Mesaj de strictă actualitate primit pe Email:

*

 

Eugen Lemnaru-Banu

Ataşamente08:50 (Acum 8 ore)

către
—–
> Cum să cântăreşti
> porcul
> fără cântar
>
> Acum că ne-am lămurit în sfârşit
> din ce fel de bidoane o să curgă până la greaţă
> laptele tăiat şi mierea botulinică, e vremea
>  să trecem la lucruri cu adevărat serioase. De exemplu,
> să răspundem solicitărilor, tot mai numeroase în
> această perioadă a anului, din partea cititorilor posesori
> de
> Sus scrofa domesticus, care se întreabă pe bună
> dreptate cum se poate afla greutatea unui porc fără să-l
> cântăreşti. Întrebare de bun simţ, de vreme ce aproape
> toţi n-avem cântar pe măsura râtanului, Ignatul bate cu
> înfrigurare la uşă, iar „prietenul”
> google.ro, după cum probabil aţi
> observat deja, anevoie se
> cunoaşte… Ce vă rămâne
>  aşadar în afara metodei diletante a cântăritului din
> ochi, a scărpinatului la ceafă
> şi a fluieratului a pagubă din cauză de
> eroare?…
>
>
>
>
> Cum să cântăreşti un porc cu
> capul
> Ei bine, de ce să cântăreşti porcul
> din ochi ca ageamiii şi nu cu capul, precum meşterii?
> Există o metodă prin care se poate
>  face o bună estimare a greutăţii unui porc fără să-l
> pui pe cântar (eroarea e de numai 3%). E nevoie
> de sfoară şi ruletă, un calculator şi formula
> magică pe care o să v-o dăm noi în rândurile ce
> urmează.
>
> Procedura e simplă şi constă în
> următorii 3 paşi :
> 1. Măsuraţi întâi circumferinţa
> (C) din spatele picioarelor din faţă
> (vezi imaginea). E ca la croitor, numai
> că de data asta clientul e porcul, care,
> surpriză, nu va protesta ci va sta cuminte,
> pentru că va crede că-i luaţi măsuri ca să-i
> croiţi niscaiva straie pentru revelionul lui
> Vanghelie. Dacă aţi încercat cu
>  metrul de croitorie pentru oameni, aţi observat, desigur,
> că nu e destul de lung. Pentru măsurarea porcilor există
> sfoara. Dacă totuşi aţi reuşit să măsuraţi
> circumferinţa cu metrul de croitorie pentru oameni,
> înseamnă că porcul nu-i destul de gras şi probabil
>  nu i-a venit vremea!
>
> 2. Măsuraţi apoi lungimea
> (L) de la baza urechilor până la baza cozii (atenţie,
> nu până la coada cozii, c-o să vă
>  dea eroare!). Iarăşi, porcul nu va crâcni, crezând
> că-l scărpinaţi, ba chiar va lacrima niţel, bucuros să
> vă vadă cum daţi pe-afară de atâta omenie şi grijă
> părintească!
>
>
>
> 3. Scoateţi calculatorul şi calculaţi
> greutatea porcului
> după formula:
> G = 69,3 ×
> C × C × L
> unde
> G este greutatea estimată a porcului (în
> kilograme); C este circumferinţa  din spatele
> picioarelor din faţă (măsurată în metri);
> L este lungimea de la baza urechilor până la baza
> cozii (măsurată în metri).
>
> Exemplu
> practic
> Să zicem că aţi măsurat
> C şi v-a dat 1,5 metri. Aţi măsurat şi
> L şi v-a dat 1.3 metri. Atunci greutatea
> estimată a porcului, potrivit formulei de mai
> sus, este:
> G =
> 69,3×1,5×1,5×1,3=202,7 kg (±3%),
> ceea ce înseamnă că adevărata
> greutate a porcului înainte de tăiere e undeva între
> 196,6 şi 208,8 kilograme. Cine nu ne crede,
> să-l ia binişor pe Ghiţă şi să-l aburce pe cântar,
> dacă-l are…
>
> Bonus: cum să afli greutatea porcului
> după junghiere
> Dar dacă vreţi să ştiţi cât
> o să cântărească carcasa porcului după junghiere? Unii
> zic că-i suficient să-i cântăreşti numai
>  căpăţâna, a cărei greutate o înmulţeşti
> apoi cu 10. Dar de ce trebuie să apelăm la cântar? Am zis
> de la început că n-avem nici cântar, nici
> vecini posesori de cântar, iar singurele
> prăvălii deschise care vând cântare se găsesc la
> bulgari, la sârbi şi la unguri.
>
> Ei bine, ca să aflaţi greutatea
> porcului după junghiere e suficient
> să înmulţiţi greutatea porcului viu cu
> 0,725. Urmând exemplul de mai sus, înseamnă că din
> porcul  viu de 202,7 kilograme, o să vă
> rămână fix 147 kilograme (±3%) de șorici,
> slănină, carne macră şi oase pentru gătit (cu tot cu
> cap şi adidaşi).
>
> Boieri mari şi gazde
> bune
> Formulele simple de mai sus vă vor
> scuti de o sumedenie de neplăceri şi neajunsuri.
> Profesionişti adevăraţi, veţi şti
> a priori, chiar înainte de a ascuţi
> cuţitul, de câte frigidere o să aveţi
> nevoie pentru depozitare, de câte cutii de Colebil,
> Redigest sau Anghirol să vă procuraţi de la
> farmacie…
>
>
> Gospodari în toată puterea
> cuvântului, veţi şti că nimeni alţii la câte pomeni
> ale porcului să vă încumetaţi şi de câte
>  duzini de oaspeţi o să vă aveţi
> nevoie pentru
> a vă goli mesele de
> Sărbători…
>
> Oricât ar cântări porcul, unu lucru
> ştiţi sigur: cât de ospitalieri sunteţi. Doar v-aţi
> născut români! Oricâte bucate aţi
>  găti din porcul dumneavoastră, faceţi în aşa fel
> încât să nu le mâncaţi singuri. Neajunsurile consumului
> solitar de porc nu numai că depăşesc cu mult
> beneficiile, dar sunt mortale pe termen
> lung…

Eugen Lemnaru-Banu

Ataşamente08:50 (Acum 8 ore)

către