Scandal pe tema Muzeului de istorie a Evreilor

2019-06-27T13:06:15+03:0027 iunie 2019|Holocaust, Textele altora|

Scandal pe terenul de la Muzeul Antipa. Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”:Este adevărat că zona este protejată, dar asta nu însemnă că nu se pot face construcții acolo. Spațiul verde se poate construi în altă parte

FacebookTwitterg+Email
ACTUALIZARE 26.06/ 15:12  Propunerea ca Muzeul Holocaustului să fie construit în curtea Muzeului Antipa a fost făcută de Institulul ”Elie Wiesel”, a declarat pentru HotNews.ro Alexandru Florian, directorul general al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.
”Este adevărat că zona este protejată, cum a spus dl. director de la Antipa, dar asta nu însemnă că nu se pot face construcții acolo, se poate construi, dar numai cu avizul Comisiei Monumentelor Istorice. (…) Este adevărat că este verde, pe pământ crește ceva, dar nu era un spațiu public. Un muzeu nu poți să faci oriunde, trebuie să existe anumite caracteristici, să atragă public. Am făcut această solicitare, se evaluează guvernamental, nu noi decidem. (…) Este o curte care are cam 10.000 de mp și este nefolosită. Se mai poate construi încă o instituție muzeală. Spațiul verde se poate construi în altă parte. Atunci nu mai construim nimic”, a susținut Florian.
Muzeul „Grigore Antipa” din București a primit, vineri, din partea autorității finanțatoare, Ministerul Culturii și Identității Naționale, solicitarea de a răspunde unei adrese venite de la Secretariatul General al Guvernului privind cedarea a 5.300 de metri pătrați din parcul instituției în vederea realizării unei alte construcții. Conform presei, Institutul pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel este instituția care ar fi cerut Guvernului să-i cedeze 5. 300 de metri pătrați din parcul Muzeului Antipa.
Conform unui document intrat în posesia Europa FM, este vorba de o adresă trimisă de Secretariatul General al Guvernului Ministerului Culturii, cu semnătura secretarului general al Guvernului, Toni Greblă. Potrivit adresei, Institutul Elie Wiesel cere să preia „administrarea unei părți de teren aferentă Muzeului Național de Istorie Naturală <<Grigore Antipa>>, aflată în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Culturii și Identității Naționale, în vederea edificării Muzeului Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului din România”.
Spre sfîrșitul lui aprilie, Consiliul General al Bucureștiului a respins un proiect de hotărîre prin care Palatul Dacia, clădire de patrimoniu din Centrul Vechi al capitalei, urma să fie trecut în administrarea Institutului Elie Wiesel tcomai pentru organizarea acestui muzeu.
Conducerea Muzeului Antipa a anunțat, într-un comunicat de presă, că se opune acestui demers și a adăugat că, din punctul său de vedere, „păstrarea intactă a suprafaței de teren ce aparține muzeului este de o importanță capitală”.
Anterior primirii acestei adrese, managerul instituției, Luis Ovidiu Popa, a fost invitat la sediul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară pentru a semna un plan de dezlipire a terenului pe care Muzeul Antipa îl are în administrare, dezlipire pe care nu a solicitat-o, despre care nu fusese informat și pe care nu o dorește, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Conducerea muzeului a înaintat, luni, un răspuns către Ministerul Culturii, prin care își manifestă opoziția față de ideea înstrăinării a 45% din suprafața liberă de construcții a instituției. Argumentele sunt legate de calitatea de monument istoric a muzeului, în integralitatea sa, de apartenența la o zonă construită protejată, importanța spațiului verde și nevoia de spațiu pentru activitățile instituției muzeale.
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” este înscris în L.M.I. ca monument istoric de importanță națională, având codul B-II-m-A-18983 și adresa în Șoseaua Kiseleff Pavel Dimitrievici nr. 1, sector 1, municipiul București. Imobilul Muzeului Antipa a constat încă de la început din clădirea principală, precum și din parcul Muzeului Național de Istorie Naturală, care a fost opera arhitectului peisagist francez Édouard Redont.
Contactat, marți, de MEDIAFAX, Luis Popa a declarat că, vineri, când a primit solicitarea de la Ministerul Culturii, i s-a comunicat și faptul că Institutul pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel” a solicitat Guvernului să îi cedeze această parte din parcul Muzeului Antipa în vederea construirii Muzeului Holocaustului din România.
Toni Greblă, secretarul general al Guvernului, a declarat pentru Mediafax că terenul pe care se află Muzeul Antipa din București este proprietatea statului, dat în folosință gratuită instituției, dar „folosința poate fi retrasă și atribuită alteia”.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Go to Top