Detalii interesante in :

WASHINGTON POST -traducere mecanica

titlul:
SUA și NATO au promis să protejeze Ucraina. Dacă Ucraina este agresorul, toate pariurile sunt dezactivate.
link:
https://www.washingtonpost.com/politics/2021/05/14/us-nato-promised-protect-ukraine-if-ukraine-is-aggressor-all-bets-are-off/

Iată ce am învățat de la jocurile de război extinse asupra conflictului Ucraina-Rusia
Imagine fără subtitrare
Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, vorbește cu militari în timpul unei vizite la avanposturile armatei la granița administrativă cu Crimeea anexată de Rusia la 27 aprilie (Serviciul de presă prezidențială ucraineană / AFP)
De Ivanka Barzashka
14 mai 2021 la 11:00 GMT + 2

66
Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit săptămâna trecută cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky , reafirmând angajamentul puternic al Americii față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Un parteneriat de securitate mai strâns, a remarcat Blinken, ar contribui la asigurarea „Ucrainei se poate apăra împotriva agresiunii”.

Asigurările SUA presupun că Moscova va ataca Ucraina – iar recenta acumulare militară a Rusiei la granița Ucrainei a evidențiat această îngrijorare. Dar dacă Ucraina declanșează războiul? Cercetările noastre sugerează că o criză viitoare ar putea lăsa Kievul într-o luptă pierdută împotriva Rusiei fără sprijinul occidental. Iată de ce.

Zelensky caută „dezocuparea”

În timp ce Moscova afirmă că Crimeea face parte din Rusia, Kievul – și majoritatea comunității internaționale – spun că Moscova a anexat ilegal această parte a Ucrainei. Rebelii înarmați încă controlează regiunea Donbas din estul Ucrainei, după ce au luptat împotriva forțelor guvernamentale ucrainene în 2015 cu ajutorul neoficial al Rusiei. Moscova a respins cererile rebelilor de a fuziona regiunile separatiste cu Rusia, dar promite să protejeze minoritățile de limbă rusă de acolo.

Guvernul lui Zelensky caută o întoarcere fără sânge atât a Donbasului, cât și a Crimeei – pe care Ucraina o consideră „teritorii ocupate temporar”, dar este, de asemenea, pregătită să lupte în acest scop. Ucrainenii se află într-un război hibrid împotriva Rusiei din 2014, marcat de ciocniri militare sporadice între forțele ucrainene și rebelii susținuți de Rusia și confruntarea persistentă non-militară, inclusiv campaniile de dezinformare.

Rușii au susținut mișcările lui Putin în Crimeea în 2014. Iată ce diferă în 2021.

Confruntat cu scăderea ratingului de aprobare publică, Zelensky a devenit mai dur cu Rusia. În februarie, guvernul său a conceput o nouă strategie pentru evacuarea „ocupanților” ruși din toată Ucraina. Într-un discurs adresat poporului ucrainean în martie, Zelensky a rezumat măsurile non-militare și militare prezentate în „Strategia de deocupare și reintegrare a Crimeei și Sevastopolului” în trei cuvinte: „Ucraina luptă înapoi”. Kievul refuză, de asemenea, să acorde autonomie regiunii separatiste Donbas și vrea să renegocieze acordul de pace de la Minsk II din 2015, intermediat de Germania și Franța.

Strategia lui Zelensky se bazează pe „crearea unei coaliții internaționale” pentru a sprijini eforturile guvernului său de a recupera Crimeea și Donbas. În aprilie, el a cerut națiunilor occidentale să-și sprijine țara „nu doar ca parteneri, din tribune, ci ca jucători din aceeași echipă, direct pe teren, umăr la umăr”.

De ce ar escalada Kievul?

Dacă cresc tensiunile în Donbas sau în alte regiuni cu minorități etnice, așa cum au făcut-o în 2014, liderii Ucrainei s-ar confrunta cu o decizie cu privire la folosirea forței militare. Unii s-ar îngrijora că reținerea militară ar risca divizarea în continuare a Ucrainei. „Sfatul„ de a nu provoca Federația Rusă ”în 2014 a dus la pierderea Crimeei și a anumitor zone din Donbass”, potrivit ministrului apărării ucrainean Andrii Taran.

Alții ar putea vedea criza ca pe o oportunitate de a atinge obiective mai largi de „ocupare” pentru a inversa statu quo-ul din Donbas și Crimeea. O victorie militară ar putea oferi Kievului pârghie pentru a negocia un nou acord de pace în condiții mai favorabile.

Un nou sondaj al conflictului Ucraina-Rusia constată păreri profund împărțite în regiunea contestată Donbas

Calculul Kievului ar fi probabil influențat de forța militară a Ucrainei și de citirea sprijinului occidental. Liderii Ucrainei afirmă că forțele lor armate sunt pregătite pentru război . După înfrângerile militare din 2015, Ucraina și-a modernizat forțele cu sprijin financiar și tehnic occidental. Dar, deși armata ucraineană ar putea fi suficient de puternică pentru a învinge insurgenții pe propriul teritoriu, nu poate câștiga într-o ciocnire directă cu forțele ruse.

Teoria victoriei de la Kiev s-ar baza pe utilizarea amenințării intervenției militare a SUA pentru a descuraja Moscova să trimită trupe peste granița ucraineană. Dacă Ucraina ar fi membru NATO, garanțiile de securitate ale alianței ar spori și mai mult șansele Kievului de a învinge rebelii, menținând în același timp Rusia la distanță.

Cum ar putea reacționa NATO?

În ultimii trei ani, am jucat în război posibilele răspunsuri ale SUA, NATO și rusești la King’s College din Londra, Academia de Apărare din Marea Britanie și Lawrence Livermore National Lab. În aceste experimente, 46 de oficiali și experți actuali și foști din SUA și Europa au luat 32 de decizii strategice într-un scenariu realist de criză care implică tulburări civile care au condus la acțiuni militare defensive ucrainene. O echipă de 17 experți a considerat că aceste scenarii ar produce 19 rezultate cu probabilități diferite.

Iată ce am găsit. În faza inițială a crizei, Statele Unite și aliații săi au sprijinit politic Ucraina. Cu toate acestea, în toate iterațiile de joc, aliații au căutat reținerea Kievului și nu au intervenit militar pentru a respinge acțiunile militare rusești împotriva Ucrainei. În schimb, s-au dublat la descurajarea atacurilor rusești împotriva propriilor teritorii. În unele cazuri, demonstrația de forță a țărilor a pus din greșeală NATO și Rusia în pragul războiului, pe care ulterior au reușit să le evite. Rezultatul consecvent: victoria militară rusă asupra Ucrainei.

Nu ratați nicio analiză inteligentă a TMC! Înscrieți-vă aici pentru buletinul nostru informativ.

Datele de joc arată că Statele Unite și aliații lor nu erau dispuși să riște un război direct cu Rusia asupra Ucrainei. NATO a considerat intervenția directă ca fiind în afara mandatului său, deoarece Ucraina nu este membru al alianței. Incertitudinea cu privire la intențiile Ucrainei și ale Rusiei în acest tip de criză a jucat, de asemenea, un rol. Chiar dacă aliații au condamnat Moscova, ei au văzut în continuare Kievul ca provocator.

Unii jucători au spus că „urmăresc o epavă de tren cu mișcare lentă” fără „instrumente pentru a interveni”, dar ar fi luat măsuri dacă nu ar fi fost „o situație militară atât de dificilă de rezolvat”. Alții au spus că reacțiile lor ar fi putut fi diferite dacă Rusia ar fi fost fără îndoială agresorul.

Cât de valide sunt aceste rezultate? Un fost subsecretar american al apărării a declarat că jocul la care a participat este „printre cei mai buni în replicarea procesului decizional la nivel înalt în lumea reală”.

Aceasta creează o dilemă de descurajare

Ucraina și Occidentul au interpretări diferite despre ceea ce înseamnă în practică sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Într-o criză din ce în ce mai profundă, există motive logice pentru care liderii Ucrainei ar putea lansa un atac militar și să vadă acest lucru ca pe o luptă înapoi. Totuși, aceste scenarii de joc de război arată că, dacă Kievul ia măsuri militare care provoacă Rusia, este puțin probabil ca Occidentul să apere Ucraina.

Acest scenariu relevă o dilemă de descurajare pentru Statele Unite și aliații săi, care caută atât restricția militară de la Moscova, cât și cea de la Kiev. Asigurările ar putea încuraja Ucraina – creând riscuri politice și militare Este posibil ca liderii SUA și europeni să nu fie pregătiți să accepte. Dimpotrivă, semnele că Occidentul nu ar interveni ar putea îmbolnăvi Rusia.

Profesori: consultați lista extinsă a TMC cu ghiduri de subiecte la clasă

Ivanka Barzashka conduce rețeaua Wargaming la King’s College din Londra.