Dezvaluirile lui Saakasvili Putin a oferit Ucraina Romaniei Ungariei si Poloniei
http://www.ziare.com/vladimir-putin/ucraina/dezvaluirile-lui-saakasvili-putin-a-oferit-ucraina-romaniei-ungariei-si-poloniei-1329049?utm_source=Newsletter__Ultimele_24h&utm_medium=gmail.com&utm_campaign=newsletter_183627
Fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili a spus ca presedintele rus Vladimir Putin a oferit parti din Ucraina Romaniei si Ungariei. In plus, liderul de la Kremlin a avertizat ca „ceva trebuie facut in legatura cu Moldova”.
Fostul ministru de Externe polonez Radoslaw Sikorski a declarat, intr-un interviu pentru publicatia americana Politico, luni, ca Rusia ar fi oferit in luna februarie 2008 Poloniei o impartire a Ucrainei, respectiv teritorii care au fost poloneze inainte de Al Doilea Razboi Mondial, scrie EUObserver.
Putin le-ar fi propus polonezilor inca din 2008 sa imparta Ucraina UPDATE
Potrivit lui Sikorski, ministru in perioada noiembrie 2007 – septembrie 2014, oferta a fost facuta de Vladimir Putin premierului de atunci al Poloniei, Donald Tusk, in cadrul unei intalniri care a avut loc la Moscova.
Relatarea povestii a generat o avalansa de intrebari la Varsovia, printre care si daca Tusk l-a anuntat pe presedintele polonez de atunci, Lech Kaczynski, care a murit in luna aprilie 2010, intr-un accident aviatic petrecut in Rusia, sau pe aliatii NATO si europeni ai Poloniei.
Ulterior, marti, fostul presedinte georgian din perioada 2008-2014, Mihail Saakasvili, a confirmat la televiziunea poloneza TVN24 ca Putin intr-adevar i-a facut acea oferta lui Tusk si ca le-a spus lucruri similare si liderilor din Romania si Ungaria.
„Tusk mi-a repetat-o. A crezut ca Putin glumeste. Dar el (Putin – n.red.) le-a spus acelasi lucru Romaniei si Ungariei”, a subliniat Saakasvili.
„El (Putin – n.red.) mi-a spus si ca trebuie facut ceva in legatura cu Moldova si ca NATO nu poate apara statele baltice”, a adaugat fostul lider georgian.
Potrivit Thenews.pl, Saakasvili a spus ca „presedintele rus Vladimir Putin a oferit sa impartaUcraina, in urma cu mai multi ani, liderilor din Polonia si din alte tari”.
„Vladimir Putin a afirmat ca Ucraina nu este o tara, ci un teritoriu. La urmatoarea intalnire, mi-a spus ca Crimeea este pamant rusesc. Apoi mi-a spus ca este foarte nemultumit de Moldova si ca trebuie facut ceva”, a precizat fostul presedinte al Georgiei.
In ce il priveste pe Donald Tusk, acesta nu a comentat afirmatiile fostului sau ministru de Externe, fostul premier polonez urmand sa preia conducerea Consiliului European in luna decembrie.
De altfel, prima reactie a lui Sikorski a fost sa anunte pe Twitter ca interviul „nu a fost autorizat” si ca Politico „a interpretat” cuvintele sale.
Apoi, marti dimineata, fostul ministru polonez de Externe a declarat in presa locala ca s-ar fi putut insela, deoarece „nu a luat parte la conversatia dintre Tusk si Putin”, fara a face alte precizari.
Solutia lui Jirinovski: Basarabia si Bucovina sa revina Romaniei, iar Transnistria Rusiei
Lavrov, catre Sikorski: Daca Moldova vrea in NATO sau cu Romania, Transnistria isi va alege singura viitorul
Pentru cotidianul Gazeta Wyborcza, Sikorski a declarat ca nici el si nici Tusk nu au facut public acest subiect pentru ca nu l-au luat in serios pe Putin: „La acel moment, putea fi luata drept o aluzie istorica sau o gluma sinistra”.
In cele din urma, fostul ministru de Externe al lui Donald Tusk a revenit si a explicat ca, de fapt, intalnirea dintre cei doi lideri nu ar fi avut loc: „Memoria ma insala, pentru ca, dupa verificari, s-a dovedit ca nu a fost nicio intalnire bilaterala (a lui Putin – n.red.) cu Tusk in Moscova”.
Presedintele polonez Bronislaw Komorwski a reactionat si a anuntat ca subiectul urmeaza sa fie discutat la o intalnire a Consiliului National de Securitate, miercuri. De asemenea, premierul Poloniei, Ewa Kopacz, a declarat: „Nu voi tolera un asemenea tip de comportament”.
Rusia: Vom apara cetatenii din Transnistria. Nu ne puneti la incercare puterea!
Liderul Transnistriei se teme ca procesul de integrare Moldova-Romania e „in ultimele etape”
In ce priveste pozitia Rusiei, Kremlinul a anuntat ca dezvaluirea lui Sikorski reprezinta „o completa absurditate”.
Fostul ministru de Externe polonez a mai declarat, in Gazeta Wyborcza, ca actualul comportament al Rusiei reprezinta marea problema.
„Duminica, fostul meu coleg, pana recent, Serghei Lavrov (ministrul de Externe rus – n.red.) a spus ca daca Moldova vrea sa se alature NATO sau Romaniei, atunci Transnistria ar trebui sa-si aleaga singura viitorul. Stim cu totii ce inseamna acest lucru”, a mai spus Radoslaw Sikorski.
NR Text primit de la dl avocat LIVIU POENARU. Spasiba!
Sunt zvonuri ca Occidentul ar putea ajuta Ungaria sa puna gheara pe Transilvania.
Sunt zvonuri ca Romania va ajunge pan la Tisa.
Speram sa nu se ajunga la regionalizarea României. S
Politologul americano-evreu George Friedman este unul dintre acei analisti pe care ii asculta liderii politici si militari de la Washington. Director al Stratfor, una din cele mai apreciate agentii de analiza din SUA, George Friedman, evreu nascut in Budapesta, ne avertizeaza pe noi, romanii… Individul practic ne santajeaza si ne spune in fata, tradus, cam asa : ”ori puneti tara la bataie si ne dati gazele de sist si aurul de la Rosia Montana, ori veti avea soarta lui Ceausescu. Da, efectele asupra mediului sunt grave, dar asta e pretul pe care trebuie sa il platiti”.
Rar mi-a fost dat sa aud la un asemenea nivel o abordare mai abjecta.
Dar sa ascultam ce zice:
”Americanii vin aici sa faca bani. Sunt multe feluri de a face bani si un mod sigur de a-i pierde: sa nu cunosti situatia, adica impredictibilitatea.
In ultimii ani, investitorii americani s-au saturat de Romania. exemplul care imi vine in minte e Rosia Montana. A devenit un simbol in comunitatea de investitori a ceea ce se poate intampla in Romania. Cred ca guvernul a inteles asta si faptul ca principalele voastre resurse sunt cele energetice si minerale. Trebuie sa va targuiti, dar odata incheiat targul, sa va tineti de el.”
“Daca un guvern incheie un contract, toate guvernele de dupa el trebuie sa il respecte. Daca nu, viabilitatea Romaniei ca tara independenta e amenintata. Romania are nevoie de investitori straini, nu are resursele sa se dezvolte singura. Capacitatea europenilor de a investi e limitata, chinezii au bani, dar isi aduc propria forta de munca, rusii au bani, dar nu au expertiza, americanii le au pe toate. Problema e acum domnia legii – un contract sa ramana un contract, sa nu se schimbe. Asa ca nu faceti targuri proaste, ca sa nu trebuiasca sa le schimbati.
In 6 luni – un an, investitorii vor incepe sa vina. Companiile americane urmaresc acum cu atentie Romania. Stim de o companie care vrea sa investeasca in energie si are nevoie de informatii. Din pacate, la voi aceste informatii sunt secrete, or nu poti aduce investitii cu informatii tinute in secret.
Gazele de sist sunt o arma care poate fi folosita pentru a evita razboiul. Rusia controleaza Europa prin gaze. Aveti nevoie de resurse alternative iar Romania e cea mai bogata in astfel de resurse. De aceea americanii sunt atat de interesati de resursele voastre.
Romania trebuie sa decida daca va permite exploatarea gazelor de sist. Ar fi minunat daca nu am avea nevoie de ele, dar data fiind pozitia strategica a Romaniei, exploatarea gazelor de sist e o problema strategica nationala. Gazul de sist limiteaza influenta ruseasca. Oricat de mult ar putea afecta mediul el ofera o solutie geopolitica. In situatia actuala a Romaniei, ar fi iresponsabil sa nu luati in considerarea exploatarea gazelor de sist.
Decizia trebuie luata acum”, ne atentioneaza analistul american “fiindca acum rusii taie energia Europei. Totul presupune un risc. Gazele de sist ar putea polua mediul, dar Rusia… Nimic din ce am construit nu a ramas fara consecinte asupra mediului. Romania vrea sa fie sigura ca restul Europei are suficient gaz ca sa nu poata fi santajata de rusi, altfel Romania va fi izolata, asa cum a fost in timpul Razboiului Rece. Riscul ecologic e real, riscul geopolitic e si mai real.
Pericolul ca Romania sa se intoarca la perioada cand era izolata de toata lumea, ca in timpul lui Ceausescu, trebuie luat in considerare.”
iata ce ne asteapta cu Ponta, Melescanu, Tariceanu si altii… bataie de la jandarmi si otravirea tarii de catre investitorii Americano-iudeo-euro rromi