Clopotul Mântuirii și Dăinuirii noastre
Contains Link

Stan Pățitu 7 hours ago

acum am înțeles despre ce vorbiți. Pe ruși n-o să-i depășească nimeni din acest punct de vedere. Ei au amplasat cele mai grele clopote în cele mai înalte clopotnițe. Aveți aici lista cu clopotnițe ortodoxe și analizați cu lista de clopote pe care am trimis-o deja:

https://en.wikipedia.org/wi…

https://en.wikipedia.org/wi…

”The Ivan the Great Bell Tower today contains 22 bells. Of these, 18
small bells hang in the base and in the middle of the bell tower. Of the
four large bells, one is named the Upsensku Bell, and weighs 65.5 tons. It rings traditionally among the largest religious festivals such as Easter, and was made in the early 16th century.”

numai ăsta a lui Ivan Turbincă e de 65,5 tone și în stare de funcționare.
uitați-vă pe lista cu clopotnițe pentru înălțime. Cea mai înaltă e la St Petersburg (Leningrag) dar nu are cel mai greu clopot din Rusia.
CM din București va fi cea mai înaltă la vîrf, turla plus crucea, dar nu va avea nici ea cel mai greu clopot în funcționare la creștini. Nu-i vom depăși pe ruși la clopote și turle niciodată. Uitați-vă cu atenție la lista cu clopote unde aveți greutatea și unde este amplasat. Cel mai mare a fost al țarului, pînă a luat foc turla. Cel mai mare din istorie care a funcționat a fost în Burma, pe care portughezii au vrut să-l care la ei acasă. S-a scufundat corabia la afluența a două rîuri mari, unde se află îngropat în nămol. Se fac în continuare încercări de recuperare. E acoperit de un strat gros de mîl, care face și mai dificil efortul de recuperare. Dacă burmezii vor reuși să-l scoată, va deveni din nou cel mai mare clopot construit vreodată. Oricum îl întrece pe cel din China, care e ultimul cel mai mare în stare de funcționare.
la budiști tradiția e să poți să-l faci să sune. Oricine are dreptul să sune clopotul. Din cauza asta ele se amplasează jos pentru ca lumea să aibe acces. Au în general o alee cu clopote mai mici, unde lumea sună clopotele și se roagă la Buda.
Rezistența e foarte importantă și nu numai la cutremure, dar în primul rînd la foc. Multe turle de biserici au avut probleme cu focul. Migratorii în jafurile lor obijnuiau să dea foc bisericilor și mănăstirilor după ce le jefuiau. Un alt motiv a fost folosirea bronzului pentru ghiulele de tun. S-a întîmplat și la noi. Unii domnitori au topit clopetele în vreme de răstriște, sau au dat foc unor mănăstiri în luptele interne pentru putere. Clopotele și clopotnițele au o istorie întreagă. Dar nu uitați că în lumea creștină nu-i va depăși nimeni pe ruși în materie de clopote și turnare de clopote mari, cît și amplasarea lor la înălțime foarte mare.
clopotele de 25 de tone intră la categoria mică. Mijlocii sînt la 60-70 de tone, iar la mare se discută de peste 100 de tone.
aveți dreptate cu performanța inginerească de a ridica la înălțime asemenea greutăți. Mai ales pe vremea lui Ivan Turbincă, 65,5 tone în secolul XVI sau a clopotului țarului la începutul secolului XIX.
într-un filmuleț trimis puteți vedea cum l-au bătut pe cel al țarului suspendat jos. E nevoie de mai mulți oameni. 4 în interior și alții din exterior care trag de sfori.
am învățat sculptură în metal prin turnare de la sculptorul Constantin Daniel. Nu știu dacă mai trăiește. El se ocupa și de turnarea de clopote pentru biserici. Am fost odată cu el într-o vacanță să-l ajut și să-nvăț meserie. Problema cea mai grea cu turnarea e să nu explodeze forma la turnare. Asta e cea mai grea parte la turnarea în metal. Dacă forma nu e foarte bine uscată explodează la turnarea metalului. Cei care toarnă clopote riscă cu viața. Am pățit-o și eu cu un portret, care nu e un clopot. Totuși a dărîmat o sobă de teracotă și a spart zidăria într-un colț al atelierului. Numai ĂL de sus m-a ferit să nu treacă prin mine nici-o bucată. A fost o minune dumnezeiască. Forma trebuie să stea la uscat săptămîni de zile pînă cînd pierde toată apa posibilă, altfel în contact cu metalul încins explodează.
să țineți minte de la Stan Pățitu, că pe ruși nu-i va depăși nimeni, niciodată, în lumea creștină, și în general prin amplasarea lor la înălțime foarte mare. Imediat ce va apare o concurență, ei vor turna unul și mai mare. Deocamdată nu au concurenți în lumea creștină.
ce mă deranjează e că atît executantul celui de la București, cît și cei care au preluat poveștile lui, nu au verificat nimic și i-au ignorat pe ruși. Politica e una și priceperea și realizările unui popor e alta.
Constantin cel Mare a construit la Constantinopol un obelisc zidit din piatră și o columnă rotundă de piatră. Ca să nu se dărîme la cutremure, au folosit brățări de bronz, ca cercurile la butoi. Cruciații cînd au atacat Bizanțul, au desfăcut brățările din bronz pentru ghiulele de tun. Surprinzător a scăpat cutremurelor, deoarece și Turcia e o zonă seismică. Acum e consolidată cu armături de fier. Mai mult bronzul era poleit cu aur. Cruciații prima dată au crezut că se îmbogățesc cu aurul brățărilor. Din păcate n-au putut să facă decît ghiulele de tun din bronz. Tot cruciații au distrus o groază de monumente antice, temple și edificii, etc., pentru a construi fortărețe în imediată apropiere de monumentele respective. Cele mai mari pierderi au fost templul lui Artemis din Efes și Mausoleumul lui Mausolus din Halicarnasus, două din cele 7 minuni ale lumii antice. Înaintea lor Teodosius și Iustinian au demolat multe temple și monumente antice și au folosit piatra la monumentele construite de ei. Apoi au venit turcii după cruciați și au distrus și ei tot pentru fortărețe. Cu toate astea Anatolia rămîne cel mai bogat teritoriu în vestigii antice. Efes a fost considerat Roma mică, deoarece era al doilea oraș în antichitate ca mărime. A rivalizat cu Roma. Tracii s-au bucurat de un statut special, deoarece mulți romani se considerau descendenți traci și mulți împărați romani au investit foarte mult în Tracia, care a fost clientelară nu sub ocupație, mai ales cea anatoliană unde se află memorabila Troia, Ilium pentru romani de la Ilios din grecește, Ilia pe limba tracilor, orașul dedicat lui ILUS.

https://en.wikipedia.org/wi…
și
https://en.wikipedia.org/wi…

nu se știe data execuției, dar e numit după Constantin al VII-lea care l-a consolidat în secolul X.

o altă demonstrație de forță la vremea ei a fost și Coloana Infinitului a lui Brăncuși. Problema a fost de turnare dintr-o bucată ca dimensiune, înălțimea plus vreo 5 metri încastrați în fundație. Iar cea mai mare problemă la vremea respectivă a fost transportul de la turnătorie la Tîrgu Jiu și ridicarea ei în picioare.
greutatea ei este de peste 29 de tone, cu 4 tone mai grea decît clopotul CM. Deci transportul ne omoară mai ales la vremea aceea. Nimeni nu dă impoartanța cuvenită transportului, care e o altă prblemă de luat în calcul.

o mare minciună pe care o vehiculează wikipedia în română, este că comuniștii numai au plănuit s-o dea jos. Nu este adevărat. Au și încercat dar n-au reușit din cauza greutății și a încastrării într-un bloc masiv de beton. Au reușit numai s-o strîmbe puțin.
aici la subiectul ăsta sînt de acord cu surena. Românii puteau să execute clopotul și structura turlei de susținere. Nu era nevoie să comisionăm lucrarea la străini. Avem ingineri și sculptori foarte buni capabili să realizeze așa ceva, chiar la scară mai mare dacă e nevoie. Ca să nu mai vorbim că ne-ar fi costat mai puțin și ar fi fost și o treabă de mîndrie națională. Așa banii pleacă din țară și mîndria națională se stinge. Nu sînt de acord cu ce-au făcut deloc. Ca să nu mai vorbim și de inginerii de rezistență și ingineria românească în general, mai ales cînd vine vorba de cutremure. Deși avem unele din cele mai dezastruoase cutremure din lume, regulamentele în construcții sînt dintre cele mai serioase, din care cauză avem cele mai puține pierderi. Școala românească a dat lecții dapdv tot timpul. La cutremurul din 1977 au căzut doar clădiri vechi care mai fuseseră scuturate serios înainte și construcții noi unde constructorii au furat din oțelul pentru armături, folosind oțeluri inferioare și profile mai mici la bare. Proiectele de rezistență erau bine întocmite. Constructorii ăia responsabili pentru dezastre la clădirile noi trebuiau beliți. La clădirile vechi care s-au întîlnit în istoria lor cu mai multe cutremure sînt scuzabili, deoarece crăpăturile, trepidațiile și fisurile în timp distrug armăturile împreună cu ruginirea armăturilor care ajung să fie expuse umezelii. Dar asta nu înseamnă că ele n-au fost proiectate corespunzător pentru gradul seismic pe zone în România.
profesorul Alexandru Cișmigiu a fost o somitate pe plan internațional. A ajuns șeful comisiei internaționale pentru evaluarea dezastrelor produse de cutremure, care avea și misiunea de refacere și stabilirea reglementărilor și legilor în proiectare și construncții. Șef de lucrări la Saraievo după catastrofă, la Lima, etc., și a fost foarte bun prienten cu specialiștii din Japonia, care-l consultau mereu. Teoriile lui mai ales în cazul structurilor speciale au fost apreciate pe plan internațional și urmate ca dogme de proiectare antiseismică. România nu prea are structuri speciale. Cu puținele exemple pe care le avem nu ne putem evidenția. Realitatea e că în zonele cu grad mare de seismicitate, nici nu se justifică economic, din cauza prețului foarte ridicat în execuție. Adică mult circ pentru nimic, mai ales că există și riscul foarte mare la cutremure de proporții.
Casa Poporului este ca volum construit cea mai mare construcție din istorie după piramida lui Keops din Egipt. Pentagonul din America nu depășește volumul construit al CP. El depășește doar la suprafața desfășurată a nivelelor. Dar să nu uităm că înălțimea nivelelor la Pentagon este de birouri de cazarmă, nu de săli de spectacole ca la CP. Clasificarea după suprafața desfășurată a nivelelor folosită de cartea recordurilor e greșită. Construcțiile ca mărime se clasifică după volumul construit. Occidentalii insistă cu șmecheria pentru a nu pierde primul loc în lume cu Pentagonul.
apoi mai este și alt aspect al locuirii și folosinței. Piramida lui Keops a fost doar un mormînt, deci o construcție nefolosită, față de Casa Poporului. Aici Casa Poporului cîștigă din nou atît față de piramida lui Keops, cît și față de Pentagon, deoarece e cea mai mare construcție folosită din istorie. În plus mai e și buncăr antiatomic.
un alt record e și prețul de 6,5 miliarde de dolari la vremea respectivă. Dapdv o consider tichie de mărgăritare, conform zicalei: ce-i trebuie chelului, sau ce-i lipsește chelului? Noi n-aveam mîncare, curent și gaz, dar cheltuiam atîția bani ca să batem toate recordurile. Am făcut bine sau rău, rămîne o discuție deschisă. Ne trebuia sau nu așa ceva? Iar cînd mă gîndesc cine beneficiează de ea, și ce sfori se trag înăuntrul ei împotriva românilor, îmi piere și cheful de a mai discuta despre recorduri în construcții.
e valabil și pentru Catedrala Mîntuirii. În situația în care se află România dpdv economic, etc., cred că e o cheltuială mare, cînd românii n-au nici bani să trăiască decent. Cheltuiala asta va spori datoria externă. N-o va micșora. Dar se pune întrebarea: facem bine sau rău? Ne trebuie sau nu ne trebuie acum așa ceva? Dpdv al identității și unității mai mult ca sigur că ne trebuie, pentru că sînt atacate, dar cînd ne uităm și la buzunare în care bate vîntul și trăim pe datorie, mai că nu ne trebuie acum așa ceva. Ca să nu mai vorbim că bate al treilea la ușă și ne prinde iar nepregătiți, mai ales fără armată, pe care forțele răului au micșorată aproape de dispariție.
bandiții din interior împreună cu clica internațională din exterior, nu numai că ne-au distrus economia și ne-au vîndut, făcîndu-ne datori pe vecie, dar ne-au și redus armata ca să nu ne putem apăra în caz de nevoie Și să nu uităm că nici nu ne putem adăposti în biserici, care au fost pradă tunurilor, așa cum s-a întîmplat în Moldova la ocupația rusească. Nu cred că vom scăpa nici acum de așa ceva. Nici Catedrala Mîntuirii nu e de neatins cînd românii disperați vor încerca să se adăpostească în ea în speranța că Dumnezeu îi va apăra. Pînă la el mai sînt și tancurile, bombele și rachetele.
numai bandiții vor scăpa, refugiindu-se în buncărul antiatomic construit de români cu mari sacrificii. Românii vor fi carne tun. Singura speranță ne rămîne în Dumnezeu, deoarece românii nu mai pot spune înc-o dată: pe-aici nu se trece(!), cu armata pe care-o avem. Doamne-ajută!