Din gandurile lui Anghel Rugina
1. Baza legii echilibrului stabil inseamna ca toate institutiile statului sa fie consistente intre ele. Fiecare institutie sa stie foarte precis limitele sale de actiune si intre ele sa existe un plan de reforma care sa le contina pe toate. In primul rand, moneda, bancile, bursele.
2. O economie este durabila numai daca finantele publice sunt in ordine, sanatoase, daca statul nu cheltuieste mai mult decat trebuie.
3. Intarirea leului romanesc, in asa fel incat sa fie respectat pe piata internationala. Asta inseamna o refacere din temelii a finantelor romanesti, ca politica economica sa faca astfel ca inflatia sa fie mica, ca sistemul bancar sa fie sanatos.
4. Exista o birocratie care mananca din finantele publice, nu 20% cum ar trebui si cum e in USA, ci mult mai mult. Am impresia ca aici se irosesc banii si nu se fac investitii in lucrari publice care sa dea de munca oamenilor, ca ei sa poata castiga bani si sa-si recapete increderea.
5. Marirea taxelor nu duce la prosperitate, romanii abia mai pot respira din cauza atator dari
6. Aderarea la Comunitatea Europeana nu inseamna rezolvarea problemelor social economice din Romania. Iar dacă tara respectiva se afla in dezechilibru – cum este România sau Grecia – atunci aceste dezechilibre se continua mai departe, pana cand finantele tarii vor fi controlate de banci straine
7. Nu sunt impotriva aderarii la comunitatea europeana, dar am recomandat ca mai inainte de intrare eonomia romaneasca sa fie redresata si pusa in conditii de echilibru general stabil, asa incat finantele sa nu mai poata fi controlate de banci straine, iar nivelul de impozite si circulatia monetara sa nu poata fi determinate de tehnocratii de la Bruxelles, care nu cunosc conditiile istorice in care s-a dezvoltat economia romaneasca si nici dorintele si aspiratiile intime ale poporului român. Expertii vor considera numai statisticile globale sau la nivel macro si pe baza acestora vor face decizii. Statisticile macro sunt cifre moarte care nu arata cozi lungi la aprovizionare, nici cat timp iti ia ca sa cumperi un litru de lapte asteptand la coada; nici cum se simte poporul luptandu-se zi de zi ca sa rezolve decalajul dintre preturi si venituri reale.
8. Pune omul inaintea banilor. „Peste tot unde am activat m-am condus dupa un principiu pe care l‑a deprins in tinerete, in Romania. Ma pregateam sa plec la studii la Cluj si o fata mi‑a spus: «Anghel, sa fii bun si sa crezi celor multi». Cuvintele ei m‑au urmarit si ma vor urmari toata viata”
9. Leacul cel adevarat pentru a scapa de cancerul economic, monetar si financiar care produce somaj, inflatie, blocare financiara, deficite bugetare si in balata internationala de plati, nedreptati sociale de tot felul si regina tuturor relelor sociale: CORUPTIA care nu este un fenomen rezervat la caractere de indivizi cu inclinatie să faca rau ci mai degrabă un sistem social politic în deruta, confuz, in dezechilibru care inlesneste si intr-un fel invita coruptia la o actiune foarte banoasa.
10. „Miracolul economic” se va implini atata vreme cat va exista libertate si o constiinta de Român.