Sursa: Romanian Global News
În data de 6 februarie 2013, Consulul Onorific al României la Boston, Dan Dimăncescu, in parteneriat cu Ambasada României la Washington DC, Adrian Vierita, au organizat un eveniment special pentru prezentarea culturii şi istoriei României – „Decoding Dacia: Romania’s Lost Heritage”. În cadrul evenimentului a fost prezentat, in premieră in capitala federală, documentarul „Decoding Dacia” – initiat de regizorul Nicholas Dimăncescu in ianuarie 2011 şi finalizat de către Kyle Brandse şi Casa de film “Kogainon” din Boston
Regizorul american de origine română Nicholas Dimăncescu, in vârstă de 26 de ani, şi-a pierdut viaţa in mai 2011 intr-un accident in Munţii Şurianu, in timpul filmărilor pentru acest documentar.
Filmul “Decodong Dacia”, prezentat la Washington DC in 6 februarie 2013, este cel de-al treilea documentar al regizorului Nicholas Dimăncescu, din seria “România în Război”. Celelalte două aveau că temă România în timpul Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial şi au fost difuzate în ţară şi în străinătate, bucurându-se de un succes răsunător.
Filmul “Decoding Dacia” (Descifrând moştenirea dacică) are 50 de minute, a fost finalizat în parteneriat cu revista „National Geographic”, ediţia in limba română, de către Casa de film “Kogainon”, al cărei preşedinte este Dan Dimăncescu – tatăl regizorului decedat in timpul filmărilor. Documentarul reconstituie campaniile militare ale Împăratului Traian în Dacia (101 -106 d.Hr.) şi explorează influenţele şi moştenirea dacică în România contemporană.
Documentarul prezintă in premieră reconstructia 3D a fortificaţiei de la Sarmizegetusa – capitala şi sanctuarul dacilor. De asemenea, filmul conţine o reconstrucţie 3D a a fortificaţiei dacice Blidaru şi a podului peste Dunăre construit de Apolodor din Damasc din ordinul impăratului Traian. Podul măsura 1135 de metri lungime, aproximativ 18 metri înăltime si 12 metri lătime şi a facilitat invazia legiunilor romane in Dacia şi victoria Împăratului Traian in confruntarea cu dacii. A fost considerat cel mai lung pod construit in Lumea Veche şi cel mai important pod din Europa, pentru următorii o mie de ani. Documentarul explică importanţa strategică a podului peste Dunăre pentru expansiunea Imperiului Roman in Dacia.
Documentarul “Decoding Dacia” conţine date istorice şi elemente inedite, cum ar fi: avantajele şi dezavantajele amplasării cetăţilor dacice; tradiţiile şi stilul de viaţă al dacilor; echipamentele militare şi strategiile luptătorilor daci; ilustraţiile dramatice ale artistului Radu Oltean; înregistrări video din Munţii Orăştiei; reconstrucţii 3D ale cetăţilor dacice Sarmizegetusa şi Blidaru si o coloană sonoră originală.
Premiera filmului „Decoding Dacia” a avut loc la prestigiosul Club Cosmos din Washington D.C. Locaţia aleasă, deloc intâmplătoare, a avut un impact maxim, deoarece la Clubul Cosmos in ianuarie 1888, treizecişitrei de exploratori şi oameni de ştiinţă au fondat „National Geographic Society” – o societate privată nonprofit, renumită in intreaga lume, care susţine şi promovează explorări geografice şi arhelogice; finanţează proiecte culturale, ştiinţifice şi de cercetare in domeniul ştiinţelor naturii. De asemenea, Societatea “National Geographic” deţine 50% din acţiunile postului de televiziune „National Geographic Channel” (NGC).
Printre membrii Cosmos Club, de-a lungul timpului, s-au numărat trei preşedinti, doi vicepresedinti, o duzină de judecători ai Curtii Supreme, 32 laureati ai Premiului Nobel, 56 câstigători ai premiului Pulitzer si 45 de beneficiari ai Medaliei Prezidenţiale a Libertăţii.
Gazda evenimentului din 6 februarie 2013 de la Cosmos Club, Consulul Onorific al României la Boston, Dan Dimăncescu, ocupă simultan şi functia de preşedinte al Casei de Film “Kogainon”. Evenimentul a debutat cu o introducere a domnului Dan Dimăncescu, despre contextul istoric in care s-au pus bazele relaţiilor diplomatice româno-americane. Pentru aproape o sută de ani, istoria familiei Dimăncescu s-a impletit cu istoria Misiunii Diplomatice Româneşti in SUA şi cu cea a clubului Cosmos de la Washington D.C.
Dan Dimăncescu a vorbit despre debutul relaţiilor diplomatice româno-americane, care s-a suprapus intr-un mod fericit cu inceputurile carierei diplomatice a tatălui său, Dimitri D. Dimăncescu, ataşat al Misiunii Diplomatice a României la Washington D.C. incepând din anul 1922. Dimitri D. Dimăncescu a asistat la vizita Reginei Maria în Statele Unite ale Americii în anul 1926 şi la infiinţarea “Society of Friends of România” la New York. Tânărul diplomat Dimitri D. Dimăncescu a contribuit atunci la Jurnalul special, editat de Societatea “Friends of Romania” la 18 octombrie 1926, în onoarea Reginei Maria, cu articolul “ Some of Our Customs”.
Printre invitaţii la acest eveniment, remarcati de Consulul Dan Dimăncescu in cuvântul său introductiv, s-au numărat mai mult diplomaţi: fostul ministru de externe şi ambasador al ţării noastre la Washington D.C. şi preşedinte al senatului – Mircea Geoană; fostul ambasador SUA la Bucureşti Mark Gitenstein (2009 -2012), intors recent din misiune şi ambasadorul României la Washington D.C., Adrian Vieriţă.
De asemenea, Consulul Dan Dimăncescu, a subliniat prezenta, printre cei 300 de invitaţi, a celui de-al şaptesprezecelea editor al revistei “National Geographic” – Wilbur E. (Bill) Garrett “un om şi un prieten care mi-a influenţat iremediabil destinul”, a precizat Consulul Dan Dimăncescu in cuvântul său introductiv. Bill Garrett a fost editor al celebrei reviste timp de 14 ani.
A urmat alocuţiunea Ambasadorului României la Washington D.C, Adrian Vieriţă, care a mulţumit familiei Dimăncescu şi invitaţilor de onoare, pentru contribuţia lor la consolidarea relaţiilor diplomatice româno-americane. Mulţumiri speciale au fost adresate şi fostului Ambasador Mark Gitenstein, pentru sprijinul acordat României pe durata misiunii sale la Bucuresti. Excelenţa Sa a subliniat importanţa filmului “Decoding Dacia” din mai multe puncte de vedere: “pe de o parte, regizorul Nicholas Dimăncescu reprezintă un model pentru tinerii americani de origine română, curioşi să călătorească pentru a afla de unde venim şi cine suntem? Pe de altă parte, documentarul este o incursiune în memoria colectivă şi in spiritul dacilor” a spus ambasadorul. “Esenţa filmului constă în imagini şi confesiuni, în introspecţii şi extrapolări, care pastrează echilibrul optim intre realitate şi legendă”, a mai spus ambasadorul Adrian Vieriţă.
A urmat discursul fostului ambasador SUA la Bucureşti (2009 -2012), domnul Mark Gitenstein, care a reiterat faptul că a fost „un adevărat privilegiu” să fie ambasador in România, ţara natală a tatălui său. „Am văzut in fiecare român câte ceva din tatăl meu: inteligenţa, umorul, creativitatea, dragostea pentru America şi faptul că impartăşim aceleaşi valori”, a mărturisit diplomatul. De asemenea, Mark Gitenstein a spus că pentru a putea să lucrezi în România trebuie mai intâi să o inveti şi să o inţelegi. Fostul ambasador a mărturisit că cei patru ani petrecuţi in România l-au legat definitiv de noi. “Sunt american, dar mă simt şi român„, a spus ambasadorul.
“Sunt onorat să ma aflu în această seară în compania unor americani şi europeni valoroşi, intr-un mediu academic distins, aici la Washington. Simt căldura dumneavoastră şi mă bucur să asist la relatarea unei pagini de istorie, să văd rezultatul muncii unui om, care şi-a căutat rădăcinile in ţara în care mi-am lăsat şi eu o parte din muncă şi din inimă. Am văzut România facând paşi importanţi pe drumul democraţiei, iar acum sunt aici pentru a vedea o parte din identitatea ei”, a spus Mark Gitenstein.
Fostul ambasador a declarat că România ocupă un loc special in sufletul dumnealui, că doreşte să se implice in continuare in ceea ce priveşte România şi a promis că va invăţa toată istoria noastră până la urmatoarea sa vizită in România. Fostul ambasador a spus că anii petrecuţi în ţara noastră nu i-au fost suficienţi pentru a-i dezlega toate misterele: “Cu cât o cunoşti mai mult, cu atât o inţelegi mai puţin! De aceea sunt astăzi aici, pentru că istoria Daciei este doar primul capitol dintr-o poveste fără de care nu poţi să inţelegi România.” Ambasadorul Gitenstein a povestit că a inţeles importanţa Daciei abia în al doilea an de mandat în România, după ce a vizitat de patru ori sanctuarul dacilor de la Sarmizegetusa, situat la o ora de zbor faţă de actuala capitală, Bucureşti. “Războaiele daco-romane au influenţat următorii 2000 de ani de istorie şi ar fi fost bine că acest capitol să fie singurul moment dificil al României”, a apreciat Mark Gitenstein.
“Din păcate, au existat şi alte perioade lungi de ocupaţie şi opresiuni în România, iar din aceasta cauză multe dintre deciziile importante pentru România au fost luate de altcineva, nu de ei! Am intrebat mai mulţi români, intr-o seară la cină, care a fost cea mai importantă decizie pentru România din ultimii 60 de ani? Răspunsul unuia dintre ei a fost surprinzător pentru mine, pentru că mi-a spus – decizia lui Winston Churchill” a declarat ambasadorul Gitenstein. Dealtfel, popoarele din Europa de Est consideră că marile puteri au sacrificat naţiunile din est pentru următorii 50 de ani, datorită deciziilor pe care le-au luat in cadrul Conferinţei de la Ialta. Din acest motiv, Mark Gitenstein consideră că SUA are o responsabilitate particulară faţă de ţara noastră, iar in calitate de ambasador, s-a străduit să echilibreze situaţia. De asemenea, ambasadorul Gitenstein a declarat că efortul depus de militarii români în Afganistan şi implicarea lor (pentru care le-a mulţumit încă odată), provine din faptul că ei inţeleg mai bine decât oricare altă naţiune ce inseamnă opresiunea şi faptul că alţii iau decizii pentru tine.
Mark Gitenstein consideră că rolul prietenilor României, în acest moment, este să clădească relaţii strânse şi să vegheze la respectarea tradiţiilor, culturii, la conservarea artefactelor, amintirilor şi măreţiei acestei ţări deosebit de frumoase. Mark Gitenstein a comparat România cu o placă tectonică mişcată de deciziile imperialiste când intr-o parte, când in cealaltă, iar acest lucru a inceput in urmă cu două mii de ani, odată cu invazia romanilor in Dacia, şi a continuat până in istoria recentă, când regalitatea a fost suprimată de o decizie a marilor puteri ale vremii. În calitate de ambasador SUA la Bucuresti, domnul Mark Gitenstein declară că s-a străduit să echilibreze balanţa, deoarece consideră că această istorie s-a repetat de prea multe ori in România, iar in situaţia unui echilibru fragil se impune sprijin din partea prietenilor devotaţi.
După vizionarea documentarului „Decoding Dacia”, prof. dr. Dennis Deletante şi prof. dr. Ernest Latham Jr. s-au adresat celor 300 de invitaţi si au prezentat alte date isorice şi elemente inedite despre regatul Daciei şi despre războaiele daco-romane.
Prof. Dr. Dennis Deletante este profesor de Studii Românesti la catedra “Ion Raţiu” a Universităţii Georgetown din Washington D.C. A fost profesor si la Universitatea din Amsterdam; a absolvit studiile postuniversitare la British Council in 1969, iar apoi a vizitat frecvent România, până în 1988 când a fost declarat persona non-grata, de către regimul lui Nicolae Ceauşescu.
În 1990, prof. Deletante a organizat, impreună cu British Book Appeal, o acţiune de ajutorare pentru Biblioteca Centrală Universitară din Bucuresti, pentru a recupera o parte dintre cele 400.000 de volume distruse de foc, în timpul revolutiei române din decembrie 1989.
Profesorul Deletante a facut parte din consiliului consultativ al guvernului britanic “Know-How Fund” şi este ofiter al Ordinului Imperiului Britanic din 1995. În decembrie 2002 a fost numit „Senior Research Academic” pentru proiectul “Războiul Rece in Istoria Internaţională” finanţat de Centrul “Woodrow Wilson” din Washington, DC. Studiul său despre regimul maresalului Ion Antonescu (1941-1944) a fost publicat la Londra în anul 2006. Profesorul Deletante a amintit legăturile dumnealui cu România şi faptul că preşedintele american Woodrow Wilson a fost unul dintre membrii marcanţi ai gazdei noastre, Cosmos Club Washington D.C.
Profesor în cadrul Institutului Diplomatic al Departamentului de Stat (US Foreign Service Institute), unde conduce studiile avansate pentru România şi Republica Moldova, prof. Dr. Ernest Latham Jr. elaborează cursurile speciale de civilizaţie şi cultură pentru diplomaţii americani desemnaţi să plece la post în cele două ţări. A fost ataşat cultural la Bucureşti (1983-1987), profesor Fulbright la Universitatea din Bucureşti şi la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (2000-2002). Profesorul Latham este un promotor al culturii şi tradiţiilor româneşti la Washington DC. Face parte dintr-un grup mic, dar statornic şi foarte valoros, al americanilor ce respectă, iubesc şi promovează valorile româneşti, cu un devotament şi o cunoaştere cum rar întâlneşti printre românii înşişi. Una dintre cărţile profesorului Ernest Latham Jr. se numeşte “Mioriţa: An Icon of Romanian Culture”. La evenimentul din 6 februarie 2013, prof. Latham a explicat invitaţilor teoria continuităţii daco-romane in spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic.
Înregistrările audio cu discursul prof. Dr. Ernest Latham şi prof. Dr. Dennis Deletante, sunt disponibile in ediţia online a ziarului Mioriţa USA www.ziarulmiorita.net unde puteti gasi si o galerie audio a evenimentului http://ziarulmiorita.net/audio-gallery/
Secvenţe din documentarul “Decoding Dacia” (trailer) pot fi vizionate la adresa:
Un material de Simona Botezan, Washington D.C.
Foto: Mihaela Biliovschi & Simona Botezan
VESTI BUNE TOTUSI….
Din păcate la o astfel de manifestare nu este invitat nici dr.Napoleon Săvescu şi nici d-l Timotei Ursu)autorulk cărţii”Kogaion”) sau poate d-l Profesor Tudor Diaconu oameni care şiau consacrat studiului istoriei dacilor ani buni şi care au publicat lucrări de referinţă în domeniu.Oameni avizaţi şi nu un Gitenstein care prin afirmaţile sale vrea să legitimeze prezenţa şi mai ales apartenenţa spaţiului dacic şi alţi alogeni-ejusdem farinae
Păcat!
Dacă e să privim partea plină a paharului ar trebui să afirmăm că e bine că se vorbeşte despre Dacia, despre daci.Numai că nu e totuna cine şi cum vorbeşte! Iată că mare parte a românilor consideră că este valabilă teza originii latine a poporului nostru.Teză care pe măsură ce sunt aduse noi şi noi argumente din documentele vremii, se dovedeşte a fi UN FALS!
to me for one mark gittenstein seemed to be just a windbag.or to put it better a trouble maker.please mr.exambassador do not go back to romania.go instead to the french riviera where no one knows you.gm
Asa cum exista an SUA o rezervatie a indienilor,tot asa o sa ajungem noi,Romanii.
ASTA IN CEL MAI FERICIT CAZ
Uite, varianta asta chiar ca nu mi-a dat prin cap.Este posibil dar putin probabil sa se realizeze pentru ca de fapt se doreste extintia totala. Distrugandu-se milioane de locuri de munca suntem condamnati la moarte pentru ca locurile de munca ce mai exista se distribuie in regim de discriminare pozitiva iar la majoritarii care vor deveni minoritari prin boli si saracie, nu vor mai ajunge aceste locuri de munca.
V.R. nu te speria,”nu mor caii când vor câinii”, de mai bine de 2000 de ani doresc să ne extermine,dar n-au reuşit căci Dumnezeu este cu noi.Tot de atâţia ani se cară din ţara noastră bogăţii,dar de unde iau ei pune Dumnezeu la loc.Nu avem voie să disperăm maramureşenii noştri spun „AM FOST ŞI-OM HI!-ştiu ei ce ştiu.