Abraxas

26 aprobate
freemacadam@gmail.com
77.111.246.40

 

Ceea ce autorul omite sa analizeze aici este ca acordul de la Bretton Woods (1944), care instituie dolarul ca moneda pivot in tranzactiile internationale , confera Statelor Unite o superioritate tactica incontestabila in domeniul finantelor.

Contrar francului francez care a fost bazat pe aur pana in 1928, dolarul inca era in 1944 dar n-ar mai fi putut fi daca masa monetara ceruta de comertul international ar fi fost satisfacuta – pentru a-i asigura stabilitatea, cele 44 de tari partenere la semnarea acordului, trebuiau sa depuna o anumita cantitate de aur in custodia Statelor Unite.

Cateva tari au inceput sa simta cum dupa 20 de ani de la semnarea acordului ca SUA puneau in circulatie mai multa moneda decat permitea cantitatile de aur detinute in stoc, pentru a finanta razboaiele duse in special cel din Vietnam.

In ‘71 Nixon decreta ca dolarul nu mai are ca baza metalul pretios, iar masina de imprimat bilete de banca incepe sa functioneze, toate tarile simt acum inselaciunea insa este prea tarziu, dolarul fiind deja adoptat de lumea intreaga iar Statele Unite prea puternice pentru ca cuiva sa i se opuna.

Actualmente datorita acestui sistem ce are aproape 80 de ani, pierderile Statelor Unite sunt transferate tarilor vasale atata timp cat acestea il adopta.

Ne amintim cu totii de Saddam Hussein si de El Khadafi, ambii au vrut sa-si vanda petrolul intr-o alta moneda decat dolarul, stim de-asemenea si ce li s-a intamplat lor si tarilor lor.

Un alt avantaj si-acesta a fost folosit de multe ori, constiue in faptul ca SUA pot interzice folosirea dolarului ca moneda de schimb international, sanctionand astfel tarile a caror politica nu satisface Washington-ul.

Este cazul acum cu Rusia, autorul omitand iarasi sa precizeze ca in jur de 300 de miliarde de dolari din fondul suveran rus au fost inghetate de catre Occident.

Este un atac direct care nu poate fi tolerat de catre nicio tara, cu atat mai putin un gigant ca Rusia.
Nu este deci o planificare ampla, cum se spune in articol, in care Ucraina este un pas pentru a se ajunge la asta, situatiile sunt paralele nelegandu-se.
Este in urma interziceri folosirii retelei SWIFT, deci a folosirii dolarului si euro, pentru a-si proteja propria economie, Putin a fost nevoit sa impuna plata produselor sale in ruble.

Chinezii au o retea similara si probabil o vor pune cat de repede in functiune insa ea va fi folosita deocamdata doar de tarile BRICS, a caror populatie reunita reprezinta totusi 41% din populatia mondiala.
Mai mult ca sigur tari precum Iran, Corea de Nord si probabil altele li se vor alatura.

Nu va mai exista o moneda de referinta ci un pachet de monezi (yuanul, rubla, rupia indiana si probabil realul brazilian) deci o posibilitate mai larga pentru schimburi comerciale avantajoase. Este o schimbare pe care multe tari o privesc pozitiv, multipolaritatea fiind si aici o optiune de ales in fata monopolului.

Presa poloneza a afirmat deja si probabil ca intreaga presa occidentala va urma ca Rusia e pe cale sa castige razboiul si ca stabilitatea insasi a lumii este in joc.
Dupa toata manipularea mediatica in care ni se prezenta Rusia ca pierzand acest razboi, media este obligata sa se alinieze realului si sa admita starea de fapt, pe care noi “conspirationistii”(sic) o cunosteam.

Cu toti stim ca au mai existat tari care au pierdut razboaie si totusi stabilitatea lumii s-a mentiut.
Este deci vorba despre altceva, recte intreaga ordine monetara stabilita in ‘44 e pe cale sa se prabuseasca, iar potentatii din umbra ai lumii sunt in panica … si asta e un lucru bun.

P.S. Sa ne amintim ca razboiul Japoniei impotriva SUA a fost declansat pentru un lucru similar si anume sanctiunile financiare si comerciale pe care aceasta din urma le-a adoptat urmare a atacului Japoniei asupra Chinei, care era dominata practic de catre statul profund.
Aceste sanctiuni in realitate reprezinta o forma de razboi, de natura financiara cert, dar totusi un razboi.