surena surena_surena@outlook.com 86.122.243.249
Sorin dezinformat și dezinformator când în intreaga ei istorie logistica Rusiei a funcționat după primele atacuri? Generalul Suvorov a ajuns până la Milano înfrângând armata franceză, ce făcuse minuni sub Napoleon, cu resurse epuizate. S-a retras, și la rugămințile austriecilor pe lângă Țar, în Elveția. |
Surena, vroiam sa te intreb mai de multicel (relativ), asta insemnand cam de 2 saptamani incoace, de cand ne-am prins mai binisor urechile cu subiectul Ucraina: observ acum axarea ta incapatanata pe „imperiul raului”….ala american si vestic in general. Pacatele le-am pomenit si eu nu o data si am aceeasi pozitie, dar discernamantul ma face si pe mine sa stiu unde e cazul sa ma opresc, sa fac niste comparatii si niste bilanturi bine-rau si sa vad ce rezulta cand trag linie, sa tin cont de pozitia noastra geografica si geostrategica si sa iau in considerare ce cred ca e mai bine pentru noi si mai ales, sa nu sar dintr-o luntre intr-alta. Adica ceea ce spun acum, ideile si considerentele pe care le am, sa nu ma trezesc ca mi le sucesc cu 180 de grade de la o luna-doua la alta….sa nu ma contrazic singur de ieri pina azi, pentru ca as da, ´cred eu, dovada de inconsecventa totala, in cel mai finut mod de a ma exprima, sau de incapacitate de a-mi stabiliza (stabiliza, nu stabili) modul de gandire/perceptie intr-un mod mai fara menajamente spus. Concret si pe scurt, saptamana trecuta am calugar, iar saptamana asta ma declar cel mai convins ateu, sau ma declar satanist….cam asa ar veni.
Am retinut un comentariu al tau, dupa ce trecuse disputa noastra despre China (repet, din punctul meu de vedere strict legata de performantele ei economice) si abia se prefigurau evenimentele nasoale ce aveau sa urmeze in Ucraina:
https://ioncoja.ro/rusii-sunt-pregatiti-si-decisi-sa-ocupe-ucraina/
Niste spicuiri:
„Acest lucru nu-l înțelege…” (nota personala: elimin eu eticheta asta) „….. și nu mai înțelege că vremea tratatelor ‘peste’ țări și a zonelor de influență nu mai sunt, după cum le-au transmis UE și America acceptare azi, fiecare țară fiind liberă să-și aleagă apartenența economică și militară.”
Apoi:
„Revenind la Ucraina, pierdută complet de Rusia, după ocuparea cu japca a Crimeei, Rusia sau mai bine zis Putin dorește ca ea să rămână „în afara” UE și NATO. Dacă pierde și acest „pariu” chiar nu mai există niciun motiv să îl mai tolereze rușii și clica oligarhică din jurul lui. Putin uită că tocmai măsurile tâmpe politice și economice ale Rusiei au împins Ucraina, Georgia, Moldova spre UE și NATO.”
„…… în același timp nici „apropiații” China și India nu acceptă o nouă încălcare a garanțiilor internaționale pe care Rusia le-a dat Ucrainei în schimbul renunțării la arsenalul nuclear sovietic. Nu întâmplător până și Kim Jong Un a dat exemplu Ucraina în momentul în care a vorbit că armele nucleare sunt asigurarea RPDC) și costuri financiare cât mai mici ( Rusia nu-și permite un război de anduranță pentru că economia rusească este dependentă de exportul de hidrocarburi iar UE este principalul furnizor de valută).”
apoi
„P.S Dacă Rusia lui Putin este o superputere militară,cum tot afirmă Putin, de ce are nevoie de „garanții de securitate”? China nu a ridicat niciodată problema garanțiilor de securitate vizavi de relația Vietnamului cu SUA. Sunt conștienți că propria lor atitudine i-a împins pe vietnamezi în brațele americanilor, pe de altă parte au învățat „lecția vietnameză” după razboiul chino-vietnamez.”
E una si aceeasi persoana acolo si acum? Nu am o problema ca o persoana are ideile din paragrafele tocmai citate si o alta ideile din textul titlului topicului de fata, sau din cele din ultimele 2-3 saptamani. Dar sa fie una si aceeasi persoana la interval de 3 luni, asta mi se pare (cel putin) ciudat. Lucrurile care se petrec acum sunt consecinta unor cauze cunoscute nu numai din 2014, ci chiar mai devreme (cel putin de prin 2008), asupra carora perceptia, ca e intr-o tabara sau cealalta, era cazul sa se fi cristalizat demult. Nu prea e loc de „revelatii” de ultim moment, nu exista lucruri care au fost secrete pina acum, sau pe care propaganda de ambele parti nu le-au tocat pina acum pina la saturatie. Nu exista deloc informatii noi, neaparute pina acum, eventual doar un nou ton propagandistic.
Denota o tarie cam subreda a opiniilor proprii, schimbate dupa cum bate vantul, influentate de orice noua impachetare a propagandei uneia sau alteia din parti. Chestia aia care ar trebui sa raspunda la intrebarea „tu, de fapt, stii ce vrei? ” .Ciudat…cand te-au lovit revelatiile astea noi? (doar curios)
„am vorbit de momentul in care Rusia a fost percepută de noi ca un inamic tradițional”
Himm…Rusia a fost dintotdeauna inamicul nostru. Putinele momente cand ne-a fost alaturi s-au datorat calculelor lor meschine despre prorpiu interes.
Eu nu vad deosebiri fundamentale intre rusi si ucrainieni, ambele natii de slavi au fost si sunt inamicii Romaniei.
In prezent i-au ajuns blestemele mosilor si stramosilor nostri si se macelaresc intre ei.
Nu ar trebui sa luam partea niciunora, ci sa ne urmarim doar interesul nostru national care este Romania Mare.
SLAVA ROMANIA !
Un amalgam de afirmatii goale -golutze. „Stai calm…..Războiul economic nu este așa cum îl crezi tu…e o stradă cu dublu sens…”…o fraza complet trantita si cu asta „ti-am arata eu”. Din ciclul „Dude, trust me…spun io”….
„Cand a funtionat logistica rusa la primele atacuri?”, alta chestie trantita, netinand cont ca inca din ianuarie 2021 au inceput pregatirile, ca inca de pe atunci, ca. 100 de mii de soldati rusi misunau pe granita.
Iti vorbesc de un succes militar fulgerator al americanilor Irak, tu ma iei cu cei 500k de morti, de parca am negat eu asta vreodata, de parca eu de justetea actiunii vorbeam si de acuratetea ei, nu de comparatia intre 2 campanii militare, in raspuns la aiureala ta cu „ineficienta americana dovedita in fata armatei guvernamentale siriene”.
Invocarea campaniei lui Napoleon sau WW2 nu au sens aici, situatii complet diferite, una e sa te aperi (si sa fii si luat prin surprindere), alta e sa pregatesti o campanie ofensiva.
„Normal că etalonul aur nu inseamnă nimic pentru tine, tu fiind inginer te pricepi la toate …dar nu la economie .După ce îl citești pe Rugină, economistul româno-american, ce propuse României in anii 90 un astfel de mecanism pentru economia românească, in scopul evitării dezechilibrelor macroeconomice pe care le anticipa pentru economia noastră poate înțelegi și tu ceva. Apoi, după ce te-ai luminat îți revezi comentariul pentru….amuzament.”
Tu stii economie zici? L-ai citit macar pe tipul ala? Ai putea sti atunci ca masa monetara, dar si rezerva de aur se corelea direct cu activitatea economica a tarii. De asemenea, fara tranzactii cu exteriorul, nu ai o moneda viabila, asa cum nu e viabila aia a Coreei de Nord. La fel si aurul e un obiect decorativ.
De altfel si aurul ala al Rusiei e sub sanctiuni. In sensul ca orice tranzactie care implica aur de la banca centrala rusa e blocata, si orice incercare a oricaruia de a face astfel de stranzactii e supusa sanctiunilor. Sigur, s-ar putea face astffel de tranzactii, cu diversi carora nu le-ar pasa de sanctiuni, sau pe „sestache”. Prima categorie e foarte-foarte incerta, iar a doua e de domeniul speculatiilor. Tu asteapta sa vezi bursa ruseasca deschisa la liber si vei vedea ce se intampla. Daca se va deschide vreodata….Ti-ar mai spune economistul ala si altii dealtfel, ca ai avut inflatii, crize si recesiuni cu rezerve de aur bine-mersi la locul lor.
In rest, multe atacuri la persoana. Nu ca le bag prea mult in seama (ai ajuns la asta si tura trecuta, cand vorbeam de China), dar vad ca ti-e greu sa discuti idei, pina cand, dupa 2-3 schimburi sari direct la interlocutor, cu un soi de retorica de procuror. Deci omul il ataci, nu ideea. Pacat, cam denota insecuritate, inclusiv pe propriile argumente.
Precizare la ultima idee….asta apropo de „patima” :)
Apropo de revenirea aia a rublei, poate ei vrea sa-ti amintesti de leul romanesc din anii ’80, ala de era 4 lei la BN si 30 de lei pe oriunde altundeva prin ’87-’88. Cadru similar, izolare, inchidere totala, fara tranzactii cu exteriorul, nici un cetatean nu putea cumpara valuta, nici o firma interna, decat cu rare exceptii, conditii si protocoale speciale, aprobari speciale de la guvern. Ce e acum in Rusia. Te poti gandi, dacia 1310 (care ajunsese pe la 85 de mii de lei), valora 19 mii de dolari, sau cam 2800…Asta e un curs intern pe care-l faci din pix, ca atata hotaraste guvernul sa fie.
Logistica rusa…lasa-l pe Napoleon in pace, iar daca chiar vrei sa te gandesti la WW2, adu-ti aminte ce a format bazele logisticii ruse. Adica lend lease. Si nu vorbesc de lucruri care au venit mai tarzior, cand incepusera si rusii productia pe banda, ci ceea ce practic in iarna lui ’40 si prima jumate a lui ’41 i-a scos dintr-un mare rahat. adica alimentele si zecile de mii de camioane americane, pe Sudebakeruri ulterior montand si Kathiushele. Dar cum spuneam, Rusia sub barbarosa si invazia Rusiei in Ucraina n-au nimic a sparge una cu alta. Nici un punct de comparatie, ca si context.