Sosirea împăratului
https://1.bp.blogspot.com/-pQN2AKC8CeI/YURElEH7AeI/AAAAAAAAD4w/owfShQQ4eeI2ixjAIoYdF6kcS_kUmsAMQCLcBGAsYHQ/s320/atempo.jpg
În ultimii 20 de ani, în timp ce dormeați, s-apetrecut un eveniment fabulos. Veți spune că au fost mai multe: Criza Dotcom,9/11, Criza Subprime s.a.m.d. Vă spun din nou: n-ați privit unde trebuie! Ațidormit!
Nu există decât un singureveniment colosal care s-a petrecut în liniște, în timp ce înfundați fotoliuldin living privind unde nu trebuie, anume la TV sau citind ziare. Nu mai facapel la memorie deoarece a fost amorțită în perioada asta în care s-a schimbatliderul. Pe scurt: în anul 2000 80% dintre țările lumii făceau comerțpreponderent cu SUA. După doar 20 de ani, această valoarea a scăzut la 25%.Doar țările din America de Nord mai fac comerț preponderent cu SUA! Asistăm lacea mai mare inversare economică a istoriei. China e noua capitală a lumii șinoi nu ne-am prins de asta!
Arhitectul acestei construcții este actualulpreședinte al Chinei, Xi Jinping. Dacă mai țineți minte, primul lucru pe carel-a făcut a fost să declanșeze o campanie internă anticorupție prin intermediulcăreia a lichidat orice opoziție din PCC. Apoi a trasat directivele programului„Made in China 2025”. Când s-a întâmplat asta? În 2015! Dinamicul premier LiKeqiang a prezentat strategia de trecere a Chinei de la „fabrica lumii cumuncitori prost plătiți” la „fabrica tehnologică” a lumii, păstrând aceleașiprețuri mici de producție, dar nu prin salariile mici ale angajaților săi, ciprin tehnologie și integrare. Saltul tehnologic al Chinei a fost fantastic înacești cinci ani! Uitați-vă doar la clasamentul producătoarelor de telefoanemobile: din Top 10, 7 sunt producători chinezi. Apple este deja pe locul 3 șiva continua să scadă. Probabil veți spune că nu-i mare lucru, dar nu privițiunde trebuie. Mai știți unde se afla China în 2015? Vă spun eu, făcea imitațiiieftine de iPhone și Blackberry. De Blackberry nici nu vă mai amintiți! Ce facgiganții electronici ai Chinei? Dau noi direcții în domeniu. Apple a anunțat căvrea să integreze comunicația prin satelit în noile modele de telefoane pe carele lansează. Xiaomi deja are tehnologia! Camerele cu cea mai mare rezoluție dinlume sunt integrate în telefoanele aceluiași Xiaomi, necunoscut în urmă cucâțiva ani. Probabilitatea să aveți un robot de aspirare de la Xiaomi esteextrem de mare întrucât firma a ajuns pe locul 3 la nivel global, lăsând înurmă „legendele” domeniului. Iar Xiaomi nu e singura. Mai avem Huawei, Oppo,Vivo s.a.m.d. În plus, o grămadă de startup-uri de care n-a auzit nici naiba,dar care promit să revoluționeze câte un domeniu.
Sunt doar câteva exemple care arată limpededinamismul extraordinar al Chinei. Singurul politician care a văzut clartrendul a fost Donald Trump. Iar singurul lucru pe care l-a reușit – prinmijloace cât se poate de penibile însă – a fost să-și protejeze zona sa deinfluență, anume America de Nord. Schimbarea lui Trump, printr-o scamatorieelectorală grosolană, trebuie văzută tot ca o victorie a Chinei întrucâtîntreaga șleahtă de globaliști – pornind de la cei de rang internațional precumKlaus Schwab și până la cei de prin diversele cotețuri oengistice americane -joacă acum cartea Chinei. Practic, America de Nord va fi inevitabil invadată deChina. Tot ce vedeți acum acolo ați văzut în Revoluția Culturală a lui Mao și eun pas esențial pentru spălarea creierului și reeducarea în noua ideologie.
Pe zi ce trece, hălci întregi din domeniul industrialsunt înghițite de China. Acolo sunt rentabile deoarece lucrează integrat, întimp ce peste tot în lume sunt „energofage” sau nerentabile deoarece nu fac fațăprețurilor. China a trecut la viitoarea civilizație industrială. Pot trece șiceilalți, dar doar după ce acceptă botezul ideologic al noii lumi. Spredeosebire de SUA care a impus cu forța comunismul din Rusia, China are o altăabordare: lentă, dar vicleană ca un virus. Să luăm domeniul tehnologic. Care-idiferența dintre China și SUA? Ați văzut anul trecut prăbușindu-se imperiul luiJack Ma. El însuși a dispărut vreun an, luând lecții de pictură. Ciudat pentruun om care înghițea domenii diverse cu o rapacitate rar întâlnită. Ce s-aîntâmplat? După ce imperiul său mediatic a început să-i promoveze ideile -unele absolut contrare politicii de stat – autoritățile antitrust au intrat înel ca-n brânză, determinându-l să se dea la fund. Și ca el mulți alții. S-aajuns astfel la o cădere a întregului domeniu. Căderea am spus? Am greșit.Între timp TikTok este prima platformă video a lumii detronând YouTube. Maimult, devine lider al live-urilor, domeniu pe care se băteau atât YouTube câtși Facebook. Iar acesta e abia începutul. Ceea ce trebuie să remarcați e însăun aspect crucial: în China statul(adică PCC) domină companiile tehnologice, întimp ce în SUA companiile tehnologice domină statul. Iar când transnaționaleledomină statul se întâmplă exact ceea ce a prezis Marx! Iată de ce China aintrat cu bocancii în cele mai mari companii ale sale. Iată de ce se dărâmă, înlacrimi de sânge pentru mulți mici investitori, Evergrande. În China ai voie săcrești, dar doar până la o anumită dimensiune dincolo de care te lovește statulastfel încât să te facă mai suplu.
Istoria ne arată niște chestiuni cât se poate desimple. În primul rând că picajul economic este urmat indubitabil de celmilitar. Acolo se află SUA. Ce mai știm din istorie e că pentru o putereeconomică ascendentă, finanțarea unei armate de top nu-i grea. Toate puterilelumii s-au înălțat pe spatele unor modele economice avansate, armata ajungândsă servească solidificării modelului. Armata așadar a venit după, în momentulîn care modelul economic a avut nevoie de ea. China deja are o armată care, cutoate că e dotată strategic, încă nu a făcut pasul către statutul desuper-armată. Însă nu va fi o problemă s-o facă!
Puterile momentului, SUA și Rusia, sunt de domeniultrecutului. Odată ce nu ai un model economic funcțional, armata e un falsrefugiu deoarece ajunge să-ți mănânce cote din ce în ce mai mari dintr-un bugetcare se micșorează continuu. Dar asta nu se întâmplă în SUA – veți spune. Așae, nu se întâmplă deoarece SUA încă au tiparnița care însă le va fi luată decătre globaliști,. împinși acum să fixeze un „sistem financiar just”. Tradus,asta înseamnă „să ne salvăm fundul pentru a-i parazita pe chinezi dupăacelași model cu care i-am parazitat pe ruși și pe americani”. Și cum sepoate face asta altfel decât prin prăbușirea financiară a SUA? Uitați-vă puținla structura datoriei și, mai ales, la „clienții” care cumpără datorie a SUA.Nu prea mai sunt! FED-ul cumpără datorie de la Trezorerie, ce-i dreptmascându-și prezența sub diverse forme. Asta însă nu înseamnă că nu avem de-aface cu o schemă ponzi care, mai devreme sau mai târziu, va face implozie.
O altă direcție strategică pe care am văzut-o a fostalianța surprinzătoare anunțată de Casa Albă: SUA-Anglia-Australia. Pare unfront anti-chinez. În fapt este o încercare disperată de a smulge Australia dinghearele economice ale Chinei. Și, în același timp, o tentativă de regruparea complexului militaro-industrial american care, iată, își vede comenziledin ce în ce mai afectate de noua structură economică. China, prin modeluleconomic pe care-l propune, vine cu propuneri de pace. Modelul său economic esimilar celui impus de cuceririle arabe: tu vezi-ți de treabă, noi te apărăm șiîți dăm framework-ul care te conduce spre integrare. Iată lumea industrială 3.0denumit modelul economic „Belt and Road”! Când China propune Afganistanuluiexploatarea resurselor naturale n-o face pentru a-i păcăli, așa cum facamericanii: tu ne pui la dispoziție resursele și forța de muncă ieftină, noiluăm profitul și, în final, te scoatem și dator. Ăsta e modul banditesc de aface business. Chinezii spun altfel: voi aveți resursele pe care noi le putemintegra într-un model economic care funcționează; așadar, noi vă putem pune ladispoziție know how-ul astfel încât să vă vindeți resursele la prețul pieței.Asta vă va permite să vă integrați economic, să vă dezvoltați infrastructuras.a.m.d. Vi se pare că e o diferență? Da, e una mare. Singura chestie pe carenu o vedeți e „cheia mecanismului” care rămâne mereu în China și care, deasemenea, forțează schimbarea ideologică a lumii.
Ce urmează? NATO e precum Pactul de la Varșovia. Vaface implozie lăsându-i cu buza umflată pe gușterii care au crezut în el. Darîntotdeauna trebuie să existe proști ai istoriei. Rusia e puternică pentru căjoacă exclusiv cartea Chinei. Putin încearcă să se repoziționeze în noua lumeca putere independentă, dar e lipsit de tehnologii. Doar alianța ruso-germanăar putea face ceva, dar între cele două puteri complementare au fost în toatăistoria suspiciuni care au făcut imposibilă alianța. Asta se va întâmpla șiacum! Nu neg faptul că, la un moment dat, vom vedea o opoziție, însă aceasta nuva apărea acum. Deocamdată, noul stăpân al lumii este invitat să-și ocupetronul. Ăsta e spectacolul pe care-l vom vedea începând cu 2024.
Preluare: Trenduri economice / Autor: Dan Diaconu
https://trenduri.blogspot.com/2021/09/sosirea-imparatului.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+TrenduriEconomice+(Trenduri+economice)
Pentru domnul Sisif o lectura informativa:
514 TRILIOANE DE DOLARI VALOAREA NETA GLOBALA
– China depășește SUA în ceea ce privește acumularea celei mai mari valorări nete
De Wion
În ultimele două decenii, bogăția globală s-a triplat, China fiind lider și depășind SUA pentru primul loc la nivel global.
Într-un nou raport, departamentul de cercetare al firmei de consultanță McKinsey & Co. examinează bilanțurile naționale ale zece țări care împreună reprezintă mai mult de 60% din venitul mondial.
Lumea este acum mai bogată decât a fost vreodată, spune Jan Mischke, partener la McKinsey Global Institute din Zurich.
Studiul spune că averea globală a crescut de la 156 de trilioane de dolari în 2000 la 514 trilioane de dolari în 2020. O treime din creștere a fost reprezentată de China. Averea sa a crescut de la 7 trilioane de dolari în 2000, când s-a alăturat Organizației Mondiale a Comerțului, la 120 de trilioane de dolari în 2015, accelerând ascensiunea sa economică si 171,3 trilioane in 2020.
În schimb, SUA și-au văzut si ea valoarea netă mai mult decât dublă în această perioadă, la 90 de trilioane de dolari, în ciuda creșterilor mai modeste ale prețurilor proprietăților.
Se estimează că cei mai bogați 10% dintre gospodării controlează mai mult de două treimi din averea fiecărei țări și, potrivit raportului, ponderea lor a crescut.
Imobiliarele reprezintă 68% din valoarea netă globală, în 2020 a reprezentat două treimi din valoarea netă. Restul este format din lucruri cum ar fi infrastructura, mașini, și echipamente, și într-o măsură mai mică, lucruri cum ar fi proprietatea intelectuală și brevete.
Deoarece activele financiare sunt efectiv compensate de pasive, acestea nu sunt incluse în calculul averii globale.
În ultimele două decenii, valoarea netă a depășit creșterea PIB-ului global, alimentată de creșterea vertiginoasă a prețurilor proprietăților și de scăderea ratelor dobânzilor. Potrivit McKinsey, prețurile activelor sunt cu aproape 50% mai mari decât media lor pe termen lung.
Cu toate acestea, există întrebări cu privire la faptul dacă boom-ul de avere poate dura.
Valorile imobiliare în creștere prea repede poate face dreptul de proprietate la casă inaccesibil pentru mulți oameni și de a crește riscul de o criză financiară, cum ar fi cea statele Unite din 2008. Există posibilitatea ca China să aibă probleme și din cauza datoriilor dezvoltatorilor imobiliari, cum ar fi China Evergrande Group.
Raportul recomandă ca bogăția lumii să fie investită în investiții mai productive care să extindă PIB-ul global.
„Există diferite modalități de interpretare a expansiunii bilanțurilor și a valorii nete în raport cu PIB-ul. Ar putea marca o schimbare de paradigmă economică sau ar putea preceda o revenire la media istorică, încet sau brusc. Obiectivul unei reechilibrări soft printr-o creștere mai rapidă a PIB-ului ar putea fi cea mai sigură și mai de dorit opțiune. Pentru a realiza acest lucru, redirecționarea capitalului către utilizări mai productive și mai durabile pare a fi imperativul economic al timpurilor noastre, nu numai pentru a sprijini creșterea economică și mediul, ci și pentru a ne proteja bogăția și sistemele financiare.”
Cele zece țări care reprezintă aproximativ 60% din PIB-ul global sunt:
1.China, 6. Germania,
2. Franta, 7. Canada,
3. Japonia, 8. Mexico,
4. Australia 9. United Kingdom,
5. Suedia 10. USA.
Sursa: https://www.sott.net/article/460935-At-514-trillion-China-overtakes-US-in-terms-of-amassing-the-biggest-net-worth
Traducerea CD
Nea Sisif, esti cam limitat si cu fobii, ia si mai citeste un pic poate ajuta, mai afli cate ceva si poate te trezesti sau cum se mai zice … Imnul Romaniei.
„Practic, America de Nord va fi inevitabil invadată de China. Tot ce vedeți acum acolo ați văzut în Revoluția Culturală a lui Mao și e un pas esențial pentru spălarea creierului și reeducarea în noua ideologie.”
Ideile de mai sus nu sunt doar prea indraznete, iar ultima este chiar lipsita de sens.
Ce rost ar avea China sa reeduce ideologic populatia SUA?
Americanii cumpara deja tot ce se face in China, pentru ca preturile si nivelul tehnologic al produselor le convine.
China nu inceraca sa-si faca concurenti cu alte popoare, care bazate pe aceiasi ideologie Mao-ista sa devina la fel de eficiente si productive.
Politica relatiilor si tranzatiilor internationale a Chinei este bazata pe alte principii si instrumente de tranzactare: multilateralitatea, ajutorul si avantajul reciproc cat si neamestecul in treburile interne a partenerului de afaceri.
Fapt pentru care majoritatea tarilor asiatice au intrat in organizatii de comert international alaturi de China atrase tocmai de aceste principii pragmatice si echitabile in acelasi timp.
Deci ce rost are China sa schimbe ideologia unei populatii?
Bine inteles ca daca ceva merge rau in SUA sau ocident vinovati sunt rusii si chinezii …
Ceea ce se intampla in SUA este o revolutie anticulturala si invers-rasiala, care si-o fac singuri cu ajutorul liberalistilor progresisti, de esenta neoMarxista, insturiti de Scoala de la Frankfurt ce s-a mutat la Chicago.
Autorul a cam prins gustul spurcat a predictiilor si profetiilor si asta il face foarte vulnerabil si sa treaca la previziuni ce bineinteles vor ajunge in acelasi gard cu oistea lui Irimia.
Urmaritii predictiile lui si in timp veti observa ca sunt nu doar hazardante ci si absurde, dar asta este riscul ce trebuie sa si-l asume profetii, profetiile sunt cu atat mai spectaculoase cu cat frizeaza mai mult absurdul.
Evergrande este anuntata sa cada de cateva luni, dar predictiile americane pe care le are in considerare Dan sunt doar dorinte, vise umede si Evergrande isi plateste ratele netulburat si va ramane acolo unde este nevoie de ea.
Dan, ca multi alti economisti de scoala noua, ce stiu a se inchina numai la cultul Capitalism Nou, face aprecieri nefondate privind guvernele Rusiei si Chinei, ca entitati politice fara viitor. Poate ca Dan nu poate sa vada viitorul lor pentru ca nu stie cum trebuie istoria economiilor si nu are habar de cultura rusa sau chineza, nici macar de partea stiintifica, care acum ajuta foarte mult aceste tari, Ele stiu sa se descurce cu capitalismul de tip vechi, cel care a lansat in trecut marile economii ale lumii, Anglia, Franta, Germania, SUA, Japonia si il imbina eficient cu Socialismul Bazal, cel ce se ocupa de nevoile poporului, care este de fapt baza societatii. Rusia si China nu vizeaza Capitalismul de tip nou, egocentric, de un liberalism atroce, ele practica capitalismul de succes fara insa a uita populatia.
China in ultimii 5 ani a reusit sa scoata din saracie, asa cum a notat si ONU, nu mai putin de 800 de milioane de chinezi, eradicand total saracia in China. Nici o tara nu poate prezenta o asemenea realizare si nici SUA nu mai poate pretinde ca Chinezii i-au furat reteta de eradicare a saraciei.
Ce sa-i fac, cand unii ajung obsedati de rusofobie sau sinofobie, chiar daca sunt pusi in fata realitatii si o admit, totusi ei mai au un dar … „cheia mecanismului” care rămâne mereu în China și care, de asemenea, forțează schimbarea ideologică a lumii.” – spune Dan.
Ce sa-i faci obsesia si fobia sunt boli grele.
Comentariu facut si pe blogul lui Dan Diaconu la articolul acesta.
Biblia: Babilonul se va prăbuși si IMPARARTUL Universului va veni. Credeam ca la acest ÎMPĂRAT vă referiți.
China este un uriaș cu picioare de lut. Fără energie (carbunele din Australia) si fara piața de desfacere americană, rămâne cu marfa pe stoc. Ce vor face chinezii dacă se inchid fabricile? Isi vor devora conducătorii si vor emigra, umplând pământul.