Iulian MARES iuliuss_m@yahoo.ca 86.34.175.10
Prapastia era cea in care eram noi si tara: |
*
Nota tedacției – După 1985 în România nu a mai fost o problemă obținerea unei locuințe! În celelalte țări socialiste așteptai ani de zile să primești o locuință chiar dacă era plătită în dolari! Produceam mult și vindeam în câștig! Cartele pentru alimente? Eu nu am văzut așa ceva după 1960! Voi reveni asupra subietului! Se spun prea multe bazaconii!
Așa este. Se spun o groază de bazaconii. Mai ales de tinerii care n-au trăit acea perioadă nici măcar fiind la grădiniță. Da, oferta de alimente din Alimentara nu era diversificată dar găseai în permanență macrou congelat (pescuit de pescadoarele românești) și invenția aia vietnameză numită creveți-bulină. Îmi aduc aminte cum se cărau de la oraș saci întregi cu pâine pentru porci. Într-adevăr, lapte proaspăt (la pungă sau la sticlă cu gâtul gros), iaurt, Făgăraș și unt (nu mizeria de acum cu urme de unt și procent covârșitor de grăsimi vegetale hidrogenate) le găseai doar dimineața devreme, la prima oră și se epuizau rapid, dar puteai să intri în posesia lor dacă te sculai un picuț mai devreme. Nu era vorba de nicio cartelă. De regulă se stabilea de către gestionarul unității, sau chiar democratic de coada înființată, o cantitate maximă de produs pentru un cumpărător „ca să se ajungă la toată coada”.
Vremurile de atunci le putem judeca la rece doar în contextul acelor vremuri când încă funcționau înțelegerile dintre câștigătorii celui de-al doilea război mondial. Se amintește doar în treacăt de refuzul FMI de a refinanța împrumutul pentru industrializare dezechilibrat de cutremurul din 77.
Și obligatoriu perioada 1945-1989 trebuie împărțită în două. Perioada obsedantului deceniu și perioada de după Dej.
IN PROVINCIE ERAU CARTELE…..NU VREAU SA TE CONVING, NU AM POSIBILITATEA ASTA, INSA EU AFIRM CEEA CE STIU, VAD, AUD, CITESC SI AM CALITATEA DE TRAITOR IN ROU!
NU VENEAU TARANII LA BUCURESTI SA IA PAINE CU SACII CA SA DEA LA PORCI CI SE RANDUIAU SI CUMPARAU PENTRU TOATA STRADA/RUDE, CAND LE VENEA RANDUL …DUPA PLANIFICARE!
MACROU SI ALT PESTE OCEANIC GASEAI SI DA AVEAM FLOTA SI COMPANIE DE PESCUIT OCEANIC SI PRELUCRAT, DAR TE MAI SI SATURI DE PESTE (NU ZIC CA NU ESTE SANATOS SAU BUN….)
*”Și obligatoriu perioada 1945-1989 trebuie împărțită în două. Perioada obsedantului deceniu și perioada de după Dej.” EU ZIC CA CEA MAI FERICITA ”PEROADA” (CITEZ DIN CLASICI IN VIAȚĂ) A FOS DE **DUPA DEJ, PANA PRIN 74, HAI 78!
**O sa va mai spun ceva in premiera:
-vestul si US au afirmat in repetate randuri ca nu mai cumpara produse agroalimentare din ROU (si alte tari, insa noi eram vizati in special) decat in situația in care se asigurau anumite cantitati/cap de locuitor;
-atunci ce au facut comunistii de top si cei de la statistica? *Dubla evidenta! Una oficiala din documentele oficiale si propaganda PCR a RSR si una reala!
***Cum se face ca era coada la orice, dar lumea traia bine? In acelas timp erau goale rafturile si vitrinele! Ca sa obtii o buteie de aragaz era povestea povestilor si analiza analizelor; daca aveai 2-3 bucati clar erai PCR-ist de frunte sau de la secu….
Cum sa faci coada la vestitul Nekezol cand Brazilia ardea in termocentrale cafeaua ca sa creasca pretul pe piata externa?
Dar pestele romanesc, din baltile si iazurile noastre unde era? O politica ec-fi proasta, impusa de o gandire primitiva si taraneasca, neslefuita, l=a impins la plata datoriei prin infometarea poporului pe care tot el il numea SUVERAN! Suveran pe ce? pe puii ”fratii Petruși”, 700 g 2 bucati? Si daca s-ar fi gasit zilnic….
Nu domnul meu, viata noastra nu trebuie consumata la randuri, la cozi de tot felul, dar nici cu privitul cu buzunarele goale la vitrinele pline oki! Prin Constitutie ROU este si *un stat social! Puteti explica socialul dintre un cetatean care face 2 vacante pe an in locuri exotice si scumpe si cel care nici pe harta nu indrazneste o excursie caci il ia ameteala!
Domnule profesor,
cum se foloseste in mod clasic expresia, asa scriu si eu: declar, sustin si semnez!
*Intr-un singur loc cred ca aveti dreptate: atribuirea locuintelor!
**Produceam mult, pe stoc si vindeam ce puteam sub costul de productie, in special in Africa si Orientul Mijlociu!
***Țara era cartelata: zahar, ulei, unt, paine, benzina, mai putin capitala! Nu vreu sa va povestesc ca in 89 am fost la Eforie Nord si m-am intors acasa cu jumatate din banii planificati si mai slab cu 6 kg! Mi-a prins bine!!! :))
Mergeam seara la restaurantul hotelului Europa si nu aveam mari oferte pentru masa! Noroc cu muzica excelenta a formatiei! Idem Flora in Mamaia!
Chiar daca domnul Iulian canadianul – caci are yahoo.ca considera acum ca nu ar merge in Rusia pentru nimic in lume, e bine sa stie cat de afectata este Rusia de sanctiunile care mai mult distrug economiile europene si americane(Canada este si ea aici) si sa nu uite cum arata un grocery store in Rusia, atunci cand in Canada va vedea doar rafturi goale.
CUM ESTE VIAȚA ÎN RUSIA SUB BOMBARDAMENTUL SANCȚIUNILOR
– Cât de aproape este colapsul Regimului Putin (VIDEO)
De Adrian Pătrușcă https://www.activenews.ro/opinii/Cum-este-viata-in-Rusia-sub-Bombardamentul-Sanctiunilor-Cat-de-aproape-este-colapsul-Regimului-Putin-VIDEO-178272
Potrivit presei occidentale, Rusia ar trebui să fie strivită de efectul sancțiunilor fără precedent impuse de Statele Unite și de Uniunea Europeană.
Statele Unite au instituit joi noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru invazia din Ucraina. A doua zi, vineri, Uniunea Europeană a adoptat și ea al nouălea rând de sancțiuni împotriva Rusiei. Niciodată până acum, în istorie, nu s-au dictat atât de multe și de grele sancțiuni. Asistăm la un record.
Prin comparație, sancțiunile impuse Coreei de Nord (a doua cea mai sancționată țară din lume) sunt mărunțișuri. Presa occidentală informează cu regularitate că toate aceste sancțiuni macină economia Rusiei și nu mai durează mult până o vor pune pe butuci. Că nemulțumirile populației ruse sunt mari și revoltele sociale iminente.
Joe Biden a spus-o răspicat încă din martie: scopul sancțiunilor este răsturnarea de la putere a lui Vladimir Putin. Dar, mai ales, sancțiunile occidentale ar submina capacitatea regimului de la Moscova de a susține eforturile de război în Ucraina.
Ce arată însă realitatea?
Anul acesta, rubla a fost desemnată cea mai puternică monedă din lume. Iar exporturile Rusiei – în special cele de materii prime energetice – înregistreză recorduri de la o lună la alta.
La fel și veniturile la buget.
În ce privește capacitatea Rusiei de a-și susține mașina de război, situația pe frontul din Ucraina nu prevestește nimic bun pentru Kiev și aliații săi occidentali.
În ciuda livrărilor colosale de armament, o a doua invazie rusă din nord, prin Belarus, care să rupă liniile de aprovizionare occidentale prin Polonia, pare iminentă.
Iar în Est, presiunea trupelor ruse este tot mai mare, amenințând să spargă frontul în mai multe locuri și să înainteze spre Vest, cu ajutorul Generalului Iarnă.
Între timp, continuă bombardamentele sistematice ruse asupra rețelelor energetice ale Ucrainei, lăsând teritorii uriașe fără electricitate, căldură și apă caldă.
Aceasta înseamnă nu doar suferință pentru populația civilă ci și probleme uriașe de aprovizionare și comunicare pentru trupele Kievului.
Dacă puterile Rusiei nu dau semne de epuizare, în schimb, Occidentul gâfâie.
Situația de aici este cu adevărat dramatică: criza energetică, inflația, penuriile de tot felul, afectează grav nivelul de trai. Niciodată, de la Al Doilea Război Mondial încoace, occidentalul de rând, fie el britanic, francez, german, italian, spaniol sau belgian, nu a trăit mai prost.
În mai puțin de un an, a ajuns de la bunăstare la mizerie.
Sancțiunile împotriva Rusiei par să se fi întors ca un bumerang împotriva celor care l-au lansat. Un reporter de la Rebel News a făcut ceea ce marile trusturi de presă occidentale ar fi trebuit să facă de mult: nu propagandă, ci documentare.
Ca un ziarist adevărat ce este, Jeremy Loffredo s-a deplasat în Rusia, într-o călătorie de documentare.
Pentru a vedea la fața locului cum trăiesc rușii de rând cu atâtea sancțiuni pe cap. Și cât sunt ei de revoltați împotriva lui Putin. Reporterul Jeremy Loffredo a fost joi seara invitatul lui Tucker Carlson la Fox News.
Iată cum a decurs dialogul celor doi:
https://www.youtube.com/watch?v=EtXlW5SgGKw&t=6s
Pe Patrusca poti sa-l arunci linistit la cos. M-am convins de nenumarate ori. Cat despre Rusia, doamna Nabiullina in persoana spune ca numai bine nu e.
https://en.topwar.ru/206941-glava-cb-rf-jembargo-i-potolok-cen-na-neft-uhudshajut-perspektivy-rossijskogo-jeksporta-i-uvelichivajut-davlenie-na-rubl.html
Sefa bancii Nationale, despre care relateaza un sait pro-rus, plin de urmasi de-ai lui Stalin.
Asta s-a chinuit tot anul sa tina rubla si inflatia in frau, sa-i puna carje si propte. Isi stie meseria si o poate face….o perioada.
@ Iulian M. – dreptate multa ai !
@ Coja I. – DUMPING , cretinul imprumatase dolarei , fentat de mafioti , iar cind s-a prins ne-a strins pe noi de git .
Domnule iulian Mares ne scrii conform propagandei Europa libera, BBC, „Doice vele”-DW, si Vocea Americii. Nu stiu ce varsta ai, probabil ca erai copil si nu pricepeai pe unde traiesti, iar acum recurgi la lozinci repetate talmudist de nu ti se mai pot deazlipi de pa creier. Daca ai peste 79 de ani inseamna ca numai gandul rau te indeamna sa sustii asa ceva.
Toate greutatile prin care am trecut tocmai urmau sa fie rasplatite, iar ca sa nu devenim un exemplu de lupta impotriva dominatiei khazare, Ceausestii au fost ompuscati.Eu nu cunosc oficial nici o putere discretionara atribuita si dovedita Elenei. Barfe si injosiri, da , era rezultatul propagandei care te-a amortit si pe dumneata.
Daca ai peste 70 de ani inseamna ca ai avut posibilitatea sa traiesti in acea epoca la o varsta matura cand poti observa obiectiv, chiar si post factum, cum s-a intamplat la multi, evenimentele in forma lor reala si empirica. Tot ce insiri matale acolo ca invinuiri nu le poti dovedi si starnesti doar aversiuni din partea celor care pot gandi si mai mult pot gandi independent.
Aparitiile dumitale pe acvest blog atrag doar replici care te desfiinteaza, Esti irelevant si probabil ai sa apari sub alte semnaturi si cu un alt email.
Am mai spus sunt de profesiune IT si cunosc manevrele celor ca dumneata.
Daca este nevoie am sa vin cu un inventar al inerventiilor dumitale care te vor ingtopa definitiv.
Surena a disparut aparent dar poate este inca pe blog sub alte semnaturi, caci venirea Vinereanului sa-l apere pe surena si sa-i explice numele bune ales nu-i ceva intamplator.
Am promis ca am sa fiu mai atent la interventionisti si ma tin de cuvant, ma pricep si am sa o dovedesc.
Dumneata nea Codrin nu poti vorbi de „argument”. Notiunea ti-e total straina. In momentul in care X discuta o idee, iar matale „discuti” omul, adica te caznesti sa sari la beregata, ai pierdut argumentul din start. „Desfiintarile” sunt in doar capsorul dumitale. Perfect irelevante.
„Eu nu cunosc oficial nici o putere discretionara atribuita si dovedita Elenei”
Destul, printre altele, ca „codoiul” a devenit intaia stiintifica a tarii. Rasul unei lumi intregi. Macar putea sa-i promoveze pe Valentin sau pe Zoia, aia stiau carte.
„am sa vin cu un inventar al inerventiilor dumitale care te vor ingtopa definitiv.”
Uau, esti de necuprins, chiparosule.
https://www.youtube.com/watch?v=9CS7j5I6aOc
Domnule Codrin S,
”vina afirmatiilor mele” nu are origini talmudice, ea poarta un singur nume: memorie!
Daca esti IT-ist nu-ti va fi nici greu sa te combati singur in propriile-ti afirmatii naucitoare: ”Eu nu cunosc oficial nici o putere discretionara atribuita si dovedita Elenei. Barfe si injosiri, da , era rezultatul propagandei care te-a amortit si pe dumneata.”
Este o simpla invitatie in a naviga pe NET si a afla/reaminti ce functii in stat, conducerea superioara a pcr, precum si titlurile stiintifice ale ELENEI ceaușescu!
Asa-i romaneste, sa uitam si sa ne iubim dictatorul?
*”Toate greutatile prin care am trecut tocmai urmau sa fie rasplatite, iar ca sa nu devenim un exemplu de lupta impotriva dominatiei khazare, Ceausestii au fost ompuscati.”
1-lasa-ma cu rasplata de apoi, poate kiar Divina! Am, ai si avem 1 singura viata, aici pe pamant; este sigura si nu o consuma pe iluzii trucate!
2-Te contrazic cu enunturile dumitale ce par si kiar sunt o etiketa ieftina….Ceausescu a fost cel mai bun prieten al Israelului, demonstrat de faptul ca a fost primul dintre tarile comuniste, dupa WW2, care a deskis ambasada!
**Iti mai spun ceva: Nu mereu varsta inaintata face omul intelept pt ca de multe ori Alzheimer-ul face ravagii!
Dle profesor, vreți să spuneți că eu am visat că stăteam cu cartela de ulei (era distribuită de administratorul blocului) în mână, la coada de la Alimentara unde eram „arondați”, în cartierul Titan, București, prin 1986?
Aa, ca sa nu uit…un aspect deosebit de important, diferenta dintre acordul direct, o chestie foarte frumoasa, care, desi intr-un sistem comunist, era aproape de economia de piata, o chestie care recunostea valoarea individuala, care a supravietuit pina pe la mijlocul anilor ’70. A fost desfiintat si inlocuit cu acordul global. Adica cei performanti dintr-o sectie, carau oin spate atarnatorii si neperformantii, performanta fiind aprecita si remunerata la nivel de sectie. Taica-meu, ca inginer mecanic proiectant ( in Bucuresti a lucrat la IITPIC, ulterior Iporchim, vreme de mai bine de 20 de ani, inainte de mutarea in Stei, la Uzina Mecanica….ulterior numita Hyperion). A avut timp sa-mi povesteasca de diferente.
„Nota tedacției – 1.După 1985 în România nu a mai fost o problemă obținerea unei locuințe! În celelalte țări socialiste așteptai ani de zile să primești o locuință chiar dacă era plătită în dolari!
2. Produceam mult și vindeam în câștig!
3.Cartele pentru alimente? Eu nu am văzut așa ceva după 1960! Voi reveni asupra subietului! Se spun prea multe bazaconii!”
1.Adevarat, deci aici zic sa nu fim nihilisti.
2. Agricultura, industria mai greu. Ne orientasera,m spre tari de lumea 2,5-3. De la care au ramas datorii foarte mari, multe neplatite nici in ziua de azi. Sistemele mamutilor industriali nu era rentabil si nu avea cum fi, una din cauze fiind si eliminarea conceptului de optimizarea a personalului. O uzina care in fapt avea nevoie de 4000 de oameni, angaja insa 10 mii, nu conta cati „atarna”, pentru ca, nu-i asa, trebuia „tot uomu’ sa aiba de lucru”, chiar daca nu lucra. Ca acestea se puteau imparti pe sectii si rentabiliza dupa ’90, daca era buna credinta, dar in schimb s-au jefuit si lichidat contra comisioane, asta e alta treaba.
3. Aici nu aveti voie sa negati, sa-mi fie cu iertare. Nu stiti de ratiile la zahar, ulei, salam si chiar paine? Eu eram destul de tanar, dar imi aduc aminte. Da, si la paine existau bonuri de cartela.
https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2019/12/cartela-comunism.jpg
Personal o tin minte in Bucuresti, idem in Stei (am mers cu nasa mea intr-o vizita la o alimentara de acolo cand a luat ratia)
Asta e dintr-un articol
„Pâine- 300 de g/zi (4 lei pâinea de 500-600 de grame)
Carne de pasăre: 1 kg (20-27 de lei kg.)
Carne de porc sau vită: 500 de g. (21-27 de lei kg.) În caz de lipsă, conserve din URSS sau Cehoslovacia
Mezeluri (sau preparate): 800 de g sau la alegere peteu de ficat
Telemea: 500 de g. trimestrial
Unt: 100 de g (6,5 lei pachetul)
Ulei: 750 de g. (9,5 lei)
Zahăr: 1 kg. (15 lei kg.)
Mălai: 1 kg (4 lei kg. grisat)
Făină: 1 kg trimestrial
Ouă: 8-12”
Si este perfect adevarat, nu vad de ce ne-am face ca uitam.
La zidul Berlinului au murit impuscati zeci de mii de germani care doreau libertatea si o viata mai buna. Honecker a murit in patul lui la fi-sa prin Columbia sau asa ceva.
La noi Nadia si Belodedici „au fugit” si ei de saracia din Romania si nu i-a impuscat securitatea cu proceda STASI in RDG.
Care au fost mai odiosi Honecker sau Ceausescu.
Dl Iulian Mares cred ca era licean in anii 80. Si dansul ca si fii mei erau deranjati de frigul din case in anii 80, penuria de medicamente, ca n-aveau TV permanent ca la bulgari.
Fiind asa tanar dl Iulian , pot sa-i spun cum era pe vremea lui Dej : cartele la fiecate, totul era pe puncte cum se spunea. Copilaria si adolescenta mi-am petrecut-o stand la cozi cu duiumul pentru ca totul se vindea cutaraita. Ne furau la cantar aprozaristii si alimentaristii si nu aveai curaj sa spui nimic ca te umfla Securitatea cat ai zice peste. Apropo de Securitate, Securitatea nu stiu a cui o fi fost dar n-a fost niciodata a lui Ceausescu. Daca ar fi fost a lui nu l-ar fi abandonat ca pe o carpa in 1989. Porunca a IX-a ne spune sa nu marturisim stramb. Si marturisirea prin omisiune este tot o minciuna. Sa revelam adevarul dar sa nu-l truchiem pentru ca noua, prostimea, nu ne foloseste. Doar ne prosteste si mai mult, spre folosul imbuibatilor cum s-ar exprima bolsevicii.
FRANTA, PATRIA LUI RACINE SI CORNEILLE, SE SCUFUNDA IN ANALFABETISM !!!
DECI NU DOAR ROMANIA !
„Scăderea continuă a nivelului de ortografie al elevilor CM2 ” (CM2 = scoala medie nivelul2)
Titlul articolului :
Scăderea continuă a nivelului de ortografie al elevilor CM2
Autor(i)
France Soir
Publicat pe 18 decembrie 2022 – 13:00
Imagine
Elevii folosesc touch pad-uri.
Copiii petrec mai mult timp în contact cu ecranele și mai puțin timp exersând lectura.
©Delage Jean-Michel/Sipa
Potrivit unui raport al Ministerului Educației Naționale privind performanța ortografică a elevilor de CM2 publicat pe 7 decembrie, nivelul de ortografie al copiilor este în scădere doar de aproximativ treizeci de ani. Elevii au un nivel mai scăzut de scriere gramaticală decât au avut părinții lor și fac de două ori mai multe greșeli decât copiii de acum 34 de ani.
Același dictat din 1987 pentru evaluarea performanței elevilor
Depp (Direcția de evaluare, prospectivă și performanță) dictează același text din 1987 unui eșantion de elevi, pentru a le evalua capacitățile de ortografie și numărul mediu de greșeli ale unei generații. Rezultatele acestor dictaturi arată că de-a lungul acestor ani, nivelul ortografiei a scăzut, fără nici un răgaz. În timp ce în 1987, școlarii au făcut doar 11 erori în medie, școlarii în 2021 au urcat, din păcate, până la 19 erori în medie, aproape dublu! Potrivit raportului, ortografia gramaticală (reguli de acord între subiect și verb, acorduri în grupul nominal, acorduri ale participiului trecut) rămâne principala sursă de dificultăți. Studiul evidențiază, de asemenea, erori recurente în cuvinte precum „imediat””poate” . Acordul adjectivului, ca și pentru cuvântul „îngrijorat” are doar 25,3% din scrierile corecte în 2021, în timp ce a prezentat 46,2% din succes în 1987.
Denigrarea metodelor tradiționale responsabile de scăderea nivelului?
Pe 8 decembrie, pe CNews , jurnalista Charlotte d’Ornellas a făcut lumină asupra motivelor care ar putea explica această scădere drastică a nivelului elevilor la ortografie. Ea a amintit mai întâi că „elevii nu se nasc mai proști sau mai puțin buni la ortografie astăzi decât acum 50 de ani” și că originea acestei scăderi de nivel trebuie găsită în „alegerile făcute în școală” din ultimele decenii. Ce sunt ei ? „Avem, una, denigrarea metodelor de predare, dictarea în special [dar și] respingerea memorării, repetarea, memoriul, care a fost apreciată de celebrii pedagogi ca fiind prea simplistă. Rezultat: dacă nu memorezi, la un moment dat punct, nici nu vine de la sine“ , crede ea. Doamna d’Ornellas adaugă că s-a înregistrat o scădere treptată a numărului de ore dedicate „francezei în general și ortografiei în special”: „La începutul secolului al XX- lea, existau 1.338 de ore de lecții pe an pentru studenți. . Astăzi, este 864. Am pierdut un număr considerabil de ore și, în plus, am înmulțit materiile predate. Prin forța împrejurărilor, nivelul scade.” Iar jurnalistul atrage atenția asupra problemei scăderii nivelului de cerință: „Apoi se pune problema indulgenței care a fost implicată. Vedem că organele de control au cerut destul de regulat profesorilor „să fie îngăduitori, adică să fie îngăduitori”. spune că mai puțin pretențios în realitate în chestiunea ortografiei.
Nivelul aspiranților profesori de școală în cădere liberă
Tocmai au fost publicate rezultatele concursului 2022 pentru recrutarea cadrelor didactice : corectorii avertizează asupra „lipsă de cultură” a candidaților cu „limbă slabă” și ortografie șovăitoare. Aceasta este judecata severă emisă de juriul școlii. cadre didactice în urma publicării rezultatelor concursului de validare a recrutării cadrelor didactice din ciclul primar.
„Foarte puțini candidați citează surse care ar face posibilă demonstrarea unei culturi personale” , critică raportul academiei din Lille . de la Disney. O mică minoritate este capabilă să citeze câteva lecturi personale.” De asemenea, corectorii deplâng o „ lipsă de stăpânire a limbii franceze” , raportând „ o mulțime de greșeli de ortografie, greșeli de sintaxă și colocvialisme ” , subliniază același raport. „Lipsește punctuația din unele copii, virgule,în general , sunt puțin utilizate .”
sursa:
https://www.francesoir.fr/lifestyle-vie-quotidienne/baisse-continue-du-niveau-d-orthographe-des-eleves-de-cm2
Baisse continue du niveau d’orthographe des élèves de CM2
Auteur(s)
FranceSoir
Publié le 18 décembre 2022 – 13:00
In primul rand a se vedea cate natii traiesc in FRA, la prima si a 2-a generatie! Si carei clase sociale apartin!
Ai curajul sa mergi singura ziua/seara/noaptea prin Molenbeek?
Zinedine Zidane, fostul mare fotbalist, actualul mare antrenor, nascut si copilarit la Marsilia, a absolvit doar 6 clase primare!
o nelamurire am la afirmatia „Foarte puțini candidați citează surse care ar face posibilă demonstrarea unei culturi”:
-dar nu curentele pedagogice vestice critica memorarea surselor si ne explica noua ca mai importanta este gandirea logica, intuitiva? Pai, ca sa citezi ”surse” nu trebuie sa le si memorezi? Sau, … macar sa stii unde si ce sa cauti?!
*Daca vi se da o problema de fizica (electricitate, nivel liceu) si sunteti lasata cu manualele si alte surse pe masa, o rezolvati, mai ales c/timp?