Legea porcilor din Parlament
Banceanu Vasile
Miercuri, 8 decembrie la 21:32
În Parlament acum, în pragul Crăciunului se votează ”Legea porcului”, trimisă ca o urgență de Uniunea Europeană. Țăranii nu mai au voie să crească decît 5 porci, este interzisă hrănirea lor cu lături sau reproducția, iar ca să-i vândă trebuie să-și facă firmă.
În 1978 a Ceaușescu a finalizat lucrările la COMTIM-HOLDING Timişoara. Acesta a ajuns și s-a menținut timp de aproape 2 decenii, pe locul 1 sau 2 în lume, în creşterea porcilor. COMTIM – Timişoara era compus din 71 puncte de lucru,38 ferme, 26 de sectoare de producție toate reunite în patru mari complexe de creşterea porcilor: Beregsău, Birda, Pădureni şi Gătaia.
Pe lîngă acestea funcționau și trei complexe de îngrăşare pentru taurine cu un efectiv de 40.000 capete. COMTIM-HOLDING Timişoara avea propria firmă de construcţii zootehnice, fabrici de nutrețuri, o societate de transporturi, abatoare în trei județe și o reţeaua comercială pentru piaţa externă cu parteneri din URSS, China, Iugoslavia, Germania, Armata Americană din Europa, state africane şi ţări arabe. Pe plan intern exista reţeaua cu magazine proprii de desfacere din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara cu Valea Jiului şi Bucureşti, toate sub sigla COMTIM, care era un brand de ţară. COMTIM HOLDING creştea anual 1,5 milioane de capete porci şi oferea 15.000 locuri de muncă. O altă realizare a fost organizarea complexelor de selecţie pentru rasele cele mai valoroase de porci din lume, care au fost crescute în COMTIM. După revoluţia din 1989, România s-a orientat spre Occident, renunțînd la pieţele de desfacere tradiționale, precum cele din Rusia și China. Comtim-ul a început declinul.
În 1999, Bruxellesul a impus desființarea combinatului Comtim, ca o condiție a aderării României la UE și ordinul a fost imediat executat de guvernul CDR-PNL, care a băgat Comtin în procedura de faliment. Prin HG nr. 374/ 13 mai 1999, COMISIA PENTRU PRIVATIZAREA COMTIM era condusă de Traian Băsescu – ministrul Transporturilor și Valeriu Stoica – ministrul Justiţiei.
Comisia a avut grijă ca totul să fie furat: de la geamuri, prize şi transformatoare de curent electric pentru încălzire, până la ţevi de apă şi robinete. Ce era metal, lemn sau plastic s-a furat, numai zidurile au mai rămăs. În anul 2004 ruinele Contim au fost achizitionate de firma americana Smithfield Ferme.
Comenteaza