Planul Kimberley

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


^
„PLANUL KIMBERLEY” . Jurnalul catolic al lui Freeman . Vol. LXXXIX. New South Wales, Australia. 21 decembrie 1939. p. 20 Preluat la 7 mai 2017 – prin Biblioteca Națională a Australiei.

 

Planul Kimberley , a fost un plan eșuat al Ligii Freeland de a reloca refugiații evrei din Europa în nordul Australiei înainte și în timpul Holocaustului .

Cu un antisemitism rampant în Europa, Liga Freeland pentru Colonizarea Teritorială Evreiască a fost formată la Londra în iulie 1935, [1] pentru a căuta o potențială patrie și refugiu evreiesc. Liga era o organizație non-sionistă și era condusă de Isaac Nachman Steinberg . La sfârșitul anului 1938 sau începutul lui 1939, firma pastorală a lui Michael Durack din Australia a oferit Ligii aproximativ 16.500 de kilometri pătrați (6.400 de mile pătrate) în regiunea Kimberley din Australia , întinzându-se din nordul Australiei de Vest până în Teritoriul de Nord.. Liga a trimis un poet și eseist idiș Melech Ravitch în Teritoriul de Nord în anii 1930 pentru a investiga regiunea și pentru a colecta date despre topografie și climă.

Investigații edit ]

Liga a investigat propunerea, sperând să cumpere o suprafață de 28.000 de kilometri pătrați (11.000 de mile pătrate) de teren agricol pentru 75.000 de evrei care fug din Europa. [2] Strada în cauză era cea din Connor, Doherty și Durack Limited, inclusiv Gara Auvergne , Gara Newry și Argyle Downs și se întindea între râurile Ord și Victoria . Conform planului, ar urma să sosească un număr inițial de 500-600 de pionieri care să construiască necesitățile de bază pentru așezare, cum ar fi case, lucrări de irigare și o centrală electrică, urmate de sosirea majorității imigranților. [3]În raportul său către Ligă, Ravitch a promovat un număr mai mare decât Steinberg, sugerând că zona ar putea găzdui un milion de refugiați evrei.

Steinberg (1888–1957) a fost trimis de la Londra pentru a investiga în continuare fezabilitatea schemei și pentru a obține aprobarea guvernamentală și comunală. A sosit în Perth pe 23 mai 1939. Steinberg a fost un emisar priceput și și-a bazat campania pe nevoia declarată oficial de Australia de a popula nordul Australiei. [4]

La începutul anului 1940, el a câștigat sprijinul bisericilor [5] , al ziarelor de top, al multor personalități politice și publice importante (inclusiv premierul australian de vest John Willcock ) și al unui număr de lideri evrei, [3] dar a întâlnit și opoziție. Steinberg a părăsit Australia în iunie 1943 pentru a se alătura familiei sale în Canada.

Opoziție editează ]

Un sondaj de opinie din 1944 a constatat că 47% dintre australieni s-au opus schemei. Opoziția s-a bazat în primul rând pe îngrijorarea că coloniștii se vor îndepărta inevitabil de Kimberley și vor începe să migreze în orașe în număr mare. [3] La 15 iulie 1944, sistemul a fost respins de veto de către guvernul australian, iar prim-ministrul laburist John Curtin (cu sprijin bipartizan [3] ) l-a informat pe Steinberg că guvernul australian nu se va „depărta de politica de mult stabilită în ceea ce privește așezările străine. în Australia” și nu a putut „întâmpina propunerea de decontare de grup de tipul exclusiv prevăzut de Liga Freeland”. [2] [6]

În 1948, Steinberg a publicat o carte despre experiența sa, intitulată Australia – The Unpromised Land: în căutarea unui cămin . [7] [8]

Cu toate acestea, chiar și după ce Israelul a fost creat în 1949, Steinberg a încercat încă o dată – fără succes – să se apropie de noul reales Robert Menzies în 1950. Dar Menzies a răspuns că ideea este contrară politicii de asimilare a guvernului său care vizează atingerea „idealului unui om. Familie de popoare australiană, lipsită de comunități străine.” [9]

Vezi și edit ]

Referințe editare ]

  1. „YIVO | Frayland-lige” . yivoencyclopedia.org . Preluat la 16 noiembrie 2019 .
  2. bSalt la: Steinberg, Isaac Nachman (1888 – 1957) de Beverley Hooper, Australian Dictionary of Biography, volumul 16, Melbourne University Press, 2002, pp 298-299. Ed. online. publicat de Australian National University.
  3. dSalt la: Arhivele Naționale din Australia: Schema Kimberley
  4. „PLAN KIMBERLEY” . Argus (Melbourne) . Nr. 29, 035. Victoria, Australia. 13 septembrie 1939. p. Preluat la 7 mai 2017 – prin Biblioteca Națională a Australiei.