caroline gunderode
69 aprobate

gmail.comx
caroline.gunderode@gmail.com
109.133.42.42

 

FRANCE SOIR DESPRE SOFTWAREUL DE SPIONAT SI DE EXTORCARE POLITICA ISRAELIANA .
Traducere mecanica
>
Politică
Pegasus: vânzarea dificilă a software-ului de extorcare politică israeliană
Autor(i)
Teresita Dussart, pentru FranceSoir
Publicat pe 17 iunie 2022 – 16:25
Imagine
Ilustrație a site-ului web al Grupului NSO, companie de software Pegasus.
Această ilustrație prezintă un smartphone cu site-ul web al grupului israelian NSO care conține programul spion „Pegasus”, afișat la Paris pe 21 iulie 2021.
JOEL SAGET / AFP
CRONICĂ — Emmanuel Macron, Pedro Sanchez, Imran Khan. Pe telefonul lor, au fost detectate urme de intruziune în sistemul de ascultare israelian, cunoscut sub numele de marcă Pegasus, între 2019 și 2021. NSO Group Technology Limited, compania care comercializează acest spyware, l-ar putea vinde acum către L3Harris, o tehnologie de apărare din SUA. grup de furnizori. Informația a fost publicată pentru prima dată de cotidianele The Washington Post, The Guardian și Haaretz. Amenințarea pe care o reprezintă Pegasus, în ceea ce privește securitatea instituțională, îl face un subiect strategic de prim rang.

NSO Group este o companie de cultură a informațiilor mafiote, bazată pe principiul kompromat (fișier de compromis), care și-a vândut în mod deliberat software-ul unor state necinstite pentru a spiona jurnalişti, şefi de stat, adversari. S-a dovedit a fi un instrument folosit pentru a crea situații de extorcare, pentru a răsuci brațul unei serii întregi de actori politici. Recent, schimbarea de politică a lui Pedro Sanchez cu privire la problema Saharei de Vest, luată în singurătate totală și fără semn de avertizare, ar fi rezultatul interceptărilor telefonice din partea sistemului Pegasus, comandată de Maroc. În cazul lui Imran Khan, fostul prim-ministru pakistanez, este dificil de spus dacă interceptarea ar fi precipitat mașinația Idurilor din martie (în aprilie trecut în cazul lui), în timpul votului de cenzură care a ajuns să fie destituit. Oricum, nu i-a adus noroc.

„ Scurgerile Pegasus ”, publicate de ziarul The Guardian în 2021, susțin că dispozitivele telefonice a 13 șefi de stat au fost sparte de Pegasus între 2019 și 2021. Și nu numai șefi de stat. Personalități centrale ale vieții publice internaționale, precum Tedros Adhanom Ghebreyesus, secretarul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Citește și: Pegasus, programul spion israelian aflat în centrul unui scandal diplomatic

Dacă o parte a contraspionajului este să pătrundă în sisteme închise prin găsirea lacunei, o altă parte este să cauți lacuna într-un subiect de interes pentru a alimenta un șantaj, pentru a-l condiționa, pentru a-l alunga, în funcție de gradul său de rezistență, chiar și pentru a-l face. o obligatie. Odată cu apariția tehnologiei Android și Apple, pentru o companie precum Pegasus, nu mai este nevoie să pună în pericol personalul. A devenit o joacă de copii să pătrunzi până în inima secretelor de stat.

În 2021, Amnesty International, prin propriul laborator, a efectuat un audit la telefon al unei infinitate de personalități din societatea civilă, avocați, jurnaliști, membri ai ONG-urilor. Un raport care este bine de consultat pentru a afla despre defectele de care a putut profita Pegasus din 2016.

Printre principalii clienți ai NSO se numără Maroc, un consumator major al acestui tip de voyeurism electronic. Regele Mohamed al VI-lea i-ar plăcea. Acest lucru ar trebui să îmbunătățească ceea ce aperitivele fraților Azaitar nu mai reușesc să umple, mai ales că nu mai este favorabil la Paris. Dar este și semnul unei diplomații a extorcării dusă la punctul culminant. Dacă tatăl său Hassan al II-lea s-a remarcat prin rafinamentul în tortura oponenților săi, Mohamed al VI-lea o face mai corect prin șantaj. Și că nu s-ar fi putut descurca fără Pegasus. Numele său se află pe lista șefilor de stat ascultați de grupul israelian. Nu este un paradox. În acest tip de mediu, este obișnuit să vrei să ții clienții în lesă.

Aceste povești de spioni sunt acum atât de uriașe încât trec peste cap, chiar și atunci când sunt comunicate.

Teresita Dussart
Printre ceilalți consumatori majori de interceptări ilegale se numără șeful statului indian, Narendra Modi. Curtea Supremă a acestei țări tocmai a creat o comisie tehnică pentru a investiga amploarea și impactul interceptării acesteia. Aceasta, la cererea lui Rahul Gandhi, nepotul Indirei Gandhi. Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite ar fi alte conturi cheie pentru compania NSO, permițându-i să desfășoare activități de contrainformații proxy asupra altor state din regiune, precum Irakul, și să asigure conformitatea acestora cu obiectivele Departamentului de Stat al SUA.

Pegasus a lucrat de multe ori pentru companii private și publice din SUA. Cu toate acestea, Grupul NSO este acum considerat o companie ostilă în această țară. În noiembrie anul trecut, compania a fost chiar inclusă pe lista neagră. Nicio companie americană nu-și mai poate cumpăra tehnologia. Aceasta explică parțial îndatorarea companiei israeliene în valoare de 450 de milioane de dolari. Și procesele se îngrămădesc.

Cumpărarea tehnologiei de la o putere străină, fiind folosită împotriva altor puteri străine, ar putea pune o serie de probleme în cascadă pentru guvernul SUA. Ar fi greu să ai încredere într-un sistem, știind în același timp că cheia software -ului rămâne la Ierusalim. Deși, teoretic, vânzarea ar include codurile de securitate pentru hacking și transferul resurselor umane care au lucrat la dezvoltarea acesteia.

Shalev Hulio, CEO și unic acționar al NSO, a recunoscut că „ în anumite circumstanțe, unii dintre clienții [săi] pot folosi greșit [aceste] servicii ”. În teorie, NSO Group, ale cărui vânzări sunt plasate sub controlul strict al Ministerului Apărării israelian, își poate vinde tehnologia doar agențiilor de informații ale națiunilor suverane. Ceea ce ridică și problema responsabilității directe a guvernului israelian pentru interceptările ostile care au avut loc din 2013. Cert este că gruparea nu a putut ilustra un caz, în care Pegasus ar fi fost pus în slujba luptei împotriva terorismului sau drogurilor. traficului. Istoria lui arată că singura utilizare care i se atribuie este cea a spionajului politic sau economic.

Pentru a-și ilustra punctul de vedere, într- o declarație pe propria răspundere adresată Curții pentru Districtul de Nord al Californiei din 13 mai 2020, Shalev Shilo a declarat că a fost abordat de doi reprezentanți ai Facebook în octombrie 2017, care căutau să cumpere drepturile asupra lui Pegasus. Aceștia au susținut că programul spyware achiziționat de Facebook în 2013, ONAVO, nu a fost suficient de eficient pe dispozitivele Apple. Shilo ar fi refuzat deoarece Facebook nu este o putere de informații de stat.

Aceste povești de spioni sunt acum atât de uriașe încât trec peste cap, chiar și atunci când sunt comunicate. Cel mai urgent lucru este să înțelegem nu numai amploarea persoanelor spionate și să descoperiți matricea acesteia prin rafinarea activității Amnesty International. Dar și mai important ar fi să știm, dacă a existat interceptări, a existat extorcare? Cum au modelat aceste interceptări destinul afacerilor și companiilor vizate? Dincolo de dimensiunea morală a intruziunii extrajudiciare a unei puteri străine asupra telefoanelor vizate ca fiind strategice, se află și cea a ingineriei politice, sociale și economice pe care aceasta ar fi putut-o produce, care rămâne încă în mare măsură necunoscută publicului.