Text preluat de pe site

Stimate domn, oamenii de ştiinţă nu mai pot face mai nimic pentru dezvoltare în momentul de faţă. Ca să faci ceva tehnologic util, pentru a-ţi pune în valoare inteligenţa ca naţiune, îţi trebuiesc 3 lucruri: 1) baza materială cu care să cercetezi noul şi să-l realizezi în practică, 2) specialişti şcoliţi în acest scop şi 3) partea financiară (fonduri băneşti) cu care să pui oamenii la treabă şi să face ce ţi-ai propus să faci. După 1989, baza materială s-a distrus aproape complet, specialiştii formaţi înainte de 1990 au îmbătrînit, iar alţii nu s-au mai format, iar cei ce s-au format în cîteva domenii, i-a luat străinătatea şcoliţi pe banii noştri iar noi am rămas cu ochii în soare (de ex. medici şi specialişti în tehnologii de vîrf). Fondurile, în loc să sporească cum ar fi trebuit, s-au diminuat pe măsura diminuării potenţialului material şi uman rămas la dispoziţie pentru cercetare.
Pe de altă parte, ca să poată să nu moară de foame populaţia, ţara s-a împrumutat în draci astfel că datoria noastră externă s-a ridicat de la zero la o cifră ameţitoare (peste 100 de miliarde Euro), de vreo 10 ori mai mare decăt cea din 1980 pe care regimul de atunci s-a chinuit s-o lichideze, atrăgîndu-şi ura populaţiei care de obicei nu înţelege necesitatea sacrificiilor, pentru ca ţara să nu mai fie la cheremul cămătarilor străinătăţii cu datorii.
Mă întreb pentru viitor, ce mărfuri va vinde românia pentru alichida datoriile imense pe care le-a contractat? Nu cumva cămătarii vor veni să ne bată în poartă să le returnăm datoria şi ne va obliga să ne vindem şi cenuşa din vatră ca să le achităm această datorie? Îşi pune oare tineretul de azi această întrebare? Doar e ţara lor, şi ei ar trebui să aibă grijă de ea. Nu cumva vom deveni o colonie a vestului, o piaţă de desfacere a produselor lor manufacturate pe care le vom achita vînzănd puţinul petrol pe care îl mai avem, gazele naturale pe care rechinii au şi pus deja ochii pe ele?. Este totuşi o întrebare pe care trebuie să şi-o pună orice gospodar. Nu trebui să te mulţumeşti să-ţi arunci privirea numai pînă în vîrful nasului! Lasă, nu te preocupa de ziua de mîine, trăieşte-ţi clipa! – este lozinca pe care ne-a învăţat s-o rostim vesticii după 1989.