Mihai Vinereanu
4 aprobate

vinlinguist@gmail.com
92.84.226.44

 

Sânt interesante cometariile lui Codrin S. În orice caz, numele de Surena este acela al unui mare strateg part (din Parția antică) pe numele său real Rustaham Suren, Suren fiind un supranume din avesticul (vechi persanul) sura „cel brav, cel viteaz”, cunoscut în literatura greco-romană sub numele de Surena, nume împrumutat de personajul nostru de pe acest site. Anticul Surena a trăit în secolul I, înainte de Cristos și a rămas celebru prin faptul că a zdrobit armata romană condusă de Marcus Licinus Crassus care invadase Regatul parților. Armata romană a suferit atunci cea mai cruntă înfrângere din întreaga istorie a Imperiului Roman, la Carrhae (azi Haran în estul Turciei), în anul 53 î.H. Plutarh în Viața lui Crassus arată că romanii au pierdut 20 000 de soldați în luptă, precum și 10 000 au deveniți prizonieri. În acele vremuri toți prozonierii de război deveneau sclavi. Istoriile spun că generalul Suren (Surena) făcea parte din aristocrația parto-persană, fiind foarte bogat, precum și un bărbat foarte frumos. Istoricii mai spun că avea propria sa armată formată în mare parte din prizonieri de război.
Cu toate acestea, toate aceste calități au atras neîncrederea regelui Partiei, Orodes II care l-a asasinat considerîndu-l o amenințare pentru tronul său.

Prin urmare, generalul Surena reprezintă în mod evident, unul dintre cei mai mari dușmani ai romanilor, iar imperiul part adversarul cel mai mare al Romei. Ca atare, domnul Surena, personajul nostru actual și-a luat acest supranume celebru. Nu este greu să înțelegem că rivalitatea dintre Parția, pe de o parte și Roma, pe de altă parte, este azi reprezentată azi de rivalitatea dintre Rusia și USA, UE și NATO. Se vede de la o poștă, că Surena al nostru este un mare admirator al lui Rusiei și al lui Putin și un adversar al politicii vestului. Până aici totul este clar! Astfel de ce să mai mirăm că omul nostru este trup și suflet de partea mamei Rusia și a politiciloor sale. Nu-i așa, domnule Surena?

Să revenim la Marx și presupusul său articol sau comentariu negativ despre români. Din câte știu, Marx nu a scris așa ceva. Cu toate acestea, Surena al nostru vrea și el să ne convingă despre același lucru. Cu alte cuvinte, el vrea să ne convingă că ceva care nu a existat, nu a existat, într-adevăr, adică domnia sa forțează o ușă deschisă. Cred că Surena al nostru vrea să distragă atenția că Marx a scris amplu și negativ despre Rusia și că Rusia reprezenta un pericol pentru Europa încă de pe vremea sa, adică acum aproape 200 de ani. Când hălăduiam pe la New York, între multe cărți minunate am descoperit a culegere de articole scrise de Marx. intitulată Russia a menace to Europe, adică Rusia o amenințare pentru Europa! Păi vedeți Marx a avut un condei care a lovit ca un bici în politicile rusești. Cred că ar fi o idee foarte bună ca aceste articole să fie traduse și în limba română că poate toți acei susținători ai lui Putin și ai politicii sale ar mai reflecta și vă jur că nu le-ar strica. Bănuiesc că Surena nu a auzit de această culegere că ne-ar fi spus și nouă două vorbe despre ea!! Nu-i așa Surena? Hahaha. Cât despre români, Marx a scris lucruri frumoase, cum știm cu toții. Prin urmare, nu este vorba de altceva decât de o șopârlă. Surena este bine instruit în arta dezinformării. Păi cum altfel.

Cât despre Engels, nu știu bine dacă a scris sau nu așa ceva despre români!. Să presupunem că a scris. Dar să stăm puțin și să reflectăm la situația din Țările Române de la 1848, anul faimoaselor revoluții care au zguduit Europa. La acea vreme, Moldova și Țara Românească aveau consuli ruși la Iași și la București care dictau totul în țările române. În urma revoluției din București mulți intelectuali români au luat calea exiluiui la dispoziția consului rus. Între ei s-au aflat Ion Heliade Rădulescu, Dimitrie Bolintineanu și alții care nu s-au mai putut întoarce în țară decât după războiul Crimeei, după care consulii ruși și-au luat tălpășița de la București și Iași. În fine menționăm că la Iași aproape că nici n-a mai fost vreo revoluție reală după ce Alecsandri, Kogălniceanu și ceilalți au văzut ce s-a întâmplat cu consângenii lor de la București. Iată de ce românii nu au avut vreun apetit pentru astfel de revoluții! Oare Marx și Engels nu au știut care era situația la ”48 în Moldova și Valahia? Sigur că știau. Așa că dacă ar fi scris astfel de bazaconii despre noi nici nu mai contează. Nu-i așa, domnule Surena?

Ar fi multe de spus, dar pentru moment cred că este destul. Așa cum sântem sau nu sântem trebuie să mândrim cu ce avem și să purtăm grija țării care ne-a dăruit-o Cel-de-Sus și să facem din ea țara de care avem nevoie sau ne-o dorim și pe care să o iubim așa cum fac toate popoarele normale. Hai să fim serioși și să nu mai tot aplecăm urechea la tot felul de zvonuri. Oare este vreun popor despre care nu s-a spus nimic mai puțin lăudabil? Cu siguranță nu.

Mihai Vinereanu