Sa ne amintim: Cine ai fost tu, Adriane? (I)
Este normal ca atunci cand se stinge o personalitate precum Adrian Paunescu, sa apara opinii si articole numeroase despre viata si activitatea sa. Ceea ce surprinde insa este divergenta parerilor exprimate, care merg de la a-l urca pe cruce ca talhar pana la lauda dusa peste limita decentei.
De vina pentru aceasta stare de lucruri este faptul ca ziaristul roman se preocupa de omul Paunescu cu prea multa patima, judecandu-i faptele trecerii lui prin viata de parca ar fi trait pe Luna, in loc sa urmareasca relatia poetului cu societatea romaneasca a timpului sau, singura care de fapt conteaza in evaluarea sa ca persoana publica.
Multi nu stiu ca in anul 1973 presa libera in Romania nu exista. De fapt, nu existau nici ziare. Toate publicatiile erau „organe” ale statului comunist, precum Scanteia, Scanteia Tineretului, Munca, Romania Libera. Ziaristul era colportorul de stiri primite de la unica sursa de informatii, Agentia Agerpres, ceea ce facea ca ziarele sa semene intre ele ca doua picaturi de apa.
Revista Flacara incendiaza Romania
In acest context, in anul 1973, redactor sef al revistei saptamanale Flacara devine Adrian Paunescu, care reuseste in foarte scurt timp sa editeze o revista unica, ale carei articole inedite erau in raspar cu tot ce cunoscuse presa romaneasca comunista pana atunci.
Impactul revistei in societate a fost imens. Ca sa apuci sa cumperi o revista Flacara trebuia sa fii la ora 6:00 in fata chioscului de ziare, pentru ca, afara de cateva exemplare, revista se vindea pe sub tejghea.
Fiecare numar al revistei trecea din mana-n mana, pana cand i se stergeau literele ori se rupea hartia. Daca cititorul ar fi simtit ca aceasta revista ar fi fost un instrument de propaganda comunista, s-ar mai fi chinuit el ca s-o cumpere?
Revista Flacara a fost si prima scoala de ziaristica libera sub comunism. Sub umbrela protectoare a lui Paunescu, pentru prima data in Romania dupa 1944 a fost posibila minunea de a scrie despre viata romanului asa cum era ea, neretusata si adevarata.
Flacara si-a format repede un nucleu de cititori entuziasti, formand o noua constiinta civica, pe care cititorul fidel revistei o recepta ca opusa regimului comunist. La lumina ei s-au incalzit inimi, s-au alintat dureri, s-au format opinii care erau in opozitie cu linia oficiala a partidului.
Paunescu, prin intermediul revistei, a avut si un rol social deosebit in a promova valori ale inteligentei romanesti precum Valeriu Popa, cel care era in stare sa diagnosticheze orice boala fara sa te atinga sau sa te dezbrace, vindecand si scapand de la moarte mii de bolnavi disperati.
Imi aduc aminte si de alte nume facute cunoscute de Paunescu in acei ani de inceput, precum Pavel Kozac, cel care descoperise o metoda de a vindeca psoriazisul, sau doctorul Boici din Timisoara, a carui gama de produse Boicil au adus alinari celor cu afectiuni reumatice.
Chiar si in raportul Tismaneanu, care a fost intocmit tocmai cu scopul de a condamna dictatura comunista, se recunoaste ca Paunescu, „in schimbul serviciului facut conducatorului, a devenit puternic in ierarhia propagandei, slobod sa infaptuiasca, sa indrepte erori, sa faca numeroase fapte bune, sa actioneze peste limitele stiute”.
In acele timpuri, ca si acum, cei care intrau in nomenclatura uitau de orice decenta si se infruptau cat puteau din beneficiile pe care le-o oferea situatia lor de privilegiati, fara de nicio rusine si fara constiinta.
Adrian Paunescu a ales alta cale, aceea de a face fapte bune si de a indrepta erori, ceea ce dovedeste ca acest om avea verticalitate, constiinta si dragoste pentru oamenii acestei tari, pe care i-a ajutat cat a putut.
Paunescu si-a vandut deci doar penita si nu constiinta, facand compromisuri nu in scopul de a avea avantaje personale, ci urmarind binele tuturor.
Pentru aceste calitati de ziarist si cetatean Adrian Paunescu merita tot respectul nostru.
Ca sa nu mai avem vorbe, cine sunt criminalii popoarelor!!! https://ia902307.us.archive.org/20/items/rabbi-yossef-ben-porat-the-jewish-people-did-the-russian-revolution/Rabbi%20Yossef%20Ben%20Porat%20The%20Jewish%20People%20Did%20The%20Russian%20Revolution%20Loxism%20Communism%20Jewish%20Crimes-1.mp4
Reclame cu fetitze ?
N-avea ce face. Nu razbeai in viata publica, nu te publica nimeni si nu aveai acces la sfere de influenta daca nu mai si cantai ode.
DE ZIUA OLIMPIANULUI PAUNESCU
– Culese de pe Internet
„Și simt, vai, simt că voi pleca departe
că tot ce fac a și ajuns zadarnic,
măcar să fiu, la propria mea moarte
chemat ca inculpat și ca paharnic.“
“Adrian Paunescu rămâne, in imaginea mea, un sihastru ce cobora, din când în când, în Cetate. Geniul lui a fost un dar pe care nu am știut să-l prețuim. Îl redescoperim în poeziile pe care le descoperă copiii noștri. Dragostea de țara, pe care o evoca în fiecare dialog și în fiecare loc, pentru unii însemna o mantră desuetă în lumea globalizată. Nu și pentru mine, obișnuit cu povestirile tatalui meu, de la Mănăstirea Dealu. L-am iubit ca pe un frate și l-am admirat. Probabil că a decis să plece, disprețuitor de pigmei, pentru a-și relua locul în Olimp”.
“Influența Cenaclului asupra tineretului a fost imensă, dar nu în sensul îndoctrinării comuniste cum lasă să se înțeleagă, cu rea credință, cei care n-au înțeles nimic din spiritul acestui fenomen unic în România.
Dovada o constituie însăși faptul că generația Cenaclului Flacăra a ieșit pe străzi în Decembrie ’89 pentru a demola comunismul.
Dar, se pare că cei care doresc astăzi să interzică reeditarea fenomenului Flacăra, încearcă să înăbușe patriotismul românesc care a fost cultivat la Cenaclul Flacăra, fiind speriați ca nu cumva acesta să se trezească după 30 de ani și să se facă auzit glasul unei noi generații pentru a cere o repoziționare a României într-o Europă aflată în derivă.”
„Vieru ii scria lui Paunescu un ultim mesaj:
„Iubite frate Adrian Paunescu, nu suntem o tara atat de intinsa incat sa nu fie auzit pana la capatul ei glasul tau, atunci cand strigi catre bucuriile si suferintele neamului. Nu suntem o tara atat de mica, incat sa nu incapa intre fluviile ei, intre Carpatii si dealurile sale, harul pe care ti l-a dat Dumnezeu. Te rog sa te consideri un poet fericit. Eminescu s-a dus in pamant demult si glasul sau fusese auzit abia ieri. Abia ieri fusese auzit de romani geniul harului sau, peste latratul atator caini. Glasul tau este auzit azi, lumea fiind mai informata si mai cultivata in epoca internetului.
Te aude si Basarabia.
Te iubeste si Basarabia.
Te canta si Basarabia.
De acolo, de pe culmile poeziei tale, romanii basarabeni isi vad Tara, iar fratii tai de cuget si duh, Cosbuc si Goga, Bacovia si Arghezi, Labis si Sorescu, Ioan Alexandru si Nichita Stanescu, se bucura acolo in ceruri vazand cum pluteste printre romani lumina poeziei tale.
Sa ne traiesti! La multi ani!“
https://scontent-atl3-2.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/294883054_1639459693107852_3311463611995000239_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=O1jFV7Xp7PEAX8fpF8d&_nc_ht=scontent-atl3-2.xx&oh=00_AT9x4C7FxLl3DfpHiLLoATY4FdpdHa-1yH0Pv8X51V1LdQ&oe=62DCFC09
„IN MEMORIAM ADRIAN PĂUNESCU
Pe 20 iulie 2022 marele poet și patriot român ar fi împlinit 79 de ani.
Dumnezeu să-i odihnească sufletul în Împărăţia Sa!
SCRISOARE
Poete drag, îţi scriu de-aici, din viață,
pe unde mai orbecăi temporar,
încă mi-e bine, dar plutesc în ceață
și nu-i exclus ca-n dânsa să dispar.
Şi poate mi-ar fi fost cu mult mai bine,
de nu-mi era sortit să mă complic,…
Tu ce mai faci la ora când mi-e dor de tine,
căci eu alerg, în van, după nimic?
Te-am și sunat, cu un prefix de Rai,
să-mi mai trimiți și mie ce-ai mai scris,
dar telefonul tău e ocupat și, vai,
mă tem că l-ai uitat pe undeva deschis.
Voi insista, n-am să renunț ușor,
chiar de va fi să fie în zadar,
când vin, te sun pe-un număr de interior
și-am să-ți aduc statuia ta în dar.
Să știi că, iarăși, au venit cocorii toamnei ce trecu,
că pleacă-n grabă ierni, și veri, și primăveri,
degeaba, dacă nu ești tu
să le mai cânți, cum o făcuseși până ieri.
Şi să mai știi că vor pigmeii statuia să ți-o-ngroape,
fălindu-se zadarnic cu-a’ lor poeme șchioape,…
de-a surda încerca-vor și-i va-ndemna ispita,
căci locul tău e lângă Luceafăr și Nichita!
Dumitru GRUI „