Statuie pentru general

Literatura si Arta -Nicolae DABIJA

Atunci când generalul Ion Costaş a fost numit ministru de Interne al Republicii Moldova, primul ordin emis de el a avut următorul conţinut: „A lichida organizaţia de partid şi toate secţiile politice ale ministerului”. Acest lucru se întâmpla în 1990, când ne aflam în URSS şi partidul COMUNIST era atotputernic, iar „partkomul” şi „politotdelul” erau adevăraţii conducători ai ministerelor de forţă. Apoi a urmat ordinul nr. 2: „A plasa corect accentele în numele ofiţerilor superiori: Costáş în loc de Cóstaş, Covríg în loc de Cóvrig, Cârnáţ în loc de Cárnaţ, etc.”Ofiţerii noştri veneau cu toţii din armata sovietică, cu nume de familie stâlcite, iar grija lui Ion Costaş a fost să creeze o poliţie cu adevărat naţională şi după nume. Acest fiu de ţăran din Ţarigrad,trecut prin foamea organizata de sovietici 1946-1947,apoi deportat 1949 in Kazaxstan(Carlag-Karaganda), unul dintre puţinii moldoveni ajunşi generali de aviatie( elita ai armatei sovietice), a creat două ministere: cel de Interne şi cel al Apărării,a dat nastere 2 Academii, una de interne Stefam cel Mare si alta ai apararii Alexsndru cel Bun. Pe cel ministerul de Interne îl preluase de la V. Voronin, care, crezându-se rus, a rusificat şi mai mult ministerul şi aşa destul de rusificat. Acesta din urmă, la şedinţa Biroului comitetului central al partidului care s-a desfăşurat a doua zi după asaltul de la 10 noiembrie 1989 de către mulţime, a declarat: „Nu s-a tras în huliganii care au incendiat clădirea ministerului din motiv că majoritatea miliţienilor care-l păzeau erau moldoveni, iar moldovenii sunt tâmpiţi”. (Astfel s-ar traduce fraza: „A молдованыэто бараны”). Iată ce părere împărtăşea sau mai împărtăşeşte cel care avea să fie ales de către moldoveni, pe care el îi crede „turmă de tâmpiţi”, în funcţia cea mai înaltă din stat. Dacă nu erau Ion Costaş şi alţi eroi ai războiului ruso-moldovenesc (ca Anton Hămuraru, Dumitru Ursachi, Valeriu Toporivschi, Andrei Covrig, Vladimir Semeniuc, Tudor Samoilenco, Anatol Caraman, Tudor Odobescu, Chiril Panteleev, Valerii Luca,Constantin Rusu, Sergiu Tătaru ş.a.), tancurile armatei a 14-a ar fi ocupat Chişinăul atunci, în iunie 1992.Ei şi-au stropit cu sânge certificatele lor de patrioţi.De aceea cei care cunosc evenimentele sunt miraţi de faptul că generalul Ion Costaş – în contextul în care plouă cu decoraţii pe reverele unor indivizi fără merite – nu s-a învrednicit de nici un ordin sau vreo medalie din partea statului pe care l-a apărat cu preţul propriei vieţi. Ion Costaş nu doar a fost martor la istorie, el a făcut istorie.L-am cunoscut la o plenară a comitetului central al partidului din 1988: în timp ce primul-secretar, Simion Grossu, critica săptămânalul „Literatura şi arta”, calificându-l „naţionalist” şi „antisovietic”, în mijlocul sălii un general sovietic atrăgea atenţia întregii asistenţe prin faptul că citea demonstrativ şi sfidător, cu paginile larg desfăcute, publicaţia blam.

M-am apropiat în pauză de el şi i-am vorbit, cum era firesc să i te adresezi unui general sovietic, în ruseşte. Generalul mi-a zâmbit şi mi-a spus: – Sunt generalul Ion Costaş, roman de la Taigrad, Drochia. Mi-a mai spus că se întorsese recent din fundul Rusiei, din oraşul Cita, unde fusese abonat la „Literatura şi arta”, că e general de aviaţie, coleg de studii la Acdemiea Marelui Stat Major ai URSS cu Djohar Dudaev, eroul cecenilor,cu Pavel Graciov,ministru Apararii ai Rusieu, că e din deportaţi basarabeni. De atunci aş putea spune că destinele noastre au fost împletite. La marile manifestaţii naţionale, îndrăzneam să le spun colegilor că „Ion Costaş e cu noi”, echivalent pe atunci cu „Armata e cu noi!”.

A fost unul dintre susţinătorii aprigi ai Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova, făcând parte de la întemeierea lui şi până în prezent din Consiliul Director al acestuia. Ion Costaş e din seminţia lui Ştefan cel Mare: a ştiut să facă lucruri mari cu „mijloace mici”. În aceste zile acest bărbat al neamului nostru împlineşte frumoasa vârstă de 76 de ani. Se mai află, cum îi stă cel mai bine, pe prima linie a frontului pentru Adevăr, Dreptate şi Emancipare Naţională. Nu ne rămâne decât să-i adresăm un ordin al poporului întreg, pe care militarul nostru îl iubeşte cel mai mult, crezându-şi-l superiorul său: – Vă ordon: să fiţi sănătos întru mulţi ani, domnule general!

Nicolae DABIJA