea mai importantă [fără Stalin?] cu Lord Mountbatten și generalul Marshall [ șefii de stat major americani] înainte de asta. [ Această întâlnire nu a făcut parte din agenda oficială ] Am descoperit cea mai teribilă bombă din istoria lumii.Poate fi distrugerea prin foc profețită în epoca Văii Eufratului, după Noe și fabuloasa lui chivot. Oricum, credem că am găsit calea de a provoca o dezintegrare a atomului. Un experiment în deșertul New Mexico a fost surprinzător – pentru a spune ușor. Treisprezece kilograme de exploziv au provocat un crater adânc de șase sute de picioare și două sute de picioare în diametru, au doborât un turn de oțel la o jumătate de milă distanță și au doborât oameni la zece mii de metri distanță. Explozia a fost vizibilă pe mai mult de două sute de mile și a fost audibilă pe patruzeci de mile și mai mult.
Această armă va fi folosită împotriva Japoniei de acum până pe 10 august. I-am spus secretarului de război, domnul Stimson, să-l folosească astfel încât obiectivele militare și soldații și marinarii să fie ținta și nu femeile și copiii. Chiar dacă japonezii sunt sălbatici, nemiloși, nemiloși și fanatici, noi, în calitate de lider al lumii pentru bunăstarea comună, nu putem arunca această bombă teribilă asupra vechii capitale sau asupra noii. El și cu mine suntem de acord. Ținta va fi una pur militară și vom emite o declarație de avertizare prin care le cere japonezilor să se predea și să salveze vieți. Sunt sigur că nu vor face asta, dar le vom fi dat șansa.Este cu siguranță un lucru bun pentru lume că mulțimea lui Hitler sau a lui Stalin nu a descoperit această bombă atomică. Pare a fi cel mai teribil lucru descoperit vreodată, dar poate fi făcut cel mai util.” ( Jurnalul lui Truman, întâlnirea de la Potsdam din 18 iulie 1945 )
Discuția despre Proiectul Manhattan nu apare în procesele verbale oficiale ale întâlnirilor.
Infamul „plan al treilea război mondial” pentru a porni un atac nuclear împotriva Uniunii Sovietice (15 septembrie 1945)
La doar două săptămâni după încheierea oficială a celui de-al Doilea Război Mondial (2 septembrie 1945), Departamentul de Război al SUA a emis o directivă (15 septembrie 1945) pentru „Ștergerea Uniunii Sovietice de pe hartă” (66 de orașe cu 204 de bombe atomice), când SUA și URSS erau aliați, fapt confirmat de documente desecretizate. (Pentru mai multe detalii vezi Chossudovsky, 2017 )
Potrivit unui document secret (declasificat) din 15 septembrie 1945, „ Pentagonul a avut în vedere aruncarea în aer a Uniunii Sovietice cu un atac nuclear coordonat îndreptat împotriva zonelor urbane importante.
Toate orașele mari ale Uniunii Sovietice au fost incluse în lista celor 66 de ținte „strategice”. Ironia este că acest plan a fost lansat de Departamentul de Război înainte de începerea Războiului Rece.
Accesați toate documentele Operațiunii din 15 septembrie 1945
Epoca Războiului Rece
Cursa înarmărilor nucleare a fost rezultatul direct al planului Americii din septembrie 1945 de a „exploda Uniunea Sovietică”, formulat de Departamentul de Război al SUA.
Uniunea Sovietică a testat prima sa bombă nucleară în 1949. Fără Proiectul Manhattan și „Planul al treilea război mondial” al Departamentului de Război din 15 septembrie 1945, Cursa înarmărilor nu ar fi avut loc.
Departamentul de Război din 15 septembrie 1945 a pregătit scena pentru numeroase planuri de a duce al Treilea Război Mondial împotriva Rusiei și Chinei:
Lista Războiului Rece a 1200 de orașe vizate
Această listă inițială din 1945 de șaizeci și șase de orașe a fost actualizată în timpul Războiului Rece (1956) pentru a include aproximativ 1200 de orașe din URSS și țările bloc sovietic din Europa de Est ( a se vedea documentele declasificate mai jos) . Bombele programate pentru utilizare erau mai puternice în ceea ce privește capacitatea explozivă decât cele aruncate pe Hiroshima și Nagasaki.
Sursa: Arhiva Securității Naționale
„Conform Planului din 1956, bombele H urmau să fie folosite împotriva țintelor prioritare de „putere aeriană” în Uniunea Sovietică, China și Europa de Est. Orașele majore din blocul sovietic, inclusiv Berlinul de Est, au fost priorități înalte în „distrugerea sistematică” pentru bombardamentele atomice. (William Burr, Lista țintă a atacurilor nucleare din Războiul Rece din SUA a 1200 de orașe din blocul sovietic „De la Germania de Est la China”, Caietul de informații electronice din Arhiva Securității Naționale nr. 538 , decembrie 2015
Sursa: Arhiva Securității Naționale
În timpul Războiului Rece, a predominat doctrina distrugerii reciproce asigurate (MAD), și anume că utilizarea armelor nucleare ar avea ca rezultat „distrugerea atât a atacatorului, cât și a apărătorului”.
În epoca de după războiul rece, doctrina nucleară americană a fost redefinită. Acțiunile militare „ofensive” care folosesc focoase nucleare sunt acum descrise drept acte de „autoapărare”.
Războiul nuclear umanitar sub Joe Biden
Intervențiile militare conduse de SUA-NATO (Iugoslavia, Afganistan, Irak, Libia, Siria, Yemen) care au dus la milioane de victime civile sunt vestite drept războaie umanitare, ca mijloc de asigurare a păcii.
Acesta este și discursul care stă la baza intervenției SUA-NATO în Ucraina.
„Vreau doar să știi că, atunci când vorbim despre război, vorbim cu adevărat despre pace”, a spus George W. Bush
„Bombe nucleare umanitare”
Acest tip de vitrine de „bombe nucleare umanitare” nu este doar încorporat în agenda de politică externă a lui Joe Biden, ci constituie pilonul doctrinei militare americane, și anume așa-numita „Nuclear Posture Review”, ca să nu mai vorbim de programul de arme nucleare de 1,2 trilioane inițiat. în timpul administraţiei Obama.
Mini-nucleele nucleare B61 desfășurate în Europa de Vest
Cea mai recentă „mini nucleară” B61-12 este programată să fie desfășurată în Europa de Vest, îndreptată spre Rusia și Orientul Mijlociu (înlocuind bombele nucleare B61 existente).
B-61-12 este descris ca o „bombă umanitară” „mai utilizabilă”, „cu randament redus”, „inofensivă pentru civili”. Asta e ideologia. Realitatea este „Distrugerea reciprocă asigurată” (MAD).
B61-12 are un randament maxim de 50 de kilotone , ceea ce este de trei ori mai mare decât cel al unei bombe de la Hiroshima (15 kilotone) , care a dus la peste 100.000 de morți în câteva minute.
Dacă un atac preventiv folosind o așa-numită mini-bombă nucleară ar avea succes, țintit împotriva Rusiei sau Iranului, acest lucru ar putea conduce omenirea într-un scenariu al treilea război mondial. Desigur, aceste detalii nu sunt evidențiate în rapoartele mass-media.
F-15E Eagle Strike Eagle Fighter pentru livrarea B-61-12
Nuklee nucleare cu randament redus: Războiul umanitar se activează
Și când caracteristicile acestei bombe nucleare „inofensive” cu randament redus sunt introduse în manualele militare, „războiul umanitar” începe: „Este cu randament scăzut și sigur pentru civili, să o folosim” [parafrază].
Arsenalul american de bombe nucleare B61 îndreptate împotriva Orientului Mijlociu se află în prezent în bazele militare a 5 state nenucleare (Italia, Germania, Olanda, Belgia, Turcia). Structura de comandă a lui B61-12 nu a fost încă confirmată. Situația cu privire la baza Incirlik din Turcia este neclară.
Susținerea ADM ca instrumente de pace este un truc periculos
De-a lungul istoriei, „Greșelile” au jucat un rol cheie
Ne aflăm la o răscruce periculoasă. Nu există o mișcare anti-război adevărată la vedere.
De ce? Pentru că războiul este bun pentru afaceri!
Iar puterile Big Money care stau în spatele războaielor conduse de SUA și NATO controlează atât mișcarea anti-război, cât și mediatizarea războaielor conduse de SUA. Nu e nimic nou. Se întoarce la așa-numitul război sovietico-afgan (1979-), care a fost condus de consilierul american pentru securitate națională Zbigniew Brzezinski.
Prin fundațiile lor „filantropice” (Ford, Rockefeller, Soros și colab.), elitele financiare au canalizat de-a lungul anilor milioane de dolari în finanțarea așa-numitelor „mișcări progresiste”, inclusiv Forumul Social Mondial (WSF)
Se numește „Disidență fabricată”: Big Money se află, de asemenea, în spatele numeroaselor lovituri de stat și revoluții de culoare.
Între timp, sectoare importante din stânga, inclusiv activiști anti-război dedicați, au susținut mandatele Covid fără a verifica sau a recunoaște faptele și istoria așa-zisei pandemii.
Trebuie înțeles că politicile de blocare, precum și „Vaccinul Ucigaș” împotriva Covid-19 fac parte integrantă din „arsenalul mai larg” al elitei financiare. Sunt instrumente de supunere și tiranie.
Marea Resetare a Forumului Economic Mondial este parte integrantă a scenariului celui de-al treilea război mondial care constă în stabilirea prin mijloace militare și nemilitare a unui sistem imperial de „guvernare globală”.
Aceleași interese financiare puternice (Rockefeller, Rothschild, BlackRock, Vanguard și colab.) care susțin agenda militară SUA-NATO sunt ferm în spatele „Opției Pandemice Covid”.
***
Bătălia istorică pentru pace și democrație. Un al treilea război mondial înseamnă sfârșitul umanității?
Propaganda de război necruțătoare și dezinformarea mass-media este forța motrice. Trebuie Confruntat.
Este „Coexistența pașnică” și diplomația dintre Rusia și SUA o opțiune?
„Războiul este bun pentru afaceri”: guvernele corupte care susțin interesele banilor mari trebuie să fie contestate
„ Spre un scenariu al treilea război mondial: pericolele războiului nuclear ”
de Michel Chossudovsky
Disponibil la comandă de la Global Research!
Număr ISBN: 978-0-9737147-5-3
An: 2012
Pagini: 102
Ediție PDF : 6,50 USD (trimis direct în contul dvs. de e-mail!)
Michel Chossudovsky este profesor de economie la Universitatea din Ottawa și director al Centrului de Cercetare a Globalizării (CRG), care găzduiește site-ul aclamat de critici www.globalresearch.ca . Este colaborator la Enciclopedia Britannica. Scrierile sale au fost traduse în peste 20 de limbi.
Recenzii
„Această carte este o resursă „obligatorie” – un diagnostic bogat documentat și sistematic al planificării geostrategice extrem de patologice a războaielor americane de la „9-11” împotriva țărilor non-nucleare pentru a-și confisca câmpurile și resursele petroliere sub acoperirea „libertății”. și democrație”.
– John McMurtry , profesor de filozofie, Universitatea Guelph
„Într-o lume în care războaiele de agresiune concepute, preventive sau mai la modă „umanitare” au devenit o normă, această carte provocatoare poate fi ultimul nostru semnal de alarmă.”
– Denis Halliday , fost secretar general adjunct al Națiunilor Unite
Michel Chossudovsky dezvăluie nebunia mașinii noastre de război privatizate. Iranul este vizat cu arme nucleare ca parte a unei agende de război construite pe distorsiuni și minciuni în scopul profitului privat. Adevăratele scopuri sunt petrolul, hegemonia financiară și controlul global. Prețul ar putea fi holocaust nuclear. Când armele devin cel mai tare export al singurei superputeri din lume, iar diplomații lucrează ca vânzători pentru industria de apărare, lumea întreagă este în pericol nechibzuit. Dacă trebuie să avem o armată, aceasta aparține în întregime sectorului public. Nimeni nu ar trebui să profite de pe urma morții și distrugerii în masă.
– Ellen Brown , autoarea cărții „Web of Debt” și președinte al Institutului Public Banking
Comenteaza