SCRISOARE către președintele Republicii Moldova doamna Maia Sandu.
Excelență, subsemnatul, românii onești de pretutindeni, vă felicităm din inimă și considerăm că victoria „cetățenilor moldoveni” (expresia vă aparține) din 15.12.20, când ați devenit președinte al Moldovei, e mai mult decât o victorie. Am scăpat de Dodon! (Dodonismul însă a rămas, trebuie să scăpăm și de el.) În sfârșit, a apărut mult așteptata lumina de la capătul tunelului, spre care, generația mea de până la ”40, a mers ca prin iad timp de 80 de ani. Am plâns de bucurie… Orice părinte s-ar mândri cu o asemenea fiică. În fața televizorului, v-am sorbit fiece cuvânt. Tânără, frumoasă, elegantă ca o balerină, într-o impecabilă limbă română, ați rostit un discurs 100% al Maei Sandu.
Reascultându-vă discursul la televizor, însă, entuziasmul meu, despre politicianul Maia Sandu, a început să scadă. „ Sunt fiica acestui popor… Dragi moldoveni, vă iubesc pe toți… Voi fi un președinte cinstit, sincer, transparent… Porțile de la președinție vor fi mereu deschise, etc…” Păi ăsta-i: „Doină, doină, cântec dulce/ Când te-aud nu m-aș mai duce…” Moldova trăiește din pomana României, a UE și SUA. Oare nu era mai potrivit, nu un „cântec dulce”, ci unul amar, un țipăt de durere, cum au procedat țările baltice, în 1990. „Da, au zis ele, fără grâul rusesc vom muri de foame! Fără electricitate rusească vom trăi în întuneric!! Fără gazele rusești v-om îngheța de frig, dar rușii trebuie să plece acasă!
Imediat după depunerea jurământului, ca președinte legitim, responsabil de politica externă a statului, de la aceeași tribună, era cazul să ordonați reținerea avionului, care, la miez de noapte, urma să zboare la Moscova, cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanâi, cu alți deputați socialiști, cu bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah. „Excursioniștii” să fie întrebați: cine și în ce scop i-a delegat la discuții cu Duma de Stat a Rusiei. Igor Dodon, ca particular, dar care, ca ex-președinte, învinuit de trădare, de luare de mită, de spălare de bani, etc., trebuia să aibă permis de ieșire din țară, de la Procuratura Generală. Dacă dizerta ca Plahotniuc sau Șor?
Totodată, în discursul de investire, ca o adevărată „fiică a poporului,”trebuia să cereți:
1. respectarea de către Rusia a hotărârii Sumitului de la Istambul, din 1992, pe care l-a semnat și unde e prevăzută retragerea Armatei a 14, în timp de 2 ani de pe teritoriul Moldovei;
2. retragerea depozitului militar de la Cobasna;
3. renunțarea la pacificatorii ruși de pe Nistru;
4. respectarea de către Rusia a integrității teritoriale a Republicii Moldova;
5. să condamnați încercările lui Putin de a justifica Pactui Ribbentrop – Molotov, declarat de întreaga lume (inclusiv, Duma Rusiei și Parlamentul Moldovei) ca nul și neavenit, din 1939.
6. Am fi vrut să vă auzim opinia despre anomalia Ilan Șor: nicăieri în lume partidul unui condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru corupție și fraudă bancară, nu poate participaă la conducerea țării. Un asemenea partid, care-i poartă numele condamnatului, e scos în afara legii.
Aați ratat șansa de-a spune cu ce probleme se confruntă Moldova, și asta tocmai când mass-media europeană era cu ochii pe noi? Prietenul meu, poetul – disident rus, Iosif Brodski, Laureat al Premiului Nobel, îmi punea: „Dacă lupți pentru o cauză și vrei să birui, trebuie, repetat, să faci scandal în fața lumii întregi, nu sub pat.”
Da, ați vorbit admirabil, dar cu atenție, pentru a nu-i supăra pe ruși. Chiar credeți că prin „diplomație” o să-i convingeți pe roboții Lavrov și Kozak să ne retrocedeze Transinstria?
Nicogda! zice țarul Putin.Încă în 1812, când, ca robi, am trecut de la turci la ruși, Mihail Cutuzov, comandantul armatelor țariste în Moldova, declara: „Le voi lăsa moldovenilor doar ochii, ca să aibă cu ce plânge.” Cu ce greșisem atunci față de Rusia? De ce ne prădau sălbatic și ne violau femeile?? De ce această atitudine colonialistă continuă până astăzi?
Cele expuse mai sus ar trebui să vă fie adevăratul TATĂL NOSTRU, repetat mereu și oriunde. Dreptatea e unica noastră armă. Trebuie să urmăm exemplu lui Mahatma Gandhi.
Se pare că aveți probleme cu cultura și știința. Niciodată, inclusiv la investire, n-ați pomenit nimic despre aceste domenii esențiale. Dovadă, lista invitaților la ceremonie. Mai exact, lista NEINVITAȚILOR. Iat-o: Academia de Științe a Moldovei (președinte acad. Ion Tighineanu), Uniunea Scriitorilor (președinte de onoare acad. Mihai Cimpoi, președinte administrativ Arcadie Suceveanu), toate uniunile de creație care au semnat o declarație de susținere a dumneavoastră în timpul campaniei electorale, Baletul Național JOC (director general Aliona Strâmbeanu), Orchestra Națională „Lăutarii” (director și conducător artistic Nicolae Botgros), Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu” (director Ion Grosu), Teatrul Național „Mihai Eminescu”(director Petru Hadârcă). marele compozitor Eugeniu Doga. Adică, i-ați neglijat pe adevărații noștri ambasadori ai culturii și științei, cu care, într-o proximă vizită în străinătate, o să vă mândriți. Cum să înțelegem asta?
O comparație între noi și turci. Cu ocazia vizitei președintelui Demirel în Moldova, cei de la protocolul turcesc, studiind lista invitaților la recepția oficială, au observat că lipsește acad. Mihai Cimpoi, care, aflându-se într-o vizită la Istambul, l-a impresionat cu cunoștințele sale pe Demirel. Acesta, om de cultură, sosind în Moldova, a cerut ca Cimpoi, împreună cu nevastă-sa, să fie prezenți la recepție. Ministerului nostru de Externe au găsit-o pe doamna Cimpoi, a gătit-o la frizeria Guvernului și, seara, cei doi soți au fost invitați să facă parte – atenție! – din delegația Turciei. Astăzi, Mihai Cimpoi, membru a patru academii din lume, autor a circa a 100 de cărți, a sute de articole, publicate în Anglia, Italia, Australia, Rusia, India, China, Coreea de Sud, Japonia, cunoscut eminescolog român, președinte de onoare al US, fost deputat în trei rânduri, plin de distincții și decorații, nu a fost invitat la investire. Demirel n-ar fi adus-o pe primadona Operei din Viena, Valentina Naforniță, pentru a o așeza la o masă cu niște cârcotași de la TV.
În plin comunism, scriitorii, intelectualii, au dat vot de blam Guvernului RSS Moldovenești, gest eroic, sinucigaș. N-am făcut-o pentru bani, posturi, ci pentru alfabetul latin, pentru limba română, pentru a aduce unul de-ai noștri la conducere. Acela, astăzi, s-a dovedit a fi Maia Sandu, dar care, după investire, a făcut prima baie de public cu proprietarii de pământuri. Ei cer despăgubiri de 3000 lei hectarul, din cauza secetei. Poate că au dreptate, știu însă că moș Ion și mătușa Dochița nu cer nimic. Ei sunt asigurați: au dreptul să cerșească la poarta noilor moșieri, care le-au luat pământul pe nimic.
Probabil, îmi fac un rău mie și la ai mei cu această scrisoare. Dar am luptat o viață întreagă contra dodonilor, am suferit prea mult ca acum să tac. Am înțeles că doriți să ne faceți fericiți. În anul 2021, fără cultură și știință, așa ceva e de neconceput. Ați declarat că vă „recunoașteți greșelile.” Excelență, Eugen Doga, de exemplu, invitat sau neinvitat la recepție, face parte din rândul marilor compozitori ai lumii, e mândria noastră națională. Noi credem că Maia Sandu este o mare șansă pentru poporul nostru. Am vrea să procedați ca Kennedy: el nu se temea să fie depășit, ca intelect, de consilierii săi. La mulți ani!
Cu respect,
Andrei STRÂMBEANU
25.12.20