Sorin
896 aprobate

george-turle@t-online.de
79.197.50.230

 

Romania nu putea declara razboi URSS, ar fi insemnat sa fi fost toata ocupata. Si daca ar fi avut armata, era degeaba, o tara mult prea mica, cu un raport al populatiilor incomparabil (nu mai vorbim si de raportul potentialelor economice). Rusii ajunsesera in ’42, dupa ce si-au trecut toata industria pe razboi, sa produca 14-15 mii de T-34, cate tancuri ar fi putut produce Romania? Acum tancul n-o mai reprezenta prea mare lucru, dar in al doilea razboi mondial era baza fortelor terestre. Fara un aliat foarte puternic, nu ne puteam incumeta la asa ceva, iar Wehmachtul, nici chiar el nu a putut face fata pe doua fronturi…unul din ele care, in perspectiva exterminarii ca natie, pentru creere de „Lebensraum” au pus absolut toate resursele in acel razboi defensiv, plus sprijinul din vest, iar celalalt care il obliga sa aloce resurse din Africa pina in Italia, iar mai tarziu, in vestul Europei.

E drept ca a cantarit si aroganta germana in buna masura la esec, adica, in timp ce toata industria sovietica trecuse pe razboi, la fel si cea americana (desi nu erau direct amenintati), astffel incat nu mai produceau un automobil, o scula agricola sau un camion civil, Germania, impotriva tuturor, in ’43 – ’44 inca avea jumatate din industrie ramasa in „civilie”. Cat de tampit si arogant sa fii ca in acea situatie sa produci „masina poporului” in masa, vehicule civile ca in mod normal samd, numai ca sa dai impresia ca porti razboiul cu atata usurinta si siguranta, incat nu e necesar sa-ti dedici toate resursele in el. Astfel, produceai 6000 de tancuri pe an, in timp ce aliatii cam 30 de mii.

In fine, mai pe scurt, daca puterea Germaniei nu a putut-o scoate la capat cu armata pe care a avut-o (fara discutie, cea mai buna si mai profesionala la acea vreme), pentru noi a declara razboi (noi de noi), ar fi fost sinucidere curata. Si nu, nu are rost sa facem referire la finlandezi, care au opus o rezistenta absolut fantastica, sunt cazuri diferite. Armata finlandeza era mult peste ce putea spera sa fie armata romana in acea perioada, plus ca ei au dus un razboi defensiv. Sa fi declarat razboi sovieticilor pentru Basarabia si Bucovina, ar fi insemnat sa ducem un razboi ofensiv impotriva lor, adica sa mergem peste ei pentru a le lua inapoi.
Ce am putut face impotriva rusilor s-a vazut cand contingentul roman a trebuit sa pazeasca flancul din nord al armatei a 6-a la Voronez.