Am ajuns azi, din întâmplare, la întâlnirea de organizare a filialei București-Ilfov a partidului PRO ROMÂNIA. S-a ținut la hotel IBIS – Parlament. M-am lăsat la voia întâmplării și m-am prezentat la întrunire. Mi s-a părut o bună ocazie de a lămuri câteva probleme pe care, pentru mine cel puțin, le ridică prestația politică de până azi a numitului Victor Ponta. Am aflat că întrunirea va avea un interval de timp pentru participanți ca să pună ce întrebări îi frământă, să facă și ce comentarii îi tentează. Din păcate, organizatorii au uitat de această ultimă parte a întrunirii și eu am rămas cu întrebările nerostite. Nerostite în fața celor care erau cei mai îndeptățiți să afle răspunsurile lui Ponta: viitorii săi colegi și subordonați de partid..

N-am încotro și apelez la Internet, sper să ajungă la Victor Ponta întrebările mele, iar răspunsul său să ajungă la cei pe care îi cheamă să-i fie tovarăși de drum.

Cum pe parcursul întrunirii mai mulți vorbitori au lăudat guvernarea Ponta eu, din sală, mă gândisem să-i pun fostului prim ministru întrebarea logică: De ce Victor Ponta, prim ministru cu performanțe excepționale, și-a dat demisia din funcția executivă supremă? O demisie pe care nu i-a cerut-o nimeni și nici nu avea motive cineva să-i ceară cedarea puterii! Tragedia de la Colectiv nu avea nicio legătură cu funcția de prim ministru! Asemenea tragedii au lovit și alte țări, chiar tragedii mai mari, și niciun prim ministru nu și-a dat demisia pentru asemenea motiv! Pentru ce s-a întâmplat la Colectiv se putea pune problema demisiei primarului de sector, cel mult. Dar  în niciun caz primul ministru!

Victor Ponta însă și-a dat demisia, se pare că a făcut gestul acesta extrem fără să-l discute în partid sau cu colegii de guvern! Pentru mine a fost clar că i s-a cerut să plece din funcție, a primit de undeva acest ordin și s-a executat fără să crâcnească! Ba gândul mă duce și mai departe: nu cumva tragedia de la Colectiv a fost provocată ca să-i ofere lui Ponta un motiv cât de cât plauzubil pentru a-și da demisia? Iar în final să ne pomenim cu un guvern, guvernul Cioloș, lipsit de sprijinul electoral al votului, instalat prin prostirea populației și a mass mediei.

Ce avea de câștigat Ponta din această manevră perdantă pe toate planurile?! Nu avea nimic de câștigat la vedere, în plan ocult însă se supunea unui ordin sau unui șantaj cumplit! Deci își salva pielea, libertatea, renumele (cât de cât!), lăsând țara de izbeliște, la discreția unui președinte iresponsabil. Este singura interpretare logică a gestului său fără de logică din octombrie 2015: Victor Ponta este un personaj aflat la discreția unei entități care îl controlează prin șantaj! Cei care l-au ajutat pe Johanis să ajungă la Cotroceni, l-au ajutat și să-și vadă visul cu ochii: „guvernul meu”! Guvernul lui Cioloș! Guvernul cel mai nenorocit pe care l-am avut după 1990!…

A doua întrebare: ce obligații are Ponta față de UDMR? De ce Ponta a făcut împotriva legii gesturi salvatoare pentru UDMR?… Să mă explic: în 2008 am aflat că undeva, într-un birou al statului paralel, stat care există în toate statele democratice care se respectă, s-a luat decizia scoaterii din Parlamentul României a celor două partide „extremiste”: PRM și UDMR. Mai întâi PRM, la alegerile din 2008, iar la următoarele UDMR. Amândouă prin aceeași manevră: neatingerea pragului electoral de 5%. În 2008 într-adevăr PRM nu a atins pragul de 5% și a părăsit nu numai Parlamentul, ci și viața politică. A dispărut, cum se știe. Adaug un detaliu, în paranteză: PRM a dispărut cu acordul lui Vadim Tudor, răsplătit pentru colaborare cu un fotoliu de parlamentar la Bruxelles!

La alegerile din 2012 urma să iasă din Parlament și UDMR. În ziua votului am fost atent la toate anunțurile cu prognoze de la exit-pol (parcă așa i se zice). Aproape de fiecare dată UDMR era menționat sub pragul fatidic de 5%. S-au închis urnele la ora fixată, nu trec nici zece minute, și ne trezim că pe micul ecran al televiziunii publice – probabil și pe altele, apare intempestiv primul ministru Victor Ponta și anunță: Îi felicit pe colegii de la UDMR pentru reușita lor de a depăși pragul electoral de 5%. Text auzit de mine la TV, la câteva minute după închiderea urnelor! O intervenție care încălca legea electorală!

Nu poate exista decât o singură explicație: UDMR nu obținuse scorul electoral salvator, dar primul ministru Victor Ponta prin intervenția sa îi obliga pe cei care numărau voturile să înțeleagă că li se transmitea astfel un ordin! Ordin de la primul ministru! Nu te joci cu așa ceva!

…Că Victor Ponta are o relație specială cu UDMR, discretă, ca de la stăpân la slugă, s-a văzut în continuare când guvernul Ponta a modificat legea electorală și a introdus un amendament nou, pro UDMR pe față: amendamentul sună cam așa: partidul care obține 20% din voturi în trei județe este declarat intrat în Parlament!… Ghici ciupercă despre ce județe este vorba!

Deci, i-aș fi pus lui Victor Ponta întrebarea: vă are cu ceva la mână UDMR de-i faceți jocul și forțați legislația pentru a-l feri de sancțiunea propriului electorat?!

Acum, în privința UDMR s-ar putea să auzim voci care să susțină că ar fi de oarecare utilitate să existe, pentru impresia în străinătate etc. UDMR nu are ce căuta în viața politică și publică deoarece nu este numai un partid extremist, ci este un partid terorist propriu-zis. Și aduc un singur argument, suficient zic eu: în tulburările din martie 1990 de la Târgu Mureș, puse la cale de UDMR, s-a petrecut un fapt abominabil: UDMR a pregătit o echipă de …cadavre, a invitat presa străină să le descopere într-o văgăună unde urmau să fie aruncate dintr-un camion la ora H, cu câteva ore înainte de inspecția presei. Din păcate pentru UDMR și Budapesta, camionul a făcut o pană – de motor sau de cauciuc, iar șoferul, conștient de prețul încărcăturii s-a speriat și a fugit de la locul accidentului, abandonând frumusețe de camion și de scenariu. Cadavrele respective purtau asupra lor acte care le dovedeau apartenența la nobila și viteaza etnie maghiară!…

Acesta este UDMR-ul, iar dacă acest partid capabil de orice act de trădare mai există pe eșichierul politic, această aberație i se datorează din plin lui Victor Ponta. Nu știm, dar bănuim cu ce l-au șantajat udemeriștii în ianuarie 1990 pe Ion Iliescu, care i-a admis ca partid în CPUN. Nu știm cu ce l-au șantajat în 2012 pe numitul Victor Ponta, dar bănuim!…

Ion Coja

(va urma)

București, 09.10.2018