Dor de o zi, dor de multe. Abonați-vă la Cele mai bune știri ale zilei de la The Defender . Este gratis.
Povestea dintr-o privire:
- Provocarea cu care se confruntă majoritatea fermierilor astăzi este că agricultura convențională a decimat suprafața solului cu cultivare și îngrășăminte sintetice, care perturbă și distrug viața microbiană necesară pentru a crește alimente dense în nutrienți.
- Ciupercile micorizice cresc în soluri sănătoase și sunt responsabile pentru transferurile de nutrienți între plante și biologia solului. Cel mai important lucru în viața unei plante este relația acesteia cu ciupercile micorizice, motiv pentru care ar trebui evitate prelucrarea solului și substanțele chimice sintetice.
- Cele cinci principii de bază pentru construirea unui ecosistem de sol sănătos sunt: nederanjarea microbiomului solului, protejarea suprafeței solului cu culturi de acoperire, diversificarea, menținerea rădăcinilor vii în pământ cât mai mult timp și integrarea animalelor și insectelor.
- Pentru ca schimbarea să aibă loc, fermierii trebuie să decidă că vor să se schimbe, iar consumatorii trebuie să ceară alimente bogate în nutrienți, produse într-o manieră regenerativă, care să beneficieze ecosistemul în ansamblu.
- Programul de fermă îi ține pe fermieri prinși în modelul convențional, care distruge solul – o resursă esențială – și îi blochează într-un sistem monocultură cu profituri financiare în scădere.
Gabe Brown este un pionier în managementul regenerativ al terenurilor, o strategie holistică care ajută la restabilirea sănătății solului . Am vizitat ferma lui de 5.000 de acri din Bismarck, Dakota de Nord, la ziua mea de 63 de ani.
Am trecut în revistă multe dintre tehnicile sale în „Cum să folosiți principiile agriculturii regenerative pentru a cultiva alimente mai sănătoase în propria grădină”.
Aici, discutăm despre cartea lui Brown, „ Mizerie în sol : călătoria unei familii în agricultura regenerativă”, care extinde informațiile discutate în acel interviu.
Ferma lui Brown, pe care o conduce împreună cu soția și fiul său, a fost înființată de socrii săi în 1956. Erau fermieri convenționali, care foloseau cultivarea solului, monocultură și îngrășăminte și erbicide sintetice. Brown și soția sa au cumpărat ferma în 1991.
„Am crescut în oraș, așa că agricultura era nouă pentru mine”, spune Brown. „Am avut câteva diplome de la Universitatea de Stat din Dakota de Nord în știința animalelor și agroeconomie. Am învățat modelul de producție industrializată, marfă. Socrul meu, când ne-am întors aici, m-a învățat și el acele principii.
„Atunci, ce s-a întâmplat… am lucrat pământul și am privit cum pământul de la suprafață exploda. Mi-am dorit mereu. Nu am putut să învăț suficient. Am studiat și citit lucrarea lui Allan Savory despre pășunatul holistic planificat . Am citit despre no-till. Am urmat calea schimbării modelului nostru de pășunat. Am cumpărat o mașină de găurit.
„Ceea ce ne-a schimbat cu adevărat viața au fost patru ani – 1995 până în 1998 – când am pierdut trei recolte din cauza furtunilor devastatoare cu grindină și o recoltă din cauza secetei. Nu am avut practic niciun venit în numerar din cereale sau fără recolte de recoltat patru ani. Asta ne-a pus în dificultate financiară destul de gravă. Banca nu ne va mai împrumuta bani pentru a cumpăra toate aceste intrări scumpe.
„Trebuia să învăț: „Cum iau murdăria pe care o aveam în acel moment și o transform într-un sol productiv?” Asta m-a pus într-o călătorie de peste 25 de ani – încă sunt în acea călătorie – de a converti murdăria în sol. Așa a apărut cartea.
„Asta ne-a dus la punctul în care ne aflăm astăzi, în care un grup dintre noi își petrece cea mai mare parte a timpului călătorind prin America de Nord, încercând să-i învețe pe alți producători să-și ia operațiunile în propriile mâini și să facă diferența producând cu adevărat nutrienți. alimente dense…
„Cred că Dumnezeu m-a condus intenționat pe această cale și a spus: „OK. Vă arăt asta pentru a vă forța să intrați într-un alt tip de model de producție. Acesta este modelul agriculturii regenerative.
„Le spun oamenilor: „Acei patru ani au fost cel mai greu lucru prin care am fi putut trece vreodată, dar a fost absolut cel mai bun lucru care mi s-ar putea întâmpla, pentru că nu aș fi mers niciodată pe această cale dacă nu am fi fost subiectul acele dezastre naturale.”
Un alt mod de a vedea
În 1997, Brown l-a cunoscut pe Don Campbell, un fermier din Alberta, Canada. „Mi-a spus acest lucru și de atunci mi-a rămas în minte: „Dacă vrei să faci mici schimbări, schimbă felul în care faci lucrurile. Dar dacă vrei să faci schimbări majore, schimbă felul în care vezi lucrurile’”.
Asta l-a făcut pe Brown să realizeze că trebuie să schimbe modul în care vede solul. Nu este doar murdărie. Este un ecosistem viu, funcțional .
Problema este că majoritatea fermierilor nu o tratează ca atare. El și-a dat seama că, concentrându-se pe ceea ce are nevoie solul pentru a se dezvolta, nutrienții sunt pusi automat la dispoziția plantelor, permițându-i să producă alimente dense în nutrienți.
În cartea sa, „ Dirt: The Erosion of Civilizations ”, David Montgomery subliniază dezastrele istorice, observând că milioane de tone de sol vegetal se erodează în fiecare an în bazinul Mississippi. La nivel global, aproximativ 4 miliarde de tone din această resursă prețioasă se pierd anual.
Precedentul istoric este de a cultiva pământul până când acesta este epuizat și apoi de a fi relocat. Dar acum ajungem la punctul în care nu mai avem unde să mergem. Brown promovează tranziția de la asta, predând modalități de optimizare a solului pe care îl avem.
„O analogie interesantă pe care îmi place să o fac și care o pune în perspectivă pentru oameni este că, dacă ții în sus o foaie de hârtie, doar un ziar sau o carte, grosimea acelei foi subțiri de hârtie este echivalentul a 1 tonă de sol vegetal pe fiecare. acru. Dacă avem o zi cu vânt, dacă ai pământ gol, vei pierde o tonă de pământ vegetal pe un acru de pământ. Asta e inacceptabil…
„Ceea ce încercăm să le dăm oamenilor posibilitatea să vadă este faptul că îl putem opri. Este doar o chestiune de a urma principiile naturii. Să lucrăm cu natura pentru a acoperi solul, pentru a avea plante verzi, în creștere, pentru a scoate carbonul din atmosferă și a-l pune înapoi în sol în acel ciclu în care îi aparține. Va duce la îmbunătățirea întregii societăți și a tuturor ecosistemelor”, spune Brown.
În prezent, mai puțin de 5% dintre fermierii și fermierii din întreaga lume au adoptat aceste practici, dar creșterea este exponențială.
Agricultura regenerativă se dublează acum în fiecare an.
„Aceia dintre noi care promovează beneficiile agriculturii regenerative sunt copleșiți de producători care doresc să facă o schimbare”, spune Brown.
Criza rurală
Potrivit lui Brown, în America rurală se desfășoară o criză reală în acest moment, ratele de sinucidere fiind la un nivel maxim în rândul fermierilor și fermierilor.
Majoritatea se confruntă cu dificultăți din punct de vedere financiar din cauza prețurilor scăzute la mărfuri și a supraproducției de mărfuri de bază, iar această criză este o dovadă pozitivă că modelul actual de producție nu funcționează.
„Suntem în acest model de producție în care totul este despre lire sterline și randament și nu este vorba despre producerea de alimente cu adevărat bogate în nutrienți într-un mod care să ne poată regenera ecosistemul. Trebuie să schimbăm acest model”, spune el.
Pe lângă schimbarea mentalității despre cum să producă alimente, Brown îi învață și pe fermieri cum să devină adevărați antreprenori; cum să-și aducă de fapt bunurile către consumatori.
„Unul dintre lucrurile pe care le facem în cadrul operațiunii noastre este că avem o politică de uși deschise, ceea ce înseamnă că orice persoană poate conduce oricând în ferma noastră și poate privi orice dorește. Pentru mine, asta e cel mai bun.
„Puteți avea toate aceste etichete și standarde, dar dacă oamenii văd cu ochii lor, dacă ajung să cunoască fermierul sau fermierul și văd ce facem, vedem cum avem grijă de animalele noastre, vedem cum avem grijă de sol. , care construiește încredere.
„Odată ce gustă produsul și corpurile lor vor fi săturate – corpurile lor vor ști: „Este bine”. Acesta este dens în nutrienți. Îl vreau”, și apoi sunt clienți pe viață.”
Cinci principii ale unui ecosistem de sol sănătos
Unul dintre beneficiile metodelor regenerative pe care Brown le învață este reținerea umidității. Anul trecut, au primit doar 5,6 inci de ploaie. Dar dacă te concentrezi pe simbioza dintre plante și sol, perioadele de uscăciune pot fi tolerate .
Pentru a avea plante sănătoase, aveți nevoie de un sol sănătos, iar prin privirea solului ca pe un ecosistem , puteți crește enorm capacitatea de reținere a apei a solului.
Cheia este să vă concentrați mai întâi pe ceea ce are nevoie solul, și acest lucru este adevărat indiferent dacă lucrați într-o grădină mică sau într-o fermă mare.
După cum a explicat Brown, există cinci principii ale unui ecosistem al solului sănătos. Tipul de animale, echipamentele și soiurile de culturi pot varia, dar principiile rămân aceleași:
1. Folosiți cea mai mică cantitate de perturbări mecanice sau chimice posibile
Păstrați cultivarea la minimum și încercați să evitați toate îngrășămintele sintetice, pesticidele, erbicidele și fungicidele.
Cu cât lucrați mai mult, cu atât solul se degradează și este distrus mai repede, deoarece distruge agregatele de sol și ciupercile micorizice, care adăpostesc microorganismele necesare transferului de nutrienți. În mod similar, prin adăugarea de azot sintetic în sol, biologia este modificată radical – începe să consume carbon în agregatul solului, care distruge structura solului.
Și fără structura solului, apa nu se poate infiltra, nu se poate mișca în profilul solului și poate fi stocată prin materie organică. Agregatele de sol oferă, de asemenea, casa pentru biologia solului, care este esențială pentru producerea de alimente bogate în nutrienți.
2. Armurați suprafața solului cu plante vii
Pădurile și terenurile de prerie sunt complet acoperite cu vegetație, iar acesta este mediul pe care fermierii trebuie să-l imite. Acea vegetație protejează solul nu numai de eroziunea vântului și a apei, ci și de încălzirea și răcirea excesivă. Aceste plante vii sunt cele care ajung să „crească” de fapt solul vegetal.
3. Să aibă rădăcini vii în sol cât mai mult timp posibil
Aceasta este o extensie a blindajului cu culturi de acoperire. Solul este format din plante în creștere care preiau dioxid de carbon din atmosferă prin fotosinteză și îl eliberează ca „carbon lichid” prin rădăcini, depunându-l înapoi în sol, unde atrage microorganisme care, în cele din urmă, ajung să furnizeze plantei toate nutrienții de care are nevoie pentru a crește.
Deci, pentru a crește pământul vegetal, aveți nevoie de rădăcini vii în sol cât mai mult timp posibil pe tot parcursul anului pentru a menține ciclul carbonului și pentru a alimenta biologia din sol.
4. Diversificați
Este esențial să existe o gamă diversă de plante, iar culturile de acoperire îndeplinesc și această cerință. Grădinile de acasă vor beneficia și de culturi de acoperire, ajutând la îmbunătățirea solului, atragerea insectelor benefice și captarea mai multă lumină solară (energie). Brown explică:
„Vom planta porumb, dar apoi, împreună cu porumbul, vor crește măceri, trifoi și sub porumb. Nu doar hrănim microorganismele solului din exsudatele rădăcinilor acelei plante de porumb, ci și din toate aceste leguminoase. Și apoi leguminoasele ajută la preluarea azotului atmosferic și la furnizarea plantei de porumb.
„Oamenii cred că acele alte plante vor concura cu cultura de porumb, dar natura nu funcționează așa. Natura este mult mai colaborativă decât competitivă.
„Facem același lucru în grădina noastră. Vom avea un rând de porumb dulce, dar chiar lângă el, vom avea un rând de mazăre, iar pe cealaltă parte, un rând de fasole. Rândul poate fi o cultură de monocultură, dar cresc împreună toate aceste specii diferite și specii cu flori care atrag toți polenizatorii și insectele prădătoare.
„Nu am folosit pesticide la ferma noastră de peste 20 de ani. Motivul este că nu este nevoie. Avem insectele prădătoare care mențin dăunătorii în echilibru. Există 1.700 de specii benefice de insecte pentru fiecare specie care este un dăunător.”
5. Integrați animalele și alte animale, inclusiv insectele
Plantele cu flori care atrag polenizatorii și insectele prădătoare vor ajuta în mod natural la îndepărtarea dăunătorilor care altfel ar putea decima cultura principală.
În timp ce mulți cred că animalele contribuie la problema schimbărilor climatice, este important să ne dăm seama că acest lucru este valabil numai pentru animalele crescute în operațiuni concentrate de hrănire a animalelor (CAFO).
Permiterea animalelor să pască liber este de fapt o parte a soluției.
Cu secole în urmă, turme mari de zimbri și elani s-au mutat prin peisaj, găsind hrană, depunând gunoi de grajd și călcând vegetația în pământ. Toate acestea fac parte din ciclul natural care lipsește atunci când animalele sunt ținute în CAFO.
După cum a menționat Brown, „Dacă scoatem animalele din ecosistem, putem crește o plantă și putem pompa niște carbon în sol, dar nu atât de mult ca și când am avea animale la pășunat. Deci, acestea sunt cele două chei: plante vii și apoi trebuie să integrăm din nou animalele.”
Vitele CAFO produc metan , care este distructiv pentru ozon, dar motivul pentru care produc metan este pentru că sunt crescute cu o dietă nenaturală de cereale, pe care nu sunt concepute pentru a le mânca.
Această dietă nenaturală modifică microbiomul intestinal la animale. Deci, modelul după care sunt crescuți este cel care cauzează problema.
Brown explică:
„Metanotrofele sunt organisme care se hrănesc cu metanul pe care animalele îl expulzează. Pe măsură ce un animal pășește, acești metanotrofi au grijă de acel metan. Ei bine, nu avem așa ceva în hrănirile cu cereale {produc metan si gaze in digestia animalelor}in grajdurile artificiale, și nici în izolare. Nu există metanotrofe decat in hrana din natura : iarba, etc
„Un alt lucru este utilizarea combustibililor fosili pentru a produce și recolta toate cerealele… Este o utilizare extraordinară de combustibili fosili de care putem scăpa dacă trecem la un model de producție mai regenerativ.”
Da, este posibil ca animalele să pască prin ierni
Majoritatea oamenilor cred că este imposibil să crești un animal hrănit cu iarbă iarna, mai ales în Dakota de Nord, dar nu este adevărat. Vitele pot fi crescute pe iarbă oriunde, pe tot parcursul anului.
Brown explică:
„Animalele se adaptează la mediu. Vitele noastre pasc cea mai mare parte a anului. De fapt, în unele ierni, suntem capabili să pascăm literalmente pe tot parcursul anului fără a hrăni furaje procesate. Avem niște viscole majore aici. În acele momente, suntem pregătiți.
„Am pus niște baloți de furaje și fân, dar le lăsăm pe terenul unde creștea acel furaj. Și apoi vitele noastre pasc pe balotii aceia în momentul în care nu pot pășuna fizic iarba.
„Lăsând baloții de fân acolo, vitele pasc acolo. Ei își lasă gunoiul de grajd acolo. Nutrienții din balot sunt lăsați chiar acolo, așa că adaugă carbon în ecosistem. Este un proces care menține acel pământ sănătos. Carbonul este cel mai limitativ factor în agricultura de producție astăzi. De asemenea, este mult mai sănătos ca animalul să fie la pășunat, mai degrabă decât să fie închis într-un CAFO.”
Repopularea ecosistemului
Solul nu este singurul lucru care beneficiază de managementul regenerativ al terenurilor. Fauna sălbatică se diversifică și este sporită. Când Brown și familia lui au preluat ferma, nu au văzut niciodată căprioare sau fazani. Observațiile de păsări cântătoare și cocoși au fost minime.
Astăzi, el poate sta pe verandă în orice seară a săptămânii și poate număra până la 100 de căprioare pe pământul său. S-au mutat fazani, șoimi, bufnițe, cocoși, potârnichi și nenumărate păsări cântătoare.
Anul trecut, Societatea Audubon a făcut sondaje asupra păsărilor pe terenul său și a găsit cuib de plovieri, o specie de pasăre de țărm pe cale de dispariție. Ei s-au gândit că ar trebui să fie imposibil, deoarece aceste păsări cuibăresc lângă râuri și plaje, dar cel mai apropiat râu este la 10 mile distanță.
„Dacă îl construiești, ei vor veni”, spune Brown. „Aceste animale, insecte și păsări, toate știu ce este sănătos. Ei știu de ce au nevoie în ceea ce privește habitatul și hrana pentru a supraviețui. Este un lucru minunat să poți vedea toată acea viață la ferma sau ferma cuiva.
„Acum câțiva ani, am avut un câmp care avea 30 de acri de porumb, dar era porumb nemodificat genetic (OMG), polenizat deschis, fără substanțe sintetice pe el, fără pesticide, pentru că pur și simplu nu folosim nimic din toate acestea. Vecinul meu avea 600 de acri de porumb chiar lângă mine.
„Ei bine, în fiecare seară, până la 75 de căprioare ieșeau din porumbul lui, unde se culcau ziua, mergeau peste o jumătate de milă până la câmpul meu și acolo mâncau. Dacă asta nu îți spune ceva, nu știu ce înseamnă.”
Modul în care programul USDA blochează progresul
După cum am menționat, agricultura regenerativă crește exponențial. Ar putea crește și mai repede, dacă nu ar fi Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) și programul actual de fermă , care subvenționează ingredientele pentru alimente nedorite.
Programul de fermă oferă, de asemenea, asigurare de venituri sau asigurare a recoltei fermierilor, dar există anumite condiții.
Dacă doriți asigurarea culturilor și subvenții, trebuie să utilizați modelul de producție actual, adică trebuie să creșteți culturi individuale (monoculturi), iar producția este complet concentrată pe randament. Nu se acordă atenție impactului asupra solului sau asupra ecosistemului în general.
Mai rău, fermierilor le poate fi greu să obțină un împrumut dacă nu participă la acest program și, dacă o fac, programul dictează care culturi le vor oferi cele mai mari venituri de asigurare, adică să le garanteze un anumit preț.
Inutil să spun că fermierii vor cultiva orice recoltă care le va oferi cel mai mare profit financiar, fie că este vorba de porumb , soia , bumbac sau grâu de primăvară. Ca urmare, prețul este redus din cauza supraproducției, degradând în același timp resursele solului.
|
|
This Genetically Engineered Ingredient Is in Nearly Everything You Eat
Hydrogenated genetically engineered soybean oil is one of the most harmful types of oils you can consume, yet it… |
|
|
„Acesta este vârtejul în care se află fermierii și fermierii. Sunt blocați într-o roată de hamster care nu merge nicăieri”, spune Brown. „Cartea mea este povestea călătoriei noastre și a ceea ce am făcut pentru a scăpa din acea capcană, a ceea ce am făcut pentru a prelua controlul asupra propriului destin.
„În loc să ne bazăm pe guvern pentru a dicta aceste lucruri, să fim un factor de preț în loc de un prețuitor. Să o facem într-un mod în care să ne putem regenera resursele…
„Mantra în ultimul timp pentru multe companii este: „Vrem să fim sustenabili”. Le spun fermierilor și fermierilor: „De ce naiba am dori să menținem o resursă degradată? Nu ne putem permite să fim durabili. Trebuie să fim regeneratori. Cele cinci principii pe care le împărtășesc în această carte sunt cele care îi vor împuternici pe oameni să fie regeneratori.”
Este nevoie de dublă schimbare
După cum a menționat Brown, schimbarea de care avem nevoie este dublă. În primul rând, fermierii și fermierii trebuie să decidă să facă o schimbare. Pentru a-i ajuta să facă asta, Brown și partenerii săi de la Soil Health Consultants au format Academia de Sănătate a Solului.
Ei călătoresc în jurul lumii învățându-i pe fermieri cum să preia controlul asupra propriului destin. În al doilea rând, consumatorii trebuie să ceară schimbare. Trebuie să solicitați alimente bogate în nutrienți, mai degrabă decât calorii goale.
„Consumatorii, prin dolarii lor de cumpărare, pot vota și pot spune: „Hei, îmi voi cheltui doar dolarul de cumpărare la acele ferme și ferme care produc alimente bogate în nutrienți”. Când consumatorii sunt suficient de educați pentru a-și cheltui banii în acest fel, asta va schimba cu adevărat agricultura de producție”, spune Brown.
„Acum, voi face doar o predicție. Vorbesc despre principiul diversității și despre modul în care oamenii au cultivat culturi de bani în monocultură. Vedem niște lucruri foarte interesante care au loc chiar acum cu ceea ce se numește „culturi de bani pentru policultură”.
„Un fermier nu ar planta doar o singură cultură în câmpul său, el va planta mai multe specii împreună. Acest lucru creează aceste sinergii, hrănind biologia solului, transferând mai mult carbon din atmosferă în sol și crește profitabilitatea pentru fermier…
„Cred că va crește foarte repede. Nu se poate întâmpla destul de curând în cartea mea… Și aș dori ca oamenii din întreaga lume să înceapă să susțină localul. Cumpărați local. Cunoaște-ți fermierul sau fermierul.”
Mai multe informatii
Dacă sunteți fermier, puteți contacta grupul lui Brown, Soil Health Consultants . Au lansat recent un nou site web unde puteți găsi o mulțime de informații despre agricultura regenerativă.
De asemenea, asigurați-vă că luați o copie a cărții lui Brown, „ Purdărie în pământ: călătoria unei familii în agricultura regenerativă ”, în care veți afla mai multe despre principiile de bază.
„Cel mai important, există oameni care folosesc aceste practici în fiecare țară din întreaga lume. Căutați-i”, spune Brown.
„Unul dintre lucrurile pe care ne place să îi învățăm pe oameni este că acest lucru are multiple ramificații. Scoatem carbonul din atmosferă folosind principiile agriculturii regenerative.
„Deținem nutrienți în ferme și ferme, în loc să le facem [contribuie la] zona moartă din Golf și problemele cu apa potabilă din Marile Lacuri și lipsa de apă din sud-vestul Statelor Unite.
„Putem vindeca ciclul apei. Putem vindeca ciclul nutrienților. Vom produce alimente mai bogate în nutrienți. Din această cauză, vom avea o societate mai sănătoasă . Acest lucru are ramificații pe mai multe fronturi. Nu vorbim aici doar de fermieri, fermieri și grădinari. Vorbim despre toată societatea…
„Încurajez oamenii să-și asume ei înșiși. Închei cartea mea cu o poveste despre o doamnă din centrul orașului care m-a sunat, întrebând ce poate face pentru a produce alimente sănătoase, bogate în nutrienți pentru copiii din interiorul orașului.
„Îi provoc pe cititorii care îmi citesc cartea să facă ceva. Dacă sunteți consumator, votați cu dolarul de cumpărare.
„Dacă ești fermier sau fermier sau grădinar, fă ceva în practicile pe care le folosești pentru a produce alimente bogate în nutrienți. Dar noi toți putem face diferența.”
Publicat inițial de Mercola .
Stiu toti cei interesati si mai ales cei profesional legati de domeniul agro-zootehnic!
Dovada:
https://ro.weblogographic.com/what-is-difference-between-methanogens
Acum, daca si-o iau strengarii astia, vor veni cu altele: ca ragaie caprele, ca sughi porcii…etc!
O intrebare – poate un raspuns?
Daca s-a interzis la circ numerele privind dresajul animalelor, atunci federatiile ecvestre de ce mai mentin proba de calarie-dresaj?
https://www.fer.org.ro/proba-completa/
https://www.google.com/search?q=proba+de+dresaj+calarie&client=opera&sxsrf=AJOqlzVXghOnUXUE4VMN03R5t00xV-9SGA:1677473470711&source=lnms&tbm=vid&sa=X&ved=2ahUKEwjS4t3S87T9AhXIsKQKHfOAAzUQ_AUoAnoECAEQBA&biw=1496&bih=715&dpr=1.25
Cu dedicatie, despre insecte, celor ce sunt alaturi de Rusia in aceste zile si tresalta de bucuria aparitiei unui nou Kaliningrad, Transnistria! Sa fie primit si la mai multe ….. gafe!
https://www.hotnews.ro/stiri-international-25838368-video-cum-este-tinut-ridicat-moralul-rusilor-glume-despre-europenii-care-ajuns-manance-nuggets-gandaci-bucatarie-sau-cheeseburgeri-lacuste.htm