Primele 15 măsuri pe care AUR le va lua atunci când va ajunge la guvernare: Coliziune totală cu UE pe energie și agricultură, scăderea taxelor și impozitelor, revenirea la normalitate în școală, reîntregirea Țării
Radu Ursan
18/08/2022

Acuzați de oponenții politici că „vorbesc de pe margine”, cei de la AUR și-au anunțat susținătorii care va fi programul politic al formațiunii conduse de George Simion în cazul în care va ajunge la guvernare.

Într-un email trimis susținătorilor partidului și citit de către R3media, cei de la AUR au schițat cele 15 măsuri principale pe care le vor lua în momentul în care vor ajunge la conducerea țării. De altfel, AUR afirmă că lucrează la trei variante de guvern. În plus, de-a lungul celor doi ani de când este în Parlament, AUR a depus peste 90 de proiecte de lege, dar majoritatea au fost respinse de coaliția PSD-PNL-UDMR.

Astfel, prima măsură de pe listă este reducerea taxelor și impozitelor. Urmează, refacerea capacității energetice a României. Acest deziderat va duce la un conflict cu Comisia Europeană, pentru că AUR dorește redeschiderea minelor pe cărbune, a termocentralelor, finalizarea tuturor investițiilor hidro, blocate acum din motive ecologice.

Reamintim că decidenții români de până acum au închis minele și instalațiile energetice pe cărbune, motivând cu politica „Green Deal” a Uniunii Europene, care prevede eliminarea surselor de energie clasice și înlocuirea lor cu „energie verde”. România are resurse foarte mari de cărbune și hidro, iar folosirea lor ar asigura practic suveranitatea energetică a țării pentru zeci de ani.

O altă coliziune frontală cu politicile UE este marcată de sprijinirea agriculturii tradiționale, prin sprijinirea fermelor și a gospodăriilor țărănești. Și aici, Bruxelles-ul urmărește obiective opuse: prin programul „Farm to Fork”, UE dorește creșterea consumului de mâncarea alternativă precum „insecte, alge și reziduuri ale bieconomiei, cum ar fi deșeurile de pește”.(Capitolul 2.4.Documentul oficial, aici ). Gospodăriile și fermele țărănești nu produc insecte, alge și deșeuri de pește.

O altă măsură importantă este revenirea școlii românești la modelul clasic al lui Spiru Haret, cel distrus de 30 de ani și ale cărui ultime rămășițe sunt eliminate prin schimbările radicale propuse de ministrul liberal al educației, Sorin Cîmpeanu.

AUR a vorbit despre necesitatea revenirii la sistemul clasic de învățâmânt, cel introdus de către Spiru Haret și care a dat intelectualitatea românească interbelică. Acest sistem a fost folosit și-n anii 80 ai secolului trecut și distrus după 1990.

O altă măsură care nu va trece neobservată este reorganizarea administrativ-teritorială a țării, „pentru ca UAT-urile să se poată întreține și să se dezvolte în beneficiul românilor”. Deocamdată, nu se știu prea multe detalii despre acest deziderat al AUR. Această reorganizare administrativ-teritorială ar putea legată de un alt deziderat al AUR, anume unirea Basarabiei cu Țara.