Nota redacției: Marius Mioc a participat la „revoluția” de la Timișoara și de ani de zile se străduiește să demonstreze că în decembrie 1989 nu a existat niciun amestec din afară în desfășurarea evenimentelor. A făcut cercetări în acest sens, cu rezultate care nu pot fi ignorate. Impulsul care îl determină pe dl Marius Mioc este unul deosebit de onorabil: convingerea sa că este adevărat numai ce a văzut cu ochii săi: prezența timișorenilor la mișcarea de protest din decembrie 1989, a timișorenilor și numai a timișorenilor! Fără agenți provocatori sau cu alte misiuni din Ungaria sau URSS! Punem în discuție comentariul dlui Mioc, vom face și noi un comentariu, dar mai târziu, după ce „se încinge” discuția!…

Domnule Coja, eu nu am fost în decembrie 1989 alături de trupele sovietice, fiindcă aceste trupe n-au fost pe aici. Nu cred că urmarea revoluției din 1989 – faptul că România a ieșit de sub tutela sovietică și e membră NATO – e pe placul sovieticilor. Revoluția română este unul din evenimentele care a accentuat declinul URSS. Pînă la urmă s-a ajuns la destrămarea Imperiului Sovietic – un deznodămînt care-l consider în folosul neamului românesc.
Eu am crezut nu numai în căderea lui Ceaușescu ci și în destrămarea URSS. Sînt mulțumit că aceste obiective s-au realizat. În 1990 ziarul „Literatura și Arta” de la Chișinău publica o scrisoare a mea în care-mi dădeam cu părerea despre pașii care trebuie făcuți pentru ca RSS Moldovenească să iasă din componența URSS
http://mariusmioc.wordpress.co…
În ceea ce-l privește pe Ceaușescu, e vinovat de crimele din decembrie 1989 pînă în 22 decembrie, adică vreo 162 morți (dacă-mi amintesc bine numărul). „Restabilirea ordinii în Timișoara” poruncită de el s-a făcut prin crime.
http://mariusmioc.wordpress.co…
Printre altele Ceaușescu e vinovat și de trădarea Basarabiei. La sfîrșitul lui 1989 s-au limitat abonamentele la ziarele din RSS Moldovenească, exact după momentul cînd se trecuse acolo la alfabetul latin și numărul celor interesați și capabili să citească ziare basarabene ar fi crescut considerabil. E motivul pentru care eu, Marius Mioc, nu am putut să-mi înnoiesc abonamentul la „Literatura și Arta” de la Chișinău, dar am măcar satisfacția că Ceaușescu a plătit pentru asta.
Renașterea națională din Basarabia s-a făcut datorită politicii lui Gorbaciov și fără vreun ajutor de la Ceaușescu. De aceea cred că pentru noi românii Gorbaciov e personajul pozitiv și Ceaușescu personaj negativ. Din păcate la ora actuală Rusia are o altă politică decît pe vremea lui Gorbaciov.
http://mariusmioc.wordpress.co…