Din Ciclul: Adevărata față a istoriei, Revoluția socialistă din 1917.Partea I-a

Alex Berca

Translate PDF

Original PDF

Summary
Related

Din Ciclul:
Adevărata față a istoriei
Pretinsa
Revoluție socialistă

(bolșevică)
din Octombrie 1917
PARTEA I-a
Dr. Alex Berca
Fapte mai puțin cunoscute

Țările occidentale și planul lui V.I. Lenin
Interesul lui V.I.Lenin și al bancherilor americani și europeni își găsise încă din 1914, un numitor comun. Lenin vroia să fie ajutat să preia puterea la Petersburg și în felul acesta prin victoria unei Revoluții să instaleze comunismul în Rusia.
Nemții auzind de Lenin și de planurile lui, au acceptat să-i acorde sprijin
de a devenii președintele Rusiei, dar îi ceruseră în schimb
ca imediat după instalarea lui la Petersburg
ca Președinte al Rusiei să le asigure încheiereaunei păci (care era dezavantajoase pentru Rusia) și să scoată astfel Rusia din conflictul Primului Război Mondial, fapt ce s-a petrecut prin pacea dela Brest Litovsk
1
.
1
Tratatul de la Brest-Litovsk a fost un tratat de pace semnat pe 3 martie 1918, la Brest,
(cunoscut în epocă cu numele de „Brest

Litovsk”), între Rusia și Puterile Centrale, marcândieșirea Rusiei din Primul Război Mondial. Tratatul a devenit, practic, nul până la sfârșitul anului,dar importanța lui majoră, deși neexistentă în intențiile semnatarilor, a fost aceea dedeclanșator al procesului de cucerire a independenței Finlandei, Poloniei, Estoniei, Letoniei și
Lituaniei.Tratatul de la Brest-
Litovsk a marcat o reducere importantă a teritoriului controlat de bolșevici. În timp ce independența Poloniei și Finlandei a fost, în principiu,acceptată, pierderea Ucrainei șia țărilor baltice a creat o bază primejdioasă pentru acțiunile antibolșevice în Războiul civil rus care avea să vină (1918 –1920). Mulți naționaliști ruși și chiar și unii dintre revoluționarii bolșevici erau înfuriați de acceptarea de către bolșevici a condițiilor tratatului, ei înrolându
-se în

Pe această cale, nemții își puteau să-și retragă trupele din Rusia șiputeau să le plasesze pe alte fronturi din vest unde aveau nevoie de întărirea puterii militare în conflictul cu Franța și Anglia.
Cu trei ani înainte, Lenin anvizajând o asemenea posibilitate pe care odiscutase cu Max Warburg
2
, îi trimisese o scrisoare prietenului său, Maxim Gorki, în care îi spunea: ”… războiul dintre Austria și Rusia va
fi pentru Revoluție de mare folos, dar nu este sigur dacă Franz Josef(Kaiserul austro-ungar) și Nikita (Țarul Nicolae),ne vor oferi acest prilej”.

După cum se vede nu Țarul a avut acest rol ci faptul că a existat o perioadă de vid politic în Rusia și care a dus la apariția unor conflicte interne între Guvernul provizoriu și grupările care susțineau oprirearăzboiului; de tot acest conflict au beneficiat atât puterile străine cât și bolșevicii.

După mai mulți ani (după revoluție), unul dintre bolșevicii ajunși în Rusia, pe nume Christian Rokovsky (1873-1941), fiind interogat declara:
”…știți cine a finanțat revoluția din Octombrie? Jacob Schiff și frații Warburg, adică marele cuplu al băncilor, una dintre băncile Rezervelor Federale Americane, banca lui Kuhn , Loeb & Co. La forțele Armatei Albe anticomuniste. Deși cea mai mare parte a Ucrainei a fost recucerită până în 1920, Țările Baltice și districtele poloneze din Ucraina și Belaru
siei din zilele noastre au rămas în mâinile antibolșevicilor până la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial, când au fost integrate, pentru o perioadă de 5 decenii și jumătate, în URSS.

2
Max Moritz Warburg (5 June 1867

26 December 1946) was a German-Jewish banker andscion of the wealthy Warburg family based in Hamburg, Germany.
3

Cristian Rakovski (pe numele adevărat Krăstio Gheorghev Stancev, militant socialist și apoi comunist bulgar, de profesie medic, stabilit în România și în Rusia, politician și diplomat sovietic. A activat ca socialist în Bulgaria, Elveția, Germania, Franța, Rusia și România, apoi în conducerea Cominternului. A deținut în trei rânduri
– în noiembrie 1918, în ianuarie-decembrie
1919, și apoi între anii 1920-1923 funcția de prim-ministru al Ucrainei sovietice. S-a remarcat și ca ziarist și eseist. La bătrânețe, în URSS, a căzut victimă „marii terori” staliniste.

care au participat și bănci Europene: Guggenheim, Hanauer,
Breitung, Aschberg de la Nya Bank din Stockholm. Am fost martor la predarea banilor.
Când a venit Troțki, eu am fost singurul dintre revoluționari… Aliații l-au expulzat din Franța pentru acțiuni subversive și tot ei l-au lăsat liber să plece mai întăi în America și apoi înapoi în Rusia aliată, unde să organizeze înfrângerea și pacea.”

Finanțarea Revoluției bolșevicede către milionarii occidentali

Fără nici o discuție poporul suferea de foame și trăia în mare mizerie în Rusia, dar niciodată fără suportul financiar adus din afară de către Troțki și Lenin nu s-ar fi putut porni și desfășura o așa zisă revoluție.

ABOUT AUTHOR

Alex Berca
Dr. ALEX BERCA – economist american de origine română Formare profesională: Academia de Ştiinţe Economice – București unde își susține și teza de doctorat în domeniul economic. Emigrând în Statele Unite se integrează în viaţa econ … more ▾