Scrisoare din Israel
No issue detected

Stan Pățitu6 hours ago
stanpatitu1963@gmail.com120.148.7.118
domnule Almashe Eduard,

abia s-a discutat fenomenul prințului Constantin Caradjea, care a salvat, nu exterminat, peste 51.000 de evrei.

Inclusiv statul Izdrael i-a recunoscut meritele, oficial prin Institutul Yad Vashem, pe baza documentelor, nu vorbelor, care au ajuns în mare parte în arhiva Muzeului Holocaustului din Washington.

Prințul Caradjea prin poziția sa, responsabilitățile și atribuțiile pe care le avea, fiind șeful corpului de ambasadori ai României, în perioada războiului, după ce îndeplinise funcția de consul general în Germania la Berlin, a fost direct răspunzător de salvarea evreilor de la deportare. A salvat peste 51.000 de evrei, majoritatea din Germania, sau care se aflau pe teritoriul Germaniei, precum și din mai multe țări europene, care erau sub ocupație germană.

Indiferent dacă cifra reală e mult mai mare în realitate, decît cea recunoscută de statul Izdrael, recunoașterea activității lui de salvare a evreilor, răsplătită cu titlul de cel mai drept între popoare, este cea mai bună dovadă că România a salvat evrei, deci nu a exterminat evrei, așa cum este acuzată acum fără dovezi.

Într-o problemă atît de acută, a holocaustului, acuzațiile pe vorbe fără dovezi, cad de la sine, atîta timp cît multe din documentele cu pricina, au supraviețuit, atît la ministerul de externe din România, cît și după 1990 în arhivele Muzeului Holocaustului din Washington. Mai mult, recunoașterea meritelor prințului Caradjea, care a venit chiar din partea statului Izdrael, înseamnă implicit și recunoașterea oficială a meritelor României de salvare a evreilor de la deportare, deoarece prințului Caradjea i-a revenit obligația de a întocmi documentele, adică pașapoartele, nu numai scrisorile de cerere și aprobare din partea guvernului României.

Pentru acuzația care i se aduce României, de către unii evrei, deoarece nu toți evreii aduc astfel de acuzații României, că ar fi produs un holocaust, e nevoie de documente, nu de vorbe. Deocamdată există documente, care contrazic acuzațiile unora dintre evrei, deoarece ele sînt dovada reală că România a salvat evrei de la deportate. Deci, mergem pe dovezi sau pe vorbe?

Nu vreau să neg orice fel de atrocități, deoarece ele s-au produs în acele momente, mai ales că ele au avut un caracter politic, nu etnic, peste tot în Europa. Războaiele civile care cuprinseseră Europa, premergătoare războiului mondial și clasate ca războaie civile politice între fasciști și comuniști, care s-au extins și în perioada războiului, mai exact dintre naționaliști și bolșevici cu vederi comuniste, s-au soldat cu victime. Dar de aici, adică de la încăierări politice, pînă la acuzația de holocaust, exterminare etnică, e cale lungă să ne-ajungă. Nu cunosc în istorie vreun moment cînd astfel de revolte, revoluții sau războaie civile politice, să fi fost clasate ca holocaust, așa cum se aduc acum astfel de acuzații României. Dacă unii evrei aveau vederi comuniste, bolșevice, și-au căzut victime în războaiele civile, asta e, pentru că au căzut și alte etnii, nu numai evrei. La război, ca la război.

Aș vrea numai să amintesc și de atrocitățile produse împotriva românilor, atît la adresa soldaților români, de către evrei, în Basarabia de exemplu, cît și asupra populației civile, de către fosta Uniune Sovietică, prin deportări forțate, cît și deportarea de soldați români în Siberia, ca prizonieri de război. Atrocitățile la adresa românilor, depășesc cu mult, atrocitățile la adresa evreilor. Cifrele vorbesc de la sine, iar fenomenul poate fi clasat ca genocid la adresa românilor.

Așa că, domnule Almashe Eduard, vă propun să aprofundați cazul prințului Constantin Caradjea (Karadja pe plan internațional), și să faceți cîteva vizite la Washington DC, Berlin și mai ales la Institutul Yad Vashem din Izdrael, ca să puteți confrunta documentele care mai există cu vorbele! Asta în cazul în care militați pentru aflarea adevărului.

Dvs spuneți că ați aflat din cărți, iar eu vă spun că ar fi bine să lămuriți problema cu documente. Mai știm noi cărți cu literatură de specialitate care au primit chiar și premiul Nobel, fără documente și pline de falsuri.

După cum vedeți nici nu m-am legat de cazul Ion Antonescu, deoarece nici nu era nevoie, atîta timp cît există oficial dovezi din partea României, că a salvat evrei de la deportare, și nici nu i-am luat apărarea dlui Coja, deoarece dînsul știe să se apere și singur.

Cu respect în numele adevărului!