Comentariu de pe site
Calin Kasper 4 hours agoemail not available

Zelea Codreanu a fost un om de exceptie. In tot ce facea, reusea! Cand si-a pus in cap sa construiasca Caminul din Iasi, nu avea nici o letcaie in buzunar! Profesorul A.C. Cuza s-a si suparat pe el ca umbla cu bazaconii! Dar Codreanu a primit un teren gratuit de la doamna Ghica, un alt om de suflet i-a pus la dispozitie un hectar de teren und a facut gradina de zarzavat. Cu legumele de pe acest hectar hranea santierul de la Ungheni, unde alta grupa de elevi si tineri faceau caramizi! Saracii de ei, nu aveau nici o unealta macar! S-au dus prin sat si au imprumutat de colo o lopata, de dincolo o galeata si asa, carand apa din albia Prutului au facut 80.000 de caramizi! Mos Chirosca, un batran caramidar, vazandu-i atat de entuziasmati, i-a invatat cate paie sa puna in amestec, cata apa, le-a dat si vreo cateva forme si asa a construit Codreanu Caminul Ortodox de la Iasi. Tot asa avea sa construiasca mai tarziu Casa Verde. Cand Generalul Cantacuzino a venit sa vada santierul Casei Verzi, a fost atat de impresionat, incat s-a facut si el legionar. (Vorba vine, fiindca el era legionar inca din primul razboi mondial, fara s-o stie: Generalul Cantacuzino, vazand ca granicerii lui erau prost inarmati, a vandut un petec de mosie si a cumparat cu banii aceia cateva mitraliere! Granicerii lui, de la Predeal, au fost primii care au intrat in Brasov, eliberandu-l.) Langa Codreanu s-au adunat cele mai puternice caractere si vointe pe care le-a avut atunci neamul romanesc. Miscarea Legionara, pornita la 24 iunie 1927 cu 7 oameni, a ajuns dupa 11 ani la un milion de membri! Asa ar fi si acum, daca ar mai fi o personalitate asemanatoare Capitanului.

Un om mare se dezvaluie unui ochi atent si in lucrurile mici. Iata o banala „Lamurire” prin care ni se dezvaluie caracterul, gandirea si umanismul Capitanului. La un moment dat, prin extinderea comertului legionar care, prin avantul luat, i-a speriat rau de tot pe evreii din Romania, au aparut comentarii rau intentionate referitor la faptul ca comertul legionar vindea marfa de calitate la preturi decente. Ca sa contracareze zvonistica denigratoare, Codreanu a conceput o „Lamurire”, prin care explica de ce preturile normale sunt in interesul tuturor. Iata textul, in care am respectat grafia, cat si cuvintele scrise cu majuscule, ca in textul original:

„O LĂMURIRE

Pentruce „Consumul Legionar” vinde mai eftin?

„Consumul Legionar” vinde mai eftin, NU pentru a face concurenţă
celorlalţi negustori; Ci pentru un principiu foarte sănătos pe care trebuie să-l aplice toţi comercianţii din Carmen Silva. (Eforie)

1. ÎN INTERESUL LOR: pentru că oamenii văzând că la Carmen Silva ei nu sunt spoliaţi, că marfa e tot aşa de eftină ca la ei acasă, în loc să vină 10.000, vor veni 20.000 şi negustorul va câştiga mai mult dacă vinde eftin la 20.000, decât dacă vinde scump la 10.000 de oameni.

2. ÎN INTERESUL STAŢIUNII: Pentru că staţiunea în faţa marelui număr va
înflori, nu va fi pustie, ca atunci când vine lume puţină.

3. ÎN INTERESUL VIZITATORILOR: căci ei nu trebuie să se apropie de CARMEN SILVA cu groază, ca de o CETATE de SPECULANŢI care voiesc să-i jupoaie.

Gândiţi-vă că oamenii aceştia cari vin aici au cheltuieli mari: cu treul, cu chiria casei, cu taxele, cu plata băilor, iar noi, văzându-i că vin împinşi de boli le ridicăm preţurile la toate alimentele cu mult peste preţul localităţii în care trăiesc ei. Ce-ar fi, dacă CÂILE FERATE văzând lumea că se îndreaptă spre Carmen Silva ar dubla preţurile biletelor?

4. ÎN INTERESUL NEAMULUI: El are interesul ca un număr cât mai mare de Români să vină la Mare, pentru a se recreia, pentru a se vindeca, pentru
a-şi reface sănătatea. Nu trebuie să se zică: „să vină numai cei bogaţi”.

NEAMUL zice: „Să vină toţi”. Să vină cei ce-au nevoie, bolnavi; bogaţi sau săraci. Căci neamul se sprijină pe toţi deopotrivă şi pe cei bogaţi ca şi pe cei săraci. Şi poate mai mult pe cei săraci. În orice caz neamul are interesul ca toţi fii săi, săraci sau bogaţi, să fie sănătoşi.

DECI REPET:

Comercianţi din Carmen Silva, spre câştigul şi spre binele vostru:

SPRE Binele Staţiunii:

SPRE Binele familiilor sărace împinse de boală spre lac sau spre mare;

SPRE Binele Neamului nostru, urmaţi sfatul şi exemplul pe care vi-l dăm:

Vindeţi cu preţuri normale

Iunie 1937 C. Z. C.”