Victor Grigor
286 aprobate

grigor.victor@yahoo.com
188.27.146.17

 

În răspuns la cozubas.

Numitorul comun al celor doua comentarii, ale domnilor Gelu si Cozubas, este convingerea lor ferma ca rusii au fost de fapt victimele agresiunii romanilor, astfel ca modul lor de comportare , in masura in care dansii accepta ca a existat un comportament inadecvat din partea rusilor fata de romani, este perfect explicabil, ba chiar si perfect justificabil . As dori sa le amintesc acestor domni ca cei care au ocupat o parte din teritoriul Romaniei, Poloniei, Finlandei, si in intregime: Estonia, Letonia si Lituania, ca sa nu mai vorbesc de teritoriile caucaziene si cele din Asia, pana la Oceanul Pacifi, au fost rusii! Romanii in mod sigur nu au ocupat niciodata teritoriile nimanui, nici rusesti, nici nerusesti. Chiar si in Transnistria , romanii moldoveni s-au stabilit cu mult timp inaintea muscalilori. Discursul armiano-cozubasist mi se pare clonat dupa directivele ideologice ale Cominternului , care proclamau Romania un stat imperialist si, prin urmare, un stat ocupant ale unor teritorii straine si asupritor demn de ura al popoarelor supuse de el cu sila. In aceasta viziune, sfartecarea Romaniei era vazuta ca un act perfect moral si necesar, in timp ce o eventuala actiune militara a statului roman, indreptata impotriva unei inevitabile agresiuni sovietice devenea un delict, fiind catalogata, in baza principiului transformarii negrului in alb si a albului in negru, drept o invazie.

Dezmembrarea sau ocuparea completa a teritoriilor statelor invecinate, in viziunea liderilor rusi dintotdeauna au fost considerata insa ca un act de salvare a acestor biete si opintice popoare care nu intelegeau sa intre de buna voie sub blagorodnica stapanire ruseasca. Dupa cum zice si Petre Tutea:” Cand rusii te ocupa iar tu esti de acord, esti progresist; cand te opui, esti fascist!” La fel s-a intamplat si in cazul Ucrainei, acest stat” artificial”, la fel de artificial precum : Argentina, Uruguay, Moldova, ba unii zic ( rusii si ungurii, la unison) si Romania! Problema este ca stat agresor este acela care ataca alt stat . Statul care se apara si apoi contraataca, ocupand ( in caz ca este in stare ) nu numai teritoriile ce i-au fost rapite dar si teritorii ale statului agresor, este indreptatit sa o faca, pentru a indeparta pericolul altei agresiuni.

Deci, Romania nu a invadat Rusia, ci a raspuns armat la agresiunea din 1940 a Rusiei care era statul agresor. Marele Razboi de Aparare a Patriei n-a fost in realitate decat un razboi de aparare a Imperiului Rus, imperiu construit prin continue razboaie de agresiune purtate impotriva tuturor vecinilor Rusiei, si a vecinilor vecinilor Rusiei, pana la capatul Pamantului. Cum poti oare sa etichetezi pe cineva care a ocupat, prin violenta si barbarie, Pamantul de la Pacific la Baltica si de la Marea Neagra la Oceanul Inghetat, subjugand si exploatand timp de secole zeci si zeci de popoare, pe care le mai si obliga sa-i fie recunoscatoare ca le-a „eliberat”, atunci cand te acuza pe tine_” bietul” si” opinticul” popor roman_ care n-ai reusit sa-ti aduni decat foarte tarziu in amaratul tau de stat national numai o parte din teritoriile unde te-ai nascut si ai locuit? Probabil ca TICALOS este un apelativ prea bland pentru o asemenea creatura! Vorba lui Grigore Vieru: „Rusii sunt un popor bolnav de imperialism” … ei, nu noi!

Straniu este insa sa vezi ca sunt unii romani(?) care sustin actiunile agresive ale Imperiul Rus din tot sufletelul lor! Pe ei nu-i mai etichetez in nici un fel…ii las sa-si puna eticheta singuri , desi ma indoiesc ca sunt in stare s-o aleaga pe cea adecvata. Pentru cultura domnului care ii acuza pe chiaburi ( de multa vreme n-am mai auzit acuze de genul asta!) si pe bunicul meu ca n-ar fi fost mobilizati pe front: bunicul meu, care n-a fost deloc chiabur, desi nobil era ( numai ca la maramureseni nobletea tinea deja de moralitate, nu de proprietate) , avand 46 de ani in momentul izbucnirii razboiului, mai avea si 6 copii minori de intretinut, motiv pentru care autoritatile hortiste, conform legilor in vigoare, au decis ca nu poate fi trimis pe front. Nici primar nu mai putea ramane, fiindca nu corespundea din punct de vedere politic: in timpul madatului sau, in 1936, se organizase un santier al tineretului legionar, cu ocazia caruia s-a inaltat o noua biserica in sat. Cat despre presupunera ca „opinticul de Grigor Victor nu va fi mobilizat cand va veni mobilizarea generala”, ce sa comentez? Cred ca am depasit varsta unei mobilizari eficiente , insa nu m-as da in laturi, la ce armata serioasa am facut si la ce peformante am avut in calitate de comandant de pluton. Din pacate, primar n-am cum sa ajung…pentru ca nu m-a batut gandul sa candidez nici macar ca director adjunct de scoala gimnaziala. Asa ca nu va faceti griji inutile…

O mica observatie! In povestirea mea despre comportamentul Armatei Rosii prin satele noastre am omis sa vorbesc despre unele fapte, de o cruzime salbatica , savarsite de unii indvizi scelerati apartinand acestei osti. Am considerat ca nimeni nu poate preveni , nici prevedea asemenea lucruri. Bestia din om este greu de reprimat! Am vorbit doar despre fapte foarte comune, reprezentative pentru gradul de necivilizatie al omului din spatiul cultural rusesc dupa care unii dintre noi jinduiesc. N-am zis nimic nici despre tanarul si mai mult decat bine educatul nationalist ucrainean, ce-i insotea pe ofiterii germani cazati in vara anului ’44 in casa bunicilor mei, impuscat de eliberatorii rusi. Toate femeile din familia mea au fost extrem de impresionate de caracterul acestui om si de sfarsitul sau tragic .Sensibilitatea asta de tip burghez incepuse, se pare, sa castige adepte si prin mediul rural. Noroc cu rusii , ca ne-au dat ideea cu colectivizarea. Asa am scapat si de stupidul sentimentalism burghez, si de nobletea anacronica a elitelor noastre rurale acuzate, chiar si in ziua de azi,de chiaburism. Dovada clara ca dusmanul de clasa nu moare niciodata!