Text preluat de pe cotidianul.ro
.
.
Cazul Elena Udrea, imunitatea parlamentară şi libertatea de exprimare
Ion Spânu

Ion Spânu

Cu numai cîteva zile înainte ca Elena Udrea să arunce pe piaţă dezvăluirile sale, în acest colţ de ziar publicam editorialul„Adevărata moştenire a lui Traian Băsescu – un stat mafiot”, în care scriam:„Toate laudele la adresa Justiţiei din România, pe care oficialii europeni şi americani le-au transmis în ultimii 10 ani, nu fac altceva decît să sublinieze un lucru tragic: căstatul mafiot, întărit continuu după Revoluţie, a atins apogeul său în cele două mandate ale lui Traian Băsescu la Cotroceni. Aceasta este, de fapt, adevărata moştenire lăsată urmaşilor de către fostul preşedinte al ţării!”.

Nu ştiam atunci ce avea de gînd să facă Elena Udrea şi mi se părea că trebuie spus răspicat acest adevăr, mai ales că noul PNL şi noul preşedinte anunţau că vor să preia guvernarea ţării şi, implicit, să-i readucă la putere pe foştii miniştri şi susţinători ai lui Traian Băsescu. Ce a urmat, se ştie.

Reacţia celor care s-au văzut dezbrăcaţi de Elena Udrea a fost una care continuă să mă sperie şi să mă îngrijoreze, căci aruncarea în închisoare a favoritei lui Băsescu pare, mai degrabă, o acţiune menită să protejeze şi să perpetueze tocmai acel grup de şmecheri care a făcut posibil statul mafiot din ultimii 10 ani. O analiză succintă a consecinţelor din aceste ultime zile pare mai mult decît necesară.

Populismul şi complexul de inferioritate i-au făcut pe politicieni să nu cîrîie în faţa aberaţiilor impuse în spaţiul public de Monica Macovei şi Andreea Pora, referitoare la imunitatea parlamentară. Iminenta arestare a Elenei Udrea pe motiv că „lăsarea ei în libertate reprezintă un pericol public” face necesară revenirea asupra acestui principiu adoptat de toate ţările democratice.

În contextul dezvăluirilor din ultimele zile, se poate spune că Elena Udrea a aruncat în aer tot sistemul patronat de Traian Băsescu, sistem din care şi ea făcea parte. Statul de drept şi justiţia independentă au devenit peste noapte nişte lozinci golite de conţinut, iar apărătorii acestor false idei şi-au văzut chipurile hidoase de pe care căzuse masca ipocriziei. Văzînd că este singura persoană aruncată peste bord pentru ca toţi ceilalţi să-şi salveze pielea, Elena Udrea a ieşit la atac şi părea dispusă să devoaleze toate relaţiile necurate dintre conducerile SRI şi DNA, care au dus la fabricarea unor dosare grele împotriva adversarilor politici şi la protejarea unei clici care alimenta cu multe milioane de euro o mafie din care trăiau bine unii politicieni, unii din serviciile secrete, unii ziarişti, unii procurori şi unii judecători.

Luni, Elena Udrea va fi în faţa Parlamentului, unde, în mod cert, se va încuviinţa arestarea ei. În mod normal, parlamentarii, conform prevederilor Constituţiei, ar trebui să observe dacă nu cumva solicitarea DNA-ului reprezintă o sancţiune pentru opiniile Elenei Udrea! Toată lumea ştie acum că aceste 3 cereri de arestare nu sînt altceva decît tentativa de a-i închide gura Elenei Udrea pentru tot ce a devoalat în aceste cîteva zile şi, mai ales, pentru ce putea să mai spună în următoarea perioadă, numai că, veţi vedea!, toţi parlamentarii vor vota pentru încuviinţarea arestării, astfel încît să nu se spună despre ei că obstrucţionează Justiţia!

Numai un naiv crede că, într-un stat declarat democratic, un procuror va trimite în judecată pe cineva pentru ideile exprimate în public, aşa încît să se vadă că atacă direct libertatea de exprimare. La fel ca în oricare dictatură, opiniile cuiva vor fi ascunse sub un dosar de drept comun, fabricat pe genunchi, chiar dacă se vede din cosmos că adevărata motivare stă în dorinţa de a închide gura cuiva, astfel încît cei vizaţi de anumite dezvăluiri să fie protejaţi de furia opiniei publice.

Asta se va întîmpla şi luni, mai ales că şi noul preşedinte Klaus Iohannis s-a grăbit să fie pe placul Andreei Pora şi al Monicăi Macovei, cerînd, nici mai mult, nici mai puţin, decît înlăturarea totală a IMUNITĂŢII PARLAMENTARE! Ştiind că, în orice moment, oricare parlamentar s-ar putea trezi în faţa unei astfel de cereri venite de la DNA, pentru a nu o supăra pe Laura Codruţa Kovesi, toţi o vor sacrifica pe Elena Udrea şi o vor trimite după gratii.

Problema mea nu este dacă Udrea va mînca turtoi în anii ce vor urma, ci dacă nu cumva această aruncare în derizoriu a principiului imunităţii parlamentare nu reprezintă cumva sacrificarea ideii de libertate de exprimare prin punerea la zid a unui parlamentar care ar vota împotriva arestării ACUM a Elenei Udrea, ca şi cum acela i-ar apăra pe hoţi şi ar ataca statul de drept! Mai ales că, se ştie, au existat tentative de pedepsire a jurnaliştilor care comentează deciziile instanţelor şi chiar un proiect care punea presa, în ansamblul ei, între vulnerabilităţile siguranţei naţionale. Ca să nu mai spunem iarăşi de legea Big Brother sau de cea a supravegherii electronice a întregului popor.

Dacă statul mafiot creat de regimul Traian Băsescu se vede acum în toată goliciunea lui, nu ar fi absurd să ne încredem orbeşte tocmai în aceia care l-au apărat şi poate chiar l-au amplificat în aceşti ani? Cum să-i lăsăm în continuare doamnei Kovesi, decorata ambasadei SUA, această putere, din moment ce se vede foarte clar acum că a fost o piesă importantă a sistemului mafiot băsescian? Cum să-i lăsăm puterea uriaşă preaavansatului Florian Coldea, după ce am văzut ce făcea dumnealui cu această putere în aceşti ani?

Dacă mai crede cineva că anularea imunităţii parlamentare este altceva decît întărirea acestor puteri malefice, atunci să luăm în continuare lumină din puţul gîndirii Andreei Pora şi Monicăi Macovei! Dacă nici măcar un parlamentar, protejat încă de imunitate, nu va mai avea curajul să demaşte vreun matrapazlîc guvernamental, crede cineva că un om simplu sau un jurnalist va mai îndrăzni să-şi rişte libertatea? Dacă pentru ce spune, pînă şi Elena Udrea este aruncată în puşcărie, vă daţi seama ce se poate întîmpla cu un amărît de jurnalist aflat în bătaia vîntului?

Mult hulita imunitate parlamentară ar trebui să fie şansa ca derapajele grave din societate să poată fi scoase la lumină, fără ca acela care le sesisează să fie pedepsit. Cineva a lucrat vîrtos cu mijloacele de dezinformare, astfel încît înlăturarea imunităţii să pară că este dorită de întreaga populaţie. Grea povară e libertatea pentru cine nu are nevoie de ea!

P.S. Cînd încheiam acest text, Rudel Obreja tocmai declara pe toate posturile TV că procurorul i-a cerut s-o denunţe pe Elena Udrea. A refuzat şi a fost arestat. Statul de drept şi justiţia independentă, desigur!

ION SPÂNU Publicat acum 15 ore şi 51 minute