Roșia Montană în UNESCO
Susțin candidatura Roșia Montană pentru includere în patrimoniul UNESCO!
Încadrarea Roşiei Montane în patrimoniul mondial este o măsură care figurează în programul de guvernare al PNL, însă Guvernul Cîțu ia în calcul retragerea dosarului de analiză care ar anula candidatura pentru includere în UNESCO.
Dar putem opri asta.
Semnează acum și hai să-i transmitem Prim-Ministrului Cîțu vocea asurzitoare a întregii țări care susține ferm candidatura Roșiei Montane pentru includere în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Discuții interne din cadrul coaliției de guvernare iau în calcul retragerea dosarului Roșiei Montane, motivând acest lucru prin litigiul dintre statul român și Gabriel Resources. Conform MiningWatch, în ședința Coaliției de Guvernare din 28 iunie, Florin Cîțu a propus partenerilor de guvernare retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO, după ce parlamentarii PNL de Alba i-au cerut public acest lucru. Dar jocurile interne din PNL nu ar trebui să decidă soarta Roșiei Montane.
Propunerea ”Peisajului Minier Roşia Montană” în lista Patrimoniului Mondial UNESCO va fi analizată în sesiunea din 2021, programată în Fuzhou (China) în perioada 16 – 31 iulie. Nominalizarea se află pe ordinea de zi a Comitetului, cu recomandare de înscriere din partea ICOMOS, organism consultativ de specialitate al UNESCO. ICOMOS recomandă, simultan cu includerea pe Lista Patrimoniului Mondial, și includerea în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol.
În acest context, o cerere a premierului Cîțu de retragere a dosarului Roșia Montană de la UNESCO ar minimiza inclusiv șansele României la ICSID (International Centre for the Settlement of Investment Disputes), iar arbitrajul internațional poate fi fațada perfectă pentru înțelegeri politice locale cu compania minieră.
Semnează acum și hai să-i reamintim premierului că Roşia Montană este un sit istoric, protejat de legea română încă din 1992, iar UNESCO va aduce o extra protecţie juridică, plus potențial de dezvoltare cu adevărat sustenabil pentru întreaga zonă.
Discuțiile din coaliția de guvernare nu s-au finalizat și vor fi continuate în ședința comună. Împotriva solicitării premierului s-a poziționat USR PLUS, prin vicepremierul Dan Barna și co-președintele Dacian Cioloș. Liderul UDMR nu a făcut nicio remarcă privind Roșia Montană, dar este cel care a semnat în 2011 certificatul de descărcare arheologică a masivului Cârnic din Roșia Montană, pe vremea când era ministru al Culturii.
Scurt istoric
- În 2013 proiectul minier Roşia Montană a fost blocat, în urma protestelor masive la nivel național.
- În 2017 Guvernul Cioloș a depus dosarul de înscriere al Roșiei Montane în UNESCO, tot ca urmare a presiunii publice.
- În 2018 guvernul Dăncilă a retras dosarul, ca mai apoi Guvernul Orban să reia procedura, tot în urma presiunii publice, la final de ianuarie 2020.
Mai multe informații
Sursă foto © Salajean/Dreamstime.com
https://secure.avaaz.org/community_petitions/ro/primministrului_florin_citu_si_guvernului_romaniei_rosia_montana_in_unesco/?tDYAPgb |
Comenteaza