Fostul bancher elveţian şi expert în riscuri, Egon von Greyerz (EvG), care depozitează aurul clienţilor săi în cel mai mare seif privat din lume, îngropat adânc în Alpii elveţieni, a afirmat că riscul de pe pieţele globale nu a fost niciodată atât de ridicat. Declaraţia a fost făcută într-un interviu acordat pentru USA Watchdog. EvG este şi expert în domeniul financiar şi al metalelor preţioase.
„Creditul a crescut dramatic prin intermediul instrumentelor derivate. Toate instrumentele care sunt emise acum de bănci, fonduri de pensii, fonduri de acţiuni, toate sunt sintetice. Nu există plăţi reale de bază în aproape nimic. Prin urmare, estimarea mea pentru instrumentele derivate ar fi de cel puţin 2 cvadrilioane de dolari, şi cred că este probabil conservatoare.
Apoi, avem o datorie de 300 de trilioane de dolari şi, de asemenea, avem câteva sute de trilioane de dolari de obligaţii nefinanţate.
Aşadar, este vorba de 2,5 cvadrilioane de dolari, şi asta în condiţiile unui PIB global de 80 de trilioane de dolari. Aşadar, este un dezastru care stă să se întâmple, mai ales că toţi aceşti bani creaţi nu au produs niciun fel de valoare. […] Întotdeauna am ştiut că acest lucru se va prăbuşi, şi a durat mai mult decât mă aşteptam, dar cred că suntem la sfârşitul unei ere majore. […]
Aceste produse derivate, la un moment dat, în următorii câţiva ani, se vor transforma de fapt în datorii. Băncile centrale vor trebui să acopere toate datoriile restante ale băncilor comerciale, aşa cum vedem acum cu Credit Suisse, Banca Angliei şi aşa mai departe. Acest lucru se va întâmpla la nivel general. Indiferent dacă se numeşte derivate sau datorie, în ceea ce mă priveşte, este acelaşi lucru. Va avea acelaşi efect asupra sistemului financiar mondial, care va fi dezastruos, bineînţeles”, a afirmat fostul bancher elveţian.
EvG mai spune că pieţele de instrumente financiare derivate au fost pur şi simplu o modalitate prin care instituţiile financiare puteau să aibă datorii şi să nu le afişeze în bilanţuri. Totuşi, în cele din urmă, totul se va echilibra.
„Nimeni nu poate rambursa datoria şi nici măcar nu poate plăti dobânda. […] Prin urmare, atunci când datoria va face implozie, la fel se va întâmpla şi cu activele care au fost finanţate prin această datorie. Aşadar, ambele părţi ale bilanţului trebuie să se prăbuşească.
Nu ştiu dacă va scădea cu 50%, 75% sau 90%. […] Tot la ce mă gândesc este riscul, iar sistemul financiar nu va supravieţui în forma sa actuală. Băncile centrale folosesc doar un singur tip de ‘medicament’, şi anume mai mulţi bani tipăriţi. Acum, obţineţi randamente negative pentru banii tipăriţi. Deci, asta nu va salva nimic.
Din păcate, ne confruntăm cu o situaţie în care acest sistem va începe să facă implozie. […] Bogaţii sunt în continuare bogaţi, dar săracii sunt cu adevărat săraci. […] În general, în Marea Britanie, Germania şi în majoritatea ţărilor europene, oamenii nu au suficienţi bani pentru a trăi. Acesta este deja un dezastru uman.
În condiţiile în care costul alimentelor a crescut cu 25%, iar energia a crescut, la fel şi benzina, ratele dobânzilor şi chiriile, oamenii nu au suficienţi bani, iar acest lucru se întâmplă acum. Este un dezastru uman de proporţii uriaşe. Este atât de trist, iar guvernele nu vor avea nicio şansă de a face ceva în această privinţă”, declară Egon von Greyerz.
În încheiere, EvG spune că „acesta este motivul pentru care [situaţia – n.n.] este tot mai aproape de implozie, deoarece întregul sistem nu poate suporta acest lucru… Riscul creşte exponenţial. Aşa că, cred că oamenii ar trebui să fie pregătiţi… Cele mai multe pieţe de active au pierdut bani, iar situaţia se va înrăutăţi.”
Interviul în engleză poate fi urmărit integral aici
DATORIE DE 2 QUADRILIARDE DE $, BAZEAZĂ PRECAR PE 2 TRILIARDE DE $ IN AUR
– Pastrand proportia se poate spune ca 2000 de dollari se bazeaza doar pe aur de 2 dollari.
Publicat de Egon Von Greyerz la 20 oct. 2022
Se apropie un moment Lehman Square cu băncile elvețiene și fondurile de pensii din Marea Britanie sub presiune puternică.
Dar să ne uităm mai întâi la un alt circ –
Circul ambulant global ajunge acum la tot mai multe națiuni, așa cum era de așteptat. Acest lucru este exact la sfârșitul celei mai extraordinare ere a bulei financiare din istorie.
În mod evident, crearea de datorii, tipărirea banilor și degradarea monedei care rezultă creează căderea inevitabilă a unui alt sistem monetar. Aceasta a fost norma de-a lungul istoriei, așa că „cu cât se schimbă mai mult, cu atât rămâne mai mult la fel”.
A început de această dată cu închiderea ferestrei de aur în august 1971. Acesta a fost începutul unui circ financiar și politic care a adăugat continuu mai mult risc și mai multe acte letale pentru a menține circul în funcțiune.
O tulburare economică provoacă întotdeauna haos politic cu o uşă rotativă de lideri şi partide politice care merg şi vin. Amintiți-vă, un guvern nu este niciodată votat, ci invariabil eliminat.
Ceea ce a fost întotdeauna clar pentru câțiva dintre noi a fost că circul se va încheia cu toate actele care se prăbușesc practic simultan.
Și asta începe să se întâmple acum.
Tocmai am văzut o farsă politică în Marea Britanie. Nici măcar cel mai talentat dramaturg nu ar fi putut crea un asemenea carusel minunat de personaje pe care le-am văzut intrând și ieșind din Downing Street.
Uită-te doar la prim-miniștrii Marii Britanii. În primul rând, a fost David Cameron, care a trebuit să demisioneze în 2016 din cauza gestionării greșite a Brexitului.
Apoi următoarea premieră Theresa May a trebuit să plece în 2019, deoarece nu a putut face nimic, inclusiv Brexit. Apoi, Boris Johnson a câștigat cea mai mare majoritate conservatoare vreodată, dar a fost forțat să plece în 2022 din cauza Partygate în timpul Covid.
Liz Truss a intrat în funcția de prim-ministru în septembrie a acestui an, dar a rezistat doar 44 de zile din cauza manipulării greșite a bugetului de către ea și cancelarul ei (ministrul de finanțe). Ei au reușit să prăbușească lira sterlină și obligațiunile din Marea Britanie pe piețele internaționale, ceea ce a făcut ca Banca Angliei să intervină. Atât obligațiuni, derivate, cât și fondurile de pensii din Regatul Unit se aflau în punctul de implozie.
Și acum, caruselul a făcut cerc complet, cu Rishi Sunak, fostul cancelar, luând cârma, în timp ce Boris a renunțat. Boris a decis clar că discursurile și alte angajamente private ar fi mai fructuoase decât să faci parte la circ. Dar cu siguranță va încerca să se întoarcă.
Ce circ!
Arată doar că, la sfârșitul unei ere economice, avem cei mai răi lideri care promit mereu, dar nu își împlinesc niciodată promisiunile.
Într-un sistem global falimentat, ajungi într-un punct în care valoarea banilor tipăriți moare și orice promite un lider nu mai poate fi cumpărat cu bani falși care vor avea întotdeauna valoare intrinsecă ZERO.
Nimeni nu trebuie să creadă că acest lucru se întâmplă doar în Marea Britanie. SUA au un lider care, din păcate, este prea bătrân și nu present la comandă. Are o deputată(vice) care nu este respectat de nimeni. Așadar, dacă Biden, așa cum cred mulți, nu ajunge la sfârșitul perioadei sale, este probabil ca SUA să aibă un adevărat circ de conducere. De asemenea, economia SUA este bolnavă cronic, având deficite de 90 de ani.
Ceea ce ține SUA în viață temporar este dolarul care este puternic pentru că este cel mai puțin urât cal din moneda stabilă.
Scholz din Germania a primit o stafetă foarte proastă de la Merkel, dar cu siguranță nu a îmbunătățit-o de când a preluat conducerea, iar Germania este pe punctul de a se prăbuși.
Majoritatea țărilor sunt la fel. Macron nu are o majoritate în Franța și grevele îi paralizează zilnic țara. Iar noul său omolog italian, premierul Georgina Meloni, cu siguranță, nu își crută cuvintele.
Dar pentru oameni (ca mine) care au dificultăți în a accepta valul actual de wokeism din lume, există încă speranță când liderii îndrăznesc să-și exprime opiniile pe care majoritatea mass-media, inclusiv rețelele sociale, le cenzurează astăzi.
Robia datoriei
Istoria s-a ocupat de pedeapsa neplatei datoriilor într-o varietate de moduri.
La începutul Republicii Romane în urmă cu aproximativ 2.500 de ani, a existat o robie prin datorii numită Nexum. În termeni simpli, un împrumutat și-a gajat persoana ca garanție. Dacă nu și-a plătit datoria, a fost adesea înrobit pentru o perioadă nedeterminată.
Trecând rapid la vremurile moderne, ar însemna că majoritatea oamenilor, în special în Occident, ar fi toți sclavi ai datoriilor de astăzi. Marea diferență astăzi este că cei mai mulți oameni sunt sclavi datoriilor, dar au libertate fizică. Întrucât practic nimeni, persoane fizice, companii sau state suverane, nici nu are intenția și nici capacitatea de a rambursa datoria, lumea are acum o sclavie cronică a datoriei.
Este chiar mai rău decât atât. Terenul de joc este total denaturat în favoarea băncilor, a marilor afaceri și a celor bogați. Cu cât poți juca mai mulți bani, cu atât poți câștiga mai mulți bani fără riscuri.
Răspundere personală nelimitată
Nici un bancher, nici un manager al companiei sau un proprietar de afaceri nu trebuie să aibe vreodată pierderea/răspunderea personală dacă face o greșeală. Pierderile sunt socializate și profiturile sunt capitalizate. Capetele câștigă, cozile nu pierd!
Dar există excepții onorabile. Un număr mai mic de bănci elvețiene încă lucrează cu principiul răspunderii personale nelimitate pentru parteneri/proprietari. Dacă sistemul financiar global și guvernele ar aplica acest principiu, imaginați-vă cât de diferit ar arăta lumea nu doar financiar, ci și etic.
Cu un astfel de sistem, nu am adora doar vițelul de aur, ci am pune pe primul loc valorile umane. Și ori de câte ori evaluăm o propunere de investiție sau acordăm cuiva un împrumut, nu ne-am uita doar la cât am putea câștiga personal, ci dacă tranzacția a fost solidă atât din punct de vedere economic, cât și etic și dacă riscul de pierdere a fost minim.
Dar pot auzi mulți oameni protestând și argumentând că lumea nu ar fi putut crește la fel de repede fără această sumă masivă de datorii. Desigur, este corect pe termen scurt. Dar, mai degrabă decât o creștere rapidă și apoi o implozie totală a activelor și a datoriilor, atunci am avea un sistem mult mai stabil.
Datorie globală 300 de trilioane de dolari plus 2,2 trilioane de dolari de instrumente derivate și obligații
Priviți doar ultimii 50 de ani din 1971. La nivel global, guvernele și băncile centrale au contribuit la crearea a aproape 300 de trilioane de dolari noi bani plus cvasi bani sub formă de pasive nefinanțate și derivate de 2,2 cvadrilioane de dolari, ceea ce face în total 2,5 trilioane de lire sterline.
Pe măsură ce datoria explodează, lumea s-ar putea confrunta cu ușurință cu o povară a datoriilor de 3 cvadrilioane de dolari până în 2025-2030, deoarece derivatele și pasivele nefinanțate devin datorii.
Derivatele nu sunt un instrument nou. De exemplu, în timpul crizei Tulipomania din Olanda în secolul al XVII-lea, a fost posibil să se tranzacționeze opțiuni pe bulbii de lalele.
Astăzi, sistemul financiar a dezvoltat instrumente derivate pentru a deveni un instrument atât de sofisticat încât practic nicio tranzacție financiară nu poate avea loc fără implicarea unei forme de derivate.
Dar cea mai mare problemă cu derivatele este că entitățile care le creează nu înțeleg consecințele acțiunilor lor. Și conducerea superioară, inclusiv consiliile de administrație, nu au nicio idee despre masivele derivate de risc pe care o reprezintă.
Prăbușirea în 1998 a LTCM (Long Term Capital Management), înființată de câștigătorii Premiului Nobel și criza Sub-Prime din 2007-2009 este o dovadă clară a necunoașterii riscului derivatelor.
Deoparte, se pare că oricine poate primi astăzi un premiu Nobel. Luați-l de mexemplu pe Bernanke, el a fost distins cu Premiul Nobel pentru economie. Amintiți-vă că Bernanke, când era șef al FED, a tipărit mai mulți bani decât oricine în istorie!
Ceea ce trebuie să înțelegem este că comitetul care alege câștigătorul premiului Nobel pentru economie este Riksbank (bancă centrală) suedeză, plină de imprimante keynesiene!
Trebuie să spun mai multe?
Instrumentele derivate au generat un profit masiv pentru toate băncile implicate. Au fost create inițial ca instrumente de acoperire defensive, dar astăzi sunt cel mai periculos și mai agresiv instrument financiar de distrugere.
Cu puțin peste 10 ani în urmă, instrumentele derivate globale erau de 1,2 cvadrilioane USD. Apoi, Banca Reglementărilor Internaționale (BRI) din Basel a decis să reducă la jumătate valorile la 600 de trilioane de dolari peste noapte, schimbând baza de calcul. Dar riscul de 1,2$ Quatrilioane a rămas la acel moment.
De atunci, instrumentele derivate Over The Counter (OTC) au cunoscut o creștere explozivă, la fel ca toate activele financiare. Frumusețea instrumentelor derivate OTC, din punctul de vedere al emitenților, este că nu trebuie să fie declarate ca instrumentele derivate tranzacționate la burse.
Și astăzi nu există doar derivate pe rata dobânzii și valută. Nu, aceste instrumente sunt implicate în aproape fiecare tranzacție financiară. Fiecare fond de acțiuni și obligațiuni implică instrumente derivate. Și astăzi majoritatea acestor fonduri constau doar din instrumente sintetice și nu conțin niciunul dintre acțiunile sau obligațiunile virtuale pe care le reprezintă.
Băncile centrale salvează băncile din Marea Britanie și Elveția
Cu doar câteva săptămâni în urmă, Marea Britanie și, prin urmare, sistemul financiar global au fost supuse unei presiuni puternice din cauza instrumentelor derivate din dobânzi ale fondurilor de pensii care s-au prăbușit după bugetul Regatului Unit.
Fondurile de pensii sunt la nivel global pe punctul de a se prăbuși din cauza creșterii ratelor dobânzilor și a riscului de insolvență. Pentru a crea cash-flow, fondurile de pensii au achiziționat swap-uri pe rata dobânzii. Dar, pe măsură ce ratele obligațiunilor au crescut, aceste swap-uri s-au prăbușit în valoare, necesitând fie lichidare, fie injecție de marjă.
Și astfel, Banca Angliei a trebuit să susțină fondurile de pensii din Regatul Unit și sistemul financiar în valoare de 65 de miliarde de lire sterline pentru a evita implicit căderea.
În ultimele două săptămâni, am văzut o situație dezastruoasă în Elveția. Băncile elvețiene, prin Banca Națională Elvețiană (BNS) au primit sprijin continuu de 11 miliarde de dolari prin swap-uri valutare (o formă de împrumuturi în dolari) de la FED.
Nu au fost dezvăluite detalii despre situația elvețiană, cu excepția faptului că sunt implicate 17 bănci. Ar putea fi și bănci internaționale. Dar, cu siguranță, este implicat și bolnavul Credit Suisse. Credit Suisse tocmai a anunțat o pierdere de 4 miliarde de franci elvețieni.
Ceea ce este clar este că aceste situații din Marea Britanie și Elveția sunt doar vârful aisbergului.
Lumea este acum în pragul unui alt moment Lehman care ar putea erupe în orice moment.
Aceste derivate pe care unii dintre noi le estimează acum la peste 2 cvadrilioane de dolari (nu 600 de miliarde de dolari raportate de BIS) sunt cele care vor doborî sistemul financiar.
Fiecare instrument derivat include un element de dobândă. Și construcția tuturor instrumentelor derivate nu a prevăzut creșterea majoră și rapidă a ratelor dobânzilor pe care a văzut-o lumea. Amintiți-vă că Powell și Lagarde au numit inflația tranzitorie cu doar un an în urmă!
Cu o datorie de peste 2 miliarde de dolari, protecția este critică
Acest articol nu este direct despre aur. Nu, este vorba despre consecințele dezastruoase ale gestionării proaste înșelătoare de către guverne a economiei și a banilor tăi. Dar, pe baza istoriei, aurul a fost cea mai bună protecție sau asigurare împotriva unei astfel de gestionări greșite.
De ce 99,5 % dintre toți investitorii în active financiare evită investiția care este susținută și susținută în mod continuu de fiecare guvern și fiecare bancă centrală la nivel global?
Investitorii dețin 600 de trilioane de dolari în acțiuni, obligațiuni și proprietăți, toate care s-au bucurat de o explozie de valoare de 50 de ani (40 de ani pentru obligațiuni).
Dar de ce dețin ei doar 2,3 trilioane de dolari dintr-un activ care, fără greș și timp de 5.000 de ani, s-a apreciat întotdeauna și nu a ajuns niciodată la zero sau chiar a scăzut substanțial în timp?
Este cel mai simplu atu de înțeles și apreciat. Arată bine, chiar strălucitor și nu trebuie să înțelegi tehnologia din spatele lui și nici bilanţul financiar.
Tot ce trebuie să înțelegeți este că în fiecare zi și în fiecare an guvernul dumneavoastră face tot ce poate pentru a crește valoarea acestui activ.
Deci, acest activ care primește doar 0,5% din investițiile financiare mondiale și este susținut continuu de guverne prin crearea lor constantă de bani este, evident, aur.
Ceea ce foarte puțini investitori știu, parțial pentru că guvernele îl suprimă, este că aurul este singurul ban care a supraviețuit de-a lungul istoriei. Orice altă monedă a ajuns fără greș la ZERO și a dispărut.
Cu acest record perfect de 100% pentru aur, este cu siguranță surprinzător că practic nimeni nu îl deține!
Investitorii nu înțeleg aurul sau relevanța acestuia. Există multe motive pentru aceasta.
Guvernele urăsc aurul, în ciuda faptului că toate acțiunile lor fac ca aurul să se aprecieze considerabil în timp.
Ei sunt, desigur, pe deplin conștienți de faptul că gestionarea lor total ineptă a economiei și a sistemului monetar, distruge valoarea banilor fiat.
Acesta este motivul pentru care este în interesul lor să ascundă gestionarea defectuoasă a economiei prin suprimarea valorii aurului pe piața hârtiei.
Dar ignoranța investitorilor cu privire la aur și reticența de a-l cumpăra vor trece foarte curând printr-o schimbare tectonică.
Peste 2 miliarde de dolari de datorii bazate pe 2 trilioane de dolari de aur
Aurul total produs vreodată în lume este de 10,5 trilioane de dolari. Majoritatea acestui aur este în bijuterii sau produse electro-tehnice. Băncile centrale din întreaga lume deținaur doar de 2 trilioane de dolari. Aceasta include 425 de miliarde de dolari pe care se presupune că SUA îi mai dețin. Mulți oameni se îndoiesc de această cifră.
Deci, cu peste 2 trilioane USD (2 și 15 ZEROS) de datorii și pasive bazate pe o doar 2 trilioane USD de aur deținut de guverne, ceea ce face o acoperire de aur de 0,1% sau un efect de levier de 1000X!
Pastrand proportia se poate spune ca 2000 de dollari se bazeaza doar pe aur de 2 dollari, daca rezervele de aur sunt intradevar corect raportate.
Deci, aceasta este în mod clar o piramidă inversă cu o fundație foarte slabă. Un sistem financiar solid are nevoie de o bază foarte solidă de bani reali. Quadrilioanele de datorii și pasive nu pot supraviețui bazându-se pe această cantitate slabă de aur. Dacă aurul ar crește de 100 de ori pentru a spune 160.000 USD, acoperirea ar fi de 10%, ceea ce este încă greu acceptabil.
Deci, arma financiară de distrugere în masă de 2 cvadrilioane de dolari este acum pe cale de a distruge total sistemul. Acesta este un castel global de cărți care se va prăbuși la un moment dat în viitorul nu prea îndepărtat.
Evident, băncile centrale vor tipări mai întâi sume nelimitate de bani, cumpărând până la 2 cvadrilioane USD de instrumente derivate restante, transformându-le în datorii din bilanţ. Acest lucru va crea un cerc vicios de mai multe datorii, rate ale dobânzilor mai mari și inflație mai mare, cu hiperinflație probabilă pe măsură ce piețele datoriilor vor fi implicite.
Nici un guvern și nicio bancă centrală nu poate rezolva problema pe care au creat-o. Mai mult de același lucru pur și simplu nu va funcționa.
Deci acestea sunt riscurile gigantice cu care se confruntă acum lumea.
Evident, nu există nicio certitudine de timp în acest gen de prognoze. Dar cert este că trebuie să ne protejăm de riscul de această amploare.
Nu există niciun motiv să credem că aurul de data aceasta va juca un rol diferit de ceea ce sa făcut de-a lungul istoriei.
Aurul este singurul protector al unui sistem monetar solid și singurul ban care a supraviețuit de-a lungul veacurilor.
Sursa originală: Matterhorn – GoldSwitzerland : https://goldbroker.com/author/egon-von-greyerz
AVIZ:
Egon von Greyerz (EvG) este fondatorul și Managing Partner al Matterhorn Asset Management AG (MAM). El este consilier al GoldBroker din 2012. EvG și-a început viața profesională la Geneva ca bancher și apoi a petrecut 17 ani ca director financiar și vicepreședinte executiv al Dixons Group Plc. Din anii 1990, EvG a fost implicat activ în activități de investiții financiare, inclusiv fuziuni și achiziții și consultanță în alocare de active pentru fondurile private de familie.
Acest lucru a condus la crearea MAM în 1998, o companie de administrare a activelor bazată pe principiile de conservare a averii. EvG a prognozat problemele actuale ale economiei mondiale cu peste 10 ani în urmă. În 2002, când aurul era de 300 USD pe uncie/27gr, MAM a recomandat investitorilor săi să pună 50% din activele lor de investiții în aur fizic stocat în afara sistemului bancar.[1] EvG face apariții regulate în media (CNBC, BBC…) și vorbește la conferințe de investiții din întreaga lume.
NT:
1 EvG spune un mare adevar cand recomanda ” investiții în aur fizic stocat în afara sistemului bancar.” Căci dacă cumperi aur stocat la orice bankă primesti doar un Certificat de hartie care atestă greutatea fizică si valoarea la data depunerii in custodie. Purtatorul certificatului nu are nici un control asupra aurului fizic mentionat in Certificat, banca poate dispune de el, dacă intradevar il si are.
Si cum bancile au obiceiul sa RUN/fuga englezeste(falimenteze), rămai cu un certificate de hartie si atat.
Traducerea:CD
Interviul în engleză poate fi urmărit integral aici:
https://www.youtube.com/watch?v=MGvix_5amDg
Dar nu cumva acest EvG isi face reclama la afacerea lui, cea cu seiful pentru aur?