Col.(r) Remus Macovei – “BOMBELE“ LUI PONTA

      În timpul vizitei efectuate la baza Kandahar cu ocazia începerii retragerii trupelor româneşti din Afganistan, primul ministru al României,domnul Victor Ponta, a făcut publice câteva intenţii personale deosebit de interesante,care pot fi catalogate ca nişte adevărate  “bombe”, pentru militarii români.
Domnul  Victor Ponta, în timpul conferinţei de presă susţinută cu această ocazie, a făcut următoarea afirmaţie, cel puţin hazardată  :”Toată partea  care ţine de dotarea armatei României, drepturile militarilor noştri, protecţia familiilor lor, construcţia de locuinţe – ţin de guvern, nu de comandantul suprem”.

În primul rând ,noţiunea de comandant suprem nu se mai regăseşte în Constituţia României din 2003,  art.92(1) consemnând faptul că “Preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării”. Din păcate trebuie să îi reamintesc domnului prim ministru, jurist de meserie,  conţinutul art.119 care stipulează următoarele: ” Consiliul Suprem de Apărare  a Ţării organizează şi coordonează unitar activităţile care privesc apărarea ţării”. Unitar, domnule prim ministru, nu cum vă dictează interesele personale sau de grup!  Legea fundamentală a României mai prevede la art.107(1) faptul că “Primul ministru conduce guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, respectând atribuţiunile ce le revin”.  Afirmaţiile eronate ale domnului Victor Ponta, prim – ministru României, frizând încălcarea conştientă a Constituţiei României, au fost făcute cu scopul ca  militarii români să înţeleagă că doar el, Victor Ponta, este  în măsură să rezolve problemele cu care aceştia se confruntă. În schimbul acestui “favor” aceştia sunt obligaţii să îi acorde voturile  care să îi asigure accesul la funcţia de preşedinte al României.
Tot pe timpul conferinţei de presă domnul Victor Ponta a afirmat că economiile de aproximativ 30% la bugetul apărării, urmare a retragerii trupelor din Afganistan, vor fi folosite pentru”mai buna pregătire  şi recompensare a  militarilor”. Din nou domnul Victor Ponta, prim – ministru României , este în eroare. Într-o impardonabilă eroare! Să nu fi aflat domnul prim – ministru că tehnica armatei române este operativă doar în procent de 40%? Să nu fi ştiut domnul Victor Ponta faptul că cei 23 de morţi şi cei 129 de răniţi din Afganistan sunt consecinţa  dotării tehnice necorespunzătoare a trupelor române? Să nu fi sesizat domnul Victor Ponta, prim – ministru României, că tehnica blindată cu care a fost transportat la buncăr, pe timpul “alarmei”, era americană? Să nu fi fost informat,  măcar de către Gabriel Oprea,  că această tehnică este împrumutată de la americani, doar pentru îndeplinirea misiunilor în Afganistan? Împrumutată, domnule prim – ministru! Ar fi grav, să nu cunoască faptul că, excepţionalii militari români, la întoarcerea în ţară vor utiliza anticele TAB – uri, ARO –  uri şi DAC  – uri . Domnule prim – ministru, majoritatea fondurilor economisite trebuie utilizate pentru înzestrarea corespunzătoare a armatei române! Sunteţi obligat să faceţi acest lucru pentru a nu fi blestemat de generaţiile viitoare! Sunteţi obligat să  utilizaţi eficient fondurile apărării naţionale, chir dacă avioanele, fregatele, transportoarele nu aduc voturi, domnule Victor Ponta!
Este demnă de laudă intenţia exprimată de domnul Victor Ponta pentru asigurarea unui trai decent pentru militari, la întoarcerea în ţară, care nu vor mai beneficia de veniturile avute în teatru de operaţii. De fapt acesta este obligat de perevederile  Constituţiei art.47(1) să ia măsuri de creştere economică şi de protecţie socială, de natură să asigure tuturor cetăţenilor un nivel de trai decent.  Modul în care  se pare că domnul Victor Ponta  doreşte să acţioneze pentru realizarea acestui deziderat în domeniul militar  naşte câteva controverse.
În primul rând,  domnul Victor Ponta promite pielea ursului din pădure! Creşterile vor avea loc în 2015, atunci când vor scădea cheltuielile pentru misiunile internaţionale. Care va fi situaţia domnului Victor Ponta atunci nu se ştie, poate să fie noul preşedinte al României, prim – ministru sau un fost politician, funcţie de rezultatul luptelor  politice în curs  de desfăşurare.
În al doilea rând, nerespectarea promisiunilor electorale făcute  rezerviştilor militari de  către Victor Ponta , ca de altfel şi de însoţitorii acestuia din Kandahar, Gabriel Oprea şi Mircea Duşa, ar trebui să îngrijoreze pe cei care speră că promisiunile acestor politicieni se vor realiza. În 2012, în plină campanie electorală, cînd domnul Victor Ponta avea nevoie acută de voturile militarilor,  promitea  că va înlătura în regim de urgenţă abuzurile săvârşite de regimul portocaliu, asigurând  rezerviştii  militari că în regim de urgenţa se va reveni la pensii militare şi va fi anulată interdicţia cumulului  pensiei cu salariu. Mai mult , la  4 martie 2013, rezerviştii militari erau asiguraţi că începând cu 1 ianuarie 2014 va intra în vigoare  noua lege a pensiilor militare. Lucru care nu s-a realizat. În schimb s-a realizat o escrocherie politico – financiară, specifică domnului Victor Ponta, adoptându-se Legea 241/2013, prin care se realiza o aşa zisă reîntregire a  pensiile militare diminuate abuziv în perioada guvernării portocalii.Prin această lege pentru  aproximativ 26.500 de rezervişti  pensiile vor rămâne  îngheţate pentru mulţi ani,  iar sumele reţinute abuziv în perioada 2012 – 2013, nu vor fi rambursate.
În al treilea rând, modul în care domnul Victor Ponta promite implementarea măsurilor pentru asigurarea unui trai decent al militarilor, ar trebui să îngrijoreze. După modelul patentat de Gabriel Oprea, în cazul rezerviştilor militari, se va ajunge la grave discriminări.  Domnul Victor Ponta, face o  afirmaţie care ar trebui să dea frisoane tuturor celor care  simt ceva pentru Armata Română:”Trebuie să creştem veniturile pentru militarii noştri, pentru unităţile care s-au pregătit şi care au fost în prima linie în ultimii ani”. Concluzia care se poate trage este că celor aproximativ 25.000 de militari , care pe parcursul a 12 ani  au acţionat în Afganistan, le vor creşte veniturile salariale. Probabil şi celor 8.500 de militari care pe parcursul a 6 ani au acţionat în Irak.  Dar cu ceilalţi militari, până la 75.000, ce se întâmplă? Înţeleg că ei devin militari de mâna a doua, la fel ca şi unităţile militare care nu au fost angrenate în acţiunile din Irak şi Afganistan. Şi ca atare vor avea trepte de salarizare  diferite faţă de cei care au fost în teatrele de operaţii. În urma măsurilor preconizate de domnul Victor Ponta militarii vor fi împărţiţi, din punct de vedere al nivelului de trai, în mai multe categorii. Acesta este ultimul lucru de care are nevoie Armata Română, domnule Victor Ponta! Dacă domnii Ponta, Oprea şi Duşa vor reuşi să creeze unităţi privilegiate şi categorii de militari privilegiaţi, Armata Română este într-un mare pericol. Acela a dispariţiei înfrăţirii între militari, între unităţi militare, între categorii de forţe. Dispariţia camaraderiei militare este pericolul care rezultă din aplicarea pompieristică a unor măsuri populiste cu un pronunţat caracter electoral.
Din cele expuse sunt convins că domnul Victor Ponta , nu cunoaşte faptul că există o legislaţie pentru acordarea titlului de “veteran militar” şi “veteran”  pentru  militarii , respectiv civili, care au acţionat în teatrele de operaţii, prin care se asigură  acestora nişte drepturi  suplimentare. La fel cum este sigur că acesta nu cunoaşte  când a avut loc ultima creştere a veniturilor militarilor!
Aprecierile mai mult decât elogioase ale vicepreşedintelui american  Joe Biden la adresa militarilor români ”Sunteţi cea mai grozavă generaţie de luptători”  sunt binemeritate de militarii români care au acţionat în Afganistan, îndeplinind 1.900 de misiuni, pe parcursul cărora au fost capturaţi 11 insurgenţi şi au fost descoperite 19 capcane. Cu certitudine avem la ora actuală militari profesionişti, care pot desfăşura în condiţii optime acţiuni specifice teatrelor de operaţii. Însă  ameninţările din imediata apropiere a României trebuie să determine amplificarea eforturilor pentru pregătirea militarilor români , astfel încât aceştia  să poată  desfăşurarea acţiuni specifice războiului modern, care sunt total diferite de cerinţele teatrelor de operaţii din Irak şi Afaganistan.Creşterea capacităţii de acţiune a Armatei Române presupune o acţiune unitară a tuturor factorilor de decizie şi de execuţie din  toate strcturile  sistemului naţional de apărare. Şi mai presupune ceva – excluderea influenţei nefaste a factorului politic asupra numirilor în funcţii. Promovarea militarilor trebuie să se facă numai ţinând cont de competenţa şi experienţa profesională dobândită pe treptele ierarhiei militare.
În concluzie domnul Victor Ponta trebuie să înţeleagă faptul că nu are dreptul, din dorinţa de a căpăta capital politic , să contribuie la crerea unor perturbări majore ale structurilor sistemului naţional de apărare!
Col.(r) Remus Macovei