Sorin george-turle@t-online.de 79.197.60.77 |
Prietenia fara limite ruso-chineza loveste din nou:
„China a încetat să mai investească în Rusia în cadrul proiectului „noul drum al mătăsii”. Speranțele Kremlinului pentru ajutorul Chinei în depășirea blocadei financiare occidentale continuă să se prăbușească. China a suspendat investițiile în Rusia ca parte a proiectului One Belt, One Road, cel mai mare program de infrastructură al țării, care acoperă aproape 150 de țări și în valoare de 800 de miliarde de dolari. Potrivit rezultatelor din prima jumătate a anului 2022, volumul investițiilor chineze în Federația Rusă la inițiativa „noului drum al mătăsii” s-a dovedit a fi zero, transmite Bloomberg, citând date de la Green Finance & Development Center. În total, finanțarea și investițiile pentru proiectul, care a fost lansat în 2013 de președintele chinez Xi Jinping, s-au ridicat la 28,4 miliarde de dolari, ceea ce este cu doar 1 miliard de dolari, sau cu 3,4%, mai puțin decât în ianuarie-iunie 2021. Din această sumă, 11,8 miliarde s-au dus la investiții, iar 16,5 miliarde la contracte de construcție, finanțate parțial din împrumuturi chineze. Dar Rusia nu a primit nici un cent din acești bani, deși cu un an mai devreme, în aceeași perioadă, investițiile au ajuns la 2 miliarde de dolari. Investițiile chineze în Sri Lanka și Egipt, de asemenea, revin la zero. China se abține să investească în Rusia, probabil din cauza amenințării sancțiunilor occidentale, spune Christoph Nedopil Wang, directorul Green Finance & Development Center. După izbucnirea războiului din Ucraina, banii chinezi s-au revărsat în Orientul Mijlociu, iar Arabia Saudită a devenit cel mai mare beneficiar, cu care Beijingul a semnat acorduri în domeniul energiei și construcțiilor în valoare de 5,5 miliarde de dolari. Dificultățile în obținerea banilor chinezi sunt recunoscute și de guvernul rus. „Dacă numărați acele proiecte din Rusia la care au participat cu adevărat investitori chinezi mari, atunci degetele unei mâini vor fi suficiente”, s-a plâns Alexei Cekunkov, ministrul dezvoltării Orientului Îndepărtat și Arctic, în iulie. Potrivit acestuia, „acest lucru nu este suficient” pentru economia chineză, unde capitalizarea de piață este de 20 de trilioane de dolari, iar activele sistemului bancar sunt de aproape 30 de ori PIB-ul Rusiei (50 de trilioane de dolari față de 1,5 trilioane de dolari). ” Datele Băncii Centrale a Federației Ruse confirmă: de la anexarea Crimeei și încercările de a îndrepta politica economică spre est, investițiile străine directe din China în Federația Rusă nu numai că nu au crescut, ci chiar au scăzut: de la 4,5 USD. miliarde până la 1 octombrie 2021 (ultima perioadă disponibilă de statistici) a rămas 3 miliarde este o sumă infimă, reprezentând 0,5% din totalul ISD din Rusia. |
Ce obicei prost sa tot aduci pe blog propaganda occidentala, sau ai crezut ca noi nu stim cine este „Moscow Times”?
Minti de-a dreptul. Nu am „tot adus” MT, cel mai frecvent de fapt am adus TASS, Kommersant si Interfax.
Pe langa asta, cine esti matale sa dictezi ce surse trebuiesc aduse? Posteaza ce vrei si adu ce surse ti se pare tie ca sunt potrivite.
„The Moscow Times” nu este a Rusiei şi face diverse jocuri.
Noul Drum al Mătăsii şi alte investiţii chinezeşti au devenit problematice ca viabilitate după izbucnirea conflictului ruso-ucrainean (începând de la redobândirea Crimeei de către Rusia).
Pe de altă parte, în ediţia engleză, The Moscow Times (care nu aparţine Rusiei, ci unui olandez) arată că sprijinirea Rusiei de către China în privinţa conflictului cu Occidentul, pe plan strategico-militar, abia urmează:
„Președintele Xi Jinping l-a asigurat miercuri pe Vladimir Putin de sprijinul Chinei pentru «suveranitatea și securitatea» Rusiei, ceea ce a determinat Washingtonul să avertizeze Beijingul că riscă să ajungă «pe partea greșită a istoriei». China a refuzat să condamne atacul militar masiv al Moscovei asupra Ucrainei și a fost acuzată că a asigurat acoperire diplomatică Rusiei prin aruncarea sancțiunilor occidentale și vânzările de arme către Kiev.
China este «dispusă să continue să ofere sprijin reciproc (Rusie) în chestiuni care privesc interesele esențiale și preocupările majore, cum ar fi suveranitatea și securitatea», a anunțat postul de stat CCTV, potrivit lui Xi, în timpul unei convorbiri cu președintele Putin… Xi a mai lăudat şi «impulsul bun de dezvoltare» în relațiile bilaterale de la începutul anului «în fața tulburărilor și schimbărilor globale». Beijingul a fost dispus să «intensifice coordonarea strategică între cele două țări», a mai spus liderul chinez.
https://www.themoscowtimes.com/2022/06/15/china-vows-support-for-russia-drawing-us-ire-a78010
=*=
The Moscow Times are un limbaj şi o atitudine pro-ucrainenă şi ostilă Rusiei de multe ori, iar a nu arăta că nu este o publicaţie rusă nu indică obiectivitate, căci numele publicaţiei poate induce uşor în eroare şi manipula publicul.