Nu-s toți norvegienii hoți ca „norvegienii de la IMGB”!
Vezi articolul
3
2 comentarii aprobate
26.01.2018 la 15:08
Selectare comentariu Sorin5780
33 aprobate
.
Victoriile nu se obțin mereu prin virtutea numărului, iar cei mai faimoși cuceritori ai antichității se confruntau cu forțe disproporțional mai mari, dar ”prevănceau”(biruiau) prin curaj, inteligență, știința armelor și tactică.
Belisarius avea acei ”bucellarii” (Βουκελλάριοι, mâncători de biscuiți, pesmeți sau pâinici), o trupă de cavalerie grea, foarte bine înzestrată, după ingeniozitatea tipică romanilor. Echipamentul și tacticile folosite de goți, huni și alani vor inspira transformarea acestui corp într-unul de elită. Pe vremea când Roma devenea o mare putere regională, tactica și armamentul au fost preluate pe bucăți de la greci, celți și iberieni. Adaptate și îmbunătățite, au făcut din Romani cei mai buni soldați ai antichității. Sunt lecții pe care ar trebui să ni le însușim complet azi.
https://en.wikipedia.org/wiki/Bucellarius
https://en.wiktionary.org/wiki/buccella#Latin
https://en.wikipedia.org/wiki/Belisarius

Ca etimologie, bucellarii aceștia poartă un nume traco-ilir. Tema sau cuvântul în sine, Lat. buccea, buccella, este luat din Balcani, conform alb.bukë, rom.bucătar, bucate, bocnă (pământ ars, SDLR sau Etimologii Rom.Controversate, pag.284), buceag (pământ negru din pădure), buciu (adj.negru tăciune).
https://en.wiktionary.org/wiki/bukë
Contribuția lexicală traco-iliră din latină și greacă este uneori atribuită unor influențe mediteraneene obscure ori celților.

Grecii numeau pe romani ”mămăligari” pultiphagonides (=mâncători de păsat), deci n-ar trebui să ne mire păstrarea peste milenii a unor apelative. http://www.enciclopedia-dacica.ro/?operatie=subiect&locatie=blog&fisier=2013-03-17
Spre diferență de materia primă americană, meiul sau hrișca (ven.melega, it. grano saraceno) erau mult mai sănătoase. Când au adus porumbul în Europa, trebuiau să copieze și modul de preparare amerindian. S-ar fi scutit sărăcimea noastră de pelagră.

Ca etimologie, nu numai cucuruzul este o denumire preromanică importantă, dar și mămăliga. Cred că pe plan lingvistic vine din morfemul *mel.

Vezi IE *malǝk- (-kh-)= firewood, bonfire (rom.míler, dial. mn’iler – loc unde se fac cărbuni, mangal; top.Miliare), Meilichios (epitet al lui Zeus), gr.antic Meilichia (ardere cu totul, sacrificiu adus unor zei), Ir. molc „foc, lucrători” (Za-molxe?), lat.mulceo (Mulciber, epitet al lui Vulcan; rom.a mulcela, mulceluș), rom.mălcom/molcom, a se mălci (der. mălcoz), slavicul smoală (=arh.pece), eng.smelt (*smeld- ”to soften, melt”) și paradoxal probabil, ung.meleg (cald, fierbinte).
https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/(s)meld-
https://en.wiktionary.org/wiki/meleg

Un intro cam lung, dar nu mă pot abține. Referitor la adunările din ultimul timp, este bine că devenim mai implicați în viața cetății și punem presiune pe politic. Este de un ridicol absolut atitudinea neprincipială a unor politicieni, care înceară prin tot felul de mașinațiuni să deturneze justiția de la traiectoria ultimilor ani și să-și acopere iar colegii pușcăriabili. Mai ales Dragnea ăsta surprinde prin declarațiile lui stupide, cică ar primi și oameni certați cu legea la guvernare, de ce nu?
Nu-mi fac iluzii că ar fi adus o prea mare schimbare privind justiția, dar este un început.

Preciza aici cineva că anticorupția este folosită ca un ciomag pentru a distruge capitalul autohton. Poate că-n vest este mai puțin transparent actul justiției în cazul unor afaceri mari și murdare, dar la noi, hoția, minciuna, trădarea riscă însăși stabilitatea acestei țări. E cu atât mai importantă o asanare a mlaștinii dâmbovițene.

Pe de altă parte, nu cred, așa cum s-a insinuat aici pe blog, că Soros/Soroș este tartorul, finanțator și organizator prin trepădușii săi al acestor manifestații. Tipul ăsta își bagă coada de mai multe decenii în destabilizarea unor țări și economii, este un autentic varan. Nu poți decât să te întrebi ce vor tipii aceia școliți prin organizațiile sale ajunși mari scule în politică.

Am ajuns la un punct unde răbdarea românilor cu hoția și corupția a ajuns la un punct nevralgic. Doar asta adună minimul acela de 10.000 sau 15.000. Rușinos că trusturile de presă și mass-media nu informează corect și obiectiv. De mai mulți ani am încetat să mai sper că vom avea informare corectă. Ceri prea mult acestor actori de influență vânduți.

Cum am zis, manifestațiile sunt un început, dar trebuie să ne schimbăm și noi, majoritatea. Mă uit în jurul meu și la mine însumi, iar ce văd nu-mi place deloc. Toate păcatele politicienilor sunt și ale noastre, păstrând proporțiile. Dacă politicienii erau aduși pe tancuri din răsărit, ca pe vremea comunismului bolșevic, aveai motiv să arăți cu degetul și să reclami o nedreptate istorică, dar aceștia vin dintre noi. Un Iliescu, un Tăriceanu, un Roman-Neudlander, cu ADN-ul lor pestriț și nume machiate, tot aici în țară au crescut și au căpătat metehnele care-i domină. Să zicem că plătim încă pentru tarele comunismului, dar dinozaurii ăștia vor dispărea în douăzeci de ani. Ce rămâne în loc, ce vom face noi cu următoarea generație?

*
Nota redacției. Interesantă informația: romanii erau porecliți MĂMĂLIGARI!… Nu dezvolt, deocamdată!