CD
676 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

STIRI DIN AGRICULTURA

Dupa o pandemie care a mai educat populatia cat de cat despre sanatate, alimentatie si medicatie se poate purta acum a discutie fluenta despre relationarea factorilor de viata si sanatate.

Cand lumea nu mai vrea sa tina cont de bunul simt si se arunca orbeste la Profit, atunci Dumnezeu “o bate nu cu maciuca” ci cu ce’o doare mai mult, rodul muncii ei sau al tratamentelor chimice otravitoare.

Într-un sistem ecologic trebuie să se plece din start cu ideea că nu sunt soluții chimice de combatut bolile și dăunătorii, trebuie să se aplice partea tehnică, agro-tehnica, rotația culturilor și partea de prevenție si nu partea de tratare chimica.
În agricultura ecologică nu se pot da soluții general valabile, soluția este a solei. La cultura de câmp, elementul tehnologic numărul 1 este rotația care trebuie să fie de minimum 4 ani si sa include pe langa paioase si leguminoase.

*
Fermierii din Olanda, nemulțumiți de planurile de reducere drastică a emisiilor de azot, s-au concentrat luni, 4 iulie, pe marile supermarketuri, blocând cu tractoarele lor centrele unor lanțuri de distributie. Fermierii protestatari au dus vaci în fața Parlamentului, dar trebuiau sa aduca si boi ca sa oglindeasca fidel component Parlamentului. Vezi video: https://www.youtube.com/watch?v=9QAYvFXYqWg
O asemenea buna organizare ar trebui sa aibe si la trecerea la o agricultura noua ecologica, fara chimicale, la o agricultura sanatoasa.
*
În mai multe comune din zona Moldovei au fost organizate zilele trecute slujbe religioase la terenurile pârjolite de secetă. Sătenii, preoții și primarii localităților speră ca rugăciunile să îl înduplece pe Dumnezeu să le trimită ploile fără care recolta agricolă din acest an este compomisă.
Dar de ce nu s-au facut slujbe inainte de parjol? De ce nu s-au rugat oamenii inainte de a se intampla nenorocirea?
“Mintea romanului dupa urma?”

Unde mai sunt acele potcoave de padure/pomi in jurul largilor loturi de cultura, care protejau iarna si primavera impotriva vanturilor ce usucau pamantul, iar vara creiau acele depresiuni umbre termice care puteau aduce ploaia?

*
Executivul de la Chișinău a aprobat un proiect de lege ce va proteja micii producători de clauze abuzive și va facilita accesul acestora la plasarea producției în rețelele comerciale din toată țara.
La noi nici parlamentul si nici executivul nu ajuta taranul roman ci se supun, in pozitie idioata de ghiocel, ordinelor catastrofale ale UE.

*
Aronia, supranumită și „aurul negru” nu este pretențioasă și nici nu necesită tratamente, apărându-se singură de dăunători, paraziți și boli, fără a fi nevoie de substanțe chimice, întrucât are propria sa armă biologică naturală. Unul dintre marile avantaje este că plantația de aronia este ecologică, trecând peste cei trei ani de „conversie”, ceruți de legislația culturilor bio.
Ea este o altă plantă, mai puțin populară prin grădinile românilor, dar din ce în ce mai apreciată, asemănătoare cu afinele, cunoscută în popor drept scorușul negru. Fructele de aronia sun recunoscute de comunitatea științifică ca fiind produsele naturale cu extrem de numeroase beneficii pentru sănătatea omului.
Fructele de aronia pot combate numeroase afecțiuni, chiar si unele dintre cele mai grave, acestea au fost folosite cu succes de militarii trimiși în iadul de la Cernobîl, dar și de autoritățile japoneze, după dezastrul de la Fukushima.

*
Adrian Chesnoiu, un fost ministru bun al Agriculturii, a făcut exact ceea ce trebuie să facă un ministru, să susțină interesele sectorului agroalimentar în Guvern, să se consulte cu mediul privat, să ia decizii, să comunice, să țină echilibrul.
Adrian Chesnoiu trebuie susținut acum pentru a-și duce cu succes bătălia juridică, el și-a dat demisia din funcția de ministru la nici o oră după comunicatul de presă care anunța că i se cere ridicarea imunității parlamentare. Demisia a venit la pachet cu autosuspendarea din PSD.
Este politicianul care a renunțat cel mai rapid la funcțiile politice, față de momentul apariției unei suspiciuni juridice.
Toți ceilalți s-au ținut de scaune cât au putut de mult.
Chesnoiu le-a transmis colegilor din Parlament să voteze cât mai repede ridicarea imunității pentru a putea tranșa chestiunile juridice cu pricina.
Adevărata sa carieră politică s-ar putea de abia acum să ia cu adevărat avânt.
Nu uitati sa-l sustineti asa cum puteti.

Informatii culese de pe Internet
Surse: https://www.agroinfo.ro
https://agrointel.ro
https://www.stiriagricole.ro