• NOTA ULTIMATIVA

  Moscova, 27 iunie 1940

  In anul 1918, Romania, folosindu-se de slabiciunea militara a Rusiei, a desfacut de la Uniunea Sovietica (Rusia) o parte din teritoriul ei – Basarabia, calcand prin aceasta unitatea seculara a Basarabiei, populata in principal de ucrainieni, cu Republica Sovietica Ucrainiana.

  Uniunea Sovietica nu s-a impacat niciodata cu faptul luarii cu forta a Basarabiei, ceea ce Guvernul sovietic a declarat nu o singura data si deschis in fata intregii lumi. Acum cand slabiciunea militara a U.R.S.S. a trecut in domeniul trecutului, iar situatia internationala care s-a creat cere rezolvarea rapida a chestiunilor mostenite pentru a pune, in fine, bazele unei politici solide intre tari, U.R.S.S. considera necesar si oportun ca in interesul restabilirii adevarului sa paseasca, impreuna cu Romania, la rezolvarea imediata a chestiunii inapoierii Basarabiei, Uniunii Sovietice.

  Guvernul Sovietic considera ca chestiunea interesand Basarabia este legata in mod organic cu chestiunea transmiterii catre U.R.S.S. a acelei parti a Bucovinei a carei a carei populatie este legata in marea sa majoritate, cu Ucraina sovietica prin comunitatea soartei istorice, cat si prin comunitatea de limba si compozitie nationala. Un astfel de act ar fi cu atat mai just cu cat transmiterea partii de nord a Bucovinei catre U.R.S.S. ar putea reprezenta, este drept, ca numai intr-o masura neinsemnata, un mijloc de despagubire a acelei pierderi care a fost pricinuita U.R.S.S. si populatiunei Basarabiei prin dominatia de 22 de ani a Romaniei in Basarabia.

  Guvernul U.R.S.S. propune Guvernului Regal al Romaniei:

  1) Sa inapoieze cu orice pret Uniunii Sovietice Basarabia

  2) Sa transmita Uniunii Sovietice partea de nord a Bucovinei potrivit cu frontiera, potrivit cu harta alaturata.

  Guvernul sovietic isi exprima speranta ca Guvernul roman va primi propunerile de fata ale U.R.S.S. si ca acesta va da posibilitatea de a se rezolva pe cale pasnica conflictul prelungit dintre U.R.S.S. si Romania.

  Guvernul Sovietic asteapta raspunsul Guvernului Regal al Romaniei in decursul zilei de 27 iunie curent.