„Tot românu-i ardelean

dus în lume de alean!”

*

Mesaj pentru diaspora noastră.

*

Români din diasporă! Organizați-vă!

 

Pe 16 februarie s-a constituit o nouă entitate românească, relativ omogenă, suficient de omogenă ca să facă istorie: românii din diasporă! Români extranei! Românii „expați”, cum  le mai zic unii!

 

Cu ajutorul internetului, al telefoanelor mobile, s-au mobilizat unii pe alții și i-au mobilizat și pe românii din Țară, aproape 2 milioane, care au ieșit la vot așa cum ar fi ieșit la o răfuială haiducească cu vechilii ciocoiului! I-au spulberat!

 

Potențialul de energie națională dovedit și declanșat duminica trecută ne-a entuziasmat și „ne-a încărcat bateriile” pentru multă vreme de aici înainte! Avem toate motivele să le fim recunoscători acestor români „că există”! Că au introdus pe tabla de șah a politicii, a vieții noastre social-politice, o piesă nouă, un jucător nou, redutabil: diaspora! Românii „duși în lume de alean”!

 

Cu fiecare zi care trece însă, ne ia din nou îngrijorarea. Românii care l-au votat pe Johannis i-au semnat acestuia un cec în alb. I-au dat Țara pe mână fără să știe prea bine ce vrea și ce poate să facă neamțul nostru. Johannis a repetat mecanic și invariabil că vrea schimbarea, cuvînt magic rostit în fiecare campanie electorală… Dar despre ce schimbare poate fi vorba când tu te prezinți alegătorilor purtat pe umerii acoliților lui Băsescu?!…

 

Să batem fierul cât e cald! Adică să nu lăsăm fără continuitate ce s-a întâmplat pe 16 noiembrie! Iar continuarea la ce s-a întâmplat pe 16 decembrie 2014 nu poate să fie decât un program de acțiune al românilor, al inimoșilor români din diasporă! Acest program va fi să însemne de fapt organizarea acestor români într-o rețea de persoane care știu unii de alții, se pot ușor de tot contacta și mobiliza unii pe alții, și chiar o vor face în zilele următoare în scopul de a stabili ce au de făcut, ce pot să facă din ce ar trebui să facă.

 

Pe internet se poate face ușor o mobilizare de forțe, dar nu și un program de acțiune. Un asemenea program poate să vină numai de la o persoană sau de la un grup restrâns de persoane . Constituirea acestui grup de inițiativă, un grup provizoriu, dar cât mai reprezentativ pentru dumneavoastră, românii extranei, este prima urgență pentru a da consistență noii entități românești care s-a manisfestat pe 16 noiembrie.

 

Ne îngăduim a sugera că următoarea voastră acțiune nu poate fi decât alcătuirea unui set minim de propuneri pentru Johannis, venite din partea voastră, a celor care l-au făcut președinte! Orele lungi de așteptare la secțiile de vot sunt convins că au prilejuit discuții însuflețite despre „starea națiunii”, s-au formulat nu numai critici și analize, ci și soluții la problemele grave cu care ne confruntăm. Asemenea discuții se poartă și în Țară, dar în momentul de față nu pot avea consecințe decât discuțiile care s-au purtat la acele interminabile și istorice cozi. Prilej ca mii de români care se vedeau pentru prima oară să „socializeze”, să se cunoască, să constate cu bucurie că gândesc și simt la fel.

 

După mintea noastră, voi, care ați așteptat ore în șir ca să puteți vota, împreună cu românii pe care i-ați sunat în Țară să iasă la vot și au ieșit, aveți obligația de a continua ceea ce ați făcut. Ziua de 16 noiembrie trebuie transformată într-un început de parcurs lung și fertil. Sunt de făcut în continuare pași importanți, iar una din ținte sperăm să fie constituirea unui partid politic care să vă reprezinte, care să dea o direcție constantă elanului vostru reformator. Ar fi încununarea cea mai frumoasă a acelei duminici fantastice! Încununarea cea mai utilă pentru românii care nu se regăsesc în niciunul dintre partidele aflate „pe piață”.

 

Deocamdată, ca țintă cea mai apropiată, se impune alcătuirea unui memorandum, a unei liste de propuneri și doleanțe ale românilor care prin votul lor au înclinat balanța în favoarea lui Johannis.

 

Aveți asupra lui Johannis o autoritate morală pe care n-o mai are nimeni. Aveți obligația morală de a vă adresa lui Johannis în numele poporului, a națiunii noastre, iar Johannis are obligația de a vă asculta cu toată atenția și de a vă răspunde în mod clar, fără niciun echivoc la propunerile și cererile dumneavoastră.

 

Ca să câștigăm timp, îi invităm pe comentatorii de pe site-ul acesta, www.ioncoja.ro, care și-au dovedit sensibilitatea pentru „nevoile Neamului”, să vină cu idei și propuneri din a căror însumare să se poată alcătui un grupaj de idei, de propuneri, punct de pornire pentru reprezentanții autentici ai diasporei românești în redactarea unui Memorandum cu care să se adreseze lui Johannis, pentru a se ști că ajutorul dat pe 16 noiembrie a fost într-adevăr necondiționat, un gest de o generozitate teribilă, eroică, dar că acum, după ce lucrurile s-au lămurit și habemus Papa!, habemus Praesidens!, trebuie știut și care sunt așteptările diasporei de la noul președinte, ale cărui datorii de recunoștință față de electorat sunt atât de mari!

 

Doamne, ajută!

 

Grupul 2016