CD
1.230 aprobate
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
.
SUA SOLICITĂ BOMBAREA INDUSTRIEI DE SEMICONDUCTORI A TAIWANULUI
– Sabotajul Nord Stream reluat
De Finian Cunningham
Taiwanul se confruntă cu blestemul de a fi un aliat al unchiului Sam, în același mod în care îl fac Germania și restul Europei.
Taiwanul a fost obligat să-i dea aliatului său american un avertisment extraordinar: nici măcar nu vă gândiți să aruncați în aer industria noastră de semiconductori.
Avertismentul vine în urma apelurilor din ce în ce mai mari ale politicienilor și analiștilor militari americani că Washingtonul ar trebui să distrugă sectorul tehnologic vital al insulei pentru a pretinde ca China să obțină controlul asupra exporturilor profitabile și ca o modalitate de a deteriora economia Chinei.
Congresmanul evreu Seth Moulton este cea mai recentă voce americană care difuzează o acțiune atât de drastică. Referindu-se la Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Moulton a spus că SUA ar trebui „să le explice foarte clar chinezilor că, dacă invadați Taiwanul, vom arunca în aer TSMC”.
TMSC este cel mai mare producător de semiconductori din lume.
Este un furnizor major pentru China continentală de cipuri de înaltă tehnologie care sunt, la rândul lor, critice pentru o gamă largă de industrii de producție și export din China.
Anterior, a fost raportat că Colegiul de Război al Armatei S.U.A. a sugerat că Washingtonul ar trebui să planifice tactici de „pământ ars” care ar putea face Taiwanul „nu doar neatractiv dacă vreodată a fost capturat cu forța, ci și costisitor de întreținut”.
Taiwan a reacționat cu furie la aceste apeluri unilaterale americane la sabotaj. Șeful de apărare al teritoriului insulei, Chiu Kuo-cheng, a criticat atitudinea dură a SUA, spunând că „forțele armate [taiwaneze] nu vor tolera distrugerea niciunei instalații din Taiwan”.
Atentatul proiectat asupra industriei vitale a semiconductoarelor din Taiwan este un ecou în modul în care SUA au aruncat în aer gazoductul Nord Stream în septembrie anul trecut. Conducta de sub Marea Baltică a fost parțial deținută de Germania și Rusia, pentru a furniza gaze naturale pentru a alimenta economiile germane și europene.
Decizia de a sabota Nord Stream a fost luată de președintele american Joe Biden, potrivit unui raport de investigație excelent al lui Seymour Hersh. Scopul acelui act de terorism a fost de a tăia Germania și Europa de la exporturile rusești de energie, pentru a fi înlocuite cu gaz american mai scump. Acest obiectiv strategic de a îndepărta Rusia de pe piața energetică a Europei a fost o problemă recurentă pentru administrațiile succesive ale SUA de-a lungul multor ani.
Cu câteva luni înainte ca conducta de la Marea Baltică să fie aruncată în aer de scafandrii marinei americane, Biden se lăudase că instalația va fi desființată. El nu a precizat cum, dar a promis că „nu va merge înainte”. Biden și-a făcut amenințarea flagrantă în fața cancelarului german Olaf Scholz în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă. Evident, aliatul NATO al Americii, Germania, nici măcar nu a fost consultat cu privire la planul de sabotaj.
O atitudine similară arogantă este acum afișată față de celălalt aliat al Americii, Taiwan.
În mod evident, Washingtonul se joacă cu ideea de a arunca în aer industria tehnologică a insulei ca o modalitate de a dăuna intereselor Chinei continentale. La fel ca Germania, Taiwanul se dezvăluie a fi nimic mai mult decât un pion, în mașinațiunile geopolitice ale Americii.
Distrugerea rolului principal al Taiwanului în industria globală a semiconductoarelor ar avea avantajul suplimentar de a pune companiile americane în pole position.
Aparent, SUA au promis în repetate rânduri să „apere” Taiwanul de ceea ce numesc „agresiunea Chinei”. Washingtonul a pompat insula cu arme americane de miliarde de dolari sub pretextul că o „protejează” de pretențiile de suveranitate ale Chinei.
Conform legislației internaționale și americane, Taiwanul este recunoscut ca parte integrantă a Chinei în cadrul așa-numitei Politici One China. Cu toate acestea, Beijingul acuză Washingtonul că se amestecă în suveranitatea sa prin fomentarea politicii separatiste în Taiwan.
Președintele Chinei Xi Jinping a avertizat SUA că Taiwan este „prima sa linie roșie” care nu trebuie depășită. Beijingul își rezervă dreptul de a folosi forța militară pentru a unifica pe deplin teritoriul dacă Washingtonul continuă să alimenteze tensiunile și să promoveze o declarație la Taipei a independenței Taiwanului.
La baza pretențiilor aparent cavalerești ale Americii de „apărare” Taiwan se află interese geopolitice egoiste.
Administrația Biden a impus interdicții fără precedent de export a tehnologiei semiconductoare în China. SUA doresc să reducă economia Chinei pentru propriul câștig și să împiedice dezvoltarea unei economii globale multipolare. Dominația SUA și hegemonia dolarului sunt amenințate de puterea economică în creștere a Chinei.
Explorarea industriei semiconductoarelor din Taiwan este evident considerată o modalitate de a paraliza China, care se bazează pe exporturile acestei tehnologii esențiale pentru industriile sale.
Analogia cu Germania și gazoductul Nord Stream este că Washingtonul urmărește să deterioreze un rival, Rusia, precum și aliații săi europeni pentru propriul beneficiu strategic. Sabotarea comerțului energetic ruso-european a dus la impacturi economice grave asupra Germaniei și a restului Europei.
Unii comentatori se referă la „dezindustrializarea” Europei cauzată de pierderea combustibilului rusesc accesibil. Acest tratament de șoc a fost impus „aliaților” europeni de presupusul „protector” american.
Războiul din Ucraina și escaladarea dramatică a ostilității față de Rusia din partea guvernelor europene a servit intereselor strategice americane prin vânzarea de arme și gaze scumpe, precum și oferind Washingtonului o dominație reînnoită asupra relațiilor europene.
Aceeași aroganță nesăbuită și criminală de a arunca în aer conducta Nord Stream din Germania este arătată în modul în care americanii vorbesc nespus despre aruncarea în aer a industriilor tehnologice vitale din Taiwan.
Ar trebui să fie evident că Washingtonul nu are aliați, ci doar interese.
Când jetoanele sunt jos, ca să spunem așa, aliații Americii vor fi aruncați fără ceremonie sub un autobus/sacrificati sau, mai rău, aruncați într-un infernal război.
Taiwanul se confruntă cu blestemul de a fi un aliat al unchiului Sam, în același mod în care îl fac Germania și restul Europei.
Sursa: https://strategic-culture.org/news/2023/05/15/us-calls-for-bombing-taiwan-semiconductor-industry-nord-stream-sabotage-redux
Traducerea: CD
Comenteaza