CD
549 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

STOCKUL PLONJEAZA SI EL IN SPIRALA MORTI DOLARULUI
– Vânzările de acțiuni au cauzat creșterea deficitului comercial al SUA
De David P. Goldman 7 mai 2022

Deficitul comercial în creștere al Americii, care se află acum la o rată anuală record de 1,32 trilioane de dolari, impune ca SUA să vândă hârtie furnizorilor săi străini în schimbul mărfurilor. Cea mai mare parte a hârtiei pe care SUA le-a vândut străinilor în ultimii ani a fost acțiuni în corporații americane, mai degrabă decât obligațiuni guvernamentale sau corporative. Evaluările de pe piața de valori din SUA au crescut în timp ce Rezerva Federală a forțat ratele dobânzilor să scadă, reducând rata dobânzii la împrumut pe termen scurt la zero și achiziționând titluri de trezorerie de 6 trilioane de dolari.

Rezultatul acestui exercițiu este cea mai proastă inflație din ultimii patruzeci de ani și o prăbușire a productivității muncii care prefigurează o scădere a profiturilor corporative. Pe măsură ce Fed crește ratele dobânzilor (în credința greșită că ratele mai mari vor reduce inflația) și inflația mănâncă profituri, evaluarea acțiunilor americane scade. Asta ridică perspectiva urâtă a unei spirale a morții deficitare.
Cu o poziție netă a activelor străine de 18 trilioane de dolari, Statele Unite nu pot continua să-și vândă activele străinilor la nesfârșit. La un moment dat, vânzarea ordonată a activelor americane s-ar putea transforma într-o vânzare suicidală.

Deținerile străine de acțiuni americane au crescut de la 8,5 trilioane de dolari la începutul lui 2020 la 13,5 trilioane de dolari astăzi, în timp ce proprietatea străină a trezoreriei americane abia a crescut. Fed, adică, a cumpărat 6 trilioane de dolari în trezorerie, randamentele reale s-au prăbușit, iar evaluările acțiunilor au crescut. Străinii au evitat randamentele scăzute record ale titlurilor guvernamentale americane și au luat parte din boom-ul acțiunilor.

Însă indicele NASDAQ, intens în tehnologie, a pierdut 21% în cursul anului până în prezent. Liderul pieței Amazon și-a înregistrat prima pierdere în șapte ani în primul trimestru, Netflix pierde abonați, iar Facebook și Google se luptă să mențină marjele. Inflația erodează marjele de profit. Și SUA au înregistrat o scădere anuală de 7,5% a producției pe oră de muncă în primul trimestru, cel mai rău rezultat din 1947. Rata de actualizare a fluxurilor de numerar corporative (și anume randamentul pe termen al titlurilor de trezorerie) este în creștere, iar perspectivele de câștig slăbesc.

Ce se întâmplă dacă străinii încetează să cumpere acțiuni americane?
Se pot întâmpla mai multe lucruri (și toate probabil se va întâmpla).

În primul rând, SUA va trebui să vândă mai multe obligațiuni străinilor și la randamente mai atractive. Aceasta înseamnă că randamentele reale vor trebui să crească și mai mult, punând mai multă presiune asupra evaluărilor acțiunilor.
În al doilea rând, străinii vor reduce prețul la care cumpără activele SUA, adică dolarul va trebui să scadă.

În al treilea rând, americanii vor cumpăra mai puține bunuri străine, ceea ce înseamnă că cererea va scădea. Acesta este un alt nume pentru o recesiune.
Balanța comercială s-a dublat între sfârșitul lui 2019 și începutul lui 2022, deoarece americanii au preluat stimulentele federale de 6 trilioane de dolari oferite în timpul epidemiei de Covid și au cumpărat bunuri străine. Creșterea fără precedent a transferurilor federale către persoane a ținut milioane de americani în afara forței de muncă. Între timp, infrastructura industrială deteriorată a Americii nu a putut face față creșterii cererii.

Din fericire pentru Statele Unite, alte țări – în special China – aveau capacitatea de a exporta în SUA și doreau să aibă un excedent comercial pentru a economisi veniturile. Cererea vastă a Chinei de economii a satisfăcut apetitul imens al Americii pentru bunuri. Cu cererea internă deprimată de epidemia de Covid și o piață imobiliară slabă, China s-a bazat pe exporturi ca sursă de creștere economică.
Această simbioză extraordinară dintre SUA și China, având în vedere tensiunea dintre cei doi rivali strategici, a permis SUA să consume cantități mari de produse chinezești (în valoare de aproximativ 700 de miliarde de dolari la rata anuală actuală) și a permis chinezilor să investească o parte semnificativă a lor. economii în Statele Unite.

Pentru China, această dependență de piața americană rămâne mult mai mică decât în anii 2000, când exporturile ca pondere din PIB-ul Chinei au atins un vârf de 36%. Ponderea exporturilor din PIB a scăzut la doar 17% în 2019, dar a crescut la 19% în 2021 și probabil este mai mare în acest an.
China va trebui să găsească alte puncte de vânzare pentru economiile sale. Ideal din punct de vedere economic, dar insolubil din punct de vedere politic, ar fi un acord cu India.

Dar China va trebui să găsească și puncte de desfacere interne pentru economii. Aceasta înseamnă consolidarea piețelor interne de acțiuni și crearea de pensii și alte planuri de investiții pentru a canaliza economiile gospodăriilor către piața sa de valori.
Urmărește-l pe David P. Goldman pe Twitter: @davidpgoldman

Sursa: https://asiatimes.com/2022/05/stock-plunge-could-become-dollar-death-spiral

Traducerea: CD