Ritualul de nemurire al „lupilor” geto-
daci
Rezervatia arheologica Sborianovo, Bulgaria, unica din punct de vedere al pastrarii datinilor geto-dace, a dezvaluit un misterios ritual de nemurire.
Dausdava, Cetatea lupilor cum o numea Ptolomeu si dupa cum era trecuta pe hartile romanilor, se afla langa Sborianovo, Bulgaria si dateaza din secolul IV i.C.
Cetatea Lupilor geti
1. In camera mortuara a lui Dromihete se intra printr-o poarta „maramureseana” din piatra
Conform arheologilor, a fost cetatea de scaun a conducatorilor getilor odrisi. Complexul de sanctuare, Cetatea Lupilor si resedintele regilor sunt inconjurate de 150 de morminte tumulare, situate intre satele Zlatinita si Malomirovo. Rezervatia arheologica Sborianovo este unica din punct de vedere al pastrarii datinilor si simbolurilor sacre geto-dace din primul mileniu i.C., iar acest lucru se datoreaza influentelor elene de decorare a mormintelor, in locul sobrietatii arderii pe rug, care caracteriza ritualul de inmormantare mai inspre interiorul teritoriului geto-dac. Exceptie facand „hora mortului”, acel obicei care i-a uimit pe istoricii antici, dar care nu reprezenta decat bucuria dobandirii nemuririi prin trecerea sufletului dincolo de sfera terestra. Un mormant impresionant de la Svestari, aflat sub protectia UNESCO, se crede ca este al renumitul rege get Dromihete, cel care i-a dat o lectie de „strategie” trufasului macedonean Lisimah.
Cele sapte cai spre nemurire
2. Placa din zidul cetatii ce arata ca este vorba de Cetatea Soarelui, Helis, numita de greci
Ceea ce i-a uimit pe arheologii bulgari este complexul de piatra descoperit sub mormant, constituit din sapte straturi de placi rectangulare, cu rol sacru in ritualul getic de inmormantare, dupa cum crede Diana Georgova, de la Institutul National de Arheologie din cadrul Academiei de Stiinte. „Posibil sa fie un ritual legat de conceptul de nemurire al getilor, atat de specific lor”, spune Georgova. Complexul se afla sub camera mortuara a regelui, intr-o incapere destinata special asezarii acestor sapte straturi de placi de piatra.
3. Cetatile aveau functie dubla, administrativa si religioasa, cuprinzand cultul zeilor cabiri, asociati cu focul si metalurgia, dupa cum se vede din aceasta placa, desprinsa parca din „Miorita”
Cifra „7” in ritualurile preotilor daci era foarte importanta si avea legatura intr-adevar cu nemurirea. Amintim de cele 7 palmete de pe bratarile spiralate de aur, cu rol ritualic, care infatisau „pomul vietii”. Si in conceptia samanica intalnim copacul cosmic cu cele sapte brate prin care se iese din spatiul terestru. In credintele populare romanesti, Raiul are sapte trepte sau sapte etape de purificare a sufletului, o impletire a crezurilor stravechi cu invatamintele crestine. „7” este si modulul numeric folosit la construirea sanctuarului mare de la Sarmisegetuza, care are 30 de formatiuni a cate 7 stalpi. Cerul este impartit in 7 straturi: atmosfera, exosfera, ionosfera, termosfera, mezosfera, stratosfera si troposfera. Omul are 7 puncte energetice, chakrele potrivit mai multor credinte.
Mormantul regelui Dromihete
4. Floarea cu patru petale este cunoscuta ca simbol regal, aflat pe scutul lui Decebal de pe Columna lui Traian de la Roma
Mormantul de la Sveshtari, la 84 de kilometri de Silistra, reprezinta un monument unic al arhitecturii funerare getice, iar importanta sa este cu atat mai mare de cand arheologii bulgari au avansat ipoteza ca aici ar fi fost depuse oasele partial calcinate ale renumitului rege Dromihete, conducatorul de la anul 300 i.Hr. al unor triburi getice care isi aveau centrul in Cetatea Soarelui, Helis dupa cum o numeau grecii. Relatarile istoricilor povestesc despre remarcabila diplomatie a acestui lider militar, datorita caruia multe dintre cetatile cucerite de macedoneni au fost returnate proprietarilor de drept.
Bucraniul este poate cel mai vechi simbol al puterii, intilnit inca de la Tartaria, iar simbolul regal avea culorile rosu, galben si albastru
Printre tintele macedonenilor se numarau si triburile getice aflate la vremea respectiva sub conducerea lui Dromihete. Lisimah, urmasul la tron al lui Alexandru cel Mare, a purces sa le cucereasca. Desi inferiori din punct de vedere numeric, getii foloseau un „truc” devenit peste timp strategie: pustiirea terenurilor pe care inamicii avansau, pentru a grabi epuizarea trupelor inainte de confruntare. Intr-unul dintre aceste episoade, insusi fiul lui Lisimah, Agatocles, avea sa fie luat prizonier. Pentru a fi sigur ca armata macedoneana o va lua pe traseul „otravit”, Dromihete l-a trimis pe aliatul sau, getul odirs Seutes, sa cistige increderea lui Lisimah. Acesta, ii rataceste pe macedoneni prin locuri grele de umblat, fara surse de alimente si fara apa, pentru ca Seutes ii avertizase din „prietenie” ca apa e ortavita. Istovita, armata macedoneana a sfirsit prin a fi inconjurata si capturata de getii lui Dromihete si dusa la Helis, cetatea de scaun a dinastului get. Desi acesta reprezenta o prada importanta de razboi, Dromihete, strateg cu planuri pe termen lung, l-a eliberat si l-a incarcat cu daruri, iar Lisimah i-ar fi dat fata de sotie.
Vartejul spre centrul Universului
Cupola mormintelor regale, cu vartejul de iesire din aceasta lume
Marimea mormantului arata importanta acordata acestui conducator, fiind cea mai impresionanta movila din cele 26 care se intind pe doi kilometri: 7,5 metri in lungime, o latime a fatadei de 6,5 metri si o inaltime interioara de 4,45 metri. Constructia se remarca prin cupola, stil atribuit de istorici vechilor masageti. Decoratiunile interioare rprezinta motivele religioase de origine getica. Bucraniul este poate cel mai vechi simbol al puterii, intilnit inca de la Tartaria.
7. Caleasca regala din cortegiul funerar si calul preferat, care urma sa fie sacrificat
Floarea cu patru petale este cunoscuta ca simbol regal, aflat pe scutul lui Decebal de pe Columna lui Traian de la Roma. Mesterii de monumente funerare foloseau acest simbol obisnuind sa scrie sub el „rex” pina prin anii 1800. Mesterii picturii icoanelor pe sticla il folosesc pentru Iisus! Dar niciodata nu s-a stiut ce culori erau folosite, pana la “Mormantul regal” de la Sveshtari: rosu, galben si albastru. Exact cum aveau sa le foloseasca mai tarziu mesterii Cosmati, tot de origine geto-daca, cei care au facut celebrul mozaic din Westminster Abbey pentru ritualul de incoronare al regilor britanici. Si tot pentru a „tivui” marginea universului, care desparte lumea terestra de cea cosmica. Frizele cupolei din registrul cel mai de sus formeaza un vartej al carelor, ca si cand astfel ar fi iesit din viata terestra marele rege razboinic. Camera mortuara principala este strajuita de patru coloane dorice si una in stil corintian care sustin o friza. Intre acestea sunt cuprinse reliefurile a zece cariatide, reprezentante cu mainile ridicate deasupra capetelor, jumatate femei si jumatate plante. Ornamentele din camerele mortuare ale regelui si sotiei nu sunt finalizate, lasand loc ipotezei ca cei carora le era destinat mormantul decedasera in mod neprevazut. Atat friza cat si decoratiunile interioare sunt unice surse ce arata cum se traia la curtea unui rege get, e adevarat, influentat de fastul grec, dar respectand vesmantul traditional al getilor. Demn de remarcat ca la acea vreme femeile gete purtau sorturi cu pieptar peste rochiile din panza topita, albe, cu cusaturi pe margini. O usa din piatra masiva, cu ornamente perpetuate in mestesugul portilor maramuresene, ascunde camera regelui defunct, sub care se afla acel misterios complex de sapte straturi de piatra, caruia nu i s-a gasit inca explicatia. Din nefericire, obiectele din metale pretioase au fost furate inca din antichitate.
Mormantul lui Seutes
8. Friza de la Westminster Abbey, cu floricele rosii, galbene, albastre, care tiveste Universul, dupa conceptia mesterilor de origine getica
Mormantul de la Kazanlak a fost construit la sfarsitul sec IV i.C., inceputul mileniul III i.C. Are tot trei elemente: o antecamera rectangulara, un pasaj de trecere (dromos) care duce la camera mortuara, rotunda, terminata cu o cupola acoperita de picturi. Pe peretii pasajului de trecere sunt pictate scene de batalie. Doua armate sunt aliniate fata in fata, iar doi razboinici, cel mai posibil sefii armatelor respective, se lupta in fata acestora, dupa tipicul antic. Cupola are acelasi vartej pictat, element de credinta a getilor despre iesirea din lumea terestra. Nobilul sta pe un tron, cu o cununa de lauri pe cap. Cei doi sunt inconjurati de servitori care le aduc fructe, uleiuri, bijuterii si o manta. Alaturi de ei sunt muzicantii cu trompete, instrumente martiale. La sfarsitul procesiunii, doi ingrijitori conduc o caleasca trasa de patru cai si calul celui decedat, ale carui oseminte au fost descoperite in antecamera. Mormantul se afla langa Seutopolis, capitala regelui getilor odrisi Seutes al III-lea. Setopolis era mai mult o cetate de scaun decat un oras, asa cum erau mai toate centrele de conducere ale printilor geto-daci. Cetatea avea o functie duala, de venerare a zeilor cabiri, asociati cu focul si metalurgia, si a lui Dionisos, si de centru administrativ, cu cladiri oficiale, locuintele fiind construite in afara zidurilor cetatii. Seutes al III-lea era un rege-preot, Marele Preot al cultului cabirilor. Cimitirul de la Seutopolis cuprinde mormintele tumulare ale elitei, razboinicii fiind ingropati cu caii lor de batalie, in timp ce supusii erau arsi si cenusa pusa in urne, langa care se depuneau ofrande alimentare si bijuterii pretioase.
Comentati si cititi aici: http://www.enational.ro/romania-mea/ritualul-de-nemurire-al-%e2%80%9elupilor%e2%80%9d-geto-daci-89169.html/#ixzz2GN2qXmAg
Pomul vieţii scluptat în piatră şi descoperit într-unul dintre mormintele getice de la Sveshtari este identic cu cel incizat în bronz pe inelul descoperit în necropola getică de la Seimeni.
În interiorul V-ului se află poziţionat discul solar, mod de reprezentare care s-a perpetuat până în zilele noastre la coloanele suplicatorii olteneşti, aşa cum prezintă Romulus Vulcănescu în lucrarea Coloana Cerului.
Figurarea pieptenului-periei din alcătuirea pomului vieţii, într-un mod cât mai apropiat reprezentării unor rădăcini (încă din neolitic pieptenele era asociat cu apele curgătoare), se pare că era un arhetip specific civilizaţiei getice dunărene (localitatea Sveshtari în care s-a descoperit mormântul getic se află amplasată la mai puţin de 35 km sud de Dunăre iar necropola de la Seimeni se află poziţionată chiar pe malul Dunării).
https://sites.google.com/site/seimenineoliticsipreneolitic/
Bratarile dacice nu sunt nici elemente de tezaur nici podoabe. Sunt bobine (spirale)de rezonanta energetice.
Adevarul trecutului Traco-Get este ascuns cu buna stiinta de recentii „invingatori” ai vremurilor moderne.
Multi, drepti si intelepti stramosi am avut. Adevarul trebuie adus la lumina spre mandria neamului. Nu ne respectam pentru ca ni s-a distrus sistematic ideea si mandria de-a fi romani si ca ne tragem dintr-un neam mare, ce a influentat benefic intreaga civilizatie de astazi.
Mai putin televizor si mai multa carte si studiu de izvoare istorice autentice. Nordicii le detin si se pot accesa. Aici la noi, e prea fierbinte si multe dovezi au fost instrainate, falsificate sau distruse cu bunastiinta intr-un plan diabolic de termen lung.
Nu ne plac si nu ne vor decat ca oi obediente si bune de muls, tuns si taiat!
Noi, românii de azi ne-am (re)nascut odata cu razboaiele daco-romane, razboaie fraticide. Columna lui Traian este actul nostru de nastere. Niciun alt popor nu mai are un astfel de act de nastere, scris in piatra, pe veci. Nimeni dintre toti invadatorii acestui pamant nu ne-a ridicat un monument de lauda si de apreciere a vitejiei si demnitatii noastre.
In genunchi sa mergem la Roma si sa le cerem iertare ca stam cu fundul la ei si ne uitam, sau suntem obligati sa ne uitam la Rasarit, la Moscova.
Suntem mandri ca suntem urmasii celor ce au continuat sa existe dupa acele razboaie daco-romane, razboaie fraticide.
Dar eu personal nu sunt de acord sa intaresc acest fapt, stiut de toata lumea, si sa accept niste falsuri cum sunt bratarile dacice de-un kil bucata.
Este caracteristic neamului romanesc sa poarte bijuterii de-un kil bucata ? Poate la maiasi sau incasi. Eu nu m-am dus sa vad expozitia ministrului Iorgulkescu si nu mai stiu cum, cu acele bratari. Dar am ascultat sfatul prof. Ion Coja : „Audiatur et altera pars!”.
Si ce am constatat. Ca nu s-a facut nicio analiza si evaluare a locului unde s-au „descoperit” bratarile pentru a fi datate stiintific, conform normelor in vigoare. La inceputul procesului a aparut o marturie a unui inculpat care mentiona ca aceste bratari au fost executate de un bijutier al carui nume nu l-am retinut. Dupa un timp acel bijutier a fost gasit mort si se pare ca si cel ce dezvaluise fapta. Deci martori nu mai sunt. Eu totusi am mai mare incredere in Academia noastra care nu recunoaste public ca bratarile asa-zis dacice sunt artefacte dacice.
Ceva similar s-a intamplat si cu Tablitele de la Tartaria. Tablitele respective au fost curatate, spalate si dezinfectate care iar incalca normele privind datarea.
Nu aam incredere nici in sustinerile Mariei Gimbutas, plecata din spatiul ex-sovietic. Nu am incredere in spatiul ex-sovietic ca ne-ar dori binele noua, neamului mromanesc. Tot ceea ce a venit de la Rasarit numai belele a adus neamului romanesc. Si procesul nu s-a terminat. El continua subversiv si insinuant.
So, nu cu bratarile spiralate de-un kil bucata si nici cu Tablitele de la Tartaria ne vom putea noi sustine cauza neamului nostru.
Pentru ca oficial, in lumea stiintifica mondiala, nu Tablitele de la Tartaria sunt considerate cele mai vechi scrieri din lume. Iar despre bratari nici atat. Vestul ni le-a dat inapoi si ne-a cerut banii pe ele stiind ca sunt falsuri iar Iorgulescu s-a grabit sa se laude ca chipurile le recuperam. Mai bine le lasam la straini si cu banii respectivi se puteau mari pensiile ca mare jale este printre pensionari si nu numai.
Aceasta este opinia mea. Este o opinie si nu o demonstratie stiintifica. Daca se demonstreaza stiintific si Academia Romana confirma, si opinia mea se poate schimba.
Pana atunci s-auzim numai de bine. Si sa nu fie cu suparare ca-mi spun opinia. Este punctul meu de vedere.
[…] sursa articol : http://ioncoja.ro/amestecate/relicve-dacice-impresionante-la-sud-de-dunare/ […]
Textul de mai sus a fost preluat de pe publicația on line ATAC DE CONSTANȚA.
Cu mulțumiri, i.c.
i
Nici biserica noastra ortodoxa nu ia o pozitie oficiala de bulgarizare si sarbizare a românilor sud dunareni. Din contra, sunt considerati fratii nostri de credinta religioasa.
Nici nu are cum sä ia nicio pozitie: desi auto-declarate „nationale”, BO sunt in realitate biserici STATALE, nu nationale (vezi printre altele colectia „Telegrafului Român” din intervalul 1916 – 1918). Iar lucrul ästa nici nu ar fi räu în sine, cu conditia recunoasterii în mod franc a stärii de fapt.
Da, foarte corect.Mi se pare mai bine spus statale decît naţionale.
Asa-zisele bratari dacice din aur sunt falsuri pe care nici Academia Romana nu le-a validat desi exista forte obscure care vor sa impuna bratari de un chil jumate fiecare ca fiind de esenta dacica deci romaneasca. La români nu se obisnuieste sa poarte bijuterii si ornamente de kilograme de aur. Mai degraba la incasi, la maiasi, etc.
Nici eu nu înteleg ce e cu brätärile „dacice”. Rar mi-a fost dat sä väd ceva mai respingätor decât artefactele respective. Cred cä si pigmeii ar fi reusit sä facä dintr-un kil de aur mai mult decât autorii lor. Ajunge sä le compari cu oricare dintre piesele tezaurului goth „dela Pietroasa” ca sä-ti piarä orice chef de mândrie pe chestia asta.
Tezaurul de la Pietroasa nu este GOT, ci doar atribuit goţilor germanici, adică este o ipoteză.Deocamdată nimeni nu a dovedit germanici pe acolo la acea dată.
Acele obiecte se numesc brăţări pt că ne închipuim noi că au fost brăţări.Părerea mea e că au fost lingouri, adică nu erau destinate purtării ci tezaurizării.La capete sînt astfel lucrate ca să nu se poată tăia din lingou fără să se vadă.
Nu se compară nici mere cu pere nici astfel de obiecte.
Academia nici nu e îndrituită să valideze autenticitatea unor obiecte.
Brăţările nu erau bijuterii.
Cine spune că e fals trebuie să aducă dovada falsului.Voiai să fi fost găsit şi un certificat de autenticitate?
Stimate Domnule Profesor,
O posibilitate de a incepe sa schimbam roata istoriei, in sensul apararii neamului romanesc, am mai propus-o prin acest site: sa revigoram Partidul Romania Mare, prin excluderea celor ce au facut totul pentru
a-l denigra: ceata lui Vadim!
O posibilitate de a avea un lider cu coloana vertebrala verticala au propus-o mai multi dintre cititorii importantului Dvs. site: veti dori sa preluati conducerea acestui partid?
Dece PRM si nu … PPP? PPP-ul nu s-a compromis NICIODATÄ asociindu-si securisti autodeclarati (re-botezati) „nationalisti” si nici nu are în componenta sa saltimbanci dela „Säptämâna” ori circari dela „Flacära”.
PPP s-a compromis de cind a facut o avere fabuloasa intr-un mod cel putin… inexplicabil d.p.v. fiscal….
si originea nu e prea clara la acest moment…
Nu stiu nimic despre ce spui d-ta: unde pot gäsi detalii?
Cu multumiri anticipate,
T.
PRM s-a revigorat. Puterea a luat-o Gheorghe Funar.
asa este iar romanii continua sa traiasca separati.gm
Dunărea, ca și alte cursuri de apă, rîuri sau fluvii, nu este o graniță etnică, nu separă popoare! De regulă, un popor care trăiește pe malul unui fluviu, trăiește și pe malul celălalt! Numai intervenția arbitrară și pripită a unor factori externi, internaționali, a cancelariilor iresponsabile în comoditatea lor, pot face din cursul unei ape o graniță politică, între popoare diferite. Dunărea nu i-a separat pe daci de alte popoare, dacii au trăit pe ambele maluri ale Dunării, au ocupat o parte din VALEA Dunării! De la Cazane, probabil, până la vărsarea în Marea Neagră. Ca și românii, mai târziu. La fel și Nistrul, nu separă pe români de ucrainieni, ci este locuit pe ambele maluri de români, ca populație majoritară. Valea Nistrului trebuie concepută ca o entitate. La fel și Valea Dunării! Valea Dunării, pe o lungă întindere a fost locuită majoritar de români! Pe ambele maluri! După 1880, după apariția statului bulgar, a început politica de deznaționalizare a românilor sud-dunăreni. La care Bucureștiul, sub sceptrul lui Carol, nu a avut nicio replică. De atunci și până azi această politică continuă în ambele state cu care ne învecinăm în sud!…
Până când?
Carol nu putea sa-i scoata ochii altui rege neamtz… asta e explicatia. dar politicienii nostrii nu aveau de ce sa n-o faca, decit daca au primit ordine prin masonerie…
lucru valabil si astazi…
„(…) La care Bucureștiul, sub sceptrul lui Carol, nu a avut nicio replică”?
Päi cum asa, dar 1913 ce a fost? Nu a fost campania din acel an, urmatä de anexarea Dobrogii de Sud o replicä de replicä?
Este adevărat tot ce a scris în această postare dl Ion Coja.
Bucureştiul nu a avut într-adevăr replică atunci şi nici mai tîrziu.
Campania din 1913 nu a fost o replică la deznaţionalizarea românilor din Bulgaria.Oricum a fost o eroare.Bulgaria a pierdut atunci jumate din teritoriu pe care l-au anexat România, Grecia şi Serbia.E normal ca bulgarii să nu ne ierte pt asta.
Ar trebui ca azi Bucureştiul să bage în seamă pe românii de pretutindeni măcar prin programe culturale.
Adica cum este normal ca bulgarii sa nu ne ierte ? Ei ne iau Cadrilaterul si ei nu ne iarta ? Ei au bulgarizat toata romanimea sud-dunareana si ei nu ne iarta ? Probabil nu ne iarta ca le-am luat si Dobrogea.
Ucrainenii si rusii nu ne iarta ca le-am „cotropit” Basarabia(pe care ne-au luat-o inapoi si pentru ca le-am luat gurile Dunarii.
Ungurii nu ne iarta ca le-am luat Transilvania.
Sarbii nu ne iarta ca le-am luat Banatul.
Mai ramane sa nu ne ierte Marea Neagra ca i-am luat plajele pe care dorea probabil sa le dea Bulgariei.
Chiar asa, vrei sa bagi frica in noi ca aia nu ne iarta, aia nu ne uita, aia ne tin minte si altii ne acuza de holocaust. Dvs. cu cine votati ?
Si din noi ce mai ramane ?