Stimate donule Preşedinte al Organizaţiei Naţiunilor Unite,

Sunt convins că vă număraţi printre oamenii normali de pe această planetă şi aţi urmărit meci de meci recent încheiatul campionat de rugby. Dacă cumva problemele colosale cu care vă copleşeşte înalta Domniei Voastre funcţie v-au împiedicat să priviţi la spectacolul cel mai fascinant pe care-l poate oferi azi civilizația omenească, îmi fac datoria să vă semnalez lecţia

( şi concluzia ) care se desprinde din lupta şi petrecerea eroică în care s-au angajat cu trup şi suflet bărbaţii nostrii cei mai barbați.

Domnule Preşedinte,

Ştiu că sunteţi în căutarea de remedii urgente şi eficiente pentru marile suferiţe prin care trece omenirea: violenţă, droguri, pierderea credinţei în Dumnezeu şi în valorile morale, spirituale, atomizarea societăţii, foamete, boli, dezastrul ecologic ş.a.m.d. Bănuiesc că aveţi deja o gândire strategică, de lungă durată, cu privire la edificarea ființei umane capabile să facă faţă acestor provocări, un program de re-abilitare şi re-educare la scară mondială. Fără aşa ceva, fără o acţiune coerentă şi globală, în care să fim cuprinşi cu toţii, dar nu pentru a se nivela orice deosebire între noi, ci pentru a se accentua fiecare diferenţă stilistică, fiecare trăsătură distinctivă, fiecare notă caracteristică de grup sau individuală, fără o vastă operă de spiritualizare a omului de pretutindeni, nimic bun nu va fi să se mai întâmple cu noi! Un asemenea program va urmări şi o anumită omogenizare a omenirii, pe câţiva numitori comuni care să dea şi ei un plus de nobleţe ființei umane. Un asemenea numitor comun planetar va fi cu siguranță sportul. Iar dintre sporturi dacă este unul care să fie osia acestui program, acel sport nu poate fi decât rugbyul.

Domnule Preşedinte,

Îmi îngădui să vă ofer nu un sfat, ci cum vă spuneam, o concluzie, pe care au impus-o cele patru săptămâni de luptă bărbătească, între trupuri musculoase, pline de forţă, însufleţite de caractere şi mai tari, de voinţa autodepăşirii, controlată sever de respectul faţă de celălalt, într-o încleştere pe cât de dură, pe atât de senină, de reconfortantă. Rugbyul are o anumită filosofie, de care se impregnează fiecare gest al jucătorilor de pe teren, o anumită morală care supravieţuieşte până la noi din vremurile îndepărtate ale celui mai desăvârşit cavalerism, ale celui mai autentic aristocratism. Sprijiniţi, domnule Preşedinte al ONU, domnilor şefi de guvern din lumea întreagă, sprijiniţi răspândirea rugbyiului în toate comunităţile, în şcoli şi în armată, în universităţi şi în penitenciare, creşteţi pretutindeni un tineret care să deprindă pe terenul de rugby pofta de a lupta şi de a trăi în respectul de sine şi de ceilalţi, în respectul total pentru fiinţa umană! Un tineret capabil să transforme regulile şi morala rugbyului de pe teren în viaţa cetăţii!

Rugbyul nu poate lipsi din strategia de salvare, de mântuire a lumii în care trăim! Şi nu întâmplător acest joc se desfăşoară în jurul unei mingii ovale. Ovală ca însăşi traiectoria Pământului în jurul Soarelui ori a particulelor fundamentale care roiesc după acelaşi semn în jurul nucleului de atom ! Universul este plin de semnul magic al mingiei de rugby, semn pe care Dumnezeu Înşuşi ni-l face pentru a ne arăta calea de urmat ! Căci, sunt sigur, dacă în Paradis se practică vreun sport, vreun joc, acela negreşit este rugbyul ! Cu Sfântul Petru mijlocaş la grămadă şi cu Însuşi bunul Dumnezeu purtând tricoul cu nr. 15 şi supraveghind suveran, de pe linia de fund, întreg Universul !

Aşadar, preşedinţi care conduceţi lumea: răpândiţi printre oameni pasiunea pentru rugby, filosofia acestui joc minunat, mântuitor, tămăduitor al celor mai multe dintre relele de care suferim cu toţii ! Dacă veţi proceda astfel, multe, poate chiar toate greşelile făcute vă vor fi iertate, la fel cum şi noi iertăm Angliei toate păcatele pentru clipa de ispiraţie divină când s-a fost inventat Rugbyul ! Zi care merită să fie trecută în calendarul de sărbători al tuturor popoarelor !

GOD BLESS THE QUEEN ! AND THE WORLD !

Ion Coja

7.11.1999

*

NR – Text regăsit în arhiva personală. Text care n-a fost niciodată expediat. Până azi…